GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η κρίση χρέους εξαπλώνεται και στους δανειστές...

Γράφει ο Δευκαλίωνας http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/    Αυτό ήταν! Πέρασε το Πάσχα και ξανά-άρχισαν τα προβλήματα για τον Γι...

Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/
  
Αυτό ήταν! Πέρασε το Πάσχα και ξανά-άρχισαν τα προβλήματα για τον Γιώργο Παπανδρέου και την υπό αυτόν ηγετική ομάδα. Πρώτο και καλύτερο το πρόβλημα των spread και των CDS…
Ξεπέρασε τις 1.200 μβ το spread των Ελληνικών Κρατικών 10-ετών Ομολόγων, έναντι των αντίστοιχων Γερμανικών, ενώ οι τιμές των CDS είναι μακράν οι μεγαλύτερες παγκοσμίως, καταρρίπτοντας ταυτόχρονα όλες τις προηγούμενες υψηλότερες τιμές ρεκόρ. Την Κυριακή 1 Μαΐου 2011 θα αναφερθούμε αναλυτικά στις τεχνικές παραμέτρους που ορίζουν και διαμορφώνουν τις τιμές των CDS καθώς και σε μερικές τουλάχιστον περίεργες (κατά την γνώμη μας) συναλλαγές.
Πιστεύουμε ότι έχουμε κάνει αρκετά καλή δουλειά και στο συγκεκριμένο άρθρο θα βρείτε πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία. Προς το παρόν αρκούμαστε να αναρωτηθούμε «Τους κάνουν οι αγορές ότι θέλουν και αυτοί παριστάνουν ακόμα την κυβέρνηση. Φιλότιμο δεν υπάρχει;»
Το γνωστό πλέον πρόβλημα της κυβερνητικής πολυφωνίας και...
 έλλειψης ενιαίας έκφρασης σε καίρια και βασικά ζητήματα, που αμέσως μετά το Πάσχα έκανε την εμφάνιση του με τις δηλώσεις για τα αυθαίρετα της Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τ. Μπιρμπίλη, δεν το θίγουμε σχεδόν ποτέ. Πιστεύουμε ότι όλες αυτές οι δηλώσεις διαφοροποίησης είναι ανέξοδος ηρωισμός, αφού ποτέ και παρ’ όλες τις (σύμφωνα με τις διαρροές) αβυσσαλέες πολιτικές διαφορές δεν προκύπτει στο τέλος καμία παραίτηση, αλλά πλήρη υποταγή στις φίλο-μνημονιακές απόψεις του Υπουργείου Οικονομικών.
Θα σταθούμε όμως στην  αναθεώρηση του Ελλείμματος 2010. Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών ήταν να διαμορφωθεί το Έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης το 2010 στο 9,4 % του ΑΕΠ, ή στα 21,9 δις ευρώ… Τελικά διαμορφώθηκε στο 10,5 % του ΑΕΠ, ή 24,2 δις ευρώ. Ήτοι το Υπουργείο Οικονομικών έπεσε έξω στις προβλέψεις του κατά 1,1 % του ΑΕΠ, ή 2,3 δις ευρώ.
Εάν στις αποκλίσεις του 2010, πού όπως είπαμε ανέρχονται πλέον επισήμως στα 2,3 δις ευρώ, προστεθούν και οι μέσες προβλέψεις για απόκλιση περίπου 4-4,5 δις ευρώ στην εκτέλεση του προϋπολογισμού 2011, τότε πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα επί πλέον μέτρα ύψους τουλάχιστον 6,3-6,8 δις ευρώ, για να επιτευχθούν οι στόχοι του περιβόητου μνημονίου. Το ύψος του Χρέους ανέρχεται πλέον στο 142,8% του ΑΕΠ (έναντι στόχου για 142,5% του ΑΕΠ).
Η αποτυχία της Ελληνικής Κυβέρνησης να πιάσει τους στόχους του μνημονίου, προβληματίζει πάρα πολύ την ΕΕ αφού αυτή η αποτυχία προδικάζει την αδυναμία της Ελλάδας να βγει στις αγορές στο τέλος του 2011, ή τις αρχές του 2012 και δημιουργεί «δεύτερες» σκέψεις για την επιτυχή υλοποίηση των μνημονιακών προγραμμάτων στις Ιρλανδία και Πορτογαλία. Όλη αυτή η δυσάρεστη κατάσταση είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει τις αγορές, με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις και στο Ισπανικό δημοσιονομικό πρόβλημα.Τα προαναφερθέντα αρνητικά απολογιστικά δημοσιονομικά στοιχεία δεν εκπλήσσουν κανένα από εμάς. Έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό ότι το μεγάλο πρόβλημα του μνημονιακού προγράμματος είναι ότι ρίχνει την Ελληνική Οικονομία σε πολύ μεγαλύτερη των προβλέψεων ύφεση.
Το σπιράλ του θανάτου ύφεση-ανεργία λειτουργεί πλέον, δυστυχώς, τέλεια. Οδηγεί το μνημονιακό πρόγραμμα και στην παρούσα αναθεώρηση με τα επί πλέον άμεσα απαιτητά μέτρα των 6,5 δις ευρώ και σε άλλη μία το β’ εξάμηνο του 2011. Κάπου τον επόμενο Οκτώβριο, θα έχει γίνει πλέον απολύτως σαφές ότι ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος για το 2011 δεν θα είναι δυνατόν να επιτευχθεί, διότι η ύφεση θα έχει ξεφύγει εκτός προβλέψεων.
Τέλος, θα ήταν χρήσιμο να κρατήσουμε μερικά γενικά στοιχεία σε επίπεδο ευρωζώνης. Το 2009 το Χρέος των χωρών του ευρώ ήταν 79,3% του ΑΕΠ. Το 2010 το Χρέος των χωρών του ευρώ είναι 85,1% του ΑΕΠ. Το χρέος των χωρών της ευρωζώνης πλησιάζει στο όριο του 90% του ΑΕΠ που είναι το όριο βιωσιμότητας του χρέους... Η Κρίση Χρέους εξαπλώνεται και στους Δανειστές!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση