GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εξομολόγηση ενός αγανακτισμένου...

Από τον Αργύρη Ολοκτσίδη http://www.aixmi.gr/ Μεγάλωσα σε μια χώρα, όπου κυριαρχούσαν τα μεγάλα λόγια και τα μικρά έργα. Όταν ήμου...

Από τον Αργύρη Ολοκτσίδη

Μεγάλωσα σε μια χώρα, όπου κυριαρχούσαν τα μεγάλα λόγια και τα μικρά έργα.
Όταν ήμουν παιδί, σπάνια με επαινούσαν. Στο σχολείο, συνήθως, με έλεγαν «βλάκα» και στο σπίτι, συχνά, «ανεπρόκοπο». Άκουγα από τους ενήλικους παιδαγωγούς μου, ότι “στη ζωή πρέπει να είσαι τίμιος και ειλικρινής”, μα όσο μεγάλωνα διαπίστωνα ότι γύρω μου κυριαρχούσαν η απάτη και η ανηθικότητα.
Όταν ενηλικιώθηκα, κατάλαβα ότι στη χώρα στην οποία ζω, επιτρέπεται να είσαι ανήθικος, αρκεί να τηρείς τα προσχήματα της νομιμότητας. Επίσης κατάλαβα, ότι «έξυπνοι» θεωρούνται οι πονηροί, οι κομπιναδόροι και οι ελισσόμενοι. Ενώ οι εργατικοί, οι τίμιοι και οι ειλικρινείς θεωρούνται “κορόιδα” και συχνά “ηλίθιοι”. Έτσι κατέληξα στο συμπέρασμα ότι...
 το «καλό» υπάρχει κυρίως ως ιδέα και σπάνια συναντάται στον κόσμο της πραγματικότητας, ενώ το κακό είναι κυρίαρχο και παντοδύναμο.
Τι έπρεπε να κάνω, λοιπόν, για να επιζήσω σε αυτή τη χώρα; Ήταν δυνατόν να ακολουθήσω το δρόμο της αρετής, που οι περισσότεροι χλεύαζαν, ή ήμουν αναγκασμένος να ακολουθήσω το κυρίαρχο πνεύμα της κατεστημένης αντίληψης, έτσι ώστε να μου παραχωρηθεί κι εμένα ένα ξεροκόμματο επιβίωσης;
Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν άργησα να πάθω πνευματική και συνειδησιακή θολούρα. Μπέρδευα το «σωστό» με το «λάθος», το «καλό» με το «κακό» και τον “εγωισμό” με την “αξιοπρέπεια”. Αποξενώθηκα από τον εαυτό μου και απογυμνώθηκα από τις ανθρώπινες αξίες μου.
Δεν είχα εμπιστοσύνη σε κανέναν. Όλους, από το κράτος μέχρι τους συμπολίτες μου, τους έβλεπα, είτε ως καραδοκούντες να με εκμεταλλευθούν είτε ως δυνητικά αντικείμενα εκμετάλλευσης από εμένα.
Ήξερα ότι και οι άλλοι δεν μου είχαν εμπιστοσύνη και επίσης ήξερα ότι και οι άλλοι ήξεραν ότι εγώ δεν τους είχα εμπιστοσύνη. Αλλά αυτό λίγο με ένοιαζε. Είχαμε καταφέρει σε αυτή τη χώρα, με κάποιον παρά–λογο και παρα–νοϊκό τρόπο να «συνεννοούμαστε», διαφωνώντας συνεχώς ο ένας με τον άλλον. Σ’ αυτό μας βοηθούσε πολύ και η κοινά αποδεκτή αρχή: «Προσποιήσου ότι δεν καταλαβαίνεις» ή επί το λαϊκότερον: «Κάνε την πάπια».
Ώσπου το αδιάκοπα παραγόμενο ψέμα, φούντωσε και θέριεψε. Δεν είχε πια πού να χωρέσει για να κρυφτεί και άρχισαν οι αφροί του να αναδύονται από παντού. Πλημμύρισε ο τόπος από πολιτικά σκάνδαλα, αρπαγές δημόσιου πλούτου, κατά συρροή απάτες υψηλόβαθμων κρατικών λειτουργών. Όλα ατιμώρητα! Ποιος να δικάσει ποιον! Ένα πρωί έμαθα ότι η χώρα μου είναι υπερχρεωμένη. Ξαφνιάστηκα! «Μα, μέχρι χθες δεν μου λέγανε οι πολιτικοί, τους οποίους ψήφιζα όλα τα χρόνια, ότι όλα είναι εντάξει; Πώς αναποδογύρισαν όλα τόσο απότομα και βρεθήκαμε στο χείλος της αβύσσου;»
Τώρα είμαι πολύ αγανακτισμένος! Θυμωμένος, αμήχανος, λυπημένος, φοβισμένος… Μουντζώνω τον εαυτό μου που συνήργησα στο παιχνίδι των πολιτικών, που τους επέτρεψα να με φτάσουν στην απελπισία! Μπορούσα άραγε να τους εμποδίσω; Δεν είμαι σίγουρος. Όμως, είμαι βέβαιος ότι φταίω για την αδιαφορία στην οποία αφέθηκα όλα τα χρόνια, πιστεύοντας ότι οι κυβερνήτες μου όλο και κάτι θα βρίσκουν και θα εφευρίσκουν για να μου διασφαλίζουν ένα βολικό μέλλον.
Τώρα, κοιτάζοντας προς το μέλλον, βλέπω μόνο σκοτάδι! Ακούω τους πολιτικούς, αυτούς, τους ίδιους που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή, να λένε ότι έχουν τις «λύσεις» για τη σωτηρία της και τρελαίνομαι! Από πού αντλούνε το δικαίωμα να μιλάνε χωρίς να ντρέπονται; Γιατί δεν κρύβονται στα πιο σκοτεινά μέρη του κόσμου, να μη τους βλέπουμε και να μη τους ακούμε πια;
Είναι δυνατόν, από τη μια  να επικαλούνται άγνοια των συνθηκών που επικρατούσαν στη χώρα και μας οδήγησαν στην καταστροφή και, από την άλλη, να εμφανίζονται ως όψιμοι γνώστες του τρόπου με τον οποίο θα μας βγάλουν απ’ αυτή την κόλαση; Αυτοί, που για χρόνια δεν καταλάβαιναν ότι οδηγούσαν το καράβι χωρίς πυξίδα μέσα στα σκοτάδια, πώς τώρα, ξαφνικά, φωτίστηκαν;
Ποιας ιδιωτικής επιχείρησης ο ιδιοκτήτης ή οι βασικοί μέτοχοι θα συνέχιζαν να εμπιστεύονται τους διευθυντές τους, οι οποίοι έφτασαν την επιχείρηση στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, και δεν θα τους έδιωχναν ανεπιστρεπτί; Ρωτώ τον εαυτό μου: Και τώρα τι; Υπάρχει πουθενά μια αχτίδα φωτός να την ακολουθήσω; Νιώθω και φταίχτης και δαρμένος και βιασμένος. Είμαι ένας εξαπατημένος ανάμεσα σε εκατομμύρια άλλους. Ένα μεγάλο κορόιδο, που νόμιζε πως ήταν έξυπνος. Πώς πιάστηκα έτσι στον ύπνο;
Ντρέπομαι τα παιδιά μου. Τι να τους πω; Πώς να τους εξηγήσω τα ανεξήγητα; Το μεγαλύτερο αμάρτημά μου είναι ότι πρόδωσα τις ανθρώπινες αξίες μου. Την αξιοπρέπεια, την τιμή, το χρέος προς τους συνανθρώπους και την πατρίδα μου, τις θυσίες των αγωνιστών της ελληνικής ιστορίας.
Θεέ μου, συγχώρα με για τη μικροψυχία μου και βοήθησέ με, αυτή την τραγική περίοδο, να πολεμήσω με θάρρος, με γνώση και με αυταπάρνηση για τα σώσω τα παιδιά μου. Τα παιδιά της χώρας μου, που χωρίς να φταίνε, γεννήθηκαν σκλάβοι.
Δεν αντέχω άλλο την αδράνεια, δεν αντέχω άλλο να είμαι συνένοχος προδοσίας!
* Ο Αργύρης Ολοκτσίδης είναι πτυχιούχος Χημικός του Πανεπιστημίου Φρανκφούρτης και εργάζεται ως εκπαιδευτικός.

3 σχόλια

  1. Πασοκ
    οι τραπεζιτες θα βαλουν δικους τους πολιτικους αφου πηραν ολα τα λεφτα, οπως εγινε στην Λεττονια!. Τειωνουν Γιωργος Σαμαρας Καραμνλης κλπ...Ολοι δουλευουν για τον συνεργατη των ναζι κ. Λατση....

    Οι εισπρακτικες εκβιαζουν και ειδικα η Eurobank του κ. Λατση....Για το ερωτημα αν ο Λατσης εχει εξωχωρια εταιρια και η τραπεζα ειναι εξωχωρια ποιος θα απαντησει?

    Να πως εκβιαζουν:


    Παραπλάνηση από εισπρακτικές εταιρίες
    Παραπλάνηση 1
    Τελευταία, πολλά μέλη του blog μας, αναρωτιόνται, πως γίνεται να μας καλεί μια εισπρακτική εταιρία, αλλά στην αναγνώριση κλήσεως να εμφανίζεται αριθμός, που ανήκει σε τράπεζα. Επίσης, πως γίνεται και οι....
    εταιρίες διαθέτουν τόσα πολλά νούμερα κλήσης.

    Η απάντηση είναι απλή:

    Οι εισπρακτικές εταιρίες χρησιμοποιούν VOIP τηλεφωνία, δηλ τηλεφωνία μέσω Internet. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα, διαθέτοντας μια σύνδεση στο internet, να αποκτούν πρόσθετους τηλεφωνικούς αριθμούς, με κόστος από 1 ευρώ το μήνα για κάθε νούμερο.

    Επίσης, με κάποια διαδικασία, μπορούν να καμουφλάρουν τον αριθμό, δηλαδή ενώ σας καλούν από τον αριθμό 211ΧΧΧΧΧΧΧ, εσείς στην αναγνώριση κλήσης να βλέπετε 210ΥΥΥΥΥΥΥ. Φυσικά αυτή η διαδικασία είναι παράνομη και δεν την χρησιμοποιούν οι περισσότερες εισπρακτικές εταιρίες, αλλά κάποιες από αυτές. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η παρανομία αναφέρεται στην πλαστοπροσωπία και όχι στην τεχνική διαδικασία. Δίνουμε ένα παράδειγμα:

    Ο χρήστης Σουβλατζής τηλεφωνεί στον πελάτη. Ο αριθμός του σουβλατζίδικου είναι 210-σουβλατζής. Στο καντράν του πελάτη όμως εμφανίζεται ο αριθμός 210-μπακάλης. Αν ο σουβλατζής πει ότι τηλεφωνεί από το σουβλατζίδικο, δεν έχει διαπραχθεί παρανομία, ανεξάρτητα από το ποιος αριθμός εμφανίζεται στον πελάτη. Παρανομία έχουμε μόνο αν ο σουβλατζής σας συστηθεί ως μπακάλης.

    Παραπλάνηση 2
    Πριν από 3 μέρες δέχθηκα τηλεφώνημα «εκ μέρους της τοκογλύφος Bank». Ρωτώντας την συμπαθεστάτη κυρία, τι εννοεί όταν λέει «εκ μέρους», αναγκάστηκε να μου απαντήσει ότι είναι από την εισπρακτική «Νταβαντζής Α.Ε.», με αριθμό μητρώου τάδε, αλλά αυτό δεν έχει σημασία διότι νόμιμα της ανατέθηκε από την τράπεζα η ενημέρωση οφειλετών.

    Μέχρι εδώ όλα καλά.

    Μου είπε λοιπόν ότι το καταναλωτικό δάνειο μου έχει καταγγελθεί και είναι απαιτητό όλο το ποσό, διαφορετικά θα λυπηθούν πολύ, αλλά θα κινηθούν οι νομικές διαδικασίες εναντίον μου. Τους απάντησα πως «λυπηθούν δε λυπηθούν» εγώ χρήματα δεν έχω. Οπότε μου είπε ότι για διευκόλυνσή μου, από την εκπροσωπούμενη τράπεζα, προσφέρεται διακανονισμός με 50% προκαταβολή του οφειλόμενου και το υπόλοιπο σε 12μηνη εξόφληση με επιτόκιο 11%. Μάλιστα, θα μου ταχυδρομήσουν και γραπτώς την προσφορά. Της είπα ότι θα το σκεφτώ και θα μιλήσουμε την επόμενη μέρα.

    Μέχρι εδώ επίσης όλα καλά.

    Δυό ώρες αργότερα, με κάλεσε μια άλλη συμπαθέστατη κυρία, η οποία συστήθηκε ως «κεντρικά της Τοκογλύφος Bank». Μου είπε ότι το δάνειο έχει καταγγελθεί και ότι η τράπεζα προσφέρει διακανονισμό, με 0% προκαταβολή, περίοδο χάριτος 6 μηνών (δηλ πληρωμή μόνο τόκων) και εξόφληση σε 120 μήνες με επιτόκιο 10,5 %.

    Τη ρώτησα αν θα μου στείλουν γραπτή προσφορά και μου απάντησε ότι δεν χρειάζεται. Θα συμπληρώσουμε τηλεφωνικά μια αίτηση, θα εγκριθεί από τα κεντρικά, θα πάω στο πλησιέστερο υποκατάστημα της «Τοκογλύφος Bank», θα διαβάσω τη σύμβαση και αν συμφωνώ υπογράφω.

    Για όσους δεν κατάλαβαν ακόμα, τονίζω ότι ότι ο πιο επίσημος και έγκυρος τρόπος συναλλαγής με τράπεζα είναι να πας σε υποκατάστημά της.

    Και αναρωτιέμαι εγώ ο αδαής, η εισπρακτική «Νταβατζής Α.Ε.» δεν εξαπατά τηλεφωνικά τους οφειλέτες; Δεν διαπράττει παρανομία; Υπάρχει τέλος πάντων κάποιος έλεγχος και τιμωρία σε αυτό το σάπιο κράτος, όπου οι δημόσιοι άρχοντες το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να ξοδεύουν τα λεφτά μας και να κλαψουρίζουν όταν οι εξαγριωμένοι πολίτες τους προπηλακίζουν;

    Συμβουλές
    Μην εμπιστεύεστε κανέναν και για τίποτα, όταν σας τηλεφωνούν.
    Δεν μπορείτε να γνωρίζετε ποιός είναι στην πραγματικότητα.

    --

    Μην υπογραφετε τιποτα!!

    Πασοκοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απορώ πώς έγινε εκπαιδευτικός στη Φρανκφούρτη ο παπάρας. Τέτοιους χρήσιμους ηλίθιιους δούλευαν οι πολιτικοί μας. Ρε κορόιδο άσε την κλάψα και το δούλεμα. Μπήκε στην τσέπη σου το πρόβλημα και 'επαναστατείς' τυφλά. Προκοπή έτσι δεν έρχεται. Τόσο απλά. Δε λέω να μην αγανακτείς και να μη διαδηλώνεις. Να μην αναπαράγεις δακρύβρεχτες στημένες πουστίτσες θέλω. Ένα να ξέρεις. Αυτοί οι ανίκανοι πολιτικοί σίγουρα ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ τι έρχεται. ΑΠλά δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Μάλλον την έκαναν τόσο καλά όσο να τους ψηφίζετε εσείς τα ψάρια. Τους ήρθε κι αυτούς κατραπακιά και τώρα Ο ΠΑπανδρεόυ από ανάγκη ή φιλότιμο αδιάφορο, προσπαθεί να τα ξεσκατώσει. Ελπίζω να τα καταφέρει. Θα σας τσούξει γιατί είστε κομπλεξικοί, αλλά ελπίζω. Πάντως αν αναλάβουν την αρχή οι αγανακτισμένοι ή ο Σαμαράς, ΚΑΗΚΑΜΕ!!!!!!!!

    Ξέχασα, υπάρχει και ο Θεοδωράκης για να ηγηθεί.

    Παραφράζοντας τη φράση Σαμαρά για Κατρατζαφέρη, ΔΩΣΤΕ ΤΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΟ ΖΟΜΠΙ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΝΑ ΗΣΥΧΑΣΟΥΜΕ!!!!!

    Πάντως φαίνεσαι ότι είσαι εκπαιδευτικός. Γράφεις ωραίες εκθέσεις. Όμως δεν δίνεις λύσεις... Συγκινείς πολλές γιαγιούλες και νεαρά, αλλά αυτό το κάνει κι η Χατζηβασιλείου με το ΠΑΚΕΤΟ. Δεν θέλουμε άλλα 'ΠΡΟΔΟΘΗΚΑ' 'ΑΤΙΜΑΣΤΗΚΑ' 'ΕΧΑΣΑ ΤΟ ΦΩΣ ΜΟΥ'.

    Να μείνουμε απαθείς; ΌΧι!!! Να ζητήσουμε επίμονα 3-4 λυτρωτικές πράξεις και να απαιτήσουμε ΜΕΤΡΑ ΑΥΣΤΗΡΑ που να συνδέουν τις απολαβές με την προσφορά. Και να ανακουφίσουμε όσους θα πιεστούν πολύ για 2 χρόνια. Και μετά υπομονή για 10 χρόνια. Καλά περάσαμε αλλά τα φάγαμε πολλά και προσποιούμενοί ότι είμαστε πολίτες. Τώρα το μάθημα πάθημα.

    Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε. Για να ... μη μας πάρουν με τις πέτρες. Να ... ματώσουμε. Θυμάστε ποιος και πότε τα είπε; Και τα έκανε πολιτική πρώτης γραμμής; Αλλά ξέχασα, μας κορόιδεψε με το 'τα λεφτά υπάρχουν'. ΄Μας κορόιδεψε; Ή μήπως υπήρχαν πραγματικά όταν το είπε αλλά οι ... εντολείς του από το εξωτερικό είπαν ξαφνικά, 'υπάρχουν αλλά υπό όρους καλής χρήσης'. Τι πιο λογικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι ρε φίλε, ο Αργύρης είναι εκπαιδευτικός, χημικός στο 1ο Γυμνάσιο Κατερίνης και είναι εξαιρετικός άνθρωπος. Αργύρη, έτσι νοιώθουμε όλοι μας, όπως κι εσύ. Το θέμα είναι τι γίνεται τώρα. Είναι δυνατόν να περιμένουμε με σταυρωμένα τα χέρια να μας σώσουν αυτοί που μας έφεραν σ'αυτή την κατάσταση;
    Γ.Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση