GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

O δημοσιογράφος Στέφανος Μυτιληναίος απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ...

(Επιμέλεια: Αντώνης-Mάριος Παπαγιώτης ) Ο πατέρας του γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου με καταγωγή από τη Σίφνο και η μητέρα τ...


Ο πατέρας του γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου με καταγωγή από τη Σίφνο και η μητέρα του, Ευλαμπία, στη Θεσσαλονίκη με καταγωγή από τη Νεάπολη της Κοζάνης.
Αν και η οικογένειά του τον προόριζε για αρχιτέκτονα, στα χνάρια του πατέρα και του παππού του, τελικά τον κέρδισε η δημοσιογραφία.
Η δημόσια δράση του ξεκίνησε από πολύ νωρίς. Σε ηλικία 14 ετών, οργανώθηκε στην ΠΑΜΚ (Πανελλήνια Αγωνιστική Μαθητική Κίνηση) της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.
Πριν, είχε περάσει για λίγο από τους Πρωτοπόρους της ΚΝΕ. Η επιλογή του να ενταχθεί στη δημοκρατική παράταξη οφειλόταν έως ένα βαθμό και στον παππού του -πατέρα της μητέρας του- Εμμανουήλ Παντόπικο, που είχε υπηρετήσει στον ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) ως ταγματάρχης (καπετάνιος) της αντίστασης με πλούσια δράση στα βουνά της Μακεδονίας, κατά της γερμανικής και βουλγαρικής κατοχής στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ως γραμματέας της ΠΑΜΚ Χαϊδαρίου, συμμετείχε ενεργά στο...
μαθητικό Κίνημα του 1990-1991. Εκλέχτηκε από τις γενικές συνελεύσεις των Καταλήψεων στην Πενταμελή Παναττική Επιτροπή (Επιτροπή Καταλήψεων Αττικής) και ανέλαβε την επικοινωνία του μαθητικού Κινήματος με τους δημοσιογράφους ως εκπρόσωπος Τύπου.
Μετά τη λήξη των καταλήψεων, συνέχισε την ενεργή του δράση στο ΠΑΣΟΚ, ως μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΑΜΚ και γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Χαϊδαρίου. Καθοδήγησε μία από τις πιο μαζικές και δυναμικές οργανώσεις της Νεολαίας έως και το 1993 και τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Λίγο καιρό μετά, με άλλους συντρόφους του, αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ εξαιτίας της απόφασης του Κινήματος τότε να νομιμοποιήσει τα ιδιωτικά ΙΕΚ. 
Το 1994 ξεκίνησε να δημοσιογραφεί επαγγελματικά παράλληλα με τις σπουδές του, αν και οι πρώτες του δημοσιογραφικές δουλειές είχαν ξεκινήσει περιστασιακά από το 1990. Το 1995 θα αναλάβει αρχισυντάκτης της εφημερίδας "STAR", το 1996 διευθυντής του περιοδικού "ΣΟΚ", το 1997 διευθυντής σύνταξης της εβδομαδιαίας εφημερίδας "GO".
Εκείνη την εποχή, θα γνωρίσει και την καθηγήτρια πανεπιστημίου Μαρία Τζάνη, συντρόφισσά του στο πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, η οποία θα τον μυήσει στον Ελληνισμό και στις ιδέες του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού Διαφωτισμού.
Αρχές του 1998, θα βγάλει στον αέρα την εκπομπή "Ελλήνων Μυστήρια" από το NEW CHANNEL ως αρχισυντάκτης και διευθυντής παραγωγής. 
Τον Μάρτιο του 1998, η αναβολή του θα λήξει και θα παρουσιαστεί στο Πολεμικό Ναυτικό. Με την απόλυσή του θα αναλάβει τη θέση του αρχισυντάκτη στο περιοδικό "Τηλέραμα". Παράλληλα, θα αρχίσει να παρουσιάζει την εκπομπή "Μυθιστορία" από το Γ΄ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και θα ξεκινήσει συνεργασία με το περιοδικό "Γυναίκα" και το περιοδικό "Δαυλός".
Η ενασχόλησή του με τον Ελληνισμό θα τον οδηγήσει στη συγγραφή και έκδοση τριών ιστορικών δοκιμίων από τις εκδόσεις "Νέα Θέσις" και σύντομα θα καταξιωθεί ως ένας από τους νεώτερους σύγχρονους Ελληνίζοντες συγγραφείς.
Γύρω στο 2004, η ανάγκη μιας γνήσιας πατριωτικής και δημοκρατικής πολιτικής έκφρασης θα τον φέρει σε επαφή και με άλλους συγγραφείς και διανοούμενους του Ελληνισμού, με σκοπό την ίδρυση ενός πολιτικού φορέα που να καλύπτει το κενό που άφησε πίσω του η απεμπόλιση του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ από τους εκσυγχρονιστές. 
Οι δίχρονες ζυμώσεις θα οδηγήσουν στην ίδρυση του ΕΑΡ (Ελληνικού Ανανεωτικού Ρεύματος) την 1η Αυγούστου του 2006. Του πρώτου Ελληνικού πολιτικού Κινήματος των θιασωτών του Διαφωτισμού και της Άμεσης Δημοκρατίας -έκφρασης που είχε να φανεί από το 1821 με τον κύκλο του Αδαμάντιου Κοραή. 
Στο ΕΑΡ ανέλαβε διαδοχικά τις θέσεις του Γραμματέα Διαφωτισμού και του Γραμματέα Οργανωτικού του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος. Από το ΕΑΡ παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2008. 
Τον Αύγουστο του 2008, επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ, προσδιορίζοντας την ιδεολογική του ταυτότητα πλέον ως Δημοκράτης - Ροβεσπιεριστής.
Από την 1η Μαϊου 2009, συμμετείχε και στην ΚΙΝΗΣΗ Πολιτικής Διαβούλευσης μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ, ως ένας εκ των διαχειριστών της.
Στις 8 Ιουλίου 2010, διαχώρισε τη θέση του από τις κυβερνητικές επιλογές και έθεσε εαυτόν εκτός του οργανωμένου ΠΑΣΟΚ.
Στις εκλογές για την Περιφέρεια Αττικής, το Νοέμβριο του 2010, μαζί με άλλους σοσιαλιστές στήριξε την υποψηφιότητα του Αλέκου Αλαβάνου στην Περιφέρεια Αττικής, συμμετέχοντας στο Συντονιστικό της Ελεύθερης Αττικής.
Σήμερα, είναι Διευθυντής στο http://www.tsantiri.gr/.
Η απόλυτη ευτυχία για σένα είναι;
Τα κυκλαδίτικα δειλινά στο απέραντο γαλάζιο…
Τι σε κάνει να σηκώνεσαι το πρωί;
Το ξυπνητήρι μου (όταν δεν το φτάνω για να το κλείσω) και η επικαιρότητα
Η τελευταία φορά που ξέσπασες σε γέλια;
Εχθές το βράδυ με μια χαζομάρα…
Το βασικό γνώρισμα του χαρακτήρα σου είναι;
Βαριέμαι εύκολα τη μιζέρια. Όπως λέει και ο ποιητής, «πράγματα μικρά και δεύτερα δεν ξέρω ν’ αγαπώ».
Το βασικό ελάττωμά σου;
Δεν έχω υπομονή…
Σε ποια λάθη δείχνεις τη μεγαλύτερη επιείκεια;
Σε εκείνα που οφείλονται στη άγνοια και δεν γίνονται από δόλο
Η τελευταία φορά που έκλαψες;
Την τελευταία φορά που προδόθηκα.
Με ποια ιστορική προσωπικότητα ταυτίζεσαι περισσότερο;
Θαυμάζω τη γνήσια επαναστατικότητα του Ροβεσπιέρου και την εκλαϊκευμένη φιλοσοφία του Πλούταρχου
Ποιοι είναι οι ήρωές σου σήμερα;
...οι πολίτες που πλάκωσαν στις φάπες τον Χατζηδάκη…
Ποια είναι η ταινία που σε σημάδεψε;
«Πολίτης Κέιν»
Το αγαπημένο σου ταξίδι;
Στην αρχαία Ελλάδα…
Οι αγαπημένοι σου συγγραφείς;
Πλούταρχος, Μιχαήλ Ψελλός, Πλήθων Γεμιστός, Αδαμάντιος Κοραής, Κωνσταντίνος Σάθας και από τους σύγχρονους ο Βλάσης Ρασσιάς
Ποια αρετή προτιμάς σε έναν άντρα;
Την Πολιτική Αρετή
…Και σε μια γυναίκα;
επίσης την Πολιτική Αρετή
Ο αγαπημένος σου συνθέτης;
Μάνος Χατζιδάκις, Γιώργος Τσαγκάρης
Το τραγούδι που σφυρίζεις κάνοντας ντους;
…κανένα… πάντα κάνω ντους με τη ψυχή στο στόμα πριν φύγω…
Το βιβλίο που σε σημάδεψε;
«Υπέρ της των Ελλήνων νόσου», του Βλάση Ρασσιά
Ο αγαπημένος σου ζωγράφος;
…κανένας…
Το αγαπημένο σου χρώμα;
Το λευκό, το καλοκαίρι
Ποια θεωρείς ως τη μεγαλύτερη επιτυχία σου;
Καμία. Στη δημοσιογραφία και στην πολιτική κάθε ημέρα κρίνεσαι.
Το αγαπημένο σου ποτό;
Ουίσκι με πάγο και σόδα σε χαμηλό ποτήρι
Για ποιο πράγμα μετανιώνεις περισσότερο;
Για κανένα, γιατί προσπαθώ να μαθαίνω από τις ατυχίες και τα λάθη μου
Τι απεχθάνεσαι περισσότερο απ’ όλα;
Τους φαρδυκώληδες γιάπηδες, τους γραφειοκράτες, τους ανέραστους τεχνοκράτες, τους παρατρεχάμενους γενικώς
Ποια είναι η αγαπημένη σου ασχολία;
Να γράφω για εμένα και όχι για τους άλλους
Ο μεγαλύτερος φόβος σου;
Μην χάσω τη λευτεριά μου
Σε ποια περίπτωση επιλέγεις να πεις ψέματα;
Όταν δεν έχω μια πειστική αλήθεια
Ποιο είναι το μότο σου;
Ο τολμών νικά
Πώς θα επιθυμούσες να πεθάνεις;
α) Όρθιος στα οδοφράγματα, β) γέρος σε μια βεράντα με θέα τη θάλασσα
Εάν συνέβαινε να συναντήσεις το Θεό, τι θα ήθελες να σου πει;
Εάν υπάρχει… Αλλά με αποδείξεις
Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεσαι αυτόν τον καιρό;
Σε σύγχυση…

10 σχόλια

  1. Κάλεσμα προς τον ΚΩΝ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ , να επιστρέψει
    με ένα νέο κόμμα , για να ξαναφέρει την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ της χώρας μας που χάθηκε .
    Και να επανέλθει η οικονομία μας όπως ήταν μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 .
    ΕΠΙ ΚΩΝ . ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ :
    Spreads : κάτω από 150 μονάδες , τώρα με τον Γ.Παπανδρέου είναι : 1400 μονάδες .
    Δανεισμός : επιτόκιο 1.56 % , τώρα με τον Γ. Παπανδρέου είναι : Από 5% -15% .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1975 εξαγόρασε από τους Άγγλους κα Γάλλους τις μεγάλες εταιρείες ΟΤΕ , ΔΕΗ ,ΟΣΕ , ΕΥΔΑΠ , ΗΣΑΠ , ΟΑ και τις έκανε ελληνικές .
    Το 1979 τις παρέδωσε όχι μόνο χωρίς χρέος αλλά και με μεγάλα αποθεματικά κεφάλαια, στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ τα βρήκε έτοιμα , ρήμαξε αυτές τις Ελληνικές εταιρείες και τώρα τις πουλά κοψοχρονιά στα αφεντικά του ,Εβραϊκά , Αμερικανικά και Γερμανικά κεφάλαια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελληνική γλώσσα
    Από εδώ και πέρα όταν κοιτάμε το λεξικό τις λέξεις απατεώνας και πατριδοκάπηλος , θα βλέπουμε ότι είναι ταυτόσημες με τις λέξεις ΠΑΣΟΚ και οικογένεια Παπανδρέου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγανακτισμένοι κοπρίτες του Πάγκαλου , που αποτελούν την ασπίδα προστασίας για το κοινοβούλιο της αμαρτίας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στέφανε ξεπεσμένε πρασινοφρουρέ, εχεις το θρασος να το παιζεις τιμητης των πάντων, κομματόσκυλο που καπελωσες τις καταλήψεις των μαθητών επι Κοντογιαννόπουλου για να εξαργυρώσεις τον "αγωνα" σου πουλωντας εκδουλευση στα πρασινα αφεντικά σου που μετά ξανακάνανε τον Κοντογιαννόπουλο βουλευτή με το πασοκ??? Τωρα που σε φτυσανε όλοι ξαναγυρνας να καπελώσεις τους αγανακτισμένους? Ο.Φ.Α. του κερατά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προς τον κύριο διοικητή του Ι.Κ.Α. , να παρέμβει και να κάνει ερεύνα γα την κομπίνα που έστησαν και διορίστηκε στο δημόσιο , το βουλγαρικό δίδυμο ΝΤΑΛΕΒΑ –ΣΙΝΙΚΟΦ :
    Ονομάζομαι Elena Sesinova από Sofia και μένω στα κάτω πατησιά
    Επαγγέλλομαι καρδιολόγος και προσπαθώ να μπω και εγώ στο δημόσιο μόνιμη αλλά είμαι λίγο άσχημη και χοντρούλα και δεν μπορώ να μπω .
    Καταγγέλλω λοιπόν :
    το δίδυμο ΝΤΑΛΕΒΑ –ΣΙΝΙΚΟΦ ,
    Ξέρετε πόσες Ντάλεβες και Σινίκοβοι έχουν διοριστεί μόνιμοι στο δημόσιο χωρίς να είναι Έλληνες .Ακλουθώντας τον δρόμο της ΠΟΡΝΕΙΑΣ και του ΣΕΞ για τον διορισμό και νομιμοποίηση τους .
    ΙΒΑ ΝΤΑΛΕΒΑ ΣΙΝΙΚΟΒΑ βουλγάρα διορισμένη ψυχίατρος στο ΙΚΑ ΚΑΜΙΝΙΩΝ ΜΟΝΙΜΗ ΓΙΑΤΡΟΣ. Πριν μερικά χρόνια έμενε στη Βουλγαρία .
    ΠΑΡΧΑΡΙΔΗΣ ΣΙΝΙΚΟΦ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΟΙ , βούλγαρος ψυχίατρος διορισμένος στο ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ ΜΟΜΙΜΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ σύζυγος της πρώτης(ΙΒΑΣ ΝΤΑΛΕΒΑ) και αυτός πριν μερικά χρόνια έμενε στη Βουλγαρία .
    Αυτοί οι δυο από την Βουλγαρία έπιασαν ΜΟΝΙΜΗ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρέ παιδιά, τί βάζετε κάθε λίγο καί λιγάκι αυτή την σαχλαμάρα φράση:

    "Τό ερωτηματολόγιο του Προύστ!" καί δώστου πάλι:

    "Τό ερωτηματολόγιο του Προύστ!".

    Πού την ανακαλύψατε αυτή την αηδία καί μάς την κοπανάτε κάθε τόσο;

    Ούστ! λοιπόν στόν...Προύστ ! μήπως καί ησυχάσουμε...

    Μάρκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαζώχτε το το σούργελο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κάλεσμα προς τον ΚΩΝ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ , να επιστρέψει.

    Και το άλλο με τον Τοτό είναι καλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΑΠΟ ΠΟΙΟ ΔΕΝΤΡΟ ΕΚΟΨΕΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΡΟΥΤΟ,ΡΕ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ;
    ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΑ ΣΠΟΡΟ ΝΑ ΦΥΤΕΨΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση