GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΡΚΟ...

Σήμερα ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΙΟΥΝΗ του 2011 , εμείς οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση όλων των Σωματείων μας, προκηρύξαμε 24ωρη ΠΑΝΛΑΡΚΙΚΗ ...


Σήμερα ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΙΟΥΝΗ του 2011, εμείς οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση όλων των Σωματείων μας, προκηρύξαμε 24ωρη ΠΑΝΛΑΡΚΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ για να πραγματοποιήσουμε πορεία διαμαρτυρίας προς το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ,προκειμένου να εκφράσουμε την πλήρη αντίθεση μας στην Κυβερνητική απόφαση για πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ
Εμείς οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ , έχοντας δίπλα μας – όπως αυτοί εκφράστηκαν με το ΟΜΟΦΩΝΟ ψήφισμα της πρόσφατης ημερίδας που...
 πραγματοποιήθηκε στην Λάρυμνα στις 18 Μαΐου 2011 - όλα τα Εργατικά κέντρα των 6 Νομών που δραστηριοποιείται η εταιρία, τις Ομοσπονδίες ΠΟΕΜ και ΟΜΕ ,την ΓΣΕΕ ,την τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση όλων των περιοχών που δραστηριοποιείται η εταιρία ,όλα τα πολιτικά κοινοβουλευτικά κόμματα εκτός ΠΑΣΟΚ και ΝΔ , παράγοντες και φορείς των τοπικών κοινωνιών , αφού λάβαμε υπόψη ότι:
· Η αξία της ΛΑΡΚΟ είναι Ανεκτίμητη και Ανυπολόγιστη. Δεν είναι μόνο το εργοστάσιο και η τεχνογνωσία του .Είναι δημόσια Γη. Είναι ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας και είναι Δημόσια Περιουσία .Είναι η μοναδική στην Ευρώπη που εκμεταλλεύεται δικά της Νικελιούχα κοιτάσματα και καθαρά εξαγώγιμη Έχει στην κατοχή και εκμεταλλεύεται τεράστια έκταση δημόσιας γης ( πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα ) που στο υπέδαφος της υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι του ορυκτού πλούτου της πατρίδας μας με εξερευνημένα κοιτάσματα Νικελίου που η αξία τους ξεπερνά τα 20 δις €.
· Είναι πηγή οικονομικής ζωής όχι μόνο για τις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιείται αλλά και για την Εθνική Οικονομία. Εδώ και μισό αιώνα ζωής στηρίζει οικονομικά τις τοπικές κοινωνίες έξι Νομών που δραστηριοποιείται ( Φθιώτιδα, Εύβοια .Βοιωτία, , Καστοριά ,Κοζάνη και Αττική) ,ενώ παράλληλα στηρίζει και την Εθνική Οικονομία δεδομένου ότι είναι καθαρά εξαγώγιμη ( 3% των εθνικών εξαγωγών) . Απασχολεί περί τα 1500 άτομα σε μόνιμο προσωπικό και εργολάβους και με βάση το κύκλο εργασιών της ,οι συνολικές θέσεις εργασίας έχουν αποτιμηθεί πάνω από 6.000 ενώ δίνει εισόδημα συνολικά σε 20.000 ανθρώπους.
· Είναι κερδοφόρα , δεν επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και ζει αποκλειστικά από την παραγωγή της. Για την οικονομική χρήση του 2010 , παρότι ο μισός χρόνος ήταν αντιπαραγωγικός ,τα λειτουργικά κέρδη είναι της τάξεως των 10 εκ. € ,για το πρώτο τρίμηνο του 2011 είναι 20 εκ € ενώ μέχρι τέλους του έτους υπολογίζονται ότι θα είναι της τάξεως των 100 εκ €.
· Το κράτος συμμετέχει αποκλειστικά και μόνο στο μετοχικό κεφάλαιο , για τον έλεγχο και την ορθολογική διαχείριση του ορυκτού πλούτου.
· Τα όποια δημόσια κεφάλαια έχουν επενδυθεί για την αγορά του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας είναι ασήμαντα και δεν συγκρίνονται με τα πολλαπλάσια οφέλη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου και της χώρας.
· Η ΛΑΡΚΟ σήμερα αν ζει και υπάρχει εδώ και 30 χρόνια που την εγκατέλειψε ο ιδιώτης, το οφείλει αποκλειστικά και μόνο στην κρατική παρέμβαση και τον δημόσιο έλεγχο.
· Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ , δεν είναι κρατικοδίαιτοι και ακριβοπληρωμένοι υπάλληλοι. Δεν έχουν τα εργασιακά προνόμια του Δημοσίου και απασχολούνται με εργασιακές συνθήκες της ελεύθερης αγοράς. Είναι εργαζόμενοι σε βαριά ,επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία Σε καμίνια με θερμοκρασίες 1500 βαθμών, σε υπόγειες στοές και σε νταμάρια Με δεκάδες θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα. Με εκατοντάδες σοβαρών τραυματισμών και με πληθώρα επαγγελματικών ασθενειών. Δεν έχουν ούτε ένα από τα εργασιακά προνόμια και την σιγουριά των εργαζομένων στο Δημόσιο .Με απολύσεις και διαθεσιμότητες στο παρελθόν.Το κόστος της μισθοδοσίας συμμετέχει στο συνολικό κόστος με 19% , ποσοστό αρκετά χαμηλό για τα διεθνή δεδομένα
· Η παραμονή της ΛΑΡΚΟ κάτω από δημόσιο έλεγχο είναι απαίτηση σχεδόν ολόκληρης της Κοινωνίας. Πριν ενάμισι χρόνο και όταν η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε την ΛΑΡΚΟ έτοιμη για ιδιωτικοποίηση ,η σημερινή Κυβέρνηση ,σύσσωμη τότε ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε αντιδράσει με τον πιο έντονο τρόπο ,υπερασπιζόμενη τον δημόσιο έλεγχο και χαρακτήρα της εταιρίας .Παράλληλα είχε διαφωνήσει όλη η τότε αντιπολίτευση .όλο το συνδικαλιστικό κίνημα ,η τοπική και Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση καθώς επίσης και όλοι οι φορείς και παράγοντες των τοπικών κοινωνιών. Σήμερα .εκτός της Νέας Δημοκρατίας, όλοι οι υπόλοιποι παραμένουν στις ίδιες θέσεις πλην της σημερινής Κυβέρνησης που διαφοροποιήθηκε από την αρχική της θέση δημιουργώντας ένα μεγάλο ερωτηματικό ιδεολογικού προσανατολισμού.
Εκφράζουμε ΟΜΟΦΩΝΑ την απαίτηση μας ,για την παραμονή της ΛΑΡΚΟ κάτω από Δημόσιο έλεγχο.

4 σχόλια

  1. ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΔΩΡΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΗ!!! ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ..

    οχι, παραγουν, ουζο και γυρο..

    γαμησε τα..

    μονο στο ελλαντα............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΠΑΛΑΓΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σήμερα ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΙΟΥΝΗ του 2011, εμείς οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση όλων των Σωματείων μας,...
    /////////////////////////////////////////////
    Δλδ. ρέ παμμέγιστε,πόοοοσα σωματεία?
    Τόση εξειδίκευση ούτε στό...Μπαϊκονούρ.
    Στόν υγιή συνδικαλισμό,1 σωματείο φροντίζει
    γιά όλους τούς εργαζομένους.
    Γιά τούς εργαζομένους επαναλαμβάνω καί όχι γιά τό κάθε κόμμα.
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν ακούς στην Ελλάδα τι λένε οι συνδικαλιστες καταστράφηκές. Καιρός πια να ασχοληθεί η κοινωνία με αυτούς που πραγματικά έχουν αναγκη. Οι εργαζόμενοι στην Λάρκο ήταν από τους υψηλότερα αμοιβόμενους Ελληνες και ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν να γίνει μια υγιής εταιρία που να έχει μέλλον. Να ιδιοτικοποιηθεί άμμεσα γιά ξεφύγει από το σφιχτό εναγκαλισμό των Πασοκοσυνδικαλιστων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση