GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αυτοί ...συνεδρίαζαν!

Γράφει ο Δευκαλίωνας http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/ Συνεδρίασε  το Υπουργικό Συμβούλιο… Το άτυπο όμως, όχι το κανονικό… Το...

Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/
Συνεδρίασε  το Υπουργικό Συμβούλιο…
Το άτυπο όμως, όχι το κανονικό…
Το κανονικό Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη. Με ενσωματωμένες όσες παρατηρήσεις υποβλήθηκαν στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο και στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ.
Φαινομενικά άψογα οργανωμένη διαδικασία.
Είναι όμως έτσι;
Μία διαδικασία που επιδιώκει να αντιμετωπίσει ένα μείζον πρόβλημα, όπως αυτό το δημόσιου χρέους και πρέπει να περιέχει στον πυρήνα της εμπεριστατωμένη ανάλυση για τον τρόπο και την αιτία που δημιουργήθηκε το πρόβλημα.
Είδε και διάβασε κάποιος να συμβαίνει κάτι παρόμοιο στο χθεσινό άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, ή σε κάποιο προηγούμενο; Είμαστε από τους πιο σκληρούς επικριτές του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά θεωρούμε παντελώς άδικο να επωμίζεται αυτός το σύνολο των ευθυνών για την αποτυχία του Μνημονίου Νο. 1.
Όλοι μαζί συνεδρίαζαν σε τακτά χρονικά διαστήματα και αποτιμούσαν την κατάσταση. Τα δημοσιονομικά στοιχεία ήταν γνωστά και έδειχναν με μαθηματική ακρίβεια την αποτυχία που ερχόταν. Όμως κανείς δεν χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου κανείς δεν ζήτησε αλλαγή πορείας.
Έχουμε λοιπόν ένα κορυφαίο κυβερνητικό όργανο (το Υπουργικό Συμβούλιο) που δεν...
συζητά για την ουσία του προβλήματος και δεν αποτιμά την πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος.
Στην ουσία του προβλήματος λοιπόν…
Το πρώτο πραγματικό δεδομένο είναι ότι το Συνολικό Ελληνικό Χρέος είναι μικρότερο από το αντίστοιχο χρέος των περισσότερών από τις χώρες που συμμετέχουν στο περιβόητο μνημόνιο ως δανειστές της Ελλάδας.
Πως είναι δυνατόν να χρωστά ο δανειζόμενος λιγότερα από ότι οι δανειστές; Μόνο όταν χάσει την αξιοπιστία του στην διεθνή χρηματαγορά. Αυτό έγινε το χρονικό διάστημα Οκτώβριος 2009-Απρίλιος 2010, όταν τα spread διευρύνονταν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες.
Θέλετε να θυμηθούμε γεγονότα; Είναι γνωστά τα περισσότερα κι έτσι απλώς θα ασχοληθούμε και θα κριτικάρουμε ένα γεγονός που δεν έχει σχολιαστεί ιδιαίτερα, αλλά κατά την γνώμη μας είναι μείζονος σημασίας.
Ο Γιώργος Παπανδρέου το χρονικό διάστημα Οκτώβριος-Νοέμβριος 2009, είχε ανακοινώσει 4ετές σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης. Οι επί μέρους ετήσιοι στόχοι δεν μπορούσαν να θεωρηθούν ιδιαίτερα φιλόδοξοι ήταν μάλλον βατοί. Τα spread δεν διευρύνονταν κατά αξιοσημείωτη κλίμακα και όλα φαίνονταν ότι θα εξελιχθούν σχετικά ήρεμα και καλά.
Ξαφνικά μετά τα Χριστούγεννα 2009 τα πράγματα άλλαξαν. Το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης από 4ετές μετατρέπεται με βάση κυβερνητικές ανακοινώσεις σε 3ετές. Οι επί μέρους ετήσιοι στόχοι είναι πλέον ιδιαίτερα υψηλοί και φιλόδοξοι αφού πρέπει να επιτευχθούν σε μικρότερο χρονικό διάστημα (σε 3 αντί για 4 έτη).
Τα spread αρχίζουν να διευρύνονται με καταιγιστικό ρυθμό…
Αντικειμενική ερμηνεία. Οι χρηματαγορές δεν πίστεψαν ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου θα μπορούσε να πετύχει τους νέους φιλόδοξους ετήσιους στόχους και το πρόβλημα άρχισε.
Επιμένουμε ότι η καταστροφή ξεκίνησε με την μετατροπή του αρχικού προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης από 4ετές, σε 3-ετές. Οι στόχοι του 3ετούς προγράμματος ήταν ιδιαίτερα υψηλοί και φιλόδοξοι. Ήταν αδύνατο να επιτευχθούν. Αυτό κατά την γνώμη μας οι αγορές το είδαν το εκτίμησαν και άρχισε ο πραγματικός χορός των spread. Εξ’ άλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και το περιβόητο μνημόνιο ήταν 3ετούς διάρκειας και ήδη έχει αποτύχει να πιάσει τους στόχους που η ίδια η Τρόικα έχει θέσει, με αποτέλεσμα να έχει επιμηκυνθεί ήδη στους τομείς του δανεισμού και της είσπραξής εσόδων.
Έως σήμερα έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα όντως πιο πλούσια από τους δανειστές της, εξαναγκάσθηκε να προσφύγει στο ΔΝΤ γιατί έχασε την αξιοπιστία της στις διεθνείς χρηματαγορές. Η πλέον καλόπιστη ερμηνεία είναι ότι η κυβέρνηση δεν στάθμισε ορθά αυτές τις δύο παραμέτρους. Φυσικά υπάρχουν και οι συνομωσιολογικές ερμηνείες, που σχετίζονται στην συγκεκριμένη περίπτωση και με χρηματιστηριακά παιχνίδια.
Κλείνοντας λοιπόν την κριτική για την συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουν τα ίδια τα μέλη του ότι όταν χάνονταν η παρτίδα αυτοί συνεδρίαζαν!

2 σχόλια

  1. ΑΜΑ ΕΙΣΑΙ ΜΑΓΚΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΤΕΒΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΝΑ ΠΕΙΣ ΟΤΙ Η ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΧΤΥΠΑΣ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΒΗΘΕΕΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΑΚΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΥ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑΚΙ ΤΣΑΜΠΑ. ΚΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΩΣΙΛΟΓΙΣΜΟΣ "ΥΠΟΥΛΟΣ" ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ομόφωνα αποφάσισαν να γονατίσουν τον Έλληνα - Έκτακτη εισφορά για 4 χρόνια σε εισοδήματα άνω των 8.000 ευρώ !!

    ΑΝΥΠΑΚΟΗ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ --ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΑ...
    ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΕΛΟΣ.....
    ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΜΙΛΑΜΕ ΕΜΕΙΣ Ο ΛΑΟΣ.....
    ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.

    Πλήρης ανυπακοή.
    Μην πληρώσει κανείς τίποτα.
    Ουτε φπα ούτε τίπτοα. να καταρεύσει το δημόσιο, μόνο τότε θα είμαστε ισότιμοι συνομιλητές!
    Να δείτε τότε, θα ακούνε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση