GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επιστροφή στη δραχμή: Να αποενοχοποιηθεί μια τέτοια πιθανή προοπτική...

Από τον Θεόδωρο Κατσανέβα* Ο Μπαράκ Ομπάμα και η Φράου Μέρκελ και πολλοί άλλοι το είπανε ευθέως. Πρέπει να στηρίξουμε την ελληνική οικο...

Από τον Θεόδωρο Κατσανέβα*

Ο Μπαράκ Ομπάμα και η Φράου Μέρκελ και πολλοί άλλοι το είπανε ευθέως. Πρέπει να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία, γιατί αλλιώς θα κινδυνεύσει η ισορροπία της Ευρώπης και αυτό θα είναι κακό για τις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Δηλαδή, να στηρίξουμε την Ελλάδα για να σωθούμε εμείς. Την ίδια ώρα, η κατάσταση των οικονομικών της χώρας μας έχει φτάσει σε τέτοια αδιέξοδα που δε φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ. Η χειρουργική επέμβαση στα εισοδήματα κυρίως των μικρομεσαίων, που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της χώρας, αντί να αναστρέφει, αντίθετα υπονομεύει την υπάρχουσα κατάσταση, επιτείνοντας την ύφεση. Αλλά ας μην είμαστε αφελείς.
Όσες περικοπές και αν γίνουν στο σκέλος των κρατικών δαπανών-και πολλές πρέπει να γίνουν-το πρόβλημα δε λύνεται αν δεν υπάρξει σημαντική αύξηση των εσόδων. Αυτό όμως είναι αδύνατο γιατί δεν το επιτρέπουν :
1) η ανύπαρκτη αναταγωνιστικότητα της οικονομίας μας κυρίως λόγω του σκληρού Ευρώ,
2 ) η ύφεση της οικονομίας λόγω της περιοριστικής εισοδηματικής και...
 νομισματοπιστωτικής πολιτικής
3 ) η αποδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, όπου επί ενάμισι χρόνο δεν υπήρχαν διευθυντές στις διάφορες υπηρεσίες,
4) η διοικητική ραθυμία, το οργανωτικό χάος, η αναβλητικότητα στη λήψη αποφάσεων, η ατιμωρησία, η ανυπαρξία συντονισμού.
Αναρωτιέται κανείς αν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να εμφανίσει πρωτογενή πλεονάσματα, κάτι που δεν το πέτυχε ποτέ στην ιστορία της. Και ειδικότερα σήμερα που τη βαρύνουν δυσθεόρατα χρέη και με νόμισμα το σκληρό Ευρώ. Τώρα που το μεγαλύτερο μέρος των δανείων μας το εισπράττουμε για να πληρώσουμε τα τοκοχρεωλύσια. Θα μηδενίσει το έλλειμμα και τα τεράστια χρέη της ένα κράτος που δαπανά περίπου το μεγαλύτερο κατ’ αναλογία ποσοστό του εθνικού του εισοδήματος σε εισαγόμενα αμυντικά προϊόντα ; Ενενήντα δις Ευρώ μας έχουν κοστίσει οι εισαγωγές αμυντικού εξοπλισμού από χώρες της Ε.Ε. και τις ΗΠΑ τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια, αλλά η απειλή από τα ανατολικά σύνορα παραμένει.
Το Ευρώ κατέστρεψε την ελληνική οικονομία
Η επιστροφή στη δραχμή εξορκίζεται ως η απόλυτη καταστροφή της χώρας. Μια χώρα που έχει αποδεκατιστεί ήδη από την τραγική διακυβέρνηση του δίδυμου Σημίτη-Καραμανλή, το όργιο σπατάλης, ατιμωρησίας, αδιαφάνειας, αναξιοκρατίας, της διάλυσης του κράτους. Αλλά το ισχυρότερο πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας το επέφερε η ένταξή στο Ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα το 2001 με την εξοντωτική ισοτιμία των 340,75 δραχμών ανά ένα Ευρώ. Με την ένταξη αυτή, οι τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών περίπου τριπλασιάστηκαν. Το πρόβλημα είναι ότι οι τιμές των κύριων προϊόντων και υπηρεσιών που παράγουμε είναι πολύ υψηλές σε σχέση με αυτές από ανταγωνιστικές μας οικονομίες. Ο προσανατολισμός μας κυρίως στον τουρισμό και στη γεωργία, έχει ως αποτέλεσμα να ανταγωνιζόμαστε χώρες όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος κλπ., με μαλακά νομίσματα, δηλ. με χαμηλή ισοτιμία σε σχέση με το σκληρό Ευρώ. Αντίθετα, οι χώρες της βόρειας Ευρώπης επικεντρώνονται στις νέες τεχνολογίες και τη βιομηχανία και ανταγωνίζονται κυρίως οικονομίες με σκληρό νόμισμα όπως η ΗΠΑ και η Ιαπωνία, δηλ. με σχετικά υψηλή ισοτιμία προς το Ευρώ.
Τα τελευταία χρόνια, το Ευρώ συνεχίζει σαδιστικά την ανοδική του πορεία-μια πολιτική που καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όργανο των μεγάλων κρατών και ειδικότερα της Γερμανίας. Στην άλλη όχθη της γης, η Κίνα διατηρεί υπερβολικά χαμηλή την ισοτιμία του Γουάν έναντι του δολαρίου και του Ευρώ, παρ’ όλες τις εκκλήσεις και τις απειλές των δυτικών. Η Κίνα βέβαια διαθέτει τη γνώση και το πολιτικό ανάστημα για να κάνει αυτό που πρέπει για τη χώρα της. Και έφτασε σήμερα να έχει ένα σωρευτικό συναλλαγματικό πλεόνασμα άνω των 3,5 τρις δολαρίων.
Η ένταξη της Ελλάδας στο Ευρώ με τη συγκεκριμένη υπερβολική αρχική ισοτιμία της δραχμής, ήταν τραγικό λάθος. Η ελληνική οικονομία από χώρα ελάσσονος ανταγωνιστικότητας, μεταβλήθηκε σε μηδενικής ανταγωνιστικότητας. Τα πρωτογενή και σωρευτικά μας ελλείμματα υπερπολλαπλασιάστηκαν και αυξάνονται συνέχεια, με συνέπεια να καταφεύγουμε σε υπέρμετρους δανεισμούς με υψηλά επιτόκια για να τα χρηματοδοτούμε.
Και ας μη λησμονούμε ότι μιας τέτοιας έκτασης τεράστια οικονομική καταστροφή όπως η σημερινή, δεν τη ζήσαμε ποτέ τα τελευταία 100 χρόνια ζώντας με τη δραχμή. Ενώ τη γευτήκαμε τώρα με το Ευρώ. Και αν για μεγάλο μέρος της καταστροφής ευθύνονται φαυλότητες σημερινών πολιτικών, δύσκολα μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι δεν υπήρχαν φαύλοι πολιτικοί και στο παρελθόν.
Σήμερα, κάθε φημολογία για επιστροφή στη δραχμή συνοδεύεται από κραυγές αγωνίας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ενεργήσει ως καταστροφικό ντόμινο για όλη την Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι φαίνεται να πρωτοστατούν σ’ αυτήν την ανησυχία ! Γεγονός είναι ότι η Γερμανία θα έχανε τα μεγάλα ποσά που εισπράττει από την εξωφρενική διαφορά των spread. Τελικά το πρόβλημά μας είναι πως θα διασωθεί η Ευρώπη ή πως θα βγούμε εμείς από το τούνελ ; Η επιστροφή στη δραχμή φυσικά και θα πονέσει. Ούτε προτείνεται αν δεν εξαντληθούν άλλες αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις. Αλλά οι μεγάλες ανατροπές δε γίνονται χωρίς πόνο, αίμα και δάκρυα. Στους 2-3 πρώτους μήνες θα έχουμε ελλείψεις αγαθών, υψηλό πληθωρισμό, στάσεις πληρωμών, μεγάλες ζημιές Τραπεζών, ένα γενικότερο πανικό.
Τι θα γίνει αν γυρίσουμε στη δραχμή
Με την επιστροφή στη δραχμή βέβαια τα εισαγόμενα θα ακριβύνουν. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα. Αφού δεν έχουμε αυτοκινητοβιομηχανία, με την υποτίμηση της δραχμής έναντι του Ευρώ, θα ακριβύνουν τα εισαγόμενα καινούργια αυτοκίνητα. Αυτό θα πλήξει τον κλάδο των εισαγωγέων αυτοκινήτων, αλλά πάνω απ’ όλα τους παραγωγούς αυτοκινήτων της βόρειας Ευρώπης, της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ. Ο μέσος Έλληνας θα αναγκαστεί να κρατήσει το παλιό του αυτοκίνητο και θα ανοίξουν δουλειές για τα συνεργεία όπου θα βρει δουλειά πολύς κόσμος. Αντί να εισάγουμε συνεχώς νέους υπολογιστές, Έλληνες τεχνικοί θα αναβαθμίζουν τους παλαιούς σε συμφέρουσες τιμές. Πολλά πανάκριβα ανταλλακτικά για διάφορα είδη, θα αρχίσουν και πάλι να κατασκευάζονται εδώ, αφού οι τιμές των εισαγόμενων θα γίνουν απαγορευτικές. Τα εισαγόμενα φάρμακα θα ακριβύνουν επίσης, αλλά τότε θα συνέλθει από τη ραγδαία συρρίκνωσή των τελευταίων ετών, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που μπορεί να υποκαταστήσει τα περισσότερα εισαγόμενα. Οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες θα γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές και θα αυξήσουν τις εξαγωγές τους. Τα ναυπηγεία μας θα μπορούν να κάνουν κάποιες δουλειές, όταν με τη δραχμή γίνουν φτηνότερα και συμφέρει η κατασκευή και κυρίως η ανακατασκευή, η επισκευή τους εδώ, αν ληφθεί υπόψη ότι οι χώρες της μακρινής ανατολής είναι πολύ μακριά. Τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα ροδάκινα, οι ελιές και όχι μόνο, δε θα αφήνονται να πέσουν και να σαπίζουν, αφού τα εισαγόμενα από την Αργεντινή είναι φτηνότερα λόγω της χαμηλής ισοτιμίας του νομίσματός της με το Ευρώ.
Όλα τα αγροτικά μας προϊόντα που είναι και ποιοτικώς ανώτερα, θα γίνουν φτηνότερα και θα πουλιούνται πιο εύκολα στο εξωτερικό. Το γεωργικό μας ισοζύγιο, που λόγω του Ευρώ είναι σήμερα ελλειμματικό-αν είναι δυνατόν- θα γίνει πλεονασματικό. Τα ξενοδοχεία μας θα γίνουν ανταγωνιστικά και θα γεμίσουν με τουρίστες. Αντίθετα, οι «ταξιδιάρηδες» Έλληνες θα αναγκαστούν να περιορίσουν τις εξορμήσεις τους στο εξωτερικό που κοστίζουν σε συνάλλαγμα, αφού θα γίνουν πολύ πιο ακριβές. Αφού περάσει ο πρώτος καιρός του πανικού και επέλθει ορισμένη σταθερότητα, θα εισρεύσουν από το εξωτερικό καταθέσεις σε ξένα νομίσματα που θα επωφεληθούν από την υποτίμηση της δραχμής. Με προϋπόθεση την πάταξη της γραφειοκρατίας, της σπατάλης, της παρασυναλλαγής,, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, μπορεί να δούμε επιτέλους το φως ξένων επενδύσεων για τις οποίες το αυτί μας έχει κουραστεί να ακούει και να μη βλέπουμε τίποτα.
Η επιστροφή στη δραχμή, αναμφίβολα θα είναι επώδυνη. Όμως, αποτελεί μια ολοένα αυξανόμενη πιθανότητα. Ένα αναγκαίο κακό και γι’ αυτό ίσως θα ήταν σκόπιμο να απονευρωθεί η καταστροφολογία που την περιβάλλει. Στην όχι απίθανη τέτοια προοπτική, στους 3-4 πρώτους μήνες θα υπάρξει πανικός, ελλείψεις αγαθών, υψηλός πληθωρισμός, στάσεις πληρωμών, μεγάλες ζημιές Τραπεζών. Αλλά σημασία έχει το τελικό ισοζύγιο. Το οποίο εξαρτάται από τον τρόπο που η κυβέρνηση θα διαχειριστεί το πρόβλημα με γνώμονα την ωφέλεια της χώρας. Η οικονομία θα εισέλθει στη διαδικασία πτώχευσης, στην οποία άλλωστε ήδη βρισκόμαστε. Κατά πάγια πρακτική, θα υπάρξει διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την αποπληρωμή μέρους των οφειλών και διαγραφή των υπολοίπων. «Ουκ αν λάβεις ....».
Γεγονός είναι ότι θα έχουμε πρόβλημα νέου δανεισμού και ότι πολλά αγαθά θα λείψουν από την ελληνική αγορά. Ιδιαίτερα το.... χαβιάρι, το ουίσκι, οι Πόρσε Καγιέν, κλπ. ! Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα προέλθει από την κατακόρυφη άνοδο του κόστους των υγρών καυσίμων, γι’ αυτό και είναι συνετό να έχουν ληφθεί μέτρα προαγοράς τους με σημερινές τιμές σε Ευρώ. Οι δημόσιες δαπάνες θα πρέπει να εξορθολογιστούν με τη δημιουργία προϋπολογισμών μηδενικής βάσης. Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει στην πράξη και όχι στα λόγια. Το ίδιο και η προώθηση στρατηγικών επενδύσεων, η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, ιδιαίτερα η αιολική που είναι άμεσα αποδοτική. Η επιστροφή στη δραχμή, με συνδυαστική αποτελεσματική πολιτική, όπως έχουν αναφέρει διαπρεπείς οικονομολόγοι όπως ο Bob Chapman του International Forecasting, μπορεί να μετατρέψει την οικονομία σε ανταγωνιστική. Και σταδιακά να φανεί το πολυπόθητο φως στην άκρη του τούνελ. Το παράδειγμα της Αργεντινής που ύστερα από επώδυνη πτώχευση, σήμερα αναπτύσσεται με αλματώδεις ρυθμούς είναι πρόσφατο και πολύ διδακτικό. Κυρίαρχης σημασίας είναι να υπάρξει μια ορισμένη βάση εθνικής κατανόησης και τη χώρα να διοικούν με γνώση και αποφασιστικότητα, με σχέδιο και αποτελεσματικότητα, με εντιμότητα και όραμα, οι άριστοι και όχι οι αρεστοί.
Ιούνιος 2011

*Ο Θ.Κ. είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς

20 σχόλια

  1. Δεν ξερω αν εισαι ακομα μεσα στην οικογενεια,αν οχι δεν μπορεις να βαλεις μια βομβα στο πσιτι να ξεφορτωθουμε ολο το κολοσογο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απολύτως!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχεις απόλυτο δίκιο!!!
    Το ευρώ υπήρξε η καταστροφή της χώρας που μας έδωσε την ψευδαίσθηση ότι ξαφνικά γίναμε πλούσιοι ευρωπαίοι εφάμιλλοι της Γερμανών και των άλλων πλουσίων λαών.
    Όμως η διαφορά μας ήταν ότι εμείς παίρναμε σε ευρώ τους ίδους μισθούς που παίρναμε και πριν.
    Τ προϊόντα από τη μια στιγμή στην άλλη εξακοντίστηκαν στα ύψη (οι τιμές τους) ενώ οι μισθοί μας δεν πήραν καμμία αύξηση.
    Η αγοραστική μας δύναμη μειώθηκε, αλλά εμείς φροντίζαμε να τροφοδοτούμε την ψευδαίσθηση μας περί πλούτου παίρνοντας δάνεια και πιστωτικές κάρτες.
    Από εκεί και πέρα βαδίζαμε με μαθηματική ακρίβεια προς την καταστροφή.
    Η δραχμή είναι η μόνη μας σωτηρία μια και ο τουρισμός και τα προϊόντα μας θα γίνουν ανταγωνιστικά.
    Θα δυσκολευτούμε στην αρχή αρκετά, αλλά θα υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, ενώ τώρα θα δυσκολευόμαστε όλο και περισσότερο χωρίς όμως την ελπίδα να βγούμε ποτέ από το τούνελ που μας έχει επιβληθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προσέξατε αδέρφια, ότι όποιος γράφει κάτι που το στηρίζει, και το καταλαβαίνουμε... δεν έχει ούτε βρισιές- ούτε ειρωνείες;;

    Μπράβο κύριε Κατσανέβα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δυστυχως βλεπουμε μονο οτι μα ςδειχνουν,το ευρω και η ευρωπαικη ενωση ειναι δημιουργημα των ελιτιστων,ολοι που αυτην την στιγμη εχουν καποιο αξιωμα στην ευρωπη ανηκουν στην λεσχη Μπιλντερμπεργκ,στοχοι της ειναι η φτωχοποιηση του λαου της ευρωπης και ο ελεγχος του πληθυσμου,το κανουν σιγα σιγα για να αποφυγουν τις αντιδρασεις,αν εμεις φυγουμε απο το ευρω χαλαει το σχεδιο τους που το εχουν απο το τελός του 2 παγκοσμιου πολεμου και αυτο δεν το θελουν,γιατι νομιζετε μας δανειζουν τοσα δις?
    Για τις τραπεζες μονο?
    Κοιταξτε και ποιο εκει απο οπου σαν δειχνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτά συμφέρουν όσους έχουν καβαντζάρει ευρώ και θα αγοράσουν μετά όλη την Ελλάδα σε δραχμές (πληθωρισμένες).

    ΜΚΑΤΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Αυστραλια εινε παρθενα και περιμενει και εσενα…..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διρφύων - Μεσσαπίων την Τρίτη 21/6/2011 η πλειοψηφία επιδίωξε να προχωρήσει στην απόλυση 21 εργαζομένων που εργάζονται στην Ύδρευση - Αποχέτευση και στον Πολιτισμό, αξιοποιώντας τους νόμους που έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ διαδοχικά. Η ίδια η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου στηρίζουν και στήριξαν αυτές τις πολιτικές όλα τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα.
    Στη συγκεκριμένη πρόταση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου που θέλει να πετάξει στο δρόμο 21 εργαζόμενους, ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός, είχε και ενεργό ρόλο με τους πρώην και νυν συνδικαλιστές - δημοτικούς συμβούλους που ψηφίσαν υπέρ των απολύσεων. Μεταξύ αυτών: Ο Πολυζώης Κώστας Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στα μεταλλεία της Εύβοιας (ΠΑΣΚΕ). Μπορεί ο καθένας να φανταστεί πως αυτός ο συνδικαλιστής θα υπερασπιστεί το δικαίωμα στη δουλειά των εργατών της ΛΑΡΚΟ, εν μέσω μάλιστα της διαδικασίας πώλησής της από την κυβέρνηση… Άλλοι πρώην ‘’αστέρες’’ του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που ψήφισαν υπέρ των απολύσεων: Ο Μαλλιαρής Θανάσης πρώην μέλος του ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων νομαρχίας Εύβοιας (ΠΑΣΚΕ), ο Κοντάκης Νίκος πρώην πρόεδρος του Σωματείου της Πειραϊκής Πατραϊκής που υπέγραψε στην ταφόπλακα που οδήγησε στην ανεργία 650 εργαζόμενους (ΠΑΣΚΕ).
    Οι εργαζόμενοι στην Ύδρευση – Αποχέτευση και Πολιτισμό, μπροστά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ ...
    ΞΕΧΑΣΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΛΑΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ...

    Ο ΑΝΕΡΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΑΣΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΚΑΛΩΣ ΤΗΝΕ ΤΗΝ ΠΕΡΔΙΚΑ ΠΟΗΥ ΠΕΡΠΑΤΑ ΛΕΒΕΝΤΙΚΑ.
    ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΒΑΡΕΣΕΙ ΚΑΝΟΝΙ Ή ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ. ΠΡΟΤΙΜΩ ΝΑ ΠΑΕΙ ΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΛΕΞΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΝΑ ΤΟ ΦΕΡΕΙ ΣΕ ΠΕΡΑΣ. ΜΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΜΑΚΑΚΕΣ ΨΑΧΝΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΜΑ ΛΑΧΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ. ΑΣΕ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΜΑΓΚΑ, ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΒΑΛΕ ΥΠΟΧΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ GO AHEAD , ΩΡΑ ΚΑΛΗ ΣΤΗΝ ΠΛΩΡΗ ΣΟΥ ΚΙ'ΑΓΕΡΑΣ ΣΤΑ ΠΑΝΙΑ ΣΟΥ ΚΛΠ ΚΛΠ. ΟΥΦ.. ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν κάνεις καλά φίλε Θόδωρε που συμβάλεις στην αποενοχοποίηση της διαδικασίας επιστροφής της δραχμής.
    Ως προς αυτή την πιθανή κατάληξη υπάρχουν ένοχοι, οι οποίοι μάλιστα είναι οι ίδιοι που ευθύνονται για την καταστροφική και καιροσκοπική ένταξή μας στην ευρωζώνη. Δυο φορές το μάρμαρο του ευρώ δεν πρέπει να πληρώσει η ελληνική κοινωνία, Θόδωρε! Μόνον ένας σοσιαλιστικός κοινωνικός μετασχηματισμός επί μιας εντελώς διαφορετικής πολιτικής δομής και εξωτερικής πολιτικής θα μπορούσε να υποστηρίξει μια τέτοια προοπτική, έτσι ώστε να επωφεληθούν μακροχρονίως και η κοινωνία και η αγορά.
    Το ευρώ ασφαλώς και δεν πρέπει να είναι ταμπού. Ήταν και είναι οικονομικό μέσο που εξυπηρέτησε και εξυπηρετεί πολιτικούς σκοπούς. Αν βγούμε από το ευρώ πρέπει να θιγεί το πολιτικό καθεστώς το οποίο μας ενέταξε στην ευρωζώνη και το οποίο σήμερα μεθοδεύει την έξοδο μας από αυτήν, πρόστυχα και βασανιστικά για τα δύο τρίτα της κοινωνίας. Αλλιώς θα είναι μια νέα, αθλιότερη συνθήκη χειραγώγησης της κοινωνίας από αυτούς που τα τρώγανε όλοι μαζί.
    Δίχως σοσιαλιστικό μετασχηματισμό στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού και όχι πελατειακού προτύπου, η επιστροφή στη δραχμή θα αποτελέσει πολιτική ήττα της κοινωνίας και όχι αυτών που ήδη έχουν ηττηθεί και εξευτελιστεί σε όλα τα επίπεδα και εντός και εκτός της χώρας.
    Θόδωρε, αν το καθεστώς πετύχει να μας περάσει χαλαρά και ομαλά στη δραχμή, θα έχει πετύχει την διαιώνισή του και θα έχει βάλει τις βάσεις για την αναπαραγωγή του. Αυτό φίλε ούτε δίκαιο είναι, ούτε...καλό πράγμα για τον ελληνικό λαό.
    Αν λοιπόν αποενοχοποιήσουμε την επιστροφή στη δραχμή, θα πρέπει να ενοχοποιήσουμε την συγκεκριμένη πολιτική και εκείνους που μας οδήγησαν στην ανώριμη επιλογή υιοθέτησής του ευρώ και στην συνέχεια στην πτώχευση, την οποία όπως φαντάζομαι να ξέρεις θα μπορούσαμε να αποφύγουμε στην συγκυρία ή τουλάχιστον να μην την προκαλέσουμε.
    Μας πτώχευσαν για να καταλήξουμε να αναζητήσουμε οι ίδιοι την δραχμή και να μην φανεί ότι μας επιβάλλεται για οικονομικούς λόγους που φαντάζομαι ότι γνωρίζεις και εξαιτίας αιτίων διεθνούς πολιτικής που γνωρίζω.

    Σε χαιρετώ
    Δημήτρης Γιαννακόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΑΓΑΠΗΤΕ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΕ,
    Η ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΛΥΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΠΛΟΥΤΟΥ...

    Ο ΑΝΕΡΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΑΣΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ωστε θα λειψουν μονο οι πορσε καγιεν, το χαβιαρι και το ουισκι;!
    Οταν εγινε η υιοθετηση του ευρω, ο σημιτης καθηγητης δεν ητανε κι αυτος οικονομικων;
    Δεν ηξεραν ΤΟΤΕ τους κινδυνους του Ευρω; Οτι τερματιζεται η δυνατοτητα ΥΠΟΤΙΜΗΣΗΣ;
    Οτι ειναι ενα σκληρο νομισμα; ΤΟΤΕ που ηταν οι σημερινοι;
    Τωραμας λενε να παμε ΠΙΣΩ;
    Αυριο θα μας ξαναπουνε να ξαναμπουμε.
    Δηλαδη μπρος-πισω θα πηγαινουμε;
    Μηπως εχετε συνηθισει να την παιζεται κυριοι καθηκητες;

    Οταν οι επιχειρησεις ΕΦΕΥΓΑΝ -εδω και 18 μηνες- απο την -Βορεια κυριως- Ελλαδα και πηγαιναν στην Φυρομ, στην βουλγαρια, στην αλβανια, κλπ., με αποτελεσμα εως σημερα να εχουν φυγει πανω απο 1300 (!!!) επιχειρησεις, εσεις ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ;
    Καθοσασταν και βλεπατε μονο;
    Μπανιστηρι και τιποτα αλλο;
    Καμια ενεργεια να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ αυτη η ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ;
    Τωρα τι κανετε για να τις ΦΕΡΕΤΕ πισω;!

    Απο ΛΟΓΙΑ και ΨΕΜΑΤΑ εχουμε ΧΟΡΤΑΣΕΙ.

    Αφου ειμαστε στην Ευρωπη, θα μεινουμε και στο ΕΥΡΩ.
    Εαν φυγουμε απο το ΕΥΡΩ να φυγουμε ΚΑΙ απο την Ευρωπη

    Μεσες λυσεις δεν υπαρχουν


    Αν και με τοσους ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥΣ που κυβερναν
    περιχαρακωμενοι απο το ΑΣΥΛΟ
    επομενο ειναι να ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ την ελλαδα
    μεχρι που καποια σφαιρα θα τους σταματησει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. valte dr Koutsouko

    posa mas xrostane oi Germanoi???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ γρήγορα ξεπεράσατε μερικά από τα προβλήματα που θα ανέκυπταν. Για παράδειγμα λέμε για τις τιμές των καυσίμων. Τα φθηνά ελληνικά προϊόντα πώς θα έρχονται στις πόλεις; Με γαϊδούρια και μουλάρια ή θα τριπλασιάζονται σε τιμή από τα μεταφορικά; Οι μεταφορές γενικά πόσο θα στοίχιζαν; Ποιός αγαπά τις συνθήκες της δεκαετίας του 50 που θα προέκυπταν σε περίπτωση επιστροφής,(μακρυά από μας), στη δραχμή; Οι ταξιδιάρηδες θα εξακολουθούν να πηγαινοέρχονται από το συνάλλαγμα που θα διαθέτουν, οι υπόλοιποι θα κακομοιριάσουν, δεν είναι μόνο τα Καγιέν που κυκλοφορούν στους δρόμους και το χαβιάρι δεν είναι το ζητούμενο. Ζητούμενο θα είναι τα παντός είδους ανταλλακτικά που η έλλειψή τους θα αχρηστεύσει από αυτοκίνητα μέχρι όλες τις συσκευές. Η Αργεντινή του παραδείγματος είχε και έχει τεράστια παραγωγή αγροτικών και ιδίως κρέατος. Εμείς τί έχουμε; Μόνο η σοβαρότητα και η σύνεση θα μας συνεφέρει. Ο τουρισμός να μπεί σε σωστές βάσεις και όχι αφημένος στα χέρια ανεύθυνων ερασιτεχνών και κερδοσκόπων. Οι αρχαιολογικοί τόποι να αναδειχθούν σε φορείς πνευματικής καλλιέργειας. Η χώρα είναι διάσπαρτη από μνημεία με μεγάλο ιστορικό και πνευματικό ενδιαφέρον. Αυτά συγκινούν τον ποιοτικό επισκέπτη και όχι τα νυχτερινά ξεφαντώματα που ζημιώνουν μακροπρόθεσμα τον τουρισμό. Στα αγροτικά η έρευνα και η εφαρμογή νέων επικερδών καλλιεργειών, Στην τεχνολογία η έρευνα και η εκμετάλλευση της ηλιακής, αιολικής, γεωθερμικής και των θαλασσίων κυμάτων ενέργειας. Ιδέες υπάρχουν, υλοποίηση ζητούν.

    "Ο"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γιατί όχι?
    Αν είναι να πεινάσουμε όμως όλοι μαζί.
    Και να μην προλάβετε να σηκώσετε τους λογαριασμούς από την Ελβετία.
    Και να δώσετε ευγενή χορηγία ,μα όλες όμως τις βίλες και τις Mercedes σας στα αφεντικά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΣΕ ΔΙΟΡΘΩΝΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΧΕ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ ΤΟ 1992-93. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΛΑΙΚΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. α μπα σιγά σιγά και το πασοκ του εοκ και νατο το ιδιο συνδικάτο καταλαβαίνει τι έπρεπε να κάνει ο παπανδρέου από πέρισυ?
    Μόνο που η εθνική προδοσία έγινε και οι κρεμάλες μαλλον θέμα χρόνου είναι το πότε θα στηθούν.
    Και αυτή την φορά δεν θαναι ψεύτικες όπως το 67

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΚΑΛΑ ΡΕ ΚΥΡΙΕ ΕΙΣΑΙ ΤΡΕΛΟΣ ? Η ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΛΕΣ? ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΕΙΣ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΤΕ ! ΤΟ ΦΙΛΟ ΣΟΥ, ΤΟ ΚΟΥΤΣΟ ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΕΣ ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗ ΣΤΟ ΒΕΝΙΖΕΛΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΒΓΑΛΕΙ ΟΥΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ .ΑΛΛΟ ΦΡΟΥΤΟ ΚΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΣΟΥ Η ΣΥΓΑΝΟΠΑΠΑΔΙΑ.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΛΙΓΗ ΝΤΡΟΠΗ ! ΛΙΓΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ! ΤΡΩΣ ΚΑΙ ΠΙΝΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση