GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τρεις δρόμοι για την Ελλάδα...

Από το http://harrytsopanos.blogspot.com/ Ο Νόαμ Τσόμσκι ευρισκόμενος στην Κολωνία, όπου δίνει μια σειρά διαλέξεων ως επίτιμος καθηγη...

Από το http://harrytsopanos.blogspot.com/
Ο Νόαμ Τσόμσκι ευρισκόμενος στην Κολωνία, όπου δίνει μια σειρά διαλέξεων ως επίτιμος καθηγητής στην έδρα Albertus Magnus, απάντησε σε συνέντευξη Τύπου, σε ερωτήσεις σχετικά με την κρίση χρέους της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα, ποιά κατά τη γνώμη του είναι η ενδεδειγμένη λύση.
Συγκεκριμένα, ο Τσόμσκι, αναφέροντας πως δεν είναι πολλές οι επιλογές της Αθήνας, ενώ...
 όλες είναι επώδυνες, τόνισε:
"Υπάρχουν λίγες μόνο επιλογές. Η μια επιλογή είναι πλούσια κράτη, όπως η Γερμανία να αναλάβουν τα χρέη και να τα πληρώσουν.
"Η άλλη επιλογή είναι η Ελλάδα να αρνηθεί να πληρώσει τα χρέη της. Δεν είναι αδύνατον κάτι τέτοιο. Υπάρχουν κράτη που το έχουν κάνει στο παρελθόν με επιτυχία. Πριν από περίπου δέκα χρόνια το έκανε η Αργεντινή. Ήταν η "αγαπημένη" του ΔΝΤ. Όμως κάποια στιγμή κατέρρευσε και αρνήθηκε να πληρώσει τα χρέη της. Το ΔΝΤ και διάφοροι οικονομολόγοι απειλούσαν πως θα επερχόταν η καταστροφή αλλά στην πραγματικότητα λειτούργησε πολύ καλά. Αργότερα υπήρξε μια μεγάλη ανάπτυξη. Αυτή είναι μια πιθανότητα, αλλά δεν είναι η μοναδική. Φυσικά είναι σκληρό για τις τράπεζες και τους επενδυτές, γιατί θα χάσουν τα χρήματά τους, αλλά πρέπει κανείς να επιλέξει.
"Και η τρίτη επιλογή θα ήταν η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη ώστε να έχει την ευκαιρία να κάνει τη δική της οικονομική πολιτική, να υποτιμήσει το νόμισμα και να βγει από την κρίση. Υπάρχουν μόνο αυτές οι τρεις επιλογές και καμία από αυτές δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική".
Πηγή: Deutsche Welle
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63123234

3 σχόλια

  1. ΝΑ ΜΑΣ ΤΟΚΙΖΑΝ ΜΕ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ,ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΑΣΝ ΓΔΑΡΤΕΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ.Β]ΑΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΚΤΗΝΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΤΕΤΟΙΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ.ΡΙΧΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΑΝ ΥΑΙΝΕΣ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΕΣ ΜΕ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ.ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΤΡΙΔΑ.ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΔΙΚΑ ΝΑ ΣΑΣ ΓΙΝΟΥΝ ΘΗΛΕΙΕΣ ,ΟΣΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΣΑΝ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνάντηση Σαμαρά-Φιγιόν: Πίεζε ο Γάλλος
    Αντιστεκόταν ο Έλληνας ______________________

    Την υποστήριξη των πολιτικών ομάδων στο νέο διαρθρωτικό σχέδιο που έχει διαπραγματευθεί η ελληνική κυβέρνηση, ζήτησε ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα το απόγευμα με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά.

    Από την πλευρά του ο Α. Σαμαράς επανέλαβε τη σταθερή του θέση περί επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου ενω εξήγησε στον Γάλλο Πρωθυπουργό ότι χρειάζεται επανεκκίνηση της οικονομίας που με τα μέτρα που παίρνει η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έχει βαλτώσει.

    Δηλώσεις Αντώνη Σαμαρά μετά τη συνάντησή του στο Παρίσι με τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν

    Την αποφασιστικότητά του να εξηγήσει στους Ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες τους λόγους για τους οποίους διαφωνεί με το μνημόνιο το οποίο «ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του έχει αποτύχει», εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στους Έλληνες δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν.

    «Συνεχίζω, αύριο στις Βρυξέλλες τις συναντήσεις μου με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος μου πάντα είναι να αναδείξω ότι η πολιτική της συνεχούς ύφεσης δεν βοηθά την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση», είπε ο κ. Σαμαράς.

    Το Μνημόνιο, πρόσθεσε, το διάβασα προσεκτικά και από την αρχή πίστευα ότι δεν θα έδινε τη λύση. Ένα χρόνο μετά, είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η συνταγή έχει αποτύχει. Εξήγησα στον πρωθυπουργό τους λόγους και ανέφερα τα σημεία με τα οποία διαφωνούμε.

    Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με κάτι που από την αρχή δεν πίστευε. Εξέφρασε παράλληλα τη θέλησή του να βοηθήσει και ανέφερε ότι συμφωνεί απολύτως για τη μείωση του ελλείμματος και την αποκλιμάκωση του χρέους.

    Επίσης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αναγκαιότητα για άμεση ρευστότητα στην ελληνική οικονομία, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν πολύτιμο να μπει φρέσκο χρήμα στην πραγματική οικονομία με τη συμμετοχή των τραπεζών και συγκεκριμένα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να δοθεί μια επανεκκίνηση στην οικονομική δραστηριότητα με συνέπεια την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε στον γάλλο πρωθυπουργό για τη βαθιά κρίση που περνάει σήμερα η ελληνική κοινωνία, καθώς "η λαθεμένη πολιτική διαλύει τη μεσαία τάξη, τραυματίζει τους πολίτες και έχει φέρει σε απόγνωση όλον τον ελληνικό λαό".

    Σε ερώτημα για το εάν η μείωση του ΦΠΑ θα μπορούσε να βοηθήσει θετικά, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι η έως τώρα εμπειρία έχει αποδείξει ότι η αύξηση του φόρου δεν έχει ιδιαίτερα γεμίσει τα κρατικά ταμεία.

    Σε άλλο δε ερώτημα για το εάν συμφωνεί με τη διοργάνωση δημοψηφίσματος, ο Πρόεδρος της ΝΔ αντέκρουσε λέγοντας ότι για την ώρα δεν είναι σαφές πιο ακριβώς θα μπορούσε να είναι το ερώτημα.

    Αναφέρθηκε επίσης σε πιθανή διαίρεση της κοινής γνώμης, τη στιγμή μάλιστα που ήδη φαίνεται διάσταση απόψεων μέσα στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ, όπως γίνεται αντιληπτό από τις επιμέρους συναντήσεις του κ. Παπακωνσταντίνου με ορισμένα στελέχη του κόμματος.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, ο γάλλος πρωθυπουργός έθιξε ιδιαίτερα τα θέματα που αφορούν τη Λιβύη, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική και συζήτησε για την ανάγκη αναβίωσης της πρωτοβουλίας για την "Ένωση για τη Μεσόγειο".

    Το θέμα της λαθρομετανάστευσης αλλά και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην Ευρώπη, συζητήθηκαν επίσης κατά τη συνάντηση. Ο κ. Σαμαράς ζήτησε την ανάληψη κοινής ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τον επαναπατρισμό στις χώρες προέλευσης αλλά και την αναθεώρησης της Συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ.

    Σε ό,τι αφορά δε την ΚΑΠ, ο γάλλος πρωθυπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθ' ότι τα αγροτικά θέματα απασχολούν ιδιαίτερα την κοινή γνώμη και υπάρχει μια αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τη μεταρρύθμιση του 2013. Ο κ. Σαμαράς εξήγησε τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα με την εν λόγω μεταρρύθμιση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πασοκ

    Ηταν αναγκη να τα πει ο Τσομσκυ?

    μας τα εχει καλυτερα ολα πει ολα ο δρ Κουτσουκος

    που ειναι τα αρθρα του ηγετη?

    Νικος πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση