GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Θα πρέπει να τα αλλάξουμε όλα…

...για να παραμείνουν εντέλει όλα όπως ήταν πριν 100 χρόνια»   Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης  “ Il gattopardo”  Δεν υπ...

...για να παραμείνουν εντέλει όλα
όπως ήταν πριν 100 χρόνια»
 
Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης 
Il gattopardo”
Δεν υπάρχουν πολλοί Ελληνες που να αρνούνται την αναγκαιότητα, να τα αλλάξουμε, αν όχι όλα, τουλάχιστον πολλά. Το ερώτημα είναι πως και με ποιες δυνάμεις. Ακόμη και ένας μαθητής γνωρίζει, πως ριζικές αλλαγές δίχως επαναστάσεις ή δίχως τη συμμετοχή της πλειοψηφίας του λαού υπό την καθοδήγηση ενός ηγέτη που θα ενθουσιάζει το λαό, δεν έχουν γίνει ποτέ και πουθενά στην ιστορία.
Οποιος σ’ αυτή τη χώρα ζει και εργάζεται εκτός κοινοβουλίου και εκτός υπουργείου, μόνο ενθουσιασμένους ανθρώπους δε βλέπει γύρω του. Βλέπει ανθρώπους καταθλιπτικούς ή στα πρόθυρα της κατάθλιψης. Οποιος εργάζεται στο δημόσιο, βλέπει ανθρώπους πλήρως αδιάφορους για τη δουλειά τους. Στην πλειονότητά τους, συζητούν όχι για το πώς θα αλλάξουν αλλά για το πώς θα αποφύγουν οποιαδήποτε δέσμευση δραπετεύοντας. Όταν διαισθάνεσαι πως δεν έχει πλέον κανένα νόημα να σκέφτεσαι το μέλλον, είναι φυσιολογικό να...
 διακατέχεσαι από φυγόκεντρα συναισθήματα. Όταν ακούς καθημερινά πως θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν όλα, δεν βρίσκεις κανένα λόγο να αγωνιστείς για τα κοινά, ούτε να κάνεις θυσίες. «Για ποια κοινά; Γι αυτά που δεν θα υπάρχουν πλέον; Και γιατί να κάνεις θυσίες; Για τα λαμόγια που κυκλοφορούν ελεύθερα ή για τα νέα που εκκολάπτονται ήδη»;
Δεν ιδιωτικοποιούνται μόνον ο ΟΤΕ ή η ΔΕΗ. Μαζί τους ιδιωτικοποιούνται τα πάντα. Ιδιωτικοποιείται η ίδια η ζωή και τα όνειρά μας. Αυτό που χαρακτήριζε το λαό μας και το απέδειξε πολλές φορές, ήταν το συναίσθημα πως δεν μοιραζόμαστε μόνο τον ίδιο γεωγραφικό χώρο αλλά μοιραζόμαστε τις σκέψεις και τα όνειρά μας. Είναι πλέον διάχυτη η αίσθηση πως ενώ κατοικούμε στον ίδιο γεωγραφικό χώρο ο ένας δίπλα στον άλλον, στην πραγματικότητα ζούμε χωριστά και ο καθένας για την πάρτη του και γι αυτό φρόντισαν αριβίστες πολιτικοί, παίζοντας την μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης. Αφού μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού, δίχως ίχνος αιδούς και κοινωνικής ευθύνης, όχι μόνο μας κατέστησαν συνυπεύθυνους αλλά μας θέλουν και διχασμένους σαν τους κόκκους της άμμου για να αποτελειώσουν με την ησυχία τους το έργο που τους ανετέθη. Η μοναδική ευθύνη και πίεση που νιώθουν, είναι πως θα κρατηθεί το ποίμνιο (έτσι βλέπουν το λαό) μέσα στη στάνη και μέχρι σήμερα τα έχουν καταφέρει περίφημα. Αντί ο ελληνικός λαός να αμφισβητεί την οικονομική πολιτική, αντί να αμφισβητεί το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως, γύρισε την ανθρωπότητα έναν αιώνα πίσω, οι μεν κατηγορούν τους δε πως τα δικά τους κομματόσκυλα θα τα κάνουν καλύτερα δίχως να αλλάξουν τίποτα ή καλύτερα, αλλάζοντας μόνο ότι επιβαρύνει τη ζωή των ίδιων πάντα ανθρώπων, των εργαζόμενων και των συνταξιούχων.
Η σημερινή ελληνική ιστορία και το σύνθημα «θα πρέπει να τα αλλάξουμε όλα…», ενώ γνωρίζουν όλοι πως δίχως τη βούληση και τον ενθουσιασμό του λαού δεν αλλάζει τίποτα υπέρ του, θυμίζει το αντίστοιχο σύνθημα του συγγραφέα του  «Il Gattopardo» του Lampedusa, που γυρίστηκε φιλμ από τον Βισκόντι. Για όσους δεν θυμούνται, είναι γύρω στα 1860 στη Σικελία. Ο Garibaldi έχει αρχίσει την αστική επανάσταση ενάντια στη Φεουδαρχία. Ενας αποτυχημένος καιροσκόπος ευγενής, ο Tancredi( Αλαίν Ντελόν) βλέπει ότι οι επαναστάτες μάλλον θα κερδίσουν και παίρνει το μέρος τους. Προσπαθεί μάλιστα να πείσει και τον φεουδάρχη της περιοχής τον θείο του Salina ( Μπαρτ Λάνκαστερ), λέγοντάς του «Ελα μαζί μας (με τους επαναστάτες) για να τα αλλάξουμε όλα, ώστε στο τέλος να παραμείνουν όλα όπως ήταν πριν»!

6 σχόλια

  1. Ο ΠΑΠΑΣ και ο ΠΑΠΑ-νδρέου...

    Ακόμη και ο Βενέδικτος 16ος, που χοροστάτησε στην οσιοποίηση του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β', θα ζήλευε την PaintInTheAss-οποίηση του ΓΑΠ, που έγινε σήμερα την Πρωτομαγιά!

    Στην Αθήνα, στην τελετή της PaintInTheAss-οποίησης του Πάπα-νδρεου του ΙΙΙ χοροστάτησε ο..
    Πάπας (του συνδικαλισμού) Μπε(εεε)νε-Μπίχτης XΧΧ (τρία τα Χ, γιατί είναι πολλά τα γ@..σια), παρουσία περίπου μιας δεκάδας πιστών Πασόκ(ολ)ων, που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Χρέους και τους γύρω δρόμους.

    Λίγο μετά την έναρξη της τελετής, ο Μπε(εεε)νε-Μπίχτης XΧΧ δήλωσε πως από τώρα ο Πάπα-νδρεου ο ΙΙΙ θα μπορούσε να ονομαστεί "ΜΑΠΑ-ριο-Σ" (κι όχι Μακάριος, όπως ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β'), ενώ είπε πως από εδώ και στο εξής το όνομα του ΠΑΠΑνδρέου Νο 3 θα τιμάται την ημέρα που υπέγραψε το μνημόνιο με την Τρόικα.

    Το πλήθος, στο άκουσμα αυτών των λέξεων και στη εμφάνιση μιας τεράστιας φωτογραφίας του Πάπα-νδρεου του ΙΙΙ, άρχισε να ζητωκραυγάζει και να χειροκροτεί (υπό την απειλή των γκλοπ των ΜΑΤ), ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που ξέσπασαν σε κλάματα (από την πείνα).

    Άξιος (ο μισθός του)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώργο Παπανδρέου μήπως σε "έπιασε" η άνοιξη ;
    Μήπως άνθισε η ...φούντα στο μπαλκόνι σας ;


    Το ακούσαμε και αυτό. Στο πρωτομαγιάτικο μήνυμα του ο πρωθυπουργός μας κάλεσε να τα αλλάξουμε όλα και επανέλαβε τις γνωστές αοριστολογίες που λέει εδώ και 1,5 χρόνο όταν άφησε το γνωστό τροπάριο "λεφτά υπάρχουν" και άρχισε τα περί...
    "διεφθαρμένης χώρας", περί "Τιτανικού που βουλιάζει" και μας έσπρωξε στην αγκαλιά του ΔΝΤ.

    Μήπως πρωθυπουργέ μου όταν μας ζητάς να τα αλλάξουμε όλα εννοείς και εσένα ;
    Γιατί στο μήνυμα σου ξέχασε να πεις μια κουβέντα για τα "λουκέτα" στην αγορά,
    για την διαρκώς αυξανόμενη ανεργία, για το χρέος που μεγαλώνει μέρα με την ημέρα, για τους μισθούς πείνας,
    για τα δικαιώματα των εργαζομένων που εξανεμίστηκαν, για το νέο κύμα μετανάστευσης στο εξωτικό και για πολλά άλλα για τα οποία ευθύνεσαι εσύ και οι πολιτικές σου.

    Και του χρόνου κύριε Παπανδρέου...ούτε να σας θυμόμαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΤO ΠΡΩTOMAΓIATIKO MHNYMA TOY ΓΑΠ; ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ZOUGLA, GR.

    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ/ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ:
    1. ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΑΦΝΙ.Ή
    2. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ.

    ΒΑΣΕΙ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΕΛΑΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ ΟΠΟΤΕ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποιος το είπε αυτό...πιστοφίδι
    του Πασοκ ???????


    Προσλήψεις στη ΔΕΗ ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου

    Επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι έχει απαξιώσει τη ΔΕΗ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τον ατμοηλεκτρικό σταθμό Καρδιάς, στην Πτολεμαϊδα.


    Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου έχει διοικήσει τη ΔΕΗ χωρίς στόχους, αρχές και..
    σχεδιασμό και έκανε λόγο για τραγικό έγκλημα.

    "Εδώ στην καρδιά της ενεργειακής μας βιομηχανίας βλέπουμε την εγκληματική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, την απαξίωση ενός δημόσιου οργανισμού που πιστεύω ότι μπορεί να είναι ανταγωνιστικός, όπως ήταν και δυστυχώς σήμερα, ύστερα από τρία χρόνια διαχείρισης της Νέας Δημοκρατίας έχει γίνει ελλειμματικός", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε : "Έχει τεράστιες ευθύνες η Νέα Δημοκρατία ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν σκληρά σε δύσκολες συνθήκες" .

    Στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ και εκπροσώπους των εργαζομένων, ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος υπογράμμισε ότι, η ΔΕΗ βρίσκεται ένα βήμα πριν την οικονομική κατάρρευσή της και εξέφρασε την ανησυχία για τον κίνδυνο μπλακ άουτ το ερχόμενο καλοκαίρι.

    Ο κ. Παπανδρέου απατώντας τόνισε ότι πρέπει να γίνουν και άλλες προσλήψεις από αυτές που έχουν προγραμματιστεί στη ΔΕΗ αλλά με κριτήρια αξιοκρατικά και με διαφάνεια.

    Όσον αφορά τις προκλήσεις του μέλλοντος και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που πρέπει να αντιμετωπίσει η Επιχείρηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε την ανάγκη απεξάρτησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το πετρέλαιο και τον λιγνίτη που έχει συμβάλλει στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου και ζήτησε την συμβολλή της διοίκησης και των εργαζομένων για βιώσιμη ανάπτυξη απασχόληση και καλύτερη ποιότητα ζωής στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης και της Πτολεμαϊδας.

    Οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ ενημέρωσαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι στην περιοχή της Κοζάνης και της Πτολεμαϊδας παράγεται ενέργεια η οποία καλύπτει το 60% των αναγκών της χώρας. Τα αποθέματα λιγνίτη μπορούν να διαρκέσουν ακόμα για 35 με 40 χρόνια και ανέρχονται σε περίπου 1,8 δισεκατομύρια τόνους.

    24-2-2007 /...ΧΑΧΑΧΑ...ΖΩΑΑΑΑΑΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "«Θα πρέπει να τα αλλάξουμε όλα…"..Αλλάχχχ..αχ.



    Β. Βενιζέλος: «Μεγαλοπαράγοντες, βαρόνοι οι υποστηρικτές του Γιώργου»
    Οχι τώρα, που κάθεται στην καρέκλα... αλλά το 2007

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/11/2007

    Να πάρουν την υπόθεση του ΠΑΣΟΚ στα χέρια τους, κάλεσε ο Ευάγγ. Βενιζέλος χθες του πολίτες μιλώντας στο Μαρούσι.

    «Ο κάθε ψηφοφόρος πρέπει «να σκεφθεί αν θα αφήσει το ΠΑΣΟΚ ακίνητο στο χθες και την ήττα ή αν θα βοηθήσει στη μεγάλη ανατροπή», είπε ο Ε. Βενιζέλος χθες στο Μαρούσι

    Κάλεσε τον καθένα που θα πάει να ψηφίσει να σκεφτεί μπροστά στην κάλπη εάν θα αφήσει το ΠΑΣΟΚ ακίνητο στο χθες, στην ήττα, στο συνηθισμένο ή εάν θα βοηθήσει να γίνει η μεγάλη ανατροπή.

    Εθεσε τα διλήμματα της 11ης Νοεμβρίου, άσκησε κριτική στον Γ. Παπανδρέου και μίλησε με σκληρή γλώσσα για τους μεγαλοπαράγοντες και τους βαρόνους του ΠΑΣΟΚ, «που διαπραγματεύονται επί μέρες, επί εβδομάδες και που κατασκευάζουν μια τεχνητή αγωνία, προσπαθώντας να ανεβάσουν τις μετοχές του προσωπικού τους ρόλου».

    Οι «δύο όψεις»

    Επανέλαβε ότι την Κυριακή, επί της ουσίας, αντιπαρατίθενται οι δύο όψεις της παράταξης: Η όψη του χτες που κρίθηκε, που ξανακρίθηκε, που καταγράφτηκε στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου, που έχασε και η όψη του ΠΑΣΟΚ του αύριο, του μέλλοντος, με νέα πρόσωπα, χωρίς βάρη και βαρίδια του παρελθόντος.

    Τόνισε ότι η στήριξη που παρέχει η μεγάλη πλειονόητα των κορυφαίων στελεχών στον Γ. Παπανδρέου και όχι στον ίδιον «μας επιτρέπει να διαχωρίσουμε τη θέση μας από το ΠΑΣΟΚ των μεγαλοπαραγόντων, από το ΠΑΣΟΚ των βαρόνων» και υπογράμμισε ότι την Κυριακή «δεν κρίνονται οι ρόλοι προσώπων. Κρίνεται η ανανέωση, το μέλλον της παράταξης και ουσιαστικά το αποτέλεσμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών».

    Αναρωτήθηκε σκωπτικά: «Ποιος θα κάνει την ανανέωση; Οι βαρόνοι; Θα κάνουν την ανανέωση οι μεγαλοπαράγοντες, που μας κρατούν σε αγωνία 60 μέρες για το ποια είναι η προτίμησή τους;».

    Αφησε αιχμές για την Αννα Διαμαντοπούλου λέγοντας: «Ο καθένας μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα και να πει ότι η δική του λύση είναι καλύτερη, αν δεν τον ικανοποιεί η υποψηφιότητα κανενός από τους τρεις που πήραμε το θάρρος και την ευθύνη να παρουσιάσουμε τη δική μας πρόταση. Ας καταθέσει τη δική του, τι περιμένει, μια καλύτερη στιγμή; Δηλαδή την επόμενη ήττα;». Η επένδυση στην ήττα, τόνισε, είναι απαράδεκτη. Εμείς επενδύουμε στη νίκη.

    Οι «ετικέτες»

    Πολλές ήταν και οι αιχμές του εις βάρος του Γ. Παπανδρέου:

    -Δεν αποφασηνίζεις το ιδεολογικό σου στίγμα ως σοσιαλιστικό κόμμα, ως πατριωτικό, ριζοσπαστικό, προοδευτικό και λαϊκό κίνημα φλερτάροντας με το νεοφιλελευθερισμό ή δηλώνοντας ότι δεν σε ενδιαφέρουν οι ετικέτες «Αριστερά» και «Δεξιά». Εάν το 2004 καταγγέλλεις τις ετικέτες δεν μπορείς να τις κολλήσεις στο μαθητικό σου τετράδιο το 2007 και μετά την ήττα.

    -Καθαρός πολιτικός λόγος είναι ο λόγος που πείθει. Είναι δυνατόν να πιστεύεις ότι η στρογγυλοποίηση οδηγεί σε επίπλαστη ενότητα και αυτό να το ανακαλύπτεις τέσσερα χρόνια αργότερα;

    -Οταν παραπαίεις σε σχέση με το άρθρο 16 (για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια), όταν δεν μπορείς να πεις κάτι συγκεκριμένο από την αρχή σε σχέση με την ασφαλισμένη ή ανασφάλιστη εργασία των νέων παράγεις ανασφάλεια, σύγχυση και αβεβαιότητα.

    Οι «βολεμένοι»

    -Μίλησε και πάλι για βολεμένα στελέχη στην αντιπολίτευση και είπε ότι η αντίληψη που επικρατεί, ότι είναι προτιμότερο να μην αναλαμβάνουμε τον κίνδυνο και το βάρος της διακυβέρνησης, δείχνει ένα κόμμα που υπεκφεύγει, που μένει αδιάφορο απέναντι στα προβλήματα του πολίτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "«Θα πρέπει να τα αλλάξουμε όλα…"
    Βάλε να πει..ο ΓΑΠημένος.

    Το εννοει !!!
    Αλλαξε την Ελληνικη ιστορια, αλλαζει τις συνηθειες, κουβαλα τους λαθρομεταναστες για να βοηθησουν με τα ηθη και τα εθιμα που φερνουν, καταστρεφει τον κοινωνικο ιστο και οτι με δυσκολια ειχε γινει μεχρι τωρα.

    Γι αυτο το παλιο συνθημα ταιριαζει.."Παρε την μανα την παρεα σου κι εμπρος"...


    Ναι, ας προσλάβουμε πάλι μερικές εκατοντάδες συμβούλους για να μας πουν πώς να τα αλλάξουμε. Πάρτο χαμπάρι.
    Μπορεί και το δικό μας μυαλό να θέλει μπόλικο διόρθωμα, αλλά ό,τι και να κάνεις οι Έλληνες (δεν είσαι ένας από αυτούς) δεν θα σε αφήσουμε να κάνεις τη χώρα μας Γουατεμάλα.

    Η συνταγή είναι γνωστή: να πηγαίνουν καλά οι αριθμοί ξεχνώντας ότι πίσω από τους αριθμούς κρύβονται ζωές. Παράδειγμα η Γουατεμάλα που προανέφερα: ανεργία 3% (με μεροκάματα ελεεινά βέβαια), αλλά με παιδική θνησιμότητα 50%.
    Αυτοί είναι οι κοπρίτες του ΔΝΤ που μας κουβάλησες εδώ.

    Α, και μια ερώτηση: επειδή αυτοί οι κοπρίτες μας λένε ότι δεν είμαστε παραγωγικοί, για ρώτα τους αυτοί τι ακριβώς παράγουν και κονομάνε τρελά ; Αλλά έχεις τα νεφρά να τους ρωτήσεις ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση