GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Spiegel: Το ελληνικό χρέος διχάζει την Ευρώπη...

Από epikaira.gr Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel διαστάσεις παρατηρούνται μεταξύ της ΕΚΤ και κάποιων υπουργών Οικονομικών ...

Από epikaira.gr
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel διαστάσεις παρατηρούνται μεταξύ της ΕΚΤ και κάποιων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Ένα μέρος των υπουργών Οικονομικών φέρεται να έχει εκφράσει τις αμφιβολίες του για τις δυνατότητες της Ελλάδας να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της και να επιστρέψει στις αγορές το 2012. Το περιοδικό αναφέρεται σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον επίτροπο Όλι Ρεν, που έλαβε χώρα το...
περασμένο Σάββατο. Στο πλαίσιο αυτό οι υπουργοί Οικονομικών φέρονται να έθεσαν το ερώτημα εάν θα είχε νόημα να δρομολογηθεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, κάτι που ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, φέρεται να απέρριψε κατηγορηματικά.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο αναδημοσιεύει η DeutscheWelle, ο κ. Τρισέ φοβάται ότι σε περίπτωση αναδιάταξης του ελληνικού χρέους θα δεχθεί πλήγμα η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη και ότι οι τράπεζες που διαθέτουν ελληνικά ομόλογα θα περιέλθουν σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τη μεριά του φέρεται να θεωρεί υπερβολικές τις ανησυχίες του Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη για τις αντιδράσεις των αγορών.
Αναφορικά με τα κίνητρα του κ. Τρισέ, το περιοδικό παρατηρεί ότι η ΕΚΤ στο πλαίσιο των μέτρων στήριξής της προς την Ελλάδα αγόρασε ελληνικά κρατικά ομόλογα για μερικά δις. ευρώ.
Αποτελεί επομένως και η ίδια πιστωτή και θα μπορούσε να πληγεί από ενδεχόμενη παραίτηση των αξιώσεών της. Οι απώλειες θα μείωναν αισθητά τα κέρδη της κεντρικής τράπεζας.

3 σχόλια

  1. Ο Γιώργος "τρώει" τον Γιώργο...

    Ο τρόπος με τον οποίο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου χειρίστηκε το θέμα με τα τυχερά παιχνίδια και ο αντίκτυπος που είχε στην ήδη τραυματισμένη και θολή εικόνα της κυβέρνησης, ήταν η αφορμή που έψαχνε ο Γιώργος Παπανδρέου για να τελειώνει, μια καλή, με τον "τσάρο" της οικονομίας.

    Άλλωστε οι ενδιαφερόμενοι διάδοχοι του...
    (Χρυσοίδης και Διαμαντοπούλου) περιμένουν ένα τηλεφώνημα από το Μέγαρο Μαξίμου και ας κάνουν τους δύσκολους για τα μάτια του κόσμου.

    Όχι, ο πρωθυπουργός δεν είναι ενοχλημένος από την πολιτική που υπουργού του ούτε διαφωνεί με αυτήν. Άλλωστε ο άνθρωπος έκανε ότι του υποδείκνυαν οι δανειστές μας.
    Θα τον "θυσιάσει" όμως για την βγάλει εκείνος καθαρή. Θα τον χρησιμοποιήσει σαν εξιλαστήριο θύμα και για αυτό τον πιέζει να ανακοινώσει εκείνος τα πρόσθετα μέτρα.

    Να βγει δηλαδή μπροστά στις κάμερες και να ομολογήσει δημόσια την αποτυχία της πολιτικής του. Όχι της κυβερνητικής πολιτικής.
    Αλλά της προσωπικής οικονομικής πολιτικής Παπακωνσταντίνου.

    Μόνο που ο υπουργός Οικονομικών είναι "δυσκολοχώνευτος" και οι φιλοδοξίες του υψηλότερες από το πολιτικό του ανάστημα.

    Για αυτό κάνει σκληρά παζάρια διαπραγματευόμενος την έξοδο του από την κυβέρνηση με εκλόγιμη θέση είτε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, είτε στο ευρωψηφοδέλτιο. Επιδιώκει τη σιγουριά με λίγα λόγια.

    Άλλωστε γνωρίζει ότι οδεύει
    σαν πρόβατο στη σφαγή.
    Για αυτό και θέλει να πάρει τα μέτρα του ενόψει της μετά Παπανδρέου εποχής στο κυβερνών κόμμα.

    Για αυτό δεν θα εκπλήξει κανέναν αν αύριο - μεθαύριο, όταν βρεθεί εκτός κυβερνητικού σχήματος, δώσει και αυτός συνέντευξη σε μεγάλο δημοσιογραφικό συγκρότημα και δηλώσει αθώος σαν λευκή περιστερά για όσα συμβαίνουν σήμερα, φορτώνοντας την ευθύνη στον σημερινό πρωθυπουργό.

    Μόνο που στην περίπτωση τους οι ευθύνες βαραίνουν εξίσου και τους δυο.

    ΙΣΟΒΙΑ. ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

    ΒΕΒΑΙΑ.. ...ΑΝ..ΑΝ ΕΠΙΖΗΣΟΥΝ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην κυριολεξία «εκτελέστηκε» ο Προϋπολογισμός !

    Πάντα μέσα στους στόχους!
    χοχοχο...χιχιχι

    Όταν τα αποτελέσματα δεν πιάνουν τους στόχους…. αναπροσαρμόζουμε τους στόχους με βάση τα αποτελέσματα.

    Τα έσοδα έχουν καταποντιστεί υπολείπονται κατά 973 εκ του 2010 και 1180 εκ από το στόχο του Προϋπολογισμού για το αντίστοιχο διάστημα (με το ρυθμό αυτό υστέρησης οδηγούμαστε στα 5 δις στο τέλος του έτους)

    Οι δαπάνες είναι αυξημένες κατά 500 εκ, περίπου από το 2010 και 156 εκ. ευρώ από το στόχο που έθεσαν για το τρίμηνο στον Προϋπολογισμό του 2011.

    Οι παραπάνω αστοχίες καλύφθηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που εμφάνισε έσοδα 600 εκ που δεν αναμενόταν από την ΕΕ (!) ενώ οι δαπάνες για έργα και επενδύσεις υστερούν κατά 923 εκ (ΠΔΕ το γνωστό μαξιλάρι !).

    Οι στρατιωτικές δαπάνες (άλλο μαξιλαράκι) εμφανίζονται …όπως βολεύουν. (Πρόβλεπαν 366 εκ ευρώ στο τρίμηνο και …έγραψαν μόνο 50 εκ. Είχαμε μάλλον ακύρωση …παραγγελιών εξοπλισμού!) .

    Με τη δημιουργική αυτή λογιστική μαγειρεύουν το ενδιάμεσο έλλειμμα κοντά στο στόχο, στο τέλος όμως όλοι μας θα πληρώσουμε τον λογαριασμό με νέα μέτρα, νέες θυσίες και …Υπανάπτυξη.

    Εάν δεν χρησιμοποιούσαν τα γνωστά πλέον … μαξιλάρια το έλλειμμα του 2011 στο πρώτο τρίμηνο θα έφθανε τα 6,3 δις ευρώ !( 3% του ΑΕΠ).

    Μία αναγωγή σε ετήσια βάση δείχνει προς τα που πάει το έλλειμμα του κρατικού Προϋπολογισμού το 2011 . (Φανταστείτε να μπουν στο έλλειμμα αυτό και οι ΟΤΑ, ΟΚΑ, ΔΕΚΟ..)


    Η κυβέρνηση μοιάζει με την Φουκοσίμα.
    Περιμένουμε πότε θα σκάσει γεμίζοντάς μας με απόβλητα μιζών και χορηγιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 7,5 δισ ευρώ ζητά ο Γ. Παπανδρέου από το υπουργείο Εργασίας μέχρι το 2015...

    Η κα Κατσέλη διέψευσε μιλώντας στο Mega ότι θα καταργηθούν νέα κοινωνικά επιδόματα...

    Η συμβολή του υπουργείου Εργασίας στον μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη, στη Βουλή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας θα συμβάλει στο πρόγραμμα αυτό με 7,5 δισ. ευρώ για την τριετία 2012-2015.

    Ειδικότερα, τα 3 δισ. θα προέλθουν από περιορισμό της ιατροφαρμακευτικής σπατάλης, ενώ τα υπόλοιπα 4,5 δισ. προβλέπεται να προέλθουν από τον περιορισμό της ανασφάλιστης εργασίας, για την οποία έχει τεθεί ο στόχος να μειωθεί από το 26% στο 12%.

    ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΑΖΕΥΤΕΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
    ΡΕ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ?
    ΜΕ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ Κ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ
    ΡΕ ΑΝΙΚΑΝΟΙ?

    ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΠΠΕ ΠΟΥ ΣΤΟΜΑ ΕΧΕΙ
    ΚΑΙ ΜΙΛΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ?
    Ή
    ΘΑ ΒΓΕΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΣΤΙΣ ΒΙΠΕ ΚΑΙ
    ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΛΙΑ
    ΣΤΑ ΑΔΕΙΑ ΝΤΟΥΒΑΡΙΑ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση