GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

O 8@N@TOc Tic N3O3LLiNikic - The Greek Language is dead - Long live the Gr33kLisH...

Από το  i-am--write.blogspot.com Του Φίλιππου Δημόπουλου 20.05.2011 Κοιτάζω το ρολόι που δείχνει ώρα 9.20 μμ. Δεν έχω δει τα φετινά...

Από το i-am--write.blogspot.com
Του Φίλιππου Δημόπουλου
20.05.2011
Κοιτάζω το ρολόι που δείχνει ώρα 9.20 μμ.
Δεν έχω δει τα φετινά θέματα των Πανελληνίων Εξετάσεων στην Νεοελληνική Γλώσσα. Ένα "πουλάκι" μου σφύριξε ότι μπήκε θέμα που αφορούσε στο διαδίκτυο, κοινώς Internet. Πιο επίκαιρο από ποτέ, αποτελεί τον μεγαλύτερο διαύλο επικοινωνίας των νέων με τον έξω κόσμο.
Ούτε έχω ακούσει αν ήταν δύσκολο ή εύκολο, αν και φαντάζομαι ότι εύκολο αποκλείεται να ταν, Γλώσσα γαρ..για λόγους που δεν θα περιγράψουμε εδώ..
Έχω διατυπώσει πολλές φορές την άποψη ότι το Internet...
ανέστησε και σκότωσε ταυτόχρονα την Ελληνική γλώσσα. Και τη γραπτή, και την προφορική εκφορά της. Όλο φυσικά ξεκίνησε από τα κινητά τηλέφωνα..Τα γραπτά μηνύματα, γνωστά και ως SMS, επέτρεψαν στον χειριστή του τηλεφώνου να στείλει ένα σύντομο μήνυμα σε άλλους χρήστες κινητών πληκτρολογώντας τα ψηφία 1,2,3 κ.ο.κ. Αυτό από τη μια ήταν καλό, καθότι επέτρεπε να επικοινωνήσεις με τον άλλο γραπτά, κάτι που δεν γινόταν από τις κλασσικές επιστολές που στέλονταν μεταξύ των μελών της οικογένειας, πιο παλιά. Από την άλλη όμως, καθώς τα πρώτα κινητά δεν είχαν την Ελληνική Γλώσσα, και κατ επέκτασιν Ελληνικό πληκτρολόγιο. Το οποίο σήμαινε ότι ο οιοσδήποτε χρήστης έπρεπε να γράφει, πχ αντί για: "Αγάπη μου θα μαι απόψε στις 8 σπίτι. Βάλε γιουβαρλάκια!", την εξής φράση: "Agapi mou tha mai apopse stis 8 spiti. Vale giouvarlakia!" Έτσι γεννήθηκαν τα περίφημα Greeklish.
Έχει την πλάκα του, ντακσ..αλλά δεν είναι καθόλου αστείο..γιατί καλά, να τηρείς την "ορθογραφία"..αν γράφεις όμως κάτι σαν: "Agp m 8 me apoye sts 8 spiti. Vl giouvarlakia!" αγγίζει τα όρια της παράνοιας. Και το κακό είναι ότι ολόκληρες γενιές Ελλήνων μεγάλωσαν με αυτό. Και αν βλέπεις την πρώτη εκδοχή και από έναν άνθρωπο καλλιεργημένο λες παει στο καλό. Ήταν και τα κινητά που το καναν αυτό, αφού δεν είχαν την Ελληνική ταστιέρα..Πλέον όμως βλέπεις 12 χρονα παιδιά που δεν ξέρουν να γράφουν..βλέπεις εκφράσεις όπως: "Σ' αγαπώ πολύ. Θέλω να μαστε για πάντα μαζί ότι και να γίνει. Για πάντα δικός σου", να γράφεται με το all time classic:"Sgp p! 8l n mst mz oti k n gnei. G panta dikos s".
Να μην ξεχάσω να αναφέρω το καταπληκτικό περιστατικο να δω γραμμένο από 25 μαντράχαλο την ιστορική ατάκα:"Popo ti mwro eisai sy! MSN paizei?"...
Κάπως έτσι ο Γιώργος Παπαδόγιαννης (ονόμα τυχαίο, προς αποφυγίν παρεξηγήσεων) έγινε George Papadogiannis...φυσικά δεν ευθύνονται μόνο τα παιδιά για αυτή την κατάσταση. Είναι γενικότερο το φαινόμενο, με πολλούς παράγοντες να επιδρούν...
Αντικειμενικά, δεν υπάρχει άτομο στη γενιά μου που να μην έχει γράψει με Greeklish. Ήταν αναπόφευκτο αυτό. Άλλο όμως να γράφεις μια στο τόσο, και με μια σχετικά καλή ορθογραφία, όσο στο επιτρέπει το σύστημα, και άλλο να μην ξέρεις πώς είναι το Ρ και το Θ κεφαλαία μικρά...

2 σχόλια

  1. ΝΕΑ! ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ. ΤΩΡΑ ΒΑΦΤΙΖΕΤΑΙ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ..


    ΒΑΛΤΗΝ ΣΤΟΝ ΚΩΛΟ ΣΟΥ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗΣΕΙΣ
    ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΑ
    ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΣΙΧΑΜΕΡΗ ΑΔΕΡΦΑΡΑ.

    ΚΟΨΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ
    ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ 1500 ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΟΥ
    ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟΥ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΣΟΥ,
    ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΣΙΧΑΜΕΡΗ ΑΔΕΡΦΑΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πασοκ
    οι τραπεζιτες θα βαλουν δικους τους πολιτικους αφου πηραν ολα τα λεφτα. Τειωνουν Γιωργος Σαμαρας Καραμνλης κλπ...Ολοι δουλευουν για τον συνεργατη των ναζι κ. Λατση....

    Οι εισπρακτικες εκβιαζουν και ειδικα η Eurobank του κ. Λατση....Γιοα τοι ερωτημα αν ο Λατσης εχει εξωχωρια εταιρια και η τραπεζα ειναι εξωχωρια ποιος θα απαντησει?

    Να πως εκβιαζουν:


    Παραπλάνηση από εισπρακτικές εταιρίες
    Παραπλάνηση 1
    Τελευταία, πολλά μέλη του blog μας, αναρωτιόνται, πως γίνεται να μας καλεί μια εισπρακτική εταιρία, αλλά στην αναγνώριση κλήσεως να εμφανίζεται αριθμός, που ανήκει σε τράπεζα. Επίσης, πως γίνεται και οι....
    εταιρίες διαθέτουν τόσα πολλά νούμερα κλήσης.

    Η απάντηση είναι απλή:

    Οι εισπρακτικές εταιρίες χρησιμοποιούν VOIP τηλεφωνία, δηλ τηλεφωνία μέσω Internet. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα, διαθέτοντας μια σύνδεση στο internet, να αποκτούν πρόσθετους τηλεφωνικούς αριθμούς, με κόστος από 1 ευρώ το μήνα για κάθε νούμερο.

    Επίσης, με κάποια διαδικασία, μπορούν να καμουφλάρουν τον αριθμό, δηλαδή ενώ σας καλούν από τον αριθμό 211ΧΧΧΧΧΧΧ, εσείς στην αναγνώριση κλήσης να βλέπετε 210ΥΥΥΥΥΥΥ. Φυσικά αυτή η διαδικασία είναι παράνομη και δεν την χρησιμοποιούν οι περισσότερες εισπρακτικές εταιρίες, αλλά κάποιες από αυτές. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η παρανομία αναφέρεται στην πλαστοπροσωπία και όχι στην τεχνική διαδικασία. Δίνουμε ένα παράδειγμα:

    Ο χρήστης Σουβλατζής τηλεφωνεί στον πελάτη. Ο αριθμός του σουβλατζίδικου είναι 210-σουβλατζής. Στο καντράν του πελάτη όμως εμφανίζεται ο αριθμός 210-μπακάλης. Αν ο σουβλατζής πει ότι τηλεφωνεί από το σουβλατζίδικο, δεν έχει διαπραχθεί παρανομία, ανεξάρτητα από το ποιος αριθμός εμφανίζεται στον πελάτη. Παρανομία έχουμε μόνο αν ο σουβλατζής σας συστηθεί ως μπακάλης.

    Παραπλάνηση 2
    Πριν από 3 μέρες δέχθηκα τηλεφώνημα «εκ μέρους της τοκογλύφος Bank». Ρωτώντας την συμπαθεστάτη κυρία, τι εννοεί όταν λέει «εκ μέρους», αναγκάστηκε να μου απαντήσει ότι είναι από την εισπρακτική «Νταβαντζής Α.Ε.», με αριθμό μητρώου τάδε, αλλά αυτό δεν έχει σημασία διότι νόμιμα της ανατέθηκε από την τράπεζα η ενημέρωση οφειλετών.

    Μέχρι εδώ όλα καλά.

    Μου είπε λοιπόν ότι το καταναλωτικό δάνειο μου έχει καταγγελθεί και είναι απαιτητό όλο το ποσό, διαφορετικά θα λυπηθούν πολύ, αλλά θα κινηθούν οι νομικές διαδικασίες εναντίον μου. Τους απάντησα πως «λυπηθούν δε λυπηθούν» εγώ χρήματα δεν έχω. Οπότε μου είπε ότι για διευκόλυνσή μου, από την εκπροσωπούμενη τράπεζα, προσφέρεται διακανονισμός με 50% προκαταβολή του οφειλόμενου και το υπόλοιπο σε 12μηνη εξόφληση με επιτόκιο 11%. Μάλιστα, θα μου ταχυδρομήσουν και γραπτώς την προσφορά. Της είπα ότι θα το σκεφτώ και θα μιλήσουμε την επόμενη μέρα.

    Μέχρι εδώ επίσης όλα καλά.

    Δυό ώρες αργότερα, με κάλεσε μια άλλη συμπαθέστατη κυρία, η οποία συστήθηκε ως «κεντρικά της Τοκογλύφος Bank». Μου είπε ότι το δάνειο έχει καταγγελθεί και ότι η τράπεζα προσφέρει διακανονισμό, με 0% προκαταβολή, περίοδο χάριτος 6 μηνών (δηλ πληρωμή μόνο τόκων) και εξόφληση σε 120 μήνες με επιτόκιο 10,5 %.

    Τη ρώτησα αν θα μου στείλουν γραπτή προσφορά και μου απάντησε ότι δεν χρειάζεται. Θα συμπληρώσουμε τηλεφωνικά μια αίτηση, θα εγκριθεί από τα κεντρικά, θα πάω στο πλησιέστερο υποκατάστημα της «Τοκογλύφος Bank», θα διαβάσω τη σύμβαση και αν συμφωνώ υπογράφω.

    Για όσους δεν κατάλαβαν ακόμα, τονίζω ότι ότι ο πιο επίσημος και έγκυρος τρόπος συναλλαγής με τράπεζα είναι να πας σε υποκατάστημά της.

    Και αναρωτιέμαι εγώ ο αδαής, η εισπρακτική «Νταβατζής Α.Ε.» δεν εξαπατά τηλεφωνικά τους οφειλέτες; Δεν διαπράττει παρανομία; Υπάρχει τέλος πάντων κάποιος έλεγχος και τιμωρία σε αυτό το σάπιο κράτος, όπου οι δημόσιοι άρχοντες το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να ξοδεύουν τα λεφτά μας και να κλαψουρίζουν όταν οι εξαγριωμένοι πολίτες τους προπηλακίζουν;

    Συμβουλές
    Μην εμπιστεύεστε κανέναν και για τίποτα, όταν σας τηλεφωνούν.
    Δεν μπορείτε να γνωρίζετε ποιός είναι στην πραγματικότητα.

    --

    Μην υπογραφετε τιποτα!!

    Πασοκοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση