GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μπροστά στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι...

Από το http://attikipress.gr/ Μπροστά στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκονται οι πολιτικές δυνάμεις, που με τις επιλογές τους θα «σ...

Μπροστά στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκονται οι πολιτικές δυνάμεις, που με τις επιλογές τους θα «σφραγίσουν»όχι μόνο τη δική τους πορεία, αλλά και αυτή της χώρας για τα επόμενα χρόνια.
Η στάση που θα τηρήσουν τις προσεχείς ημέρες, κυρίως τα δύο μεγάλα κόμματα, θα επηρεάσει αποφασιστικά το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας. Και όπως χαρακτηριστικά έλεγε έμπειρος παράγων του δημοσίου βίου, «δυο στιγμές θα κρίνουν τουλάχιστον δύο δεκαετίες για την Ελλάδα».
Ύστερα από αρκετές αναβολές, η παρουσίαση του πολυσυζητημένου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος θα γίνει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και εκτός από το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού θα συνδυαστεί με συναντήσεις του με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Στις συναντήσεις αυτές θα διαπιστωθεί και...
το πραγματικό εύρος αν όχι της συναίνεσης, τουλάχιστον της συνεννόησης, με την οποία όλες οι πλευρές μπορούν να χειριστούν την κατάσταση. Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει, επομένως, για όλους.
Από τις αποφάσεις που θα ληφθούν και το κλίμα που θα επικρατήσει, θα φανεί και ποια είναι η επόμενη ημέρα για την οικονομική «επιβίωση» της χώρας, τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και το ίδιο το κομματικό σύστημα.
Στο όριο
Αυτή τη στιγμή φαίνεται να επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι «οι ακροβάτες δεν θα πέσουν από το σχοινί». Παρά τις φραστικές αιχμές, που ανταλλάσσουν η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, διαμορφώνονται πεδία συνεννόησης για τις μεταρρυθμίσεις, που χρειάζεται να δρομολογηθούν.
Είναι απολύτως ενδεικτικό μάλιστα ότι μια (περιττή) ένταση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών  αποφεύχθηκε την  Παρασκευή στη Βουλή, καθώς δεν συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του κ. Αντ. Σαμαρά προς τον πρωθυπουργό για την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας. Είναι βέβαιο ότι η συζήτηση θα γενικευόταν και οι τόνοι θα ανέβαιναν, φορτίζοντας κι άλλο αυτές τις δύσκολες ώρες το πολιτικό κλίμα. Λόγω απουσίας του κ. Παπανδρέου εκτός Αθηνών, η συζήτηση αναβλήθηκε και αυτό ανεπίσημα βρήκε μάλλον σύμφωνες όλες τις πλευρές.
Ένταση και δυσαρέσκεια
Άλλωστε, αρκετή ήταν η ένταση, που προκλήθηκε από τις παρεμβάσεις τόσο του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ όσο και του επιτρόπου της Ευρ. Ένωσης Όλι Ρεν, που έθεσαν δημοσίως ως προϋπόθεση για την καταβολή της πέμπτης δόσης τη συναίνεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ο άκομψος τρόπος που εκδηλώθηκαν αυτές οι παρεμβάσεις, υποχρέωσε ακόμη και κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Πάνος Μπεγλίτης, να τις καυτηριάσουν με σκληρές εκφράσεις, καθώς αντιλήφθησαν όχι μόνο το μέγεθος της αντιθεσμικής ανάμειξης στα εσωτερικά της χώρας, αλλά και το πλήγμα στο γόητρο της ίδιας της κυβέρνησης.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Σαμαράς άδραξε την ευκαιρία για να τονώσει το ηγετικό του προφίλ με τη δήλωση ότι «και Κυβέρνηση υπάρχει και Αντιπολίτευση υπάρχει και η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία παραμένει ισχυρή σε αυτόν τον τόπο, που λέγεται Ελλάδα».
Τι θέλουν οι δανειστές
Η ουσία, πάντως, δεν αλλάζει και πολύ. Οι δανειστές μας θέλουν να είναι σίγουροι ότι η χώρα θα είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της, ανεξαρτήτως του κόμματος που ασκεί την εξουσία, και με δεδομένο ότι ο χρόνος για τα μέτρα, που πρόκειται να εφαρμοστούν, ξεπερνά κατά πολύ τον εκλογικό βίο της παρούσας και (κατά πάσα πιθανότητα) της επόμενης κυβέρνησης.
Παρά τις ρητορικές που αναπτύσσονται, οι κρίσιμοι τομείς, που διαμορφώνονται προς αυτή την κατεύθυνση, είναι δύο. Η περιστολή των δημοσίων δαπανών και οι ιδιωτικοποιήσεις. Από τη «συμφωνία» σε αυτά φαίνεται ότι στην πραγματικότητα θα κριθεί η στάση της τρόικας για να κρατήσει ανοικτή τη στρόφιγγα του δανεισμού. Εκτός απροόπτου, η επί της ουσίας σύμπτωση στους στόχους αυτούς δεν προβλέπεται να διαταραχθεί, έστω και αν «επί της αρχής» η Ν.Δ. δεν υπερψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Επιπλέον, η κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να υιοθετήσει και κάποιες από τις προτάσεις, που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς στο Ζάππειο ΙΙ , όπως οι ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα ή αναφορικά με το (μη) «πόθεν έσχες» των κατοικιών. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ν.Δ. μπορεί μεν να αρνείται τη «συνενοχή», αλλά η δέσμευσή του πως «ό,τι είναι καλό για την πατρίδα» θα το στηρίξει, αποκτά βαρύνουσα σημασία.
Η ρήξη φέρνει κάλπη
Στην περίπτωση, ωστόσο, που αντί της σύγκλισης, επέλθει ρήξη εφ’ όλης της ύλης, θεωρείται βέβαιο ότι εκτός από την μη καταβολή της πέμπτης δόσης, θα άνοιγε αυτόματα ο δρόμος της πολιτικής αστάθειας και οξύτητας.
Η άμεση προσφυγή στις κάλπες θα ήταν αναπόφευκτη, με διλήμματα εντονότερα κι από αυτά που είχαν τεθεί στις πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές. Κυρίως όμως θα επικρατούσε η απόλυτη αβεβαιότητα για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις της επόμενης ημέρας και ο κίνδυνος να βυθιστεί η χώρα σε μια πρωτοφανή και πολυεπίπεδη περιπέτεια θα ήταν ορατός. Φυσικά όλα αυτά θα συνοδεύονταν από λυσσαλέα ανταλλαγή πυρών για το ποιος χρεώνεται τις ευθύνες του επαπειλούμενου χάους. Ακόμη κι αν αυτό το μαύρο σενάριο δεν επαληθευτεί, οι δοκιμασίες δεν σταματούν για τα κόμματα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να «τρέξει» με πολύ ταχύτερους ρυθμούς, οπότε πρέπει να αναμένεται σύντομα και ανασχηματισμός, με πρόσωπα ικανά να εφαρμόσουν γρήγορα και αποτελεσματικά τις νέες αλλαγές.
Γενικότερα, το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση δεν θα είναι μόνο η εσωτερική ανασυγκρότησή της, αλλά και η επίδειξη μεγαλύτερης αποφασιστικότητας για να κάνει πράξη όσα δεσμεύτηκε. Το ερώτημα, επίσης, είναι ποιες εσωτερικές αντιδράσεις θα εκδηλωθούν στο κυβερνών κόμμα, πώς θα αντιμετωπιστούν και κυρίως αν θα είναι τόσο ισχυρές, ώστε να «μπλοκάρουν» την υλοποίηση αυτής της πολιτικής.
Πίεση σε Σαμαρά
Από την άλλη πλευρά έχει τις δικές της αναταράξεις και η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο κ. Σαμαράς δέχεται την ισχυρή πίεση ενός σημαντικού τμήματος της κομματικής (και στελεχικής) βάσης του, που δεν βλέπει με καλό μάτι οποιαδήποτε συναινετική κίνηση και θέλει πλήρη ρήξη με την κυβέρνηση. Γι’ αυτό και οι ισορροπίες που τηρεί, είναι ιδιαίτερα λεπτές, φροντίζοντας να διαχωρίζει τη στήριξή του στα θετικά μέτρα από μια «άνευ όρων» συμφωνία με την κυβέρνηση. Αποενοχοποιεί, επίσης, αυτή τη στήριξη, θυμίζοντας τις πάγιες ιδεολογικές θέσεις της Ν.Δ. π.χ. για τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων.
Είναι επομένως φανερό ότι οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων, εκτός από τον «εξωτερικό εχθρό», έχουν να αντιμετωπίσουν και εσωτερικές ανασχέσεις. Μένει να φανεί σε ποιο βαθμό αυτές μπορεί να μεταβληθούν σε βραδυφλεγείς βόμβες. Είναι ολοφάνερο ότι οι προσεχείς εξελίξεις θα γράψουν... ιστορία.

9 σχόλια

  1. Ξαφνικά έγιναν όλοι …. Σαμαρικοί
    (Oι παρατρεχάμενοι της εξουσίας)

    Τι έγινε ξαφνικά ; Γιατί αυτή η μεταστροφή ;

    Το σύστημα, αίφνης ανακάλυψε τον Αντώνη Σαμαρά, εκεί που τον είχε ξεγραμμένο να βολοδέρνει κάπου μεταξύ 19 και 20% ;

    Να χάσκει 30 μονάδες πίσω από τον κ. Παπανδρέου, στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός.

    Αίφνης, ανακάλυψαν τις προτάσεις και τις ιδέες του, όταν μόλις πριν από ένα χρόνο τον θεωρούσαν …Χάρρυ Πότερ ;

    Τον πιέζουν να παράσχει τη στήριξη του σε μια, μέχρι πρότινος, πανίσχυρη κυβέρνηση και σ’ ένα Γιώργο Παπανδρέου, που εθεωρείτο «κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού»;

    Και μάλιστα αυτές οι πιέσεις δεν προέρχονται μόνο από τα εδώδιμα κέντρα, αλλά εκπορεύονται και από την Ε.Ε.

    Η αλήθεια είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση στα πρόθυρα της κατάρρευσης και αναζητείται επειγόντως πολιτική στήριξη.

    Λογικό, επομένως, να προσβλέπουν προς το άλλο κόμμα εξουσίας.

    Όμως, εσχάτως άρχισαν να βγαίνουν από τα λαγούμια τους και οι γνωστοί παρατρεχάμενοι παράγοντες της εκάστοτε εξουσίας και διαγκωνίζονται να πάρουν θέσεις.

    Μυρίζονται εξουσία και ακονίζουν νύχια και δόντια.

    Αυτός είναι ο μεγαλύτερο κίνδυνος όλων, για τον Αντώνη Σαμαρά.

    Ο Κώστας Καραμανλής, πέραν των προσωπικών του ευθυνών, προδόθηκε από στελέχη (και δεν αναφέρομαι μόνον σε υπουργούς) τα οποία είτε απεδείχθησαν παντελώς ανίκανα, είτε πολύ κατώτερα των περιστάσεων, είτε γιατί ενδιαφέρονταν περισσότερο για τις προσωπικές τους στρατηγικές και φιλοδοξίες, παρά για το κυβερνητικό έργο.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου καταρρέει γιατί πέραν της προσωπικής του αδυναμίας, οι «κηπουροί του», δηλαδή ο κλειστός κύκλος των συνεργατών του, που ήταν και προσωπικές του επιλογές, έχει γίνει συνώνυμο της αποτυχίας.

    Το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα, γιατί όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεχόμενος τον κ. Σαμαρά την περασμένη Τρίτη, «οι καιροί ου μενετοί».

    Αυτοί, λοιπόν, οι παράγοντες της εξουσίας, είμαι βέβαιος, ότι θα είναι οι πλέον ένθερμοι θιασώτες της συναίνεσης!

    Από καθόλου εξουσία, είναι προτιμότερο και τμήμα της, ανεξαρτήτως μεγέθους, αρκεί αυτοί οι ίδιοι να βολευτούν κάπου!

    Ποιοι είναι αυτοί; Ε, τους γνωρίζουμε όλοι!

    Και ποια είναι η απάντηση;

    Ένα από τα άρθρα εδώ στο Antinews, λέει «δεν θέλουμε μια πρόσκαιρη γεύση εξουσίας, θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα»!

    Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

    Υ.Γ. Αφορμή γι αυτά που γράφω σήμερα δεν είναι μόνο όσα βλέπω και ακούω στα ΜΜΕ και τις εφημερίδες. Είναι και το τηλεφώνημα που έλαβα χθες από πρώην αποτυχημένο golden boy, που μέχρι πρόσφατα καταφερόταν σκαιότατα εναντίον του Αντώνη Σαμαρά για να μου πεί πόσο ….σοβαρές ήταν οι προτάσεις του στο Ζάππειο! Πόσο υπεύθυνη ήταν η τοποθέτησή του στο θέμα των δηλώσεων του Ολι Ρεν και ότι γενικά «το έχει ο Αντώνης»!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πασοκ

    Εχω καιρο να διαβασω δρ Κουτσουκο


    Τι συμβαινει και το Πασοκ εχει τα ιδια ποσοστα με ΝΔ?
    Ποιοι μεσα απο το Πασοκ πουλανε τον Γιωργο στην δεξια

    Ποιοι στρωνουν ντον δρομο στον Σμαρα με ανθη?

    Τι λεει ο δρ Κουτσουκος?
    Γιατι τετοια φιμωση απο το πρεσσσ??

    "Οποιος πουλαει τους φιλους του θα πουλησει και τον εαυτο του" ειπε ο δρ Κουτσουκος στην Μηλιωνη...

    Ντινος Πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. <>
    Μπροστά στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκονται μόνο οι Σοσιαλιστές, που με τις επιλογές τους έχουν «σφραγίσει» τα χάλια τους.

    Η Ελλάδα θα λυτρωθεί μετά την τελική σφαγή που θα επακολουθήσει μεταξύ Σοσιαλιστών και πρώην - Σοσιαλιστών.

    Μπορώ να αναγκαστώ να ζήσω χωρίς ευτυχία, αλλά δεν θα συγκατατεθώ ποτέ να ζήσω χωρίς τιμή.!


    Ποτέ μη δώσετε την συγκαταθεσή σας σε εναν αποδεδειγμένο ψεύτη!

    <>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΔΙΕΔΙdΕ ΟΤΙ Ο γΙΩΡΓΟς ΕΙΝΑΙ ΕΩς ιΟΥΝΙΟ ΜΕΤΑ σΑΜΑΡΑς ΤΗς ΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ τΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ
    ΕΙΤΕ ΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ΕΙΤΕ ΜΕ ΠΡΟΔΟΣΙΑ?



    ΓΚΕΚΕ ΚΥΡΙΕ ΚΑΨΑΜΠΕΛΗ?

    22 Μαϊ 2011 3:45:00 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο ΛΑΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πασοκ

    Παιδεια

    Ειναι τοσο ανικανοι στο Υπουργειο και για το μονο που ειναι ικανοι ειναι να διατηρουν παρανομα στην θεση τους την Ευανθια Μακρη Μποτσαρη που εχει πλαστα πτυχια και ΠΛΑΣΤΗ προυπηρεσια στην ΑΣΠΑΙΤΕ

    με τις ευλογιες του "δεξιου" Προεδρου Γιαννη Χρυσουλακη που διορισε η Αννα ΔΙαμαντοπουλου η κορη του "κομουνιστη" !!

    ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ : Έδωσαν λάθος θέματα στις πανελλαδικές!!!-ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΕΔΕ



    Πραγματικά είναι απίστευτο αλλά ωστόσο αληθινό. Το αποκαλύπτει σήμερα ότι σε Εξεταστικό Κέντρο την πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων ,οι υπεύθυνοι έδωσαν στους μαθητές- υποψήφιους Εσπερινού Λυκείου,

    να γράψουν το θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας (Εκθεσης), που δόθηκε από την Κεντρική Επιτροπή των Εξετάσεων για τους μαθητές των Ημερησίων Λυκείων.


    ΜΑ ΠΟΣΟΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ?

    ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΥΣ ΣΑΝ ΤΗΝ ΜΠΟΥΝΤΑ ΕΛΕΝΗ ΤΗΝ ΑΓΡΑΜΜΑΤΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΧΟΥΝΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ?

    ΠΑΣΟΚΟΙ@

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΣΤΟ ΓΟΥΔΗ ΣΤΟ ΓΟΥΔΗ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι πουτάνες των πασοκτζήδων λακέδων οι μάνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση