GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η διαχείριση της χρεοκοπίας...

Από τον Θέμη Ανθρακίδη   Μετά και την παρουσίαση του μνημονίου Νο2 καθίσταται πλέον πασίδηλο ότι οι αριθμοί δεν μπορούν να βγουν όσο φ...

Από τον Θέμη Ανθρακίδη
 Μετά και την παρουσίαση του μνημονίου Νο2 καθίσταται πλέον πασίδηλο ότι οι αριθμοί δεν μπορούν να βγουν όσο φιλότιμες κι αν είναι οι προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου και όσο συγκινητικές κι αν είναι οι θυσίες των πολιτών.
Τα μέτρα που μας παρουσιάζουν και που μας ζητούν οι εταίροι να πάρουμε στο μεσοπρόθεσμο μπορεί να είναι μονόδρομος για την αποφυγή της χρεοκοπίας (…αύριο) και τη συνέχιση της δανειοδότησης, αλλά είμαι σίγουρος πως γνωρίζουν οι δανειστές μας καλύτερα από εμάς τους ίδιους πως δεν είναι βιώσιμα και αποτελεσματικά.
Είναι δεδομένο πλέον ότι με τις έκτακτες εισφορές και τις μειώσεις αφορολογήτου ορίου, τις αυξήσεις ειδικών φόρων κατανάλωσης και τις εισφορές αλληλεγγύης δεν...
βγαίνει τίποτα.
Και δεν βγαίνει διότι όλα τα κονδύλια που μπορούν να εξοικονομηθούν είναι σταγόνα στον ωκεανό του δυσθεώρητου πλέον χρέους της χώρας.
Ακόμη και αν φαίνεται ότι το πρωτογενές έλλειμμα μειώνεται, όλοι γνωρίζουν πως αυτό έχει να κάνει με την «ιδιότυπη στάση πληρωμών» που έχει κηρύξει το ελληνικό δημόσιο απέναντι στους προμηθευτές του.
Στην καλύτερη περίπτωση που θα απέδιδαν τα εισπρακτικά μέτρα θα έβαζαν απλώς στα κρατικά ταμεία μερικά δισεκατομμύρια ευρώ που ασφαλώς θα πήγαιναν στην εξυπηρέτηση των τοκοχρεολύσιων.
Από την άλλη πάλι, ομοίως κατέστη πασιφανές ότι οι αλχημιστικές προσεγγίσεις τύπου Ζαππείου Ι αλλά και των sequel αυτού, όσα και αν βγουν, δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να γίνουν δεκτά από τους δανειστές. Σε μια λεκτική μονάχα προσπάθεια αναδιαμόρφωσης κάποιων από τους όρους του μεσοπρόθεσμου από το νέο υπουργό οικονομικών ο Πολ Τόμσεν πήρε το πρώτο αεροπλάνο της γραμμής, ήρθε στην Αθήνα και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Επεβλήθη τελικώς και η εισφορά σε όλα τα εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ αλλά και η μείωση του αφορολόγητου που εμείς πιστεύαμε ότι θα λειτουργήσει διαζευκτικά (ή το ένα ή το άλλο).
Πλέον, μονάχα συμβολικές μπορούν να θεωρηθούν οι μειώσεις μισθών και οι αυξήσεις φόρων. Ως διαπραγματευτικό χαρτί για να πάει ο πρωθυπουργός στην επόμενη σύνοδο κορυφής και να ζητήσει το αυτονόητο…
Πολιτική λύση στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας.
Η Ευρώπη εάν δεν θέλει να διαλυθεί πρέπει να λειτουργήσει πολιτικά. Οι οικονομίστικες λογικές της απλά επιδεινώνουν ένα ήδη μη διαχειρίσιμο πρόβλημα.
Η Ελλάδα πρέπει να βιαστεί διότι πλέον βρίσκεται στο πιο κρίσιμο κατώφλι. Μετά από αυτό το χρονικό σημείο δεν θα υπάρχει περιθώριο.
Έχει ήδη δρομολογηθεί η «ευρωκρατικοποίηση» του ελληνικού χρέους. Ενώ μέχρι τώρα το χρέος μας βρισκόταν σε χέρια κυρίως ιδιωτών και μεγάλων τραπεζών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω της διακράτησης ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεων για παροχή ρευστού έχει αρχίσει να συγκεντρώνει μεγάλο μέρος του χρέους μας. Αυτό σημαίνει ότι όταν πλέον η Ε.Κ.Τ. θα καταφέρει να ξεφορτώσει όσο από το ελληνικό χρέος χρειάζεται από τους χρηματοπιστωτικούς οίκους, να το απορροφήσει η ίδια και να το εγγράψει σταδιακά στις επισφάλειες της, τότε απλά θα μας αφήσει η Ευρώπη να χρεοκοπήσουμε με απρόβλεπτες συνέπειες αφού πλέον δεν θα της είμαστε βάρος.
Εμείς αυτή τη στιγμή ως χώρα έχουμε τη δυνατότητα να διαπραγματευτούμε πολιτικά την μελλοντική και μάλλον βέβαιη χρεωκοπία μας με το επιχείρημα ότι ή θα παρθεί απόφαση για συνολική πολιτική διευθέτηση του χρέους ή θα προβούμε το δίχως άλλο, εκόντες άκοντες,  σε μονομερή στάση πληρωμών συμπαρασύροντας μαζί μας και τις τράπεζες τους.
Ας μην γελιόμαστε, η Ε.Ε. νοιάζεται μονάχα για τις ιδιωτικές τράπεζες και τους χρηματοπιστωτικούς οίκους. Εάν «βαρέσει κανόνι» κάποιος από αυτούς τότε πραγματικά θα υπάρχει πρόβλημα ανάλογο με το της Lehman Brothers στον υπερθετικό βαθμό.
Εάν η χώρα μας πείσει για την απειλή του ενδεχόμενου αυτό τότε ίσως η Ευρώπη να καταλάβει ότι το σαθρό αυτή τη στιγμή ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα καταρρεύσει εν μια νυκτί.
Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία πλέον δεν θα έχουν κανένα κίνητρο να συνεχίσουν τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης. Το παράδειγμα της Ελλάδας θα τους δημιουργήσει μέγιστο αντικίνητρο καθότι μετά από όλα αυτά τα τόσο επώδυνα μέτρα δεν θα έχει βγει τίποτα.
Εάν χρεοκοπήσει μια σειρά από χώρες του ευρωπαϊκού νότου θα απειληθεί συνολική αποσταθεροποίηση της περιοχής με απρόβλεπτα τραγικές συνέπειες.
Το δεύτερο λοιπόν χρέος του πρωθυπουργού αυτή τη στιγμή είναι η συνεννόηση και η κοινή πορεία με τις υπό μνημόνιο (Πορτογαλία, Ιρλανδία) χώρες αλλά και τις άλλες που περιμένουν στον προθάλαμο (Ισπανία).
Ήδη η Ελλάδα έχει ένα θετικής και ένα αρνητικής δράσης επιχείρημα στη φαρέτρα της. Τις υπεράνθρωπες θυσίες του λαού της για την προσαρμογή με τις επιταγές της Ευρώπης και του Δ.Ν.Τ και από την άλλη την απειλή της οικονομικής οπισθοδρόμησης της Ευρώπης.
Μένει να δούμε πως θα τα εκμεταλλευτεί.

7 σχόλια

  1. Δε φοβόμαστε.
    Και γι αυτό το λόγο, έχουμε το πιστόλι πάνω στο τραπέζι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και όμως υπάρχουν δημοσιογράφοι (τουλάχιστον ένας) ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΟΥΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το άκουσμα της λέξης θυσία (όταν πρόκειται για τον λαό) προκαλεί αγανάκτηση από την αναίδεια ,το θράσος και την ειρωνία αυτών που την χρησιμοποιούν για να υποδηλώσουν κάτι το μεγαλειώδες και ιερό.
    Και υπενθυμίζω:
    Η θυσία έχει δύο εκφάνσεις.
    Η πρώτη αφορά την ανιδιοτελή,αυθόρμητη και αυτόβουλη προσφορά προς υπεράσπισιν κάποιου ιερού σκοπού .
    Η δεύτερη αφορά τον βίαιη προσαγωγή και εξαναγκασμό αυτού που άλλοι επέλεξαν ως θύμα.
    Τώρα αυτές οι θυσίες του λαού που σαν φράση περιφέρεται από χείλη σε χείλη τόσο βάναυσα εκχυδαισμένη που καταντά πρόκληση σε ποιά κατηγορία αναφέρεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΦΡΙΞΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ...........
    65 εκ. ευρώ πήρε το δικηγορικό γραφείο που συνέταξε το πρώτο μνημόνιο.
    ============================================
    Κρίσιμες αυτές οι ημέρες για το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο.
    Με το ένα χέρι μας δίνουν τα χρήματα οι Ευρωπαίοι και με το άλλο μας τα παίρνουν.

    Διαβάστε και φρίξτε
    Το μνημόνιο 1 το συνέταξε ένα δικηγορικό γραφείο στην Αγγλία μέσα σε ένα μήνα μόνο.

    Πρόκειται, για τη δικηγορική φίρμα, Slaughter and May του Λονδίνου, η οποία έχει στο πελατολόγιό της, τους ισχυρότερους εκπροσώπους του αγγλοαμερικανικού κεφαλαίου.

    Συγκαταλέγεται στις 5 μεγαλύτερες νομικές εταιρίες του Λονδίνου, που αποτελούν το λεγόμενο «Μαγικό Κύκλο» (Magic Circle), το ισχυρότερο νομικό λόμπι του Ηνωμένου Βασιλείου..

    Όπως προκύπτει από έγγραφο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με ημερομηνία 01.12.2010 (το οποίο αναρτήθηκε στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ), το συγκεκριμένο γραφείο, ανέλαβε τόσο τη σύνταξη του Μνημονίου όσο και της δανειακής σύμβασης .



    Σύμφωνα, με το επίμαχο έγγραφο, που φέρει την υπογραφή του Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κ. Φωκίωνα Γεωργακόπουλου, η αμοιβή της Slaughter and May, ανέρχεται σε € 64.633,37 (αν και στη πιάτσα κυκλοφορούν πολύ μεγαλύτερα ποσά) για τις εργασίες της από 02.05.2010 έως και τον Ιούνιο, ενώ το ...............
    σχετικό τιμολόγιο «κόπηκε» με εντολή του ιδίου στις 03.05.2010 (ημέρα υπογραφής του Μνημονίου)!

    Προκύπτουν, λοιπόν εύλογα ερωτηματικά…

    Πώς προετοιμάστηκαν, τόσο το Μνημόνιο όσο και η δανειακή σύμβαση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα 1 και 5 ημερών αντίστοιχα; Μήπως το είχαν έτοιμο και απλά ανακοινώθηκαν οι σχετικές αποφάσεις στον ελληνικό λαό;

    Γιατί, η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, δεν ανέθεσε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους τη σύνταξη ή έστω τη γνωμοδότησή του τόσο επί του Μνημονίου όσο και επί της δανειακής σύμβασης;

    Είναι δυνατόν για μια σύμβαση που δούλεψαν ένα μήνα να πάρουν 65 εκ ευρώ ?
    ------------------------------------------------

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σωστό είναι ότι χρειάζεται πολιτική λύση στο πρόβλημα. Πιστεύεις όμως ότι μπορεί αυτή τη λύση να την επιδιώξει η νυν κυβέρνηση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι Απολυμένοι του Ιδιωτικού τομέα 2009 – 2011 δεν καταθέτουν φορολογική δήλωση ΚΑΙ δεν πληρώνουν καμία εκτακτη εισφορά


    Μη προνομιούχε υπάλληλε της Ελληνικής επιχείρησης .
    Οι ανίκανοι πολιτικοί κυβερνήτες και τα υπαλληλάκια του γρηγορόσημου βρίσκονται για αλλη μια φορά μπροστά σε ενα προυπολογισμό που θα κλείσει με ελλειμα 15 % +

    Για να καλύψουν τις μαυρες τρυπες που προκαλεσαν οι ανεξέλεγκτες δαπάνες του δημοσίου , τα αφορολόγητα επιδόματα και οι υπεράριθμοι λακέδες της παράγκας τους σκοπεύουν να κλείσουν και να ρευστοποιήσουν την ελληνική επιχείρηση πετώντας εσενα και την οικογένεια σου στην ανεργία.
    Σε αντίθεση με το κοματόσκυλο της πολεοδομίας Περισσού που ενω συνελήφθη απο την αστυνομία για απάτη δεν απολύθηκε , εσυ και η οικογενεια σου θα πληρώσεις με ανεργία και εξαθλίωση τα επιδόματα των δικών τους ανθρώπων

    ΜΠΟΥΚΟΤΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ / ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΑΤΟΣΚΥΛΟ

    ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΕΚΟ ΤΩΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι Απολυμένοι του Ιδιωτικού τομέα 2009 – 2011 δεν καταθέτουν φορολογική δήλωση ΚΑΙ δεν πληρώνουν καμία εκτακτη εισφορά


    Μη προνομιούχε υπάλληλε της Ελληνικής επιχείρησης .
    Οι ανίκανοι πολιτικοί κυβερνήτες και τα υπαλληλάκια του γρηγορόσημου βρίσκονται για αλλη μια φορά μπροστά σε ενα προυπολογισμό που θα κλείσει με ελλειμα 15 % +

    Για να καλύψουν τις μαυρες τρυπες που προκαλεσαν οι ανεξέλεγκτες δαπάνες του δημοσίου , τα αφορολόγητα επιδόματα και οι υπεράριθμοι λακέδες της παράγκας τους σκοπεύουν να κλείσουν και να ρευστοποιήσουν την ελληνική επιχείρηση πετώντας εσενα και την οικογένεια σου στην ανεργία.
    Σε αντίθεση με το κοματόσκυλο της πολεοδομίας Περισσού που ενω συνελήφθη απο την αστυνομία για απάτη δεν απολύθηκε , εσυ και η οικογενεια σου θα πληρώσεις με ανεργία και εξαθλίωση τα επιδόματα των δικών τους ανθρώπων

    ΜΠΟΥΚΟΤΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ / ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΑΤΟΣΚΥΛΟ

    ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΕΚΟ ΤΩΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση