GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παπανδρέου έτοιμος για όλα!...

Από το http://attikipress.gr/ Σε οριακό σημείο κινδυνεύουν να βρεθούν τα πράγματα για την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα οι κινήσεις και απο...

Από το http://attikipress.gr/
Σε οριακό σημείο κινδυνεύουν να βρεθούν τα πράγματα για την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα οι κινήσεις και αποφάσεις του πρωθυπουργού στο προσεχές δίμηνο να αποκτούν καθοριστική σημασία όχι μόνο για το κυβερνών κόμμα, αλλά και για τη γενικότερη πορεία της χώρας. Η μυστική σύσκεψη του Λουξεμβούργου, η δημόσια παρέμβαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, η πολύωρη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου και τα αποτελέσματα των ελέγχων της τρόικας, σε συνδυασμό με τα επερχόμενα νέα μέτρα, έχουν διαμορφώσει ένα εκρηκτικό τοπίο με σαφείς πολιτικές και κοινωνικές παρενέργειες.
Καθώς όλα δείχνουν ότι οι αντοχές και οι ανοχές εν όψει της ανακοίνωσης και έγκρισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, όλοι στρέφουν το ενδιαφέρον τους στις πολιτικές πρωτοβουλίες, που θα αναληφθούν παράλληλα από πλευράς του πρωθυπουργού για να...
 ξεπεραστεί ο κίνδυνος ενός συνολικού τέλματος.
Ανάσα απο την πρωτιάΜια σημαντική ανάσα δίνει στην κυβέρνηση το γεγονός ότι εξακολουθεί να προηγείται, παρά τη δυσμενέστατη συγκυρία, σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Ακόμη και στην τελευταία της GPO το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μπροστά με 1,7% (μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα κατάρρευσης του δικομματισμού βέβαια), μολονότι είχαν προηγηθεί η δημοσιοποίηση του αποσπάσματος της συνέντευξης του Στρος Καν σε γαλλικό κανάλι και τα γεγονότα του Λουξεμβούργου και παρότι καταγράφηκε για πρώτη φορά και το πασοκογενές κόμμα «Άρμα Πολιτών» υπό τον Γ. Δημαρά.
Από ψυχολογικής πλευράς αυτό βοήθησε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία το κυβερνών κόμμα, αλλά από τη στιγμή που οι διαφορές κινούνται πλέον στα όρια του στατιστικού λάθους, θεωρείται αμφίβολο το μέχρι πότε μπορεί να διατηρηθεί το σχετικό πλεονέκτημα. Μπορεί επομένως η οικονομία να βρίσκεται στο επίκεντρο, αλλά είναι προφανές ότι οι εξελίξεις θα κριθούν πρωτίστως από τις αποφάσεις στο πολιτικό πεδίο. Διότι, ενώ π.χ. ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για μια πραγματικά δύσκολη και αμφίρροπη μάχη στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. τον επόμενο μήνα για την εξασφάλιση της «συνέχειας» της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, στο εσωτερικό μέτωπο μεγαλώνουν οι φυγόκεντρες τάσεις και πυκνώνουν τα φαινόμενα έλλειψης συντονισμού και συντεταγμένης πορείας του κυβερνητικού στρατοπέδου.
Πλεονέκτημα ο ΠαπάνδρεουΤο σοβαρότερο πρόβλημα είναι ότι ενισχύεται η εντύπωση πως η κυβέρνηση δεν προχωρά με τον ρυθμό, που επιβάλλουν οι συνθήκες, τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχει δεσμευθεί. Αυτό, εκτός από τις διαλυτικές συνέπειες στο εσωτερικό της, δημιουργεί και έναν αρνητικό απόηχο στους συνομιλητές της χώρας στο εξωτερικό, είτε είναι οι «δανειστές» μας, είτε είναι οι διεθνείς αγορές. Και η ωμή πραγματικότητα είναι ότι όσο το κλίμα στις αγορές αυτές δεν βελτιώνεται, τόσο θα καθυστερεί η διαμόρφωση αισιόδοξων προοπτικών για τον διεθνή δανεισμό της χώρας μας.
Το ισχυρότερο πλεονέκτημα, που την ίδια ώρα έχει ο κ. Παπανδρέου, είναι ότι –παρά τα εσωτερικά προβλήματα- διατηρεί την εμπιστοσύνη του ευρωπαϊκού και κυρίως του αμερικάνικου παράγοντα, που (όπως αναφέρουν πληροφορίες από σοβαρές πηγές) θέλουν για πολιτικούς και διπλωματικούς λόγους τη στήριξη της Ελλάδας. Με αυτό το σκεπτικό, στη σύνοδο του Ιουνίου αναμένονται αποφάσεις, που θα διευκολύνουν τη χώρα μας, με τη μορφή της «επιμήκυνσης» του χρέους και της αποκήρυξης κάθε καταστροφικού σεναρίου, σαν αυτό που «διακινήθηκε» την περασμένη εβδομάδα περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Το κυριότερο ερώτημα, που ακολουθεί, είναι πώς θα διαχειριστεί την «επόμενη μέρα» την κατάσταση στο εσωτερικό ο κ. Παπανδρέου. Σε ό,τι αφορά το συνολικό πολιτικό τοπίο δεν είναι στις προθέσεις και τις προτεραιότητές του, παρά την κατά διαστήματα φιλολογία, να προχωρήσει σε εκλογές. Αυτό διαπιστώνεται και από την απόφαση να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με απλή πλειοψηφία 151 εδρών στη Βουλή και όχι αυξημένη 180, που θα σήμαινε ότι –εφόσον η αξιωματική αντιπολίτευση πει όχι- τα πράγματα ωθούνται σε πρόωρες κάλπες.
Εκλογές αν... Το σενάριο των εκλογών, ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς υπό την έννοια της «αναγκαστικής λύσης». Με δεδομένη δηλαδή τη ρευστότητα που αναπτύσσεται, τόσο σε κοινωνικό επίπεδο με τις κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις, όσο και σε κοινοβουλευτικό με τις πιθανές νέες «ανταρσίες» βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, η προσφυγή σε κάλπες είναι κάτι, που ενδέχεται να προκύψει από τις ίδιες τις εξελίξεις. Σε μια τέτοια περίπτωση, πάντως, τα εκλογικά διλήμματα, που θα τεθούν από πλευράς του κυβερνώντος κόμματος για το διακύβευμα της αναμέτρησης αυτής σε σχέση με την τύχη της χώρας θα είναι πάρα πολύ ισχυρά.
Ο ρόλος Παπούλια Το «χαρτί» που σίγουρα θα παίξει το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση, είναι αυτό της εθνικής συνεννόησης. Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρείται ήδη καταλυτικός ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ο οποίος έκανε δύο ανάλογες παρεμβάσεις τις τελευταίες ημέρες. Μένει να φανεί σε ποιο βαθμό αυτή η γραμμή, που επικεντρώνεται στην ανάληψη της εθνικής ευθύνης για το μέλλον της χώρας τα επόμενα χρόνια, πέραν του εκλογικού κύκλου της σημερινής κυβέρνησης, μπορεί να κάμψει τις αντιδράσεις απέναντι στα νέα μέτρα. Και κυρίως να οδηγήσει σε ένα modus vivendi με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα την αξιωματική. Εάν επίσης είναι δυνατόν, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, να οδηγήσει σε κοινούς παρονομαστές συνεννόησης, που θα έφερναν τους πολιτικούς αρχηγούς ενδεχομένως και σε μια σύσκεψη κορυφής υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Μεταρρυθμιστικό μέτωποΤο τρίτο και ίσως δυσκολότερο πεδίο αποφάσεων για τον κ. Παπανδρέου αφορά το εσωτερικό της ίδιας της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Οι μεταρρυθμίσεις και κυρίως οι ιδιωτικοποιήσεις στη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ κ.λπ. ανοίγουν ένα πολύ ριψοκίνδυνο μέτωπο και αναβιώνουν λογικές «κρατισμού», που εκδηλώνονται με διάφορες αιτιολογίες. Παράλληλα, δημιουργεί αντιδράσεις το ζήτημα των «εγγυήσεων» μέσω δημόσιας περιουσίας, που τίθεται ως αντιστάθμισμα για την αναχρηματοδότηση των δανείων της χώρας. Αν λάβει κανείς τοις μετρητοίς τη δήλωση της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, «το μισό ΠΑΣΟΚ» είναι αντίθετο σε τέτοιες επιλογές, ενώ και ο κ. Λοβέρδος σε αυτές τις καταστάσεις αναφερόταν κάνοντας λόγο για «νεφελώδεις πολιτικές», στις οποίες δεν έχει θέση.
Διαμορφώνεται εν ολίγοις στον αντίποδα μια τάση στελεχών, που ζητούν επιτακτικά άμεση προώθηση των αλλαγών, παρά το πολιτικό κόστος που συνεπάγονται. Το γεγονός ότι το κάνουν δημοσίως γεννά βέβαια άλλα προβλήματα, που κάνουν πιο γκρίζο το σκηνικό στο κυβερνών κόμμα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ζήτημα του ανασχηματισμού είναι ανοικτό και κατά τις πληροφορίες απασχολεί τον πρωθυπουργό. Τοποθετείται είτε για τον Ιούνιο, είτε για τον Σεπτέμβριο, είναι πολύ πιθανό να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των μελών του υπουργικού συμβουλίου και η σύνθεσή του επιδιώκεται να είναι τέτοια, που να μπορεί να υπηρετήσει τις νέες πολιτικές ανάγκες χωρίς «ερμαφρόδιτες» διαθέσεις, ενώ δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν και τεχνοκράτες σε ορισμένα κρίσιμα πόστα.

1 σχόλιο

  1. Όχι ρε Νταλάρα , μη μάς το κάνεις αυτό ...

    Σκέπτεται την αποχώρηση η Άννα Νταλάρα
    Πιθανό το ενδεχόμενο να μην είναι ξανά υποψήφια

    Σκέφτεται πολύ σοβαρά να μην είναι ξανά υποψήφια η υφυπουργός Εργασίας Άννα Νταλάρα, η οποία σύμφωνα με πηγές είναι απογοητευμένη με τη....μέχρι στιγμής κυβερνητική της θητεία αλλά και από την αποδοχή που έχει στον κόσμο.

    Η σύζυγος του Γιώργου Νταλάρα φέρεται να έχει σοκαριστεί από τα περιστατικά λεκτικής βίας που έχει δεχθεί με αποτέλεσμα να επιθυμεί να τερματίσει την πολιτική της καριέρα.
    Πάντως ήδη αρκετοί είναι οι φίλοι της που την προσκαλούν αν σκεφτεί αλλιώς το αύριο της και να μην προχωρήσει σε εν θερμώ ανακοινώσεις λόγω της φόρτισης των ημερών και των δύσκολων αποφάσεων που επιβάλλει η οικονομική συγκυρία.

    YouTube.
    - ΑΝΝΑ ΝΤΑΛΑΡΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ !
    - ΔΕ ΜΑΣ ΧΕΖΕΙΣ ΡΕ ΝΤΑΛΑΡΑ ANNA..
    - Η Νταλάρα υποσχέθηκε σπίτια στους Αφγανούς της Πάτρας .

    Ουστ μωρή πατσαβούρα, ανόητη και μικρόνοη σύζυγε του Νταλάρα και ξαδέλφη του Σαραγκούση...!
    Ουστ από εδώ που θα λύσεις το ζήτημα της μετανάστευσης σούργελο της κοινωνίας.
    Αλήθεια μωρή Χάννα, πώς θα το λύσεις ;
    Παίζοντας τέννις στη Φιλοθέη και πίνοντας καφέ στην Παλιά Αγορά ;

    Αλλά δε φταις εσύ, τα ζώα που σε ψήφισαν !

    Επισης να πει καποιος στην Κ.Ντεκαπαζ αποτυχημενες οι πλαστικες της...στραβωσε το στομα της και το ενα ματι τραβηχτηκε περισσοτερο απο το αλλο.....καποιος θα βρεθει να της τα ισιωσει...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση