GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γιατί είναι «κρυφός άσος» ο Ομπάμα για την Ελλάδα....

Από το http://www.attikipress.gr/ Οι ανακατατάξεις στην ανατολική Μεσόγειο και οι ελληνικές «εγγυήσεις» Σε κρυφό όπλο του πρωθυπουργ...


Οι ανακατατάξεις στην ανατολική Μεσόγειο και οι ελληνικές «εγγυήσεις»
Σε κρυφό όπλο του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου αναδεικνύεται η στήριξη του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα προς τη χώρα μας και ειδικότερα την κυβέρνηση και τις προσπάθειές της για έξοδο από την οικονομική κρίση.
Η στήριξη αυτή, που εκφράστηκε δημοσίως και κατά τη συνάντηση του κ. Ομπάμα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στον Λευκό Οίκο τις προηγούμενες ημέρες, δεν είναι συγκυριακή ή θεωρητική, ούτε ξεκομμένη από τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας.
Η «Αττική Περιφέρεια» είχε αποκαλύψει από τις 13 Μαΐου ότι «το ισχυρότερο πλεονέκτημα που έχει ο κ. Παπανδρέου είναι ότι -παρά τα εσωτερικά προβλήματα- διατηρεί την εμπιστοσύνη του ευρωπαϊκού και κυρίως του αμερικάνικου παράγοντα που (όπως αναφέρουν πληροφορίες από σοβαρές πηγές) θέλουν για πολιτικούς και διπλωματικούς λόγους τη στήριξη της Ελλάδας». Αυτό επιβεβαιώνεται τώρα πιο καθαρά και αποτελεί μια παράμετρο που δεν έχει αξιολογηθεί επαρκώς μέσα στη δίνη των εξελίξεων που ...
κυριαρχούν στο εσωτερικό της χώρας.
Ο κ. Ομπάμα δήλωσε χαρακτηριστικά, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την σιδηρά κυρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι οι ΗΠΑ "θα συνεργαστούν" στην προσπάθεια επίλυσης του ελληνικού δημοσιονομικού προβλήματος, και μέσα από το ΔΝΤ, διότι, όπως υπογράμμισε, μία ενδεχόμενη χρεοκοπία στην ευρωζώνη "θα βλάψει την παγκόσμια οικονομία". Ουσιαστικά, ο Αμερικανός πρόεδρος αντέκρουσε τη θεωρία που αναπτύσσει η πτέρυγα των «σκληρών» στην Ευρώπη ότι είναι προτιμότερο να απομονωθεί σύντομα η Ελλάδα και να αποκοπεί από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης ώστε δια του ανώδυνου ακρωτηριασμού της χώρας μας να μη ν μεταδοθεί περαιτέρω ο «ιός» της κρίσης και να σωθούν αυτές.
Αυτή είναι η οικονομική πτυχή της στήριξης Ομπάμα. Η άλλη, που είναι και η πιο σημαντική, δεν συζητήθηκε δημοσίως. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες λοιπόν η αμερικανική ηγεσία έχει λάβει σοβαρά υπόψη στο στρατηγικό σχεδιασμό της την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής ύστερα από τις τελευταίες εξεγέρσεις. Το τοπίο σε όλο αυτό το τόξο είναι πολύ ρευστό και η περίοδος για τη διαμόρφωση των νέων ισορροπιών προβλέπεται μακρά. Την ίδια ώρα οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία δεν χαρακτηρίζονται από την «αμοιβαία εμπιστοσύνη» του παρελθόντος και η επιφυλακτικότητα έχει υπεισέλθει ως βασικό πλέον στοιχείο. Τούτων δοθέντων μόνο η Ελλάδα θεωρείται πλέον παράγων σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή που έχει μπει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε φάση ανακατατάξεων.
Με αυτή τη συλλογιστική, οποιοδήποτε σκηνικό αστάθειας στην Ελλάδα θα μπορούσε να αποβεί επικίνδυνο και για τα στρατηγικά συμφέροντα της Αμερικής. Αστάθεια η οποία θα ξεκινούσε από την οικονομία, θα απλωνόταν στην κοινωνία και θα κατέληγε σε πολιτική και διπλωματική κατάρρευση. Και είναι κοινό μυστικό ότι στους δύο πρώτους τομείς τα πράγματα βρίσκονται σε οριακό σημείο. Γι' αυτό και οι αμερικανικές πιέσεις προς την ευρωπαϊκή και δη τη γερμανική πλευρά παίρνουν, την ύστατη ώρα, δημόσιο και δραματικό χαρακτήρα ενώ καθ' όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν πραγματοποιηθεί αρκετά ταξίδια Αμερικανών αξιωματούχων στα κέντρα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την ίδια κατεύθυνση. Τους τελευταίους μήνες το διπλωματικό παρασκήνιο, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, ήταν πολύ έντονο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η κ. Μέρκελ, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής συμφωνίας της με τις ΗΠΑ, ζήτησε από τον κ. Ομπάμα να ασκήσει την επιρροή του ώστε οι οίκοι αξιολόγησης να αντιμετωπίσουν θετικά τα καινούργια δεδομένα -με αιχμή το ελληνικό πρόβλημα- και να μην τορπιλίσουν με δυσμενείς εκθέσεις τις αποφάσεις που θα ληφθούν. Με λίγα λόγια Γερμάνια και ΗΠΑ από κοινού συμφώνησαν να προωθήσουν ένα νεο μοντέλο, το οποίο δεν θα προκαλεί πρόβλημα στο γερμανικό πρότυπο της «κοινωνικής οικονομίας της αγοράς», που αναγκαστικά θα χαλαρώσει σταδιακά ώστε να επιτρέψει την μεγέθυνση της αγοράς στην Γερμανία και την σταδιακή εξισορρόπηση της ισοτιμίας Ευρώ-Δολαρίου. Ταυτόχρονα θα υπάρξει σταδιακή αναθεώρηση της ΟΝΕ, ώστε η ΕΚΤ να αποκτήσει αρμοδιότητες που θα ομοιάζουν με εκείνες της αμερικανικής FED
Αυτή η νέα στρατηγική συμφωνία θα αποτελέσει και το πλαίσιο σωτηρίας της Ελλάδας η οποία όμως καλείται να δεσμευτεί με ένα νέο μακροχρόνιο «μνημόνιο» υπό την απειλή πιστωτικής κατάρρευσης Η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα οδηγήσει και στην συνταγματοποίηση -μέσω της ανάληψης σαφώς και συγκεκριμένων δεσμεύσεων- της οικονομικής συμπεριφοράς της Ελλάδας, η οποία θα μπορέσει να επανέλθει ολοκληρωτικά στις χρηματαγορές μόνον αφού κριθεί το χρέος της χώρας μας εξυπηρετήσιμο σε μακροχρόνια βάση.
Υπό τη σκιά όλων αυτών, οι έντονες ενστάσεις που καταγράφηκαν από τους 60 και πλέον βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη θυελλώδη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών μετέφεραν το κλίμα της έντονης κοινωνικής δυσφορίας που βαίνει διογκούμενο. Συνέβαλαν ταυτόχρονα πάντως στη διαμόρφωση «κόκκινων γραμμών» με κυριότερη εκείνη για το θέμα του αφορολογήτου. Έτσι, ύστερα από τη θύελλα των αντιδράσεων ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε (στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ) ότι δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολογήτου και αντ' αυτού θα επιβληθεί κλιμακωτά μια έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που τηρουμένων των αναλογιών θεωρείται κοινωνικό πιο δίκαιο μέτρο, ενώ «απομακρύνεται» και η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Αυτές οι διορθωτικές παρεμβάσεις έχουν την αξία τους καθώς εκτιμάται ότι θα επιτρέψουν την εκτόνωση των αντιδράσεων των βουλευτών ώστε να «σωθεί» η καρδιά του προγράμματος και να μην οδηγηθούμε, για εσωτερικούς λόγους, σε απρόβλεπτες εξελίξεις.
Το Μεσοπρόθεσμο αναμενόταν να κατατεθεί στη Βουλή χθες Πέμπτη μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Και από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά ο νέος μαραθώνιος σε κοινοβουλευτικό επίπεδο όπου και τελικά θα κριθεί, στην πράξη, το εύρος της συναίνεσης που μπορεί να υπάρξει από την αντιπολίτευση μέχρι τις 8 Ιουλίου που το αργότερο θα πρέπει να ψηφιστεί.

7 σχόλια

  1. Η κάτωθι μηνυτήρια αναφορά - υπόμνημα κατατέθηκε στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου με αρ. πρωτ. 4659/ 9-6-11 απο τον δρ Κουτσουκο
    Πιθανα θα δημοσιευτει στο πρεσσσ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο ΟΜΠΑΜΑ ΒΟΗΘΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    ΛΟΓΩ ΔΡ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ

    ΗΤΑΝ Ο ΜΟΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ
    ΟΙ ΑΛΛΛΟΙ ΗΤΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΧΥΛΑΡΙ

    ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΩΜΑΣΤΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O Ομπάμα είναι μυαλό κοφτερό. Αυτόν τον άνθρωπο τον ξεχώρισα από την αρχή. Εγώ Αμερικανόφιλος δεν είμαι, αλλά ένας λογικός πλανητάρχης και όχι εκείνο το νούμερο ο Μπους, είναι εγγύηση για τον πλανήτη. Δυστυχώς αυτή μοιράζουν την τράπουλα. Δύστυχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να του στείλω μια πεντάκιλη μπουκάλα τσίπουρο. Θα την πήγαινα στην πρεσβεία τους αλλά θα την χύσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πασοκ

    Οι τραπεζίτες θα προχωρήσουν σε ανατροπή πολιτεύματος, όπως στην Λετονία, αφού χρησιμοποιήσουν τους σημερινούς πολιτικούς και κόμματα, που θα τα εξαφανίσουν, και θα ιδιωτικοποιήσουν παράνομα, καταχρηστικά και ανήθικα, όλη την δημόσια περιουσία!

    Αυτα μεταξυ των αλλων γραφει στην μυνηση του ο δρ Κουτσουκος που κατεθεσε στις 6-9-2011 στον Αρειο Παγο!

    Νωντας Γνησιο Πασοκ

    10 Ιουν 2011 8:43:00 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ 9.06,
    ΤΟ ΠΑΙΖΕΙΣ ΣΥΧΝΑ ΤΟ ΠΟΥΛΑΚΙ ΣΟΥ ;
    ΤΙ ΚΟΛΛΗΜΑ ΕΧΕΙΣ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Πελοννήσιος Αρχιστράτηγος στή φωτό,
    μέ τή πολύ μελανίνη,
    πόσες ώρες ηλιοθεραπείας απολαμβάνει ημερησίως?
    Όσο θυμάμαι τούς Αμερικανούς Προέδρους,
    υποψήφιους ή εκλεγμένους,παρ΄όλες τίς ελπίδες,
    μέ τίς πράξεις τους,μου άφηναν πικρή γεύση.
    Γιατί?
    Διότι δέν μπορούν νά κάνουν προσωπική πολιτική.
    Είναι όλα προκαθορισμένα από Εθνικά καί οικο-
    νομικά συμφέροντα.
    Συνήθως τών κολοσσών χορηγών τής προεκλογικής
    εκστρατίας.
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση