GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ε, όχι νεοφιλελεύθερος ο Τρισέ και σοσιαλίστρια η Μέρκελ!...

Από τον Νάσο Τσαγκανέλη http://www.nasostsaganelis.gr/ Τα συνεχή βέτο που ασκεί στη Γερμανία βοηθούν την Αθήνα και εξοργίζουν Βερο...

Από τον Νάσο Τσαγκανέλη

Τα συνεχή βέτο που ασκεί στη Γερμανία
βοηθούν την Αθήνα και εξοργίζουν Βερολίνο-Βορρά
Ζαν-Κλοντ Τρισέ, διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Θέση νευραλγική. Καθοριστική. Υψίστης ευθύνης. Προπαντός, για την Ελλάδα.
Δεν είναι ήρωας. Προσωπικότητα λάμψης. Φιλέλληνας. Δεν είναι, όμως, σε καμία περίπτωση νεοφιλελεύθερος!..
Όπως ξαφνικά, επιχειρεί να τον παρουσιάσει ο γερμανικός μεγαλοιδετασμός συνεπικουρούμενος από τη θορυβώδη χορωδία των λεγόμενων εύπορων του Βορρά… Που όπως το πάνε αυτοί οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι θα κόψουν στα δύο την Ευρώπη.
Ο Ζαν-Κλοντ Τρίσε είναι και παραμένει ένας ψύχραιμος θεματοφύλακας.
Αρέσει δεν αρέσει είναι ότι θετικό έχει απομείνει από την παλιά Ευρώπη.
Που κάθε μέρα γερμανοποιείται.
Που χάνει ταυτότητα, αρχές, πρωτόκολλα, κεκτημένα. Αλληλεγγύη!
Γιατί, τώρα τον στοχεύουν;
Γιατί, υψώνει συνεχώς βέτο στους εξτρεμισμούς Μέρκελ.
Γιατί, θέλει να τερματίσει τη γλώσσα βαβέλ που «ηχογραφεί» το Βερολίνο μέσα στην Ευρώπη.
Γιατί, δεν δέχεται να παραδώσει στα «νύχια των γυπαετών» την Ελλάδα.
Απόδειξη πρώτη: Έσπευσε, νωρίτερα, από όλους να...
 συγκεντρώσει η ΕΚΤ πάνω από 60 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα. Κίνηση έμπρακτης βοήθειας για την Αθήνα.
Απόδειξη δεύτερη: Δεν δέχεται ούτε υπαινιγμό αναδιάρθρωσης. Γιατί τη θεωρεί εγκληματική σε ώρες που η ελληνική κοινωνία ψήνεται στο κολαστήριο μίας στυγνής λιτότητας χωρίς προηγούμενο.
Απόδειξη τρίτη: Δεν υποχωρεί στις πιέσεις των κερδοσκόπων. Γιατί, ξέρει ότι μία δική του λάθος απόφαση θα παραλύσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η Ελλάδα θα πάει σε στάση πληρωμών.
Κατά το «Ρόιτερ», όπως προκύπτει από διαρροές στον ευρωπαϊκό Τύπο, κατά τη σύνοδο των 17 της περασμένης Δευτέρας, μία ομάδα χωρών και ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δεν απέκλεισαν τη λήψη απόφασης περί επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους ήπιας μορφής.
Μάλιστα, για πρώτη φορά εντάχθηκε σ’ αυτή την ομάδα και ο επίτροπος Ολι Ρεν. Διαπιστώνοντας ότι η τάση αυτή κερδίζει συνεχώς έδαφος, ιδίως η συμμετοχή των ιδιωτών στην επιμήκυνση σε εθελοντική βάση -πρόταση της αυστριακής υπουργού Μαρίας Φέκτερ-, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ ύψωσε τη φωνή και προειδοποίησε ότι, αν ληφθεί τέτοια απόφαση, θα πάψει η ΕΚΤ να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, κλείνοντας έτσι ουσιαστικά τη στρόφιγγα της ρευστότητας.
Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ εκτίμησε ότι αν ληφθεί τέτοια απόφαση, θα παραλύσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και οι αγορές θα γίνουν ακόμη πιο επιθετικές, διαβλέποντας ότι το δρόμο της επιμήκυνσης ενδέχεται να ακολουθήσουν και η Πορτογαλία με την Ιρλανδία. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Ζ.-Κ. Τρισέ, οι οίκοι αξιολόγησης θα χτυπήσουν ανελέητα την Ελλάδα, κατατάσσοντας τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία των τοξικών.
Απείλησε, λοιπόν, ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έντονο πρόβλημα ρευστότητας στη χώρα. Εκτιμάται ότι η ΕΚΤ διαθέτει μέχρι στιγμής ελληνικά ομόλογα ύψους 60 δισ. ευρώ…
«Σχιζοφρένεια»
Η πιθανή, λοιπόν, επιμήκυνση του χρέους της Ελλάδας έχει διχάσει για τα καλά τους εταίρους και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. Απόδειξη ότι ο επίτροπος Όλι Ρεν αναγνώρισε χθες, σε ομιλία του σε συνέδριο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη των 17, ότι βιώνει καθημερινά μια «σχιζοφρενική κατάσταση» προκειμένου να συνδυαστεί αφενός η «κόπωση στήριξης» από τις χώρες του κοινοτικού βορρά προς αυτές του νότου και αφετέρου η «κόπωση μεταρρυθμίσεων» που υπάρχει στις νότιες χώρες της ευρωζώνης.
Σε περίπτωση που συνεχιστεί αυτή η διαμάχη βορρά-νότου, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει να υποστεί πλήγματα, είπε ο επίτροπος, ο οποίος δεν έκρυψε ότι στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την εξεύρεση λύσης στην περίπτωση της Ελλάδας, ορθώνονται εμπόδια από κράτη-μέλη, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, αλλά και τους πολιτικούς περιορισμούς στο εσωτερικό της χώρας.
Κάνοντας αυτοκριτική, ο Ολι Ρεν αναγνώρισε ότι καθυστέρησε η ευρωπαϊκή αντίδραση όταν εκδηλώθηκε η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη και περιορίστηκε σε ημίμετρα…

2 σχόλια

  1. ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΟΜΒΑ : Ο κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ STRAUSS KAHN.

    ΕΚΛΙΠΑΡΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ.

    H ΦΙΛΟΤΙΜΙΑ, με αίσθημα ευθύνης, σοβαρότητα και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, προτείνει επισήμως προς τις αρμόδιες αρχές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την υποψηφιότητα του κ. Γιώργου Παπανδρέου για την χηρεύσασα θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ταμείου, μετά την παραίτηση του κ. Dominique Strauss Kahn.

    Είμαστε πεπεισμένοι, όπως άλλωστε όλοι οι Έλληνες, αλλά και σύμπασα η οικουμένη, πως ο κ. Παπανδρέου έχει όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα ώστε να διαδεχθεί επαξίως τον κ. Strauss Kahn ως managing director του ΔΝΤ.
    Ο κ. Γ. Παπανδρέου μεταξύ άλλων έχει ,
    ** παρασημοφορηθεί από την Γερμανική Κυβέρνηση για τις επιτυχημένες προσπάθειές του, για την διάσωση της Ελληνικής οικονομίας.
    ** αναγορευθεί σε παγκόσμιο στοχαστή από έγκριτο έντυπο των ΗΠΑ.
    ** βραβευθεί για τους αγώνες του κατά του καπνίσματος, κλπ, κλπ.
    Αρχίζουμε από σήμερα έναν ωραίο αλλά δύσκολο αγώνα. Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να καταλάβει την θέση που του αρμόζει, ενώ παραλλήλως το ΔΝΤ θα ωφεληθεί πολλαπλώς από την παρουσία του σε αυτό.
    Καλούμε όλους τους Έλληνες να ενώσουν την φωνή τους με την δική μας και να στηρίξουμε όλοι μαζί με πάθος, την υποψηφιότητα του κ. Παπανδρέου ως διευθύνοντος συμβούλου του ΔΝΤ.
    Καλούμε όλους τους Έλληνες να σκεφθούν τις υπηρεσίες που θα προσφέρει στη χώρα μας η παρουσία του κ. Παπανδρέου στο ΔΝΤ, αλλά πρωτίστως και κυρίως, το όφελος που θα προκύψει με την απομάκρυνσή του από την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι γινεται με τον νεο νομο για τα Προτυπα που αναστατωσε την επιστημονικη κοινοτητα?

    ΔΕΝ καταργουνται τα Πειραματικα ΑΕΙ λει ο δρ Κουτσοθκος????

    θελουμε τον δοκτωρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση