GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δήμος Πύργου: Δάνειο με επιτόκιο 10% και εγγύηση τους Κ.Α.Π, οδηγεί σε ...«μνημόνιο»

Γράφει ο Γιάννης Αγγελίδης Οικονομολόγος μελετητής http://www.iliaoikonomia.gr/news_details.php?id=1460 Δάνειο 12ετούς διάρκειας θέλ...

Γράφει ο Γιάννης Αγγελίδης
Οικονομολόγος μελετητής
http://www.iliaoikonomia.gr/news_details.php?id=1460
Δάνειο 12ετούς διάρκειας θέλει να λάβει ο Δήμος Πύργος για να καλύψει παλιές οφειλές του έως και το 2010.
Προσφορά έδωσε ΜΟΝΟ η Atebank (Τυχαίο;). Το επιτόκιο 10% και εγγύηση τα Τακτικά Έσοδα του Δήμου και κύρια οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.)
Συγκεκριμένα, η προσφορά της Atebank, σύμφωνα με τους αναγραφόμενους όρους, είναι:
Επιτόκιο Κυμαινόμενο
Βασικό επιτόκιο μεσοπρόθεσμων δανείων σήμερα 7,5% προσαυξημένο σε κάθε περίπτωση με ποσοστό 1,40%.
Επιπλέον το δάνειο επιβαρύνεται με την...
εισφορά του Ν. 128/75 το οποίο σήμερα είναι 0,60%.
Έξοδα εξέτασης - έγκρισης 6.370 ευρώ
Πλέον Ασφάλιστρα κλπ έξοδα.
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ 10%.
Για να κατανοήσει και ο πιο απλός Δημότης, o Δήμος θα λάβει δάνειο 2.998.905 ευρώ και θα επιστρέψει 5.200.000 ευρώ.
Αυτό το ποσό με την προϋπόθεση ότι τα επιτόκια στον ενδιάμεσο χρόνο δεν θα ανέβουν.
Με δεδομένα την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, το πιθανότερο είναι να έχουμε μελλοντικά ανοδικές τάσεις των επιτοκίων δανεισμού.
Επειδή το επιτόκιο του δανείου είναι κυμαινόμενο τότε το συνολικό επιτόκιο μπορεί μελλοντικά να ανέβει 2-3 μονάδες και να φθάσει τελικά το 12% ή 13%.
Αυτά ως προς το επιτόκιο.
Το χειρότερο είναι οι επαχθείς όροι δανεισμού που θέτει η Atebank όπως:
Εξυπηρέτηση του Δανείου με εκχώρηση των Τακτικών Εσόδων του Δήμου και ειδικά από εκχώρηση μέρους των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.).
Για να καταλάβουν όλοι οι Δημότες και οι εργαζόμενοι του Δήμου, που πιθανόν δεν γνωρίζουν, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) πληρώνονται κατά κύριο λόγο η Μισθοδοσία του προσωπικού και οι ανελαστικές δαπάνες ενός Δήμου.
Τα ερωτήματα πολλά και ζητούν απάντηση από τους υπεύθυνους.
1. Γιατί ο Δήμος έφτασε σε αυτό το οικονομικό χάλι;
2. Γιατί όλες οι άλλες Τράπεζες δεν συμμετείχαν; Τι αρνητικά στοιχεία είδαν και δεν συμμετείχαν;
3. Με πιο νόμιμο δικαίωμα τόσο η παρούσα Δημοτική Αρχή, όσο και οι προηγούμενες δημοπρατούσαν έργα χωρίς να έχουν τα χρήματα;
4. Με ποιο δικαίωμα η σημερινή Δημοτική Αρχή, με πολύ πιθανή συναίνεση και της μείζονος αντιπολίτευσης, θα υποθηκεύσει πέραν της θητείας της και τουλάχιστον για δύο ακόμα τετραετίες τα οικονομικά του Δήμου;
Οι δικαιολογίες των ιθυνόντων ότι «πρέπει να πάρουμε το δάνειο για να πληρώσουμε τους εργολάβους και προμηθευτές που τους χρωστάμε» είναι τουλάχιστον οικονομικά αβάσιμες.
Εν πρώτοις σίγουρα οι εργολάβοι θα πρέπει να πληρωθούν, και μάλιστα άμεσα, γιατί εκτέλεσαν το έργο που τους ανάθεσαν να εκτελέσουν και υπέγραψαν σχετικά συμφωνητικά.
Το θέμα είναι γιατί χωρίς λεφτά και με δυσοίωνες προοπτικές, προχώρησε ο Δήμος σε υπογραφές συμφωνητικών έργων; Δεν μπορούσε να υπάρξει η απλή οικονομική αίσθηση έστω όλο το 2010, και πριν, ότι λόγω της χείριστης οικονομικής κατάστασης της χώρας οι πόροι και προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μειώνονταν σημαντικά;
Αυτός ο Οικονομικός Σχεδιασμός οδηγεί κατ' ευθείαν σε χρεοκοπία. Το καράβι πάει ολοταχώς στα βράχια.
Ούτε είναι λύση αυτό που ακούγεται ότι ο Δήμος στα επόμενα χρόνια θα κάνει απλή συντήρηση.
Ο Δήμος θέλει Οικονομική Αναδιάρθρωση.
Θέλει βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο Οικονομικό Σχεδιασμό.
Το κυριότερο όμως που απαιτείται είναι Αναπτυξιακή Προοπτική.
Δεν χρειάζεται άλλα Πολιτιστικά Κέντρα. Έχουμε αρκετά. Δεν θέλει άλλες χαλικοστρώσεις και κυβόλιθους που να πληρώνονται από νέα δάνεια.
Τον άνεργο δημότη τον ενδιαφέρει αρχικά να βρει δουλειά, να έχει χαμηλά τέλη και μετά οι εκθέσεις ζωγραφικής ή κλασσική μουσική. Δεν αντέχει άλλα βάρη.
Ο Δήμος Πύργου έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Με το κομβικό λιμάνι κρουαζιέρας, το άνοιγμα (πότε άραγε;) της Παλιάς Δημοτικής Αγοράς, την εκμετάλλευση της πράσινης ενέργειας (βλέπε ΥΔΡΥΛ), την δυνατότητα προσέλκυσης σημαντικών επενδύσεων, την μεγάλη δυνατότητα έλευσης υψηλής εισοδηματικής στάθμης τουρισμού (Γιότ, Γκόλφ, Συνεδριακό κά), την προβολή της άριστης ποιότητας γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και τόσα άλλα.
Μόνο έτσι είναι εφικτή η επικαλούμενη, αλλά ποτέ εφαρμοζόμενη, αειφόρος ανάπτυξη.
Σε διαφορετική περίπτωση ο Δήμος δεν θα βρεθεί ποτέ σε τροχιά ανάπτυξης και του χρόνου πάλι δάνειο θα πάρει για να καλυφθούν τα νέα έξοδά του.

1 σχόλιο

  1. ΣΕΚΑΠ : το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που συνολικά έχει να λαμβάνει η εταιρία απ’ την επιδότηση του 12%, μπήκε ως εγγύηση ώστε να πάρει δάνειο 1 εκατομμυρίου ευρώ απ’ την Αγροτική Τράπεζα με επιτόκιο 11,75%.

    ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΑΙΩΝ: Η πολυπόθητη για την Δημοτική Αρχή Τρικάλων αναχρηματοδότηση του ογκώδους χρέους, είναι πραγματικότητα, με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή.
    Στην τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα στους υπερχρεωμένους Δήμους, να καταθέσουν αίτηση στο Δ.Σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και το τελευταίο να χορηγήσει δάνειο με «με ειδικούς όρους» και «κατά περίπτωση επιτόκιο», με χρόνο αποπληρωμής τα 25 χρόνια…
    Ουσιαστικά πρόκειται για την «επιδότηση επιτοκίου» που επιδίωκε η Δημοτική Αρχή Τρικάλων, ώστε να στείλει όλα τα δάνεια (περίπου 30 εκ ευρώ) που έχει συνάψει ο Δήμος ακόμα και με …διψήφιο επιτόκιο όπως είχε αποκαλύψει το trikalanews.gr, σε νέο δάνειο με επιτόκιο πολύ χαμηλότερο του 5,25% που τοκίζει σήμερα το Ταμείο.
    Αυτό θα δώσει μια οικονομική «ανάσα» στον Δήμο, καθώς θα «ψαλιδίσει» σημαντικά τις παρακρατήσεις που γίνονται στα χρήματα που λαμβάνει από τους ΚΑΠ ο Δήμος και δεν θα παρουσιαστεί εκ νέου πρόβλημα στην μισθοδοσία του τακτικού προσωπικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση