GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Απλές προτάσεις και λύσεις για τα αυθαίρετα...

Toυ Κυριάκου Μητσοτάκη* Παρά τον επιπόλαιο και πρόχειρο τρόπο με τον οποίο ήρθε στην επικαιρότητα, θεωρώ σημαντικό ότι, έστω και έτσι, τ...

Toυ Κυριάκου Μητσοτάκη*

Παρά τον επιπόλαιο
και πρόχειρο τρόπο με τον οποίο ήρθε στην επικαιρότητα, θεωρώ σημαντικό ότι, έστω και έτσι, το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης τέθηκε στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης. Ξεπερνάω το κυβερνητικό αλαλούμ και τον πολιτικό καβγά μεταξύ υπουργών που ερμηνεύουν κατά το δοκούν μια πρόσφατη εξαγγελία του ίδιου του πρωθυπουργού. Σκοπός μου άλλωστε δεν είναι να αναδείξω την προφανή πλέον σε όλους ενδοκυβερνητική ασυνεννοησία, αλλά να προσπαθήσω να θέσω το ζήτημα των αυθαιρέτων στην πραγματική του διάσταση.
Η αυθαίρετη δόμηση είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε. Αποτελεί όμως και μια διαχρονική παθογένεια που δεν αντιμετωπίζεται με αποσπασματικά μέτρα. Προσωπικά με ενοχλεί κάθε προσπάθεια «ξεπλύματος» παράνομων συμπεριφορών στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ της όποιας «τακτοποίησης» ή της «νομιμοποίησης», ακόμα και αν υπάρχει νομικό υπόβαθρο ή έκτακτη εισπρακτική ανάγκη. Οφείλουμε επιτέλους να τελειώνουμε με τη διαχρονική τακτική του πολιτικού συστήματος να χαϊδεύει όσους παρανομούν ή να κλείνει το μάτι σε όσους προτίθενται να παρανομήσουν και να γυρίζει την πλάτη στους νομοταγείς πολίτες. Για τα υφιστάμενα αυθαίρετα πιστεύω ότι... η κατεύθυνση της όποιας ρύθμισης θα πρέπει να περιλαμβάνει:
1. Δραστική μείωση των προστίμων ανέγερσης τα οποία ούτως ή άλλως δεν έχουν εισπραχθεί από το κράτος και που λόγω της σημερινής οικονομικής κατάστασης δεν πρόκειται να εισπραχθούν αν δεν εκλογικευθούν.
2. Επιβολή ενός ετήσιου τέλους διατήρησης αυθαιρέτων κτισμάτων -ενδεχομένως στο πρότυπο του ΕΤΑΚ- που θα διαμορφωθεί όμως με συγκεκριμένα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια και δεν θα συνιστά σε καμία περίπτωση νομιμοποίηση.
3. Κατά περίπτωση και όχι οριζόντια αντιμετώπιση των αυθαιρέτων, καθώς θεωρώ αδιανόητο να κληθεί να πληρώσει τα ίδια ο μεροκαματιάρης που έφτιαξε μια πρώτη κατοικία στο Πέραμα με τον προνομιούχο που κατασκεύασε μια βίλα στον αιγιαλό της Μυκόνου.
4. Υιοθέτηση του «καρότου» των μειωμένων προστίμων και τελών, παράλληλα όμως με το «μαστίγιο» της επιβολής αυστηρών κυρώσεων, όπως η άμεση διακοπή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας ή ακόμα και η κατεδάφιση, ειδικά για προκλητικές περιπτώσεις οικοδόμησης εντός αναδασωτέων εκτάσεων ή επάνω στον αιγιαλό.
Ακόμα όμως και αν κινηθούμε σήμερα προς αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να κάνουμε ένα πρώτο βήμα, αλλά δεν σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε τη ρίζα του προβλήματος. Η όποια τακτοποίηση είναι το δέντρο. Το δάσος είναι η χάραξη και η εφαρμογή μιας συνολικής πολιτικής γης με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της μοναδικής γεωγραφίας μας. Και γιʼ αυτό οφείλουμε να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όπως:
1. Τη δραστική απλοποίηση της δαιδαλώδους πολεοδομικής νομοθεσίας και την αναμόρφωση από μηδενική βάση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού
2. Την αντιμετώπιση της πολυδιάσπασης υπηρεσιών, της ανομίας και της εκτεταμένης διαφθοράς που επικρατούν στις πολεοδομίες.
3. Την επαναχάραξη των περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων και την κατά το δυνατόν ταχύτερη ένταξη νέων περιοχών στα σχέδια πόλης.
Η διαχρονική ανοχή και η συντήρηση του καθεστώτος της αυθαίρετης δόμησης είναι ένας καθρέφτης που δείχνει, ανάμεσα σε άλλα, και τη γύμνια του πολιτικού μας συστήματος τις τελευταίες δεκαετίες. Στο χέρι μας είναι έστω και τώρα να κοιταχτούμε σε αυτόν με ειλικρίνεια και να κάνουμε αυτό που πρέπει, με βασικό κίνητρο όχι τόσο να αντιμετωπίσουμε το έκτακτο δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά το, κατά τη γνώμη μου, σημαντικότερο έλλειμμα πολιτικού ρεαλισμού, νομιμότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης που μας κατατρέχει διαχρονικά.

* Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης είναι βουλευτής στη Β΄ Αθηνών και τομεάρχης Περιβάλλοντος της Ν. Δ.http://www.kmitsotakis.gr/doc_view.cfm?ID=1611

15 σχόλια

  1. OΥΣΤ... λίγο αργα δεν είναι???

    Στη ΚΡΕΜΑΛΑ κι εσυ και όλο σου το σοι ΠΑΛΙΟΛΑΜΟΓΙΑ, μιζο-οικογένεια.

    Να σε δω να δουλευεις για 400 euro SOCIAL WORK, μετά τα ΛΑΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ που θα στηθουν ...κι ας πεθάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σεβαστέ Κυριάκο, και μόνον η άμεση αντίδρασή σου στην τακτοποίηση του θέματος των υπολογιστών δείχνει το μεγαλείο της προσπάθειας ενός πολιτικού να απεγκλωβιστεί από στημένα τσιγκέλια των εκβιαστών πολιτικών συνειδήσεων, για να τους έχουν στο χέρι για δικά τους ιδιοτελή συμφέροντα.

    Η προσπάθειά σου όμως, πέραν του συγκεκριμένου, θα πρέπει να διακατέχεται από ευρύτερη διαύγεια, πέραν των εφήμερων μέτρων ανακοινώσεων επιπόλαιης αντιμετώπισης μιας κατάστασης.

    Συγκεκριμένα, με το θέμα του σκανδάλου της Μ.Μ. Λαύρας στη Σκύρο, και τα 20000000 εκατομμυριάκια, που με τους τόκους έχουν επιβαρύνει πολλαπλάσια το δημόσιο χρέος δεν γίνεται, πολιτικά, καμιά διορθωτική κίνηση.

    Πέραν όμως τούτου στο βόρειο τμήμα του νησιού της Σκύρου δεκαπλάσια και πλέον έχει κοστίσει, και κοστολογεί ακόμη και αυτή τούτη τι στιγμή, μια διαχρονικά διαπλεκόμενη τοπική μαφία.

    Σε σύμπλευση, και εποικοδομητικά συνδράμοντας στο πνεύματος σας "Απλές προτάσεις και λύσεις για τα αυθαίρετα..." θα σας τιμούσε όλως ιδιαιτέρως να υιοθετήσετε και να προωθήσετε στη βουλή πρόταση νόμου για την κατάργηση νόμου του επιβαλλόμενου "Εθιμικού Δίκαιου" "βοσκής θρεμμάτων επί αλλότριου εδάφους" που όπως και στην περίπτωση της Μ.Μ. Λάυρας φτάνει μέχρι και την κυριότητα επί του εδάφους, και είναι αυτό η αιτία του σκανδάλου ΑΛΛΑ και την ποαγωγή των ενστίκτων των παραβατικών στην ανωμαλία, εις βάρος των νομοταγών πολιτών.

    Η στήριξη και μόνον δια της υπογραφής σας, προς το παρόν, του ΔΙΚΑΙΟΥ αυτού αιτήματος,

    http://www.gopetition.com/petition/44615.html

    θα έχει τα μέγιστα να προσφέρει στην ανάκτηση τις πολιτικής ΣΑΣ δυναμικής.

    Με εκτίμηση "πέρα από το χρώμα που διαλέγει κανείς και δίνει νόημα στην ψήφο του"

    Αθανασιάδης Ν. Κωνσταντίνος
    Μετανάστης/Σουηδία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΛΕΕΕΕΕΕΕΕ ΠΑΣΟΚάρα....
    έμπαινε Γιώργο...έμπαινε....

    Πάνω από 1300 μονάδες τα spreads - Πτώση στο Χ.Α.
    ...........ολε..!!!

    Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο όπου θα συνυπολογιστούν και οι υπουργικές ανακοινώσεις για τη φοροδιαφυγή.

    Ο Γενικός Δείκτης στις 12.32 βρίσκεται στις 1.418,94 στο -1,1% με το τζίρο στα 22,22 εκατομμύρια ευρώ.

    Την ίδια ώρα τα spreads του δεκαετούς ομολόγου διαπραγματεύονται στις 1303,7 μονάδες βάσης.


    "Θα πρέπει να τα αλλάξουμε όλα…."..
    ΡΕ ΜΠΑΣ και ο ΑΝΟΗΤΟΣ μπέρδεξε
    τις λέξεις αλλάξουμε με ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ''Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων''

    Aris

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ''Φωνάζουν οι κλέφτες γιά να φοβηθούν οι νοικοκύρηδες''

    Ξυπνήστε Έλληνες και σκεφτείτε επιτέλους οτι δεν φταίνε οι άλλοι παρά μόνο το ξεροκέφαλό μας……..

    Τα Τιμημένα Γηρατειά άπρεποι να επηνανε δια να μπορούν η Βουλευτές το χρήμα να βουτανε……

    Ο γέροντας εψωμοζεί με μιαν σύνταξουλα, και η Βουλευτες τα κλέβουνε,…. τα κλέβουνε ρε ουλα……

    Ο Παπανδρεϊσμός ο Καραμανλησμος και ο Μητσοτακισμος είναι ένα αυταρχικό καρκίνωμα της δημόσιας ζωής, το οποίο, ακολουθώντας τη μοίρα της διαγνωσμένης βιολογικής πραγματικότητας των ηγέτων του, κατατείνει στη γοργή αποσύνθεση ολοκλήρης της κοινωνίας. Στην πείνα τον συνταξιούχων και του Ελληνικού λαου………

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο ανίκανος πάντα παρουσιάζει τον εαυτό του ως ειδικό, ο κακός ως ευσεβή, ο αμαρτωλός ως άγιο, ο τοκογλύφος ως ευεργέτη, ο στενόμυαλος ως πατριώτη, ο υπερφίαλος ως ταπεινό, ο πρόστυχος ως ραφινάτο και ο ηλίθιος ως διανοούμενο.

    Aris

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το βλάκα μπορείς να τον καταλάβεις από δυο ενδείξεις: μιλάει για πράματα που είναι γι' αυτόν άχρηστα και εκφράζει γνώμη για κάτι που κανένας δεν τον ρωτάει.
    Πλάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εκεί που σου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι, δεν γίνεται να μείνει εκεί μπας και ησυχάσουμε?. Δεν φτάνει που κάτι χαζοβιόληδες φλούφληδες σαν και σένα κατέστρεψαν τη χώρα, έχεις και άποψη.
    Αντί να ζητάς συγνώμη και να κρυφτείς στα ανάκτορα σου, μας σπας και τα νεύρα απο πάνω.
    Όταν ακούς ότι ο κόσμος έχει αηδιάσει με τους πολιτικούς, τί καταλαβαίνεις? ότι είσαι απ έξω.

    Κυριάκο δυστυχώς έχεις πάτερα τον άνθρωπο που έκανε την πολίτικη, μηχανή παραγώγης προσωπικού πλούτου και εξουσίας.
    Είναι ο εφιάλτης που ξεφτίλισε κάθε πολίτικο ιδανικό, και μετέφερε την πολιτική από την αρένα των επιφανών ανδρών, στα υπόγεια των τρωγλοδυτών.
    Είναι αυτός που έκανε την πολιτική, συναλλαγή, μίζα, προδοσία, αμοραλισμό, παρακράτος, συμμορία, παρασιτισμό...

    Κυριάκο δυστυχώς είσαι αδελφός της αρχομανούς και άπληστης Ντόρας συμμαθήτριας του Μιζοφοράκου,της δημαρχέσας που καταχρέωσε τον Δήμο Αθηναίων και ξευτέλισε κάθε έννοια αξιοκρατίας και διαφάνειας…

    Κυριακό δυστυχώς είσαι ο όμορος γείτονας του Χριστοφοράκου και πρώην σύζυγος της Μαρεβας γειτόνισσας του Καραβέλα της ΖΗΜΕΝΣ…

    Άστα Κυριάκο ,είσαι το τρίτο βιολί του Μητσοτάκη στην ορχήστρα των αρπαχτικών.

    Ρε τον Κουλη τον έχει αφήσει η Ντορουλα στην ΝΔ, για να την κάνει μπουρδελλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κυριάκος Μητσοτάκηs....
    (υιός του εφιάλτη δράκουλα ,αδελφός της αρχομανούς Ντορας φίλος και γείτονας του Μιζοφορακου,πρώην σύζυγος της Μαρεβας…)δήλωσε…

    (Όσο τελικά κανένας από εμάς, κυβέρνηση, βουλευτές, υπηρεσίες του Κράτους δεν αισθάνεται την ανάγκη ή δεν υποχρεώνεται να δώσει λόγο για τα πεπραγμένα του τόσο περισσότερο η χώρα και η κοινωνία μας θα βυθίζεται στο τέλμα.)

    BLOGGERS .Eμπρος Κυριάκο πες μας για τα αποκτημένα σου !!!

    Πως απέκτησες εσύ και η γυναίκα σου Μαρεβα τα όμορα οικόπεδα με τον Μιζοφορατο και τον Καραβέλα της ΜΙΖΕΝΣ… ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αεί να χαθείτε από τα μάτια μας ξεπουλημένα υποχείρια , εσείς και όλο το σκατοσυνάφι της πολιτικής μαφίας που κυβέρνησε και κατέστρεψε την χωρά.

    Το πρόβλημα είναι ότι με τέτοιους μακάκες άκρη δεν θα βρούμε ,όμως όσο ασχολούμαστε μαζί τους τόσο θα κατεβάζουμε και εμείς το επίπεδο της πολίτικης κουλτούρας.

    ΦΤΟΥ ΣΑΣ ΑΠΛΗΣΤΟΙ ΚΑΙ ΑΧΟΡΤΑΓΟΙ ΕΠΙΓΟΝΟΙ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΚΟΥΛΗ ΝΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙΣ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ ΤΙΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ...

    Η ΝΤΟΡΑ , Ο ΚΟΥΛΗΣ, O ΝΤΟΡΟΥΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΦΟΥΦΛΗΣ, ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΤΗΣ ΜΙΖΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ.

    ΕΛΕΟΣ ΘΕΕ ΜΟΥ.!!!
    ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΒΡΕ ΑΧΡΕΙΟΙ…

    ΟΥΣΤ… ΛΩΠΟΔΥΤΕΣ , ΟΥΣΤ…ΑΛΗΤΕΣ , ΟΥΣΤ…ΧΑΡΑΜΟΦΑΗΔΕΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΒΡΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΑΙΚΟ ΛΕΡΝΑΙ ΥΔΡΑ ΕΙΝΑΙ.

    ΒΓΑΖΕΙ ΕΝΑ ΚΕΦΑΛΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΩΝΟ ΦΑΤΑΟΥΛΑ,ΕΝΑ ΚΕΦΑΛΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΟΜΑΝΗ ΝΤΟΡΑ,ΕΝΑ ΚΕΦΑΛΙ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΠΑΙΤΕ ΜΑΥΡΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…

    ΟΙ ΣΥΓΡΟΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ, ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ,ΕΙΝΑΙ ΦΕΛΟΙ ΚΑΙ ΑΦΡΑΤΑ ΣΚΑΤΑ ,ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΥΝ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΟΞΩ ΡΕ ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ, ΚΟΠΡΙΤΗ !!!
    ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΟΙ ''ΝΟΜΙΜΕΣ '' ΒΙΛΛΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΤΟΥ Κ0ΣΜΑΚΗ, ΑΛΗΤΕΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ερωτήσεις απαντήσεις και τεχνικές συμβουλές για τα αυθαίρετα
    www.3nk.gr/index.php?page_id=429

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση