GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

CDS: αρχίζουν και γίνονται πολλές οι συμπτώσεις...

Γράφει ο Δευκαλίωνας http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/ Ανακεφαλαιώνοντας τα όσα ανέφερε ο χθεσινός Δευκαλίων για τα CDS. Μπορο...

Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/
Ανακεφαλαιώνοντας τα όσα ανέφερε ο χθεσινός Δευκαλίων για τα CDS. Μπορούμε να αναφέρουμε τα εξής:
Τα CDS είναι ασφαλιστήρια συμβόλαια για επενδύσεις πάνω σε εταιρικά ή κρατικά ομόλογα.
Είναι πιστοποιημένες και εγγυημένες από διεθνείς οργανισμούς.
Για να συναφθεί ένα CDS πρέπει να υπάρχει ένας παίκτης που παίζει «μη χρεοκοπία» (εκδίδει το CDS) και ένας παίκτης που παίζει «χρεοκοπία» (αγοράζει το CDS). Ευνόητο είναι ότι γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο, δηλαδή να υπάρχει παίκτης που να παίζει «μη χρεοκοπία» τα CDS που κυκλοφορούν στις παγκόσμιες χρηματαγορές, για μία συγκεκριμένη χρεοκοπία (πχ Ελληνική) δεν είναι άπειρα. Όσο αυξάνεται η πιθανότητα χρεοκοπίας τόσο μειώνεται ο αριθμός των παικτών που δέχονται να εκδώσουν CDS.
To CDS ισχύει για όσο χρόνο έχει ορίσει κατά την έκδοση ο «εκδότης» και ταυτόχρονα πληρώνει τα ασφάλιστρα ο «αγοραστής».
Τα ασφάλιστρα είναι ποσοστό επί τοις εκατό του...
 ασφαλιζόμενου ποσού.
Το CDS μεταπωλείται όπως πωλείται μία μετοχή. Εκάστοτε τιμή του CDS είναι τα εκάστοτε ασφάλιστρα (όσο μεγαλώνει ο κίνδυνος τα ασφάλιστρα ανεβαίνουν όσο μικραίνει ο κίνδυνος τα ασφάλιστρα πέφτουν).
Το χρονικό Διάστημα Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2009, όταν η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου χειρίζεται την Ελληνική Δημοσιονομική Κρίση με τρόπο που αποκαλύπτει στην διεθνή επενδυτική κοινότητα ακόμα περισσότερες αδυναμίες για την Ελληνική Οικονομία από αυτές που πραγματικά υπήρχαν, οι τιμές των spread και των CDS αρχίζουν να ξεφεύγουν. Εκείνη ακριβώς τη χρονική περίοδο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο οποίο κύριος μέτοχος είναι το κράτος υπό την νέα διοίκηση του κ. Κ. Παπαδόπουλου, που όρισε η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, πούλησε μαζικά το 8,5 % της τότε παγκόσμιας αγοράς CDS επί του Ελληνικού Χρέους, ήτοι πούλησε CDS για ασφάλιση 950 εκατ. ευρώ Ελληνικού Χρέους. Η τιμή πώλησης των συγκεκριμένων CDS ήταν σαφώς μεγαλύτερη από την τιμή αγοράς τους και ως εκ τούτου δεν προήλθε βλάβη για το δημόσιο.
Όμως, οι μετέπειτα εξελίξεις επιβεβαίωσαν όσους τότε είχαν ασκήσει δριμεία κριτική. Ο λόγος εξαιρετικά απλός. Μία τεράστια ποσότητα CDS που ποντάρει στην χρεοκοπία της Ελλάδας πωλείται από μία Ελληνική Κρατική Εταιρεία.
Ποιοι την αγόρασαν; Σίγουρα και όπως είναι συνηθισμένο κάποιες μεγάλες θεσμικές επενδυτικές τράπεζες (πχ Goldman Sachs, JP Morgan κλπ) για λογαριασμό κάποιων πελατών τους. Ας ευχηθούμε να μην επιβεβαιωθεί η πληροφορία ότι αυτοί οι «άγνωστοι» πελάτες ήταν Έλληνες…
Ήταν κακό να πουλήσει η Ελληνική Κρατική Εταιρεία CDS που πόνταραν στην χρεοκοπία της Ελλάδας σε συμφέρουσα τιμή;
Φυσικά, είναι η απάντηση. Πουλήθηκαν οι σφαίρες που όπλισαν τα πιστόλια των κερδοσκόπων, ή ακόμα χειρότερα υπό την δικαιολογία του πυρηνικού αφοπλισμού πουλήθηκαν πυρηνικά όπλα σε τρομοκράτες.
Γνωρίζουμε μέχρι σήμερα τι είναι τα CDS, πως λειτουργούν και ποιοι διοχέτευσαν στην παγκόσμια αγορά μία τεράστια ποσότητα όταν άρχισε να εμφανίζεται η Ελληνική Δημοσιονομική Κρίση. Μπορεί κάποιες λεπτομέρειες να μας έχουν ξεφύγει, αλλά η αλήθεια είναι αυτή που γράφουμε. Μία πολύ μεγάλη ποσότητα CDS πουλήθηκε από την διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου υπό τον κ. Κ. Παπαδόπουλου. Έτσι οι διεθνείς κερδοσκόποι βρήκαν τα πυρομαχικά να πυροβολήσουν εναντίον της Ελληνικής Οικονομίας.
Θα ρωτήσει κάποιος καλόπιστος: Αλλιώς δεν θα τα εύρισκαν;
Απάντηση: Πολύ δύσκολα θα εύρισκαν τόσες ποσότητες και τόσο εύκολα.
Στη μία άκρη του νήματος, όπως έχουμε αποδείξει, βρίσκονται ολότελα τυχαία Έλληνες και δυστυχώς (πιθανόν άθελα τους και λόγω απειρίας) στελέχη της τότε νέο-εκλεγείσας κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου.
Ταυτόχρονα εκείνη την εποχή η Τράπεζα της Ελλάδας, επίσης ολότελα τυχαία, αφήνει ελεύθερο τον «αέρα» στις αγοροπωλησίες Ελληνικών Ομολόγων. Είναι η γνωστή υπόθεση «Τ+10».
Αποτέλεσμα αυξάνονται spread και τιμές CDS. Ας ευχηθούμε να μην επιβεβαιωθεί ότι εντελώς τυχαία και οι τελικοί και πραγματικοί αγοραστές των CDS ήταν Έλληνες.
Υπόθεση CDS: Αρχίζουν και γίνονται πολλές οι συμπτώσεις.

2 σχόλια

  1. Το ΠΑΣΟΚ εφερε το
    “ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΚΤ Ι”
    κατ αντιγραφην του Πατριοτ Ακτ ΙΙ των ΗΠΑ…

    Σε λιγο θα κοιταμε γυρω μας και θα βλεπουμε μονο φοροφυγαδες !!!
    καταφαντασιαν επιχειρηματιες…
    θα βγουν λαμογια με νεες υπηρεσιες.. τυπου
    “φαε το ΦΠΑ”,
    “πουλαω αποδειξεις”,
    “εχω δανειο”,
    “ξερω ποιος σου χρωσταει”., “εχω το φαρμακο σου σε καλη τιμη”.,
    “στηνομαι ουρα για τοσα”., “αυτοφορακιας”.,
    “σου βρισκω το παιδι φθηνα”.,
    “μπαλλα χωρις ξυλο”.,
    “δηλωσεις χωρις γιαουρτια”…..

    Ανθιση Πρασινων Υπηρεσιων υποδουλων Ελληνων…

    Ειλικρινώς, δεν θυμάμαι καμιά ελληνική κυβέρνηση:

    1. Να δυσφημίζει τη ώρα διεθνώς, ως διεφθαρμένη
    2. Να έχει ψηφίσει 17 φορολογικούς νόμους σε 18μήνες
    3. Να έχει διπλασιάσει την τιμή στα καύσιμα
    4. Να έχει αυξήσει το εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες κατά 40%
    5. Να έχει αυξήσει τον ΦΠΑ κατά ....4 μονάδες!
    6. Να έχει οδηγήσει την ανεργία στα ύψη
    7. Να έχει κόψει μισθούς!
    8. Να έχει μειώσει συντάξεις!
    9. Να έχει ανατρέψει εργασιακά δικαιώματα και να μας οδηγεί σ’ έναν εργασιακό μεσαίωνα.
    10. Μέσω το μνημονίου, να έχει υποθηκεύσει την Ελλάδα για άγνωστο χρονικό διάστημα!
    11. Κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό των Ελλήνων πολιτών που αυτοκτονούν
    12. Κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό των Ελλήνων που καταφεύγουν στα συσσίτια για να επιβιώσουν
    13. Κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό των αστέγων Ελλήνων..
    14. Κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό των Ελλήνων πολιτών τους βρίσκει ο θάνατος λόγω ψύχους (άστεγοι)

    Αυτή είναι η οικονομία της φρίκης (αλλουνού η φράση). Διορθώστε με αν κάνω λάθος.

    Οικονομική γενοκτονία.

    Για εκεί το πάνε, ιδιότυπη εθνοκάθαρση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καρχιδάκη...ΠΑΕΙ ΠΙΑ,
    σας πήραν χαμπάρι και .οι γριές


    Αυτό fast track σημαίνει γρήγορο ξεπούλημα και γρήγορη μίζα αν μας κάτσει.

    Βγάζουμε 5 κομμάτια στην πιάτσα για πούλημα διαπραγματευόμαστε παρασκηνιακά πρωτευόντως τα μεσιτικά, διάβαζε μίζα, και δευτερευόντως το τίμημα που θα καταλήξει στα δημόσια ταμεία κι αν καταφέρουμε και τα συμφωνήσουμε θα βάλουμε τα δικά μας τσέπη και τα ρέστα θα πάνε στο κράτος μέχρι να ανοιγοκλείσεις τα μάτια σου.

    Προς το παρόν δεν τους κάθεται να πάρουν το αντάλλαγμα που θέλουν και κάνουν τσαλιμάκια.
    Όσο για τους Άραβες, μόνο από Άραβες μπορούν να πάρουν τα λεφτά και να τα ξεπλύνουν στο Ντουμπάι και αλλού χωρίς να τους πάρει μυρωδιά κανείς.

    Η Ελβετία δίνει αβέρτα πληροφορίες διότι έχει πιεστεί από την Αμερική και την ΕΕ, το χρήμα που διακινείται μέσω ΕΕ κι Ελβετίας ελέγχεται πλήρως οπότε μόνο οι μάου μάου μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις των ΠΑΣΟΚων.
    Αυτό μάγκες θα πει fast track.

    Όταν είχαν πρωτοβγεί οι ΠΑΣΟΚοι είχα γράψει ότι αφού έφαγαν ότι ρευστό υπήρχε και καταχρέωσαν τη χώρα σε επόμενο βήμα θα έβαζαν στο χέρι τα ακίνητα. Να που επιβεβαιώνομαι.

    Να δω πότε θα δούμε μερικές fast track φυλακίσεις αν και το μόνο που μας σώζει είναι μόνο οι fast track κρεμάλες διότι αποδεικνύονται εντελώς αδίστακτοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση