GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ηλεκτρονική τιμολόγηση: Πραξικόπημα στη γραφειοκρατία του «χαρτοβασιλείου»...

Από το cfoagenda.gr Η ηλεκτρονική τιμολόγηση είναι γρήγορη, αποτελεσματική και οικονομική, τόσο για τον πελάτη όσο και για τον προμηθε...

Από το cfoagenda.gr
Η ηλεκτρονική τιμολόγηση είναι γρήγορη, αποτελεσματική και οικονομική, τόσο για τον πελάτη όσο και για τον προμηθευτή. Επιπλέον, κατέχει στρατηγική θέση στο χάρτη των σχεδίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη μιας πραγματικά ενιαίας αγοράς, αλλά και του ελληνικού κράτους αφού από τις αρχές του χρόνου επιβάλλεται νομοθετικά η χρήση ηλεκτρονικής τιμολόγησης για συναλλαγές άνω των 3000 ευρώ.
Το άθροισμα των πλεονεκτημάτων που συνεπάγεται το e-invoicing για κάθε μεμονωμένη επιχείρηση είναι ακόμα μεγαλύτερο από τα μέρη του. Επιτρέποντας σε κάθε ευρωπαϊκή επιχείρηση να συναλλάσσεται με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή επιχείρηση σα να βρίσκονταν στην ίδια χώρα, διευρύνει σημαντικά το πεδίο δράσης και εσόδων του ευρωπαϊκού επιχειρηματικού κόσμου.
Είναι εις βάρος τόσο των καταναλωτών όσο και...
των επιχειρήσεων, το γεγονός ότι η ηλεκτρονική τιμολόγηση στην Ευρώπη είναι κατακερματισμένη σε επίπεδο χωρών και το δυναμικό της παραμένει στο μεγαλύτερο μέρος του ανεκμετάλλευτο.
Επιπρόσθετα, η ανταλλαγή ηλεκτρονικών τιμολογίων είναι ακόμη υπερβολικά πολύπλοκη και δαπανηρή, ιδίως για τις ΜΜΕ. Ενώ το 42 % των μεγάλων επιχειρήσεων αναφέρουν ότι δέχονται ή αποστέλλουν ηλεκτρονικά τιμολόγια, το ποσοστό υιοθέτησης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των ΜΜΕ παραμένει χαμηλό (22 %).
Κατά συνέπεια, η μέση διείσδυση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στην αγορά της Ευρώπης είναι χαμηλή και εκτιμάται σε περίπου 5% του συνόλου των τιμολογίων που ανταλλάσσονται σε ετήσια βάση μεταξύ επιχειρήσεων.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες βελτίωσης. Η μαζική υιοθέτηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης εντός της ΕΕ θα συνεπαγόταν σημαντικά οικονομικά οφέλη και εκτιμάται ότι η μετάβαση από τα τιμολόγια σε χαρτί σε ηλεκτρονικά τιμολόγια θα οδηγήσει σε εξοικονομήσεις κόστους περίπου 240 δισ. ευρώ εντός περιόδου έξι ετών. Επιπλέον, λόγω της στενής συσχέτισης μεταξύ των διαδικασιών τιμολόγησης και πληρωμής, η δημιουργία του ενιαίου χώρου πληρωμών σε ευρώ (SEPA) μπορεί να χρησιμεύσει ως «εφαλτήριο» για διαλειτουργικά ευρωπαϊκά συστήματα ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
Τα τρία βασικά εμπόδια που έχει να ξεπεράσει η ηλεκτρονική τιμολόγηση είναι τα νομικά θέματα, οι τεχνικές προκλήσεις και οι επιχειρηματικές απαιτήσεις. Στα νομικά θέματα περιλαμβάνονται οι διαφορές μεταξύ των επιμέρους χωρών όσον αφορά τη φορολογία και την τιμολόγηση. Σε τεχνολογικό επίπεδο, θα πρέπει αντιμετωπιστεί η ασφάλεια, το authentication και η επιλογή των κατάλληλων προτύπων.
Τέλος, σε επιχειρηματικό επίπεδο, οι διαφορετικοί τύποι και τομείς επιχειρήσεων υπαγορεύουν τη χρήση διαφορετικών συστημάτων. Είναι σαφές ότι μία πολυεθνική ακολουθεί διαφορετικές πρακτικές τιμολόγησης απ΄ότι ένα συνοικιακό βιβλιοπωλείο.

Σημαντικά τα οφέλη της ηλεκτρονικής τιμολόγησης
Σε αντίθεση με τα τιμολόγια σε χαρτί, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια παρέχουν όλα τα πληροφοριακά στοιχεία σε ψηφιακή μορφή, γεγονός που συνεπάγεται κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα: επιτρέπουν τη συντόμευση των προθεσμιών πληρωμής, μειώνουν τα σφάλματα, τα έξοδα εκτύπωσης και ταχυδρόμησης και -το σημαντικότερο- επιτρέπουν την πλήρως ολοκληρωμένη διεκπεραίωση.
Συνεπώς, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ηλεκτρονικής τιμολόγησης είναι οι δυνατότητες αυτοματισμού που προσφέρει, ιδίως εάν το τιμολόγιο αποστέλλεται σε δομημένο μορφότυπο: τα ηλεκτρονικά τιμολόγια μπορούν να εκδίδονται και να διαβιβάζονται αυτόματα και απευθείας από τα συστήματα αλυσίδων χρηματοτεχνικής μέριμνας του παρόχου της υπηρεσίας σε εκείνα του αποδέκτη.
Στο μεγαλύτερο μέρος τους, τα οικονομικά πλεονεκτήματα δεν απορρέουν από την εξοικονόμηση κόστους εκτύπωσης και ταχυδρόμησης, αλλά από την πλήρη διαδικασία αυτοματισμού και ολοκλήρωσης μεταξύ των συναλλασσομένων μερών από την εντολή έως την πληρωμή. Επιπλέον, η εφαρμογή ίσων κανόνων ΦΠΑ στα ηλεκτρονικά τιμολόγια και στα τιμολόγια σε χαρτί, αναμένεται να μειώσει τις διοικητικές επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις σε ποσό που μπορεί να φθάνει μέχρι και σε 18 δισ. ευρώ σε μεσοπρόθεσμο πλαίσιο.
Τα οφέλη της ηλεκτρονικής τιμολόγησης αναμένεται επίσης να διευκολύνουν τους καταναλωτές, ιδίως όσον αφορά την ευκολία που προσφέρουν τα ηλεκτρονικά τιμολόγια σε σχέση με τα τιμολόγια σε χαρτί. Ωστόσο, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα περιθωριοποιηθούν οι καταναλωτές με περιορισμένη ή καμία πρόσβαση στο διαδίκτυο και ότι θα πρέπει πάντοτε να παρέχεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να ζητούν τιμολόγια σε χαρτί.
Επιπλέον, και σύμφωνα με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, η ηλεκτρονική τιμολόγηση πρέπει να σέβεται τους κανόνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και το δικαίωμα προστασίας της ιδιωτικής ζωής.
Τέλος, τα περιβαλλοντικά οφέλη της ηλεκτρονικής τιμολόγησης λόγω της μείωσης της κατανάλωσης χαρτιού και του κόστους ενέργειας για τη μεταφορά είναι επίσης σημαντικά, καθώς συνεπάγονται εξοικονομήσεις άνθρακα που θα αντιστοιχούσαν σε μείωση των εκπομπών CO2 κατά ένα εκατομμύριο τόνους ετησίως για την ΕΕ.

2 σχόλια

  1. Drop in on us at the moment to
    grasp more knowledge and facts
    at all events By us contemporary to buy more facts and facts at all events [url=http://maszyny-lesne.dogory.pl]Maszyny leśne[/url]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προεξοφλεί την αναδιάρθρωση του χρέους η αγορά - Σημαντική επιδείνωση στα ομόλογα.

    Νέο ιστορικό υψηλό στα spreads 1344 μ.β. και απόδοση 16,55% στην 10ετία - Απαξιώνεται το ΧΑ.

    ΠΑΣΟΚ..ΟΛΕ...ΠΑΣΟΚ...ΟΛΕ
    ΓΙΩΡΓΟ ΓΕΡΑ.....ΣΠΑΣΕ ΟΛΑ ΤΑ spreads 1344 μ.β. και απόδοση 16,55% στην 10ετία. ΔΕΣΜΑ......

    ΟΣΑ ΠΙΟ ΨΗΛΑ
    ΤΟΣΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΜΙΖΑ $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
    $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$...ΛΕΦΤΑ

    ΓΙΑ ΝΑ EΞΑΓΟΡΑΣΕΙ Η ΜΑΝΑ ΣΟΥ
    ΤΟΝ ΧΑΡΟ ΤΟΝ ΚΕΡΑΤΑ..
    ΠΑΣΟΚ..ΟΛΕ !!!! ΟΛΕ !!!! ΟΛΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση