GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μνήμη Γρηγόρη Λαμπράκη...

Του Θανάση Νικολαΐδη   (“Φίλος μεν Πλάτων, φιλτέρα δε η αλήθεια”) ΜΑΗΣ του ’63 και ο Λαμπράκης «έπρεπε να πεθάνει». Το πέτυχαν, με το...

Του Θανάση Νικολαΐδη
 (“Φίλος μεν Πλάτων, φιλτέρα δε η αλήθεια”)

ΜΑΗΣ του ’63 και ο Λαμπράκης «έπρεπε να πεθάνει». Το πέτυχαν, με τον πιο βάρβαρο τρόπο. Στη Θεσσαλονίκη των Τριανδριτών με τις πέτρες στο καλάθι για την αντισυγκέντρωση, με τους ΕΚΟΦίτες μαινόμενους και τους Πιτσώκους… ομπρελοφόρους να σουβλίζουν (στο ασθενοφόρο) τον αιμόφυρτο Τσαρουχά. Τον Λαμπράκη τον πέτυχαν. Τον δεύτερο τον αποτέλειωσε, αργότερα, η Χούντα.
ΟΛΑ κανονισμένα και υπολογισμένα. Είχε κάνει καλή (προπαρασκευαστική) «δουλειά» ο μοίραρχος, καλύτερη οι «επιτελείς» που τη σχεδίασαν συντονισμένα με το παρακράτος και...
το σχέδιο προχωρούσε. Και οι αστυνομικοί στο πόστο τους, αδρανείς και ανενεργοί και το φολκσβάγκεν που θα τον μετέφερε(;) αιμόφυρτο στο νοσοκομείο.
ΟΛΑ, σε… ιδεολογικό υπόβαθρο στρωμένο από Γιοσμάδες. Με τους δυο ροπαλοφόρους στο τρίκυκλο που έτρεχε στη Βενιζέλου έχοντας βγει απ’ τη Σπανδωνή. Οι τραμπούκοι λυσσομανούσαν. Ο Εμμανουηλίδης άλλη προσταγή δεν περίμενε. Το ρόπαλο βρήκε τον στόχο, ο Λαμπράκης κατέρρευσε και ο Γκοτζαμάνης (πιωμένος, δασκαλεμένος και αποφασισμένος) συνέχιζε τη φρενήρη πορεία, μέχρι τον «αμύητο» τροχονόμο. Ωστόσο, δεν υπολόγισαν στον «Τίγρη» και η καρδιά των οργανωτών χτυπούσε δυνατά. Κι άρχισε η έγνοια της Αστυνομίας πώς να καλύψει τους δολοφόνους.
ΚΙ ύστερα η… κοροϊδία των παραπομπών. Με το «άστρο» του Σαρτζετάκη να ανατέλλει, τον Δελαπόρτα να «κελαηδάει», αλλά με τους ενόρκους αμίλητους και τρομαγμένους. Οι προφυλακίσεις αξιωματικών, όσο να μετριασθεί η αγανάκτηση των δημοκρατικών και των έντιμων πολιτών. Η χούντα έρχονταν και το δικαστήριο δεν τόλμησε. Οι «βαθμοφόροι» απαλλάχτηκαν, οι φυσικοί αυτουργοί καταδικάστηκαν (μερικά χρόνια φυλακή) για να τους βγάλει η Χούντα μετ’ επαίνων και η θυσία του Γρ. Λαμπράκη «ξεχάστηκε».
ΕΙΝΑΙ Μάης και τα θυμηθήκαμε. Μια ματιά στο «Ζ» του Βασιλικού, και στην ταινία του Γαβρά φρεσκάρει τις μνήμες και προχωράμε. Στην έρημο με τα ισιωμένα και ιδεολογικά ανύπαρκτα. Με το μάτι του τηλεθεατή στους μηρούς «τραγουδιστριών» της Γιουροβίζιον, το αυτί τυμπανισμένο απ’ τους ρυθμούς και το θεματολόγιο των μεσημεριανούδων σε καθμερινή βάση. Χωρίς ψυχή, γούστο και συναίσθημα.
ΩΣΤΟΣΟ, ο Γρ. Λαμπράκης γράφτηκε στην ιστορία κι έγραψε τη δικιά του. Μέρες Μαγιού και «Ο Λαμπράκης ζει». Για τον κάθε έντιμο έλληνα, που δεν «εκμεταλλεύεται» τη μνήμη του. Εκείνοι που τον ήθελαν νεκρό πέθαναν και «πέθαναν».

10 σχόλια

  1. AYTOI ΠΗΓΑΝ ΣΤΟ ΠΥΡ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΟ , ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟ ΑΠΟΤΡΟΠΑΙΟ ,ΕΓΚΛΗΜΑ . ΑΛΛΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΠΟΘΑΝΩΝΤΩΝ ΑΦΗΝΕΙ ΓΛΥΚΕΙΑ ΑΝΑΜΝΗΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Χρήστος Λαδάς,βουλευτής Αθηνών με το κόμμα των Φιλελευθέρων και υπουργός της κυβέρνησης του δημοκράτη Θεμιστοκλή Σοφούλη,δολοφονήθηκε την 1η Μαϊου 1948 εν ψυχρώ,φρικτά και αποτρόπαια από τον Στράτο Μουτσογιάννη μέλους της ΟΠΛΑ-ΚΚΕ στο κέντρο της πόλης.

    ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΙΔΡΩΝΕΙ ΤΟ ΑΥΤΙ ΣΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΦΡΙΚΑΛΕΑ ΑΥΤΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΜΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΖΩΗΣ.

    Ποιά η τύχη του στυγερού και αδίστακτου δολοφόνου?
    Αποφυλακίστηκε το 1964.

    Όσο προσπαθείτε να παραστήσετε τα θύματα,θα σας υπενθυμίζουμε και τις φορές που υπήρξατε φρικαλέοι θύτες,και επιλεκτικά,προκλητικά και υποκριτικά τις λησμονείτε.

    ΚΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πασοκ

    Εχω καιρο να διαβασω δρ Κουτσουκο


    Τι συμβαινει και το Πασοκ εχει τα ιδια ποσοστα με ΝΔ?
    Ποιοι μεσα απο το Πασοκ πουλανε τον Γιωργο στην δεξια

    Ποιοι στρωνουν τον δρομο στον Σμαρα με ανθη?

    Τι λεει ο δρ Κουτσουκος?
    Γιατι τετοια φιμωση απο το πρεσσσ??

    "Οποιος πουλαει τους φιλους του θα πουλησει και τον εαυτο του" ειπε ο δρ Κουτσουκος στην Μηλιωνη...

    Ντινος Πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πασοκ

    Παιδεια

    Ειναι τοσο ανικανοι στο Υπουργειο και για το μονο που ειναι ικανοι ειναι να διατηρουν παρανομα στην θεση τους την Ευανθια Μακρη Μποτσαρη που εχει πλαστα πτυχια και ΠΛΑΣΤΗ προυπηρεσια στην ΑΣΠΑΙΤΕ

    με τις ευλογιες του "δεξιου" Προεδρου Γιαννη Χρυσουλακη που διορισε η Αννα ΔΙαμαντοπουλου η κορη του "κομουνιστη" !!

    ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ : Έδωσαν λάθος θέματα στις πανελλαδικές!!!-ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΕΔΕ



    Πραγματικά είναι απίστευτο αλλά ωστόσο αληθινό. Το αποκαλύπτει σήμερα ότι σε Εξεταστικό Κέντρο την πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων ,οι υπεύθυνοι έδωσαν στους μαθητές- υποψήφιους Εσπερινού Λυκείου,

    να γράψουν το θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας (Εκθεσης), που δόθηκε από την Κεντρική Επιτροπή των Εξετάσεων για τους μαθητές των Ημερησίων Λυκείων.


    ΜΑ ΠΟΣΟΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ?

    ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΥΣ ΣΑΝ ΤΗΝ ΜΠΟΥΝΤΑ ΕΛΕΝΗ ΤΗΝ ΑΓΡΑΜΜΑΤΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΧΟΥΝΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ?

    ΠΑΣΟΚΟΙ@

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και για τον Χρ.Λαδά "ιδρώνει το αυτί μας", αγαπητέ κύριε ΚΠ και για τον συντ.Ψαρρό καιτον Τσιγάντες και για κάθε πολιτική και άνανδρη δολοφονία.
    Ωστόσο, τα "μεγέθη" είναι διαφορετικά και άρα μη συγκρίσιμα.
    Αλλο 1943,'44 Αντίσταση και Γερμανοί, άλλο 1948 και Εμφύλιος και άλλο 1963 και..."Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο".
    Ειρηνιστής (και μόνο-ούτε καν στο ΚΚΕ ανήκε) ο βουλ.Γρ. Λαμπράκης δεν "υπέγραψε" για τη θανάτωση χιλιάδων αντιπάλων του ως...υπουργός Δικαιοσύνης και οι δολοφόνοι του αθωώθηκαν!
    Αντίθετα, οι δολοφόνοι του Λαδά "πλήρωσαν". Με την εκτέλεση των 6 απ' τους 8 και με άλλους 24 νεκρούς από πράξεις αντεκδίκησης.
    Οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας Γρ. Λαμπράκη προφυλακίστηκαν για ΜΙΑ βδομάδα κι αυτό ήταν! Πήραν βαθμούς, μισθούς και προαγωγές συνεχίζοντας την καριέρα ρους.
    Όσο για τα...λουλούδια του παρακράτους που "αγανάκτισαν" ακόμα και τον Κ. Καραμανλή, κανένα τους δεν πλήρωσε.
    Φιλικά
    Θανάσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ Θανάση

    Βεβαίως και άλλη εποχή το 1943 με την αγνή και παλλαϊκή λαϊκή αντίσταση και με το ΚΚΕ να καραδοκάει να εγκαθιδρύσει την κόκκινη δικτατορία του προλεταριάτου και άλλη εποχή το 1948 και το 1963.

    Έγραψα ένα παράδειγμα γιά να αναδείξω από την μιά την μεγάλη σπουδή γιά ανθρώπινες απώλειες της μιάς πλευράς και την παντελή έλλειψη αναφοράς σε απώλειες της άλλης πλευράς,μέσα από μία μονίμως μονομερή και επιλεκτική μνήμη.

    Μην παριστάνετε Θανάση τις αθώες περιστερές,δεν υπήρξατε μόνο θύματα αλλά και φρικαλέοι θύτες.

    Σου τό έχω ξαναγράψει,τιμωρήθηκε ή αθωώθηκε ο υπαίτιος,η αφαίρεση ανθρώπινης ζωής είναι πάντα μία ανεπίτρεπτη και παντελώς καταδικαστέα πράξη,η μονομέρεια είναι αυτό που μ' ενοχλεί και διαφωνώ.

    ΚΠ

    Υ.Γ. Ο Χρήστος Λαδάς,υπερασπιστής μελών του ΚΚΕ στην δίκη τους γιά προδοτική στάση στο Μακεδονικό,δεν δολοφόνησε με τα χέρια του αντιπάλους του,δολοφονήθηκε άνανδρα από εκείνους,μπροστά στα μάτια της ανήλικης κορούλας του έχοντας,δυστυχώς γι' αυτόν,την ευθύνη του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε μία πολύπαθη και πολυταραγμένη περίοδο του αδελφοκτόνου χαμού,και οι ειρωνικές τελίτσες από πλευράς σου είναι τουλάχιστον άστοχες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. θαναση παλι μαλακιες λες.....το οτι δεν ξερεις ειναι ανθρωπινο το οτι κανεις τον ιστορκι με σαχκες και ασυναρτησιες ειναι εντελως γελοιο ομως.....αντε θαναση ε θαναση!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΟΟΟΟΟΟΧΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ Ο ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ!!!!! ΟΟΟΟΟΟΧΙΙΙ ΠΟΤΕΕΕΕΕ!!!!! ΗΡΩΑΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ!!!!! ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΟΛΚΛΗΡΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΗ ΜΑΜΑ ΡΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ!!!! ΑΥΤΑ ΤΑ ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΚΞΕΡΑΤΑΔΕΣ ΟΠΩΣ ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΤΗΝΩΔΙΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ μου ΚΠ.
    Θεωρώ σωστές τις παρατηρησεις σου και δέξου δυο δικές μου:
    1. Οι...τελίτσες είναι εισαγωγικά και δεν σχετίζονται με ειρωνεία.
    2. Με τη φράση σου "Μην παριστάνετε Θανάση τις αθώες περιστερές,δεν υπήρξατε μόνο θύματα αλλά και φρικαλέοι θύτες" με εντάσσεις εκεί όπου δεν ανήκω.
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΩΝΥΜΟ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ...ΒΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗ, ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΩ.
    Φιλικά
    Θανάσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ Θανάση

    Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι βλέπουμε τα πράγματα από διαφορετική σκοπιά.

    Δέχομαι τις εξηγήσεις σου προσθέτοντας ότι δεν εντάσσω κανέναν πουθενά,η πατρίδα πλήρωσε και εξακολουθεί να πληρώνει ακριβά τέτοιες πρακτικές και γράφοντας "υπήρξατε θύτες",δεν προσωποποιώ αλλά εννοώ αόριστα εκείνους που συντάσονται ιδεολογικά με την τότε ένοχη αριστερά και,επιμένω,έχουν επιλεκτική μνήμη.

    Θα μου επιτρέψεις δε να προσθέσω ότι,κατά την γνώμη μου,ότι δεν πέτυχε η αριστερή παράταξη κατά τον εμφύλιο με τα όπλα,το πέτυχε σήμερα με την πένα και τον λόγο,σχεδόν επιβάλοντας με την καταιγιστική της προπαγάνδα την άποψη ότι είναι μόνο θύμα και καθόλου θύτης.
    Κάποιοι όμως που έχουμε αρτιότερη αντίληψη γιά τα τότε γεγονότα θα αντιστεκόμαστε στην προπαγανδιστική λαίλαπα εκφράζοντας και την άλλη άποψη.

    Όσο γιά τον παραπάνω φίλο,και γω δεν έχω κάτι να πω,παρά μόνο ότι η αντιπαράθεση και η διαφωνία πάντα με κοσμιότητα είναι βασικό στοιχείο υγιούς και άρτιας δημοκρατίας.

    Να είσαι καλά.

    ΚΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση