GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

To ελληνικό δημοσιονομικό δράμα...

Γράφει ο Δευκαλίωνας http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/ Η επανάληψη παίζεται σε μισοάδειες αίθουσες! Έχουμε πολλές φορές από ...

Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/
Η επανάληψη παίζεται σε μισοάδειες αίθουσες!
Έχουμε πολλές φορές από αυτήν εδώ την στήλη αναφέρει ότι οι διαφοροποιήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ουδόλως επηρεάζουν τον Γιώργο Παπανδρέου και την υπό αυτόν ηγετική ομάδα. Αντιθέτως εντάσσονται στον επικοινωνιακό σχεδιασμό τους, αφού συντείνουν το κλίμα αστάθειας και αυξάνουν τον φόβο και τον πανικό των Ελλήνων. Το σκηνικό είναι πλέον γνωστό και έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές.
Ο εκβιασμός!
Επειδή αντιδρούμε, φωνάζουμε και λέμε πράγματα που δεν πρέπει: «Δεν θα πάρουμε την δόση» και «θα χρεοκοπήσουμε».
Αυτομάτως το μέρος αυτό της κοινωνίας που ακόμα είτε διατηρεί κάποιο ανεκτό επίπεδο ζωής, είτε πιστεύει ματαίως ότι θα επανέλθει γρήγορα στο προηγούμενο επίπεδο, είτε φοβάται και μαζεύεται. Οι κοινωνικές αντιδράσεις περιορίζονται μόνο στο μέρος αυτό της κοινωνίας που έχει συνειδητοποιήσει ότι με αυτήν την πολιτική και με αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχει σωτηρία. Και έτσι το παιχνίδι κερδίζονταν μέχρι σήμερα για τον...
 Γιώργο Παπανδρέου και την υπό αυτόν ηγετική ομάδα.
Θα γίνει και αυτήν την φορά το ίδιο; Θα έχουμε και πάλι την ίδια κατάληξη;
Δεν είμαστε προφήτες, ούτε διεκδικούμε την δυνατότητα της εξ αποκαλύψεως απόλυτης γνώσης. Θα ορίσουμε λοιπόν τα πραγματικά δεδομένα και θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε σε ένα λογικό συμπέρασμα.
Κατ’ αρχήν θα σταθούμε στο πραγματικό έλλειμμα του 2010, που πάντα σύμφωνα με τις αρμόδιες στατιστικές αρχές τείνει να διαμορφωθεί περίπου στο 10,5% του ΑΕΠ. Δηλαδή, ακόμα και ο στόχος του Ελλείμματος δεν βγήκε, παρ’ όλες τις αιματηρές περικοπές που επέβαλε η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου. Προσέξτε δεν βγήκε ο στόχος του Ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ και όχι αριθμητικά. Εκεί υπήρξε επιτυχία περίπου 100%.
Τι είχαμε πει εδώ και πολύ καιρό, ότι η ύφεση θα τινάξει το περιβόητο μνημόνιο στο αέρα; Και δυστυχώς και πάλι επαληθευόμαστε.
Δεύτερο σημείο που πρέπει να σταθούμε, είναι η επέκταση της κρίσης χρέους. Πέρσι τέτοια εποχή… Μοναδικό θύμα της κρίσης χρέους ήταν η Ελλάδα. Εφέτος έχουν ήδη ακολουθήσει η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Και ακολουθούν μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Και όλα αυτά ενώ στον νομισματικό πόλεμο το δολάριο (άρα και οι αμερικανικές εξαγωγές) επικρατούν κατά κράτος.
Τέλος, στο εσωτερικό πεδίο οι αντί-μνημονιακές δυνάμεις είναι πολιτικά δικαιωμένες, ισχυρότερες και τείνουν να υιοθετήσουν -με κοινό πλέον πολιτικό στόχο- την επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους. Και σε αυτό το σημείο (επαναδιαπραγμάτευση) θα σταθούμε λίγο περισσότερο, αφού εκεί βρίσκεται και η ουσία του προβλήματος.
Από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο είχαμε δηλώσει δημόσια ότι το χρέος είναι υπέρογκο και πνίγει οποιαδήποτε αναπτυξιακή πολιτική, διότι οι πληρωμές για τόκους είναι τεράστιες και συνεπώς δεν υπάρχουν κονδύλια για αναπτυξιακές δαπάνες. Το αποδείξαμε με αριθμούς και σήμερα έρχονται επώνυμα οικονομικά ινστιτούτα και επιφανείς πολικοί της ΕΕ να το επιβεβαιώσουν.
Από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο είχαμε αποδείξει με στοιχεία και αριθμούς, ότι οι εισροές από το περιβόητο μνημόνιο δεν επαρκούσαν για την εξυπηρέτηση του χρέους και σήμερα δειλά-δειλά αναφέρεται από επίσημα χείλη ότι για το 2012 χρειάζονται ακόμα 25 δις ευρώ, πέραν των εισροών του περιβόητου μνημονίου, για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, τα οποία η χώρα πρέπει να τα βρει από τις αγορές. Αλλά την ίδια στιγμή όλοι παραδέχονται ότι πολύ δύσκολα η χώρα θα μπορέσει να βγει στις αγορές, ακόμα και το 2012, αφού η ύφεση το 2011 θα είναι τρομερή.
Άρα φθάνουμε στην κορύφωση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Δράματος, το πολύ σε ένα χρόνο από σήμερα.
Ποιες είναι οι λύσεις;
Ένα νέο μνημόνιο για το 2012, που θα εντάσσει στην χώρα στον προσωρινό ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (EFSF), ή επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.
Ποια λύση θα επιλεγεί δεν είναι θέμα του Γιώργου Παπανδρέου και της υπό αυτόν ηγετικής ομάδας.
Είναι πρόβλημα της φράου Μέργκελ. Εάν η Γερμανική Οικονομία πηγαίνει καλά, τότε θα υπάρξει λύση μέσω του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF). Ένα όχι; Τότε This is the problem. Και όπως είπαμε ο νομισματικός πόλεμος δεν εξελίσσεται καλά για την Γερμανία.
Με λίγα και απλά λόγια. Εάν η Ευρωπαϊκή (Γερμανική) Οικονομία πηγαίνει καλά και η κρίση χρέους έχει περιοριστεί στις τρεις χώρες (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία), τότε θα βρεθεί κάποια λύση που θα περιέχει δάκρυα και αίμα για τον λαό και σωτηρία για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Εάν όμως οι δύο προαναφερόμενοι παράμετροι έχουν επιδεινωθεί, τότε Good Bye and Good luck Mr. President… Κι οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες ας πάρουν και κάποιες ζημιές, προέχουν οι εξαγωγές της BMW και της Mercedes.
Προς το παρόν βλέπουμε να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας, για μία ακόμα φορά, ο ίδιος κακοπαιγμένος εκβιασμός. Μόνο που αυτήν την φορά οι «πρόθυμοι» και οι «προσκυνημένοι» είναι σαφώς λιγότεροι. Στον κινηματογράφο η πρώτη έκδοση κόβει τα πολλά εισιτήρια. Τις περισσότερες φορές η επανάληψη παίζεται σε μισό-άδειες αίθουσες!

5 σχόλια

  1. Τον τσάκισε τον Μαντέλη η δικαιοσύνη!!! 3 ολόκληρα χρόνια φυλακή, για ψευδές πόθεν έσχες... με αναστολή εννοείται


    Ποινή φυλάκισης 3 ετών με αναστολή επέβαλε το Τριμελές Εφετείο στον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη (στη φώτο τον βλέπετε μαζί με τον Λοβέρδο να χαιρετάνε τον Κόκκαλη) για την κατηγορία της μη υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες», τα έτη 2006 και 2007.

    Ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός δεν παρέστη στο δικαστήριο, ενώ ανάλογη κατηγορία για προηγούμενα έτη έχει παραγραφεί λόγω παρέλευσης 5ετίας.

    Η Εισαγγελική πρόταση προς το δικαστήριο ήταν να επιβληθεί ποινή φυλάκισης 4 ετών, πρόταση που αν γίνονταν δεκτή, ο Τάσος Μαντέλης θα έπρεπε να οδηγηθεί στην φυλακή. Παρόλα αυτά το Δικαστήριο του έβαλε μόνο 3 χρόνια με αναστολή μιας και προφανώς θεώρησαν ότι ούτε καν ο Μαντέλης δεν αξίζει να μπει φυλακή...

    Το δικαστήριο επέβαλε στον πρώην υπουργό και παρεπόμενη ποινή ενός έτους στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων.

    ΠΩ...ΠΩ..Ο Ψωμιάδης φταίει να πληρώσει...
    Καλά δεν το συζητάμε ότι
    πρέπει να παραιτηθεί ο Καραμανλής !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φανταζόμαστε ότι το Νόμπελ Οικονομίας 2011 ανήκει δικαιωματικά στον Τσάρο της Οικονομίας μας μετά την εμπεριστατωμένη απάντηση που έδωσε στην ερώτηση
    «αν βγαίνουν τα νούμερα του Μνημονίου…

    Επιγραμματικά.... είπε…: «Γνωρίζετε...άλλα νούμερα που να βγαίνουν…;; Όχι… Άρα αυτά θα βγούν….»
    Πάντως βλέπουμε αρκετά «νούμερα» να βγαίνουν…..

    Η ιστορία του λαγού και της χελώνας θα λέγεται στα παιδιά βάση της αντιπαράθεσης Μιχελάκη -Πεταλωτή πριν κοιμηθούν….
    Το παραμύθι που ξέραμε πρέπει να το ξεχάσουμε….
    Ξαναγράφηκε με επιτυχία και σε πολλές περιπτώσεις «κοιμίζει» και μεγαλύτερα παιδιά….

    Κι ενώ νοσοκομεία αναστέλλουν τη λειτουργία τους και άλλα ξεμένουν από βασικά υλικά ο Πρωθυπουργός μας βλέπει Ανάπτυξη όπως και το Δ.Ν.Τ. από το τρίτο τρίμηνο του έτους που διανύουμε…..

    Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε σύμπραξη με το Κ.Κ.Ε. για τον αντι -Μνημονιακό αγώνα…Κρίμα που δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι αυτός ο αγώνας δεν βασίζεται σε κόμματα…

    Ο Γιώργος Καρατζαφέρης αφού ψήφισε το Μνημόνιο τώρα βλέπει ότι η Κυβέρνηση πάσχει και ζητάει επιτακτικά εκλογές ζητώντας μια ευκαιρία να κυβερνήσει…
    Δηλαδή να είναι πιο υπεύθυνος από τον Παπανδρέου στην εφαρμογή των όρων του Μνημονίου….;
    Δεν μας το διευκρίνησε…

    Αυτή η άδεια άνευ αποδοχών στο Δημόσιο περιλαμβάνει και τη Κυβέρνηση και τους Βουλευτές….;

    Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ξεκουραστούνε λίγο…

    Όσοι συμπολίτες μας φυλακιστούν για το περιβόητο ένα ευρώ του νέου φορολογικού νομοσχεδίου θα τους βάλουνε στο ίδιο κελί με αυτό του Μαντέλη....;*********

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι άλλο ρεκόρ ΠΑΣΟΚ !!!
    Μέσα σε 10 λεπτά το CDS ανέβηκε 50 μονάδες στις 1128! !!!
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Νέο ρεκόρ ΠΑΣΟΚ καταγράφει αυτή τη στιγμή το CDS των ελληνικών 5ετών ομολόγων καθώς διαμορφώνονται στις 1.128 μ.β.

    Η διαφορά της απόδοσης (spread) των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι του γερμανικού bund ενισχύεται κατά 28,8 μ.β. (+3%) και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις 977 μ.β.!!!

    Να θυμίσουμε ότι πέρσι τέτοιες μέρες το CDS ήταν στις 485 μονάδες!!!

    Ένα χρόνο μετά παρά το ΔΝΤ και την πρωτόγνωρη φοροεπιδρομή
    ανέβηκε 2,5 φορές!!!

    Άιντα ΠΑΣΟΚάρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κολοτούμπα Παπακωνσταντίνου: Ξαφνικά δεν ξέρει πότε θα βγεί η Ελλάδα στις αγορές!!!

    Σήμερα μετά από δεκάδες συνεντεύξεις ο Παπακωνσταντίνου αποφάσισε να κάνει την κολοτούμπα και να τελειώσει με το ψέμμα που έλεγε εδώ και ένα χρόνο ότι η Ελλάδα θα δανειστεί από τις διεθνείς αγορές μέσα στο 2011 ή στο τέλος του 11 όπως έλεγε τελευταία.

    Ουσιαστικά παραδέχεται σε συνέντευξή του στους Financial Times ότι
    ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΧΩΡΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ!!!

    Τόσους μήνες που τα λέγαμε και τα λέγανε όλοι, μιας και ήταν προφανές ακόμα και σε ερασιτέχνες αυτός επέμενε να μας παραμυθιάζει ότι θα δούμε φως στο τούνελ στο δεύτερο εξάμηνο του 2011!!!

    Δεν έχουν περάσει μεγαλύτεροι ψεύτες από τους σημερινούς από την ελληνική πολιτική τους τελευταίους 2 αιώνες... ξεπέρασαν και τον μέγιστο λαοπλάνο Ανδρέα!

    Τώρα λέει απλά ένα "ΔΕΝ ΞΕΡΩ" και καθάρισε!!!
    Αυτός ο ερασιτέχνης κομπογιαννίτης συνεχίζει να είναι υπουργός Οικονομικών... λογικό!!!
    Ποιος να τον αλλάξει;
    Ο ΓΑΠ που είναι τρις χειρότερος;

    Διαβάστε τι δήλωσε στους FT:

    Το ζήτημα της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων θα ξεκαθαρίσει μετά το καλοκαίρι, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times. «Μία εκτίμηση δεν μπορεί να γίνει πριν το καλοκαίρι και πριν οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τη βοήθεια στην Πορτογαλία», δήλωσε ο υπουργός.

    Συνεχίζοντας, για το θέμα αυτό, είπε: «Μπορώ να καταλάβω όσους βλέπουν την τρέχουσα κατάσταση και λένε, “δεν θα έχεις ποτέ μια αγορά (σ.σ.: για το ελληνικό χρέος)”, αλλά μπορώ επίσης να παραπέμψω στην εικόνα του περασμένου Οκτώβριου και Νοέμβριου, όταν τα spreads είχαν μειωθεί κατά 350 μονάδες βάσης μέσα σε 40 ημέρες, πριν αρχίσουν και πάλι να ανεβαίνουν».

    Καλά θα μπορούσε να τους παραπέμψει και
    στον Οκτώβριο του 2009, όταν τα spread ήταν στις 130-140 μονάδες...
    αλλά δεν το θέλουμε
    γιατί τότε Κυβερνούσε η ΝΔ και ο Καραμανλής που "κατέστρεψαν" την Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κα Ελίζα Βόζεμπεργκ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Το θεσμό των Προτύπων- Πειραματικών σχολείων, τα οποία το ΠΑΣΟΚ περιφανώς κατήργησε, με ιδεολογικά και κομματικά κριτήρια, πριν από τρεις δεκαετίες, δημιουργώντας τα σημερινά υποβαθμισμένα Πειραματικά σχολεία, χωρίς θεσμικό πλαίσιο και στόχους, επαναφέρει η σημερινή κυβέρνηση.

    Αποτελεί δικαίωση της Νέας Δημοκρατίας και των επιλογών της η εξέλιξη αυτή.

    Τα σχολεία των «αρίστων του πνεύματος» πρέπει να υπάρχουν, ώστε οι μαθητές με αυξημένες δυνατότητες να βρίσκουν «φιλικό περιβάλλον» στο πλαίσιο της δημόσιας εκπαίδευσης και να διακρίνονται.

    Η ανακοίνωση, ωστόσο, από πλευράς της Υπουργού Παιδείας έγινε χωρίς να προηγηθεί μελέτη και συζήτηση γύρω από τον τρόπο λειτουργίας των εν λόγω σχολείων.

    Η μελέτη ως φαίνεται θα ακολουθήσει τη σχετική εξαγγελία, αφού τώρα συγκροτήθηκε επιτροπή για να αποφανθεί επί του θέματος.

    Δεν συνηθίζεται να γίνονται οι μελέτες μετά τις σχετικές ανακοινώσεις.

    Προφανώς, όμως, εντάσσεται και αυτό στο γενικότερο πλαίσιο που διέπει τις ενέργειες της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου: γενικές και αόριστες εξαγγελίες για όλα, χωρίς συγκεκριμένο πλάνο και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση