GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γιορτή της Μητέρας...

Από τον Γιάννη Μυλωνά http://syllektiko-pazari.blogspot.com/ ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ  ΜΑΜΑ  Η Αρχαία Ελλάδα είναι η πρωταρχική πηγή αναφοράς στη...

Από τον Γιάννη Μυλωνά
http://syllektiko-pazari.blogspot.com/
ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ  ΜΑΜΑ 
Η Αρχαία Ελλάδα είναι η πρωταρχική πηγή αναφοράς στην "γιορτή της μητέρας". Ήταν γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της η Ρέα η σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και θεά της γονιμότητας.
Μία νεότερη εκδοχή ήταν η αποκαλούμενη "Mothering Sunday", που μας μεταφέρει στην Αγγλία του 1600. Αυτή η μέρα γιορταζόταν την 4η Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμή όλων των μητέρων της Αγγλίας. Κατά την διάρκεια αυτής της μέρας, οι υπηρέτες που...
 έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους έπαιρναν μία μέρα άδεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να περάσουν την ημέρα με τις μητέρες τους.
Καθώς ο Χριστιανισμός εξαπλώθηκε στην Ευρώπη η γιορτή μεταβλήθηκε προς τιμή της "Μητέρας Εκκλησίας" αλλά με τον καιρό οι δύο έννοιες συγχωνεύτηκαν. Έτσι ο κόσμος τιμούσε ταυτόχρονα την μητέρα και την εκκλησία.
Παραδοσιακά δώρα όπως τα λουλούδια, τα φυτά ή οι σοκολάτες προσφέρονταν στη Γιορτή της μητέρας.
Η δεύτερη Κυριακή του Μάη που καθιερώθηκε σαν εθνική γιορτή της μητέρας στις ΗΠΑ οφείλεται στην έμπνευση μιας γυναίκας από την Φιλαδέλφεια της Ana Jarvis. Η Ana Jarvis θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας. Η προσπάθειά της είχε απήχηση και η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914 με προεδρικό διάταγμα που όριζε την δεύτερη Κυριακή του Μάη σαν Ημέρα της Μητέρας.
Αν και πολλές χώρες έχουν δικές τους ημερομηνίες για τη γιορτή της μητέρας, όπως και δικούς τους λόγους για να γιορτάζουν μια τέτοια μέρα, η δεύτερη Κυριακή του Μάη έχει επικρατήσει διεθνώς. Έτσι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα γιορτάζει την γιορτή της μητέρας την δεύτερη Κυριακή του Μάη.
Η Γιορτή της μητέρας βέβαια έχει χάσει, όπως και όλες οι γιορτές, τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Βλέπετε πρώτοι οι Αμερικάνοι, χωρίς να υστερούμε οι υπόλοιποι, ανακάλυψαν ότι παρ' όλο που η γιορτή αυτή καθιερώθηκε για να γιορτάζεται η μητέρα σαν έννοια, ήταν παρόλα αυτά μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να δείξει κανείς την αγάπη του για την δική του μητέρα. Γρήγορα το εμπόριο και διαφήμιση ανακάλυψαν μια νέα πηγή εσόδων και έτσι τα πρώτα συμβολικά λουλούδια της γιορτής έγιναν γρήγορα ανθοδέσμες και γλάστρες ώστε σήμερα η γιορτή της μητέρας να είναι η πιο εμπορική γιορτή για λουλούδια, γλάστρες και εποχιακά φυτά διεθνώς εκτός από τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με έρευνες η γιορτή της Μητέρας κατέχει τα τελευταία χρόνια μερίδιο 26% στο σύνολο των ετήσιων πωλήσεων λουλουδιών και φυτών που γίνονται κατά την διάρκεια των διάφορων γιορτών.
Από το valentine.gr

2 σχόλια

  1. Ο ΕΒΡΑΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ τούρκος Kemal Derviş επικεφαλής του ΔΝΤ;
    O πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και νυν αντιπρόεδρος του Brookings Institution Kemal Derviş συγκαταλέγεται στους υποψηφίους για τη θέση του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετά την απόφαση του Dominique Strauss-Kahn να διεκδικήσει την προεδρία στην Γαλλία. Γνώστης των θεμάτων της παγκόσμιας οικονομίας και πρόσωπο με κύρος στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους, ο εβραϊκής καταγωγής Kemal Derviş εγκατέλειψε τη θέση του αντιπροέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον και ανέλαβε υπουργός Οικονομικών στη κυβέρνησης Ecevit, κατορθώνοντας με σειρά μεταρρυθμίσεων να βγάλει τη Τουρκία από την οικονομική κρίση του 2001.
    Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ως υποψήφιος βουλευτής του CHP τον Οκτώβριο του 2002, ο Derviş είχε δηλώσει ότι η άνοδος του Erdogan και του κόμματός του μπορεί να συγκριθεί “με την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στη Γερμανία”. Ο Derviş θεωρείται έμπειρος στη διεύθυνση διεθνών οργανισμών καθώς έχει διατελέσει επικεφαλής του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) τη περίοδο 2005-2009, ωστόσο η τύχη της υποψηφιότητάς του θα κριθεί εν πολλοίς από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις Ευρώπης-ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση