GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μια ...κουβέντα για τον Θανάση Βέγγο‏

Aπό τον Χρυσόστομο Τσιρίδη Είπε ο μεγάλος μας ηθοποιός , όταν έγινε 60 χρόνων : "Είμαι 60 χρονών. Το ότι  μπορώ και στέκομαι ακόμη...

Aπό τον Χρυσόστομο Τσιρίδη
Είπε ο μεγάλος μας ηθοποιός, όταν έγινε 60 χρόνων : "Είμαι 60 χρονών. Το ότι  μπορώ και στέκομαι ακόμη πάνω στην Σκηνή , σημαίνει ότι είμαι μεγάλος ηθοποιός "!!!
 Τα είπε όλα ο Βέγγος. Η αλήθεια του Θεάτρου από .... μέσα. Ούτε ...μπρεχτικές , ούτε.... πιραντελικές περικοκλάδες "ψιλών λόγων".
Και δεν αναφέρομαι μόνο στην κριτική , που έτσι κι αλλιώς με  την κρίση να χτυπάει και το Θέατρο,  το σινεμά... αραίωσε.
Ο ηθοποιός όμως πρέπει
να συνεχίσει ( να μπορεί ) να στέκεται επάνω στην Σκηνή, έστω και με .....10 "απλούς" θεατές και όχι ιδανικούς!!! (όπως διάβασα κάπου ότι πολύ σεμνά αυτοχαρακτηρίζονται οι.... κρίνοντες).
Απλή, αλλά μεστή η κουβέντα του Θανάση Βέγγου. οι Δημιουργοί πασχίζουν να...
φέρουν την Τέχνη στους φυσικούς αποδέκτες της . Να κάνουν το έργο τους μέρος της ζωής των πολλών .
Το ...Σύστημα όμως με έναν εσμό ειδικών και.... ιδανικών, φρόντισε και φροντίζει , με το αζημίωτο φυσικά, για τον "περιορισμό της Τέχνης , εντός της φυλακής των ευγενών δεδομένων ....και των ψιλών λόγων....",  όπως πολύ χαρακτηριστικά γράφει ο Καβάφης, ο οποίος άλλωστε , απορρίπτοντας τον αριστοκρατισμό και την ανούσια ...ψιλολογία , θεωρεί την ΤΕΧΝΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΖΩΗΣ ( .... τον βίον συμπληρούσα).
 Απλή , μεστή και παραστατική η κουβέντα του Θανάση Βέγγου.
Σαν ατάκα από σπουδαίο θεατρικό έργο.
Ο καλλιτέχνης πρέπει να μπορεί να στέκεται επάνω στην σκηνή . Και να τρέχει !
Όπως "ΕΤΡΕΧΕ" ο Ομηρικός αοιδός. Όπως "έτρεχε" το άρμα του Θέσπη ,όπως "έτρεχε" ο μεσαιωνικός τροβαδούρος ,όπως έτρεχαν , από "χωρίου εις χωρίον", οι προπολεμικοί θίασοι , που ο αριστοκρατισμός της καρεκλάτης διανόησης χαρακτήρισε απαξιωτικά... .."μπουλούκια ".
(Ευτυχώς που ο Θ. Αγγελόπουλος με τον δικό του "ΘΙΑΣΟ".... .αποκατέστησε τα πράγματα ).
Ο Θανάσης Βέγγος ήταν "ο άνθρωπος που έτρεξε πολύ" .
Να γιατί ,παρότι έντεχνος ,ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ καταγράφεται στην συνείδηση του κόσμου ως ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ

3 σχόλια

  1. gia sou thannasaki, thja se agapoume gia panta, se euxaristw prosopika gia to xamogelo pou mou edoses stois mavres meres mou.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενα ακομα θυμα της πολιτικης ΠαΣοΚ:
    ---------------------------

    Εικόνες φρίκης αντίκρισε ένα ανήλικο αγόρι

    Σοκ στην κοινωνία του Ηρακλείου από την είδηση μίας ακόμη αυτοκτονίας. Ένας άνδρας 50-55 ετών βρέθηκε κρεμασμένος στο σπίτι του πριν από λίγο, σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων στην περιοχή των Καμινίων.

    Ο άνδρας κρεμάστηκε από το πατάρι του σπιτιού του με καλώδιο, ενώ τον αυτόχειρα βρήκε το ίδιο του το παιδί, ένα ανήλικο αγοράκι το οποίο βγήκε στο δρόμο ουρλιάζοντας. Οι γείτονες κάλεσαν την αστυνομία, άνδρες της οποίας βρήκαν τον άνδρα ήδη νεκρό.

    Αυτή την ώρα ο άνδρας διακομίζεται στο νοσοκομείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλέ μας ΑΝΘΡΩΠΕ ΘΑΝΑΣΗ καλό ταξίδι
    Θα είσαι πάντα παρών μέσα από τις ταινίες σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση