GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Integrated Marketing Communications: «Ενορχηστρωμένη» επικοινωνία κόντρα στην κρίση...

Από το marketingweek.gr Τα μυστικά του Integrated Marketing Communications, του πιο «ζόρικου» κομματιού του Marketing που «τρομάζει με...

Από το marketingweek.gr
Τα μυστικά του Integrated Marketing Communications, του πιο «ζόρικου» κομματιού του Marketing που «τρομάζει με την πολυπλοκότητά του», φιλοδοξούν να αποκαλύψουν τέσσερις βραβευμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές.
Το Integrated Marketing Communications, ένας τομέας που είναι διαθέσιμος στους marketers εδώ και 15 χρόνια, προσφέρεται σήμερα ως σωτήρια διέξοδος στις τρέχουσες συνθήκες, όπως έχουν διαμορφωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης.
Το Integrated Marketing Communications ενώ αποδεδειγμένα οδηγεί στη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, αποτελώντας ένα ισχυρό όπλο για τους marketers εν μέσω της κρίσης, εντούτοις πολλές επιχειρήσεις επιλέγουν να μην το αξιοποιούν, ακριβώς επειδή τρομάζουν με την...
πολυπλοκότητά του. Σε αυτήν την άποψη καταλήγει ο Don Schultz, Professor of Integrated Marketing Communications στο Northwestern University, ο οποίος προτείνει λύσεις προκειμένου το IMC να καταστεί πολύτιμος σύμμαχος για τις εταιρείες, ιδίως εν μέσω της κρίσης, που το Μάρκετινγκ καλείται να «βάλει τα δυνατά του».
O Schultz, μαζί με άλλους τρεις βραβευμένους πανεπιστημιακούς καθηγητές, τον Michael Belch του San Diego University, τον Philip Kitchen του Brock University (Καναδάς) και τον Wim Leving του Amsterdam University θα βρίσκονται στην Αθήνα για ένα Executive Seminar που διοργανώνει το Marketing Week και η Boussias Communications την Παρασκευή 29 Απριλίου, στο Royal Olympic Hotel.
Συγχρονισμένη επικοινωνία
Ο Don Schultz γνωρίζει σε βάθος το Integrated Marketing Communications, καθώς αποτελεί το κύριο ερευνητικό ενδιαφέρον του, έχοντας εκδώσει πάνω από 20 βιβλία με σχετική θεματολογία. Παράλληλα, έχει προτείνει πληθώρα λύσεων και ιδεών αξιοποίησης του Integrated Marketing Communications σε πλήθος επιχειρήσεων, μέσω της εταιρείας Agora που ίδρυσε το 1981. Η Agora καλύπτει τις ανάγκες των πελατών της σε λύσεις Marketing, Communication και Branding, χρησιμοποιώντας μια διαδικασία 5 σημείων/βημάτων. Η διαδικασία που προτείνει αγκαλιάζει με ομοιογένεια τόσο τα εξωτερικά κοινά πελατών και άλλων stakeholders, όσο και το εσωτερικό κοινό του brand ή της επιχείρησης.
Επιπλέον, συγκεντρώνει και ενοποιεί τη γνώση που βρίσκεται διάσπαρτη στον οργανισμό σε μία εύχρηστη «δεξαμενή» από την οποία η γνώση αντλείται συγχρονισμένα για κάθε χρήση στα προγράμματα Integrated Marketing Communications που σχεδιάζονται.
Έτσι, η χρήση ενοποιημένων πρακτικών Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας επιτρέπει τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων (πληροφορίας, ανθρώπων, κονδυλίων, κ.λπ.), με τη βοήθεια και των σύγχρονων τεχνολογιών.
Customer-focused οργανισμοί
Το Integrated Marketing Communications που εφαρμόζει ο Schultz αφορά σε μία συνεχή και επαναλαμβανόμενη λειτουργία (process). Στην καρδιά του βρίσκεται η ανάλυση των αναγκών του κάθε πελάτη και οι τεχνικές που προτείνει ο Schultz  μετασχηματίζουν τους οργανισμούς από product-focused σε customer-focused, ενώ ταυτόχρονα δίνουν ύψιστη σημασία στην πρόβλεψη και στη μέτρηση της απόδοσης της επένδυσης.
Επιπλέον, ο Professor Schultz είναι πρωτοπόρος στην ένταξη των νέων ψηφιακών και κοινωνικών Μέσων στα προγράμματα IMC. Εδώ και πάνω από μία πενταετία αναφέρεται συστηματικά στις αλλαγές που συντελούνται στη διανομή της επικοινωνίας Μάρκετινγκ, μιλώντας για το νέο σύστημα «Push and Pull».
Όπως εξηγεί, οι marketers ιστορικά έστελναν μηνύματα (pushed) στους πελάτες τους χρησιμοποιώντας μονόδρομα συστήματα, όπως οι εφημερίδες, τα περιοδικά, το ραδιόφωνο, η τηλεόραση, το direct mail κ.λπ. Η ανάπτυξη όμως των νέων διαδραστικών συστημάτων, όπως το web, η κινητή τεχνολογία και τα social networks έχουν δώσει πλέον τη δυνατότητα στους πελάτες να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία, όποτε, με όποιον τρόπο και μέσω όποιου συστήματος επιθυμούν.
Με άλλα λόγια, οι πελάτες «τραβούν» (pull) την πληροφορία που είναι σημαντική για αυτούς από όποια πηγή επιθυμούν, όπως λέει ο Schultz. Σε αυτό το πλαίσιο, οι προκλήσεις για τους marketers πολλαπλασιάζονται, ωστόσο το IMC προσφέρεται ως ένα από τα κλειδιά για τη λύση του γρίφου.
Τα μυστικά του IMC
Οι καθηγητές Don Schultz, Michael Belch, Philip Kitchen και Wim Leving θα βρίσκονται στην Αθήνα για ένα Executive Seminar που διοργανώνει το Marketing Week και η Boussias Communications την Παρασκευή 29 Απριλίου, στο Royal Olympic Hotel. Μεταξύ άλλων θα παρουσιάσουν στο κοινό νέους τρόπους ανάλυσης και αξιοποίησης consumer insights και άλλων δεδομένων, τα μυστικά που προάγουν την εσωτερική συνεργασία μεταξύ των τμημάτων και συνεισφέρουν στη δημιουργία και υλοποίηση μιας καμπάνιας, τους μηχανισμούς ένταξης των διάφορων segments πελατών και λοιπών stakeholders, τις μεθόδους δημιουργίας εναρμονισμένων μηνυμάτων μεταξύ brand, corporate και internal communications, το πλαίσιο ελέγχου των εξόδων και μεγιστοποίηση της απόδοσης της επένδυσης και τις τεχνικές ένταξης κοινωνικών και ψηφιακών Μέσων σε μια καμπάνια (Υou Τube, Τwitter, Facebook, E-mail, Banner κ.λπ.).

1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση