GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η υποβάθμιση της Βουλής, ποιος ευθύνεται;...

Του Νίκου Κοτζιά http://epirusgate.blogspot.com/ Η πλειοψηφία των αγανακτισμένων πολιτών σέβεται και επιθυμεί την ενισχυμένη παρουσία...

Του Νίκου Κοτζιά
http://epirusgate.blogspot.com/

Η πλειοψηφία των αγανακτισμένων πολιτών σέβεται και επιθυμεί την ενισχυμένη παρουσία των δημοκρατικών θεσμών. Όμως, αυθόρμητα, διατυπώνει κριτική, ακόμα και σκληρή κριτική απέναντι στην ηγεσία της πολιτικής σκηνής, κοινοβούλιο και μέλη της Κυβέρνησης. Αυτή κριτική δεν αποτελεί κριτική ενάντια στον κοινοβουλευτισμό καθ’ αυτό. Κάθε άλλο. Δεν έχει καμιά σχέση με τα ακροδεξιά στοιχεία που εκδηλώνουν διαθέσεις αντικοινοβουλευτισμού. Η δημοκρατική κριτική της πλειοψηφίας είναι βαθύτατα δικαιολογημένη, διότι αν κάποιος υποτιμά την κοινοβουλευτική δημοκρατία με...
 την πρακτική του, είναι η κυβέρνηση και οι ίδιοι οι βουλευτές.
 Και εξηγούμε:Ποιος είναι ο «Ναός της Δημοκρατίας» κέντρο του πολιτικού συστήματος και του δημοκρατικού πολιτεύματος; Το κοινοβούλιο.
Ερωτώ, θεωρούν οι έλληνες βουλευτές, και ιδιαίτερα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ότι εκείνοι κυβερνούν και ότι η κυβέρνηση απλά είναι η εκτελεστική επιτροπή της θέλησής τους, όπως την περιγράφει το Σύνταγμα; Πιστεύουν οι φίλοι βουλευτές ότι έχουν περισσότερη εξουσία από τους τεχνοκράτες της Τρόικας; Μπορούν να κοιτάξουν τον ελληνικό λαό στα μάτια και να του διαβεβαιώσουν ότι εκείνοι κάνουν κομάντο σε αυτό τον τόπο; Ότι εκείνοι είναι οι πλέον καλά ενημερωμένοι για το τι τρέχει; Ότι εκείνοι λαμβάνουν τις μεγάλες αποφάσεις και ότι δεν έχουν απλά περιοριστεί σε ρόλο επικυρωτή αποφάσεων που λήφθηκαν από συνταγματικά αναρμόδιους εκτός βουλής;
Μπορούν να διαβεβαιώσουν την κοινωνία ότι εκείνοι έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο;Το πρόβλημα με τη σημερινή βουλή και τους σημερινούς βουλευτές, ιδιαίτερα της συμπολίτευσης, όσοι θα ψηφίσουν επί παραδείγματι υπέρ του Β’ Μνημονίου, δεν είναι μόνο ζήτημα πολιτικής κατεύθυνσης και επιλογών, αλλά και του κατά πόσο σέβονται οι ίδιοι τις Συνταγματικές επιταγές για τα δικαιώματά τους. Εάν και σε ποιο βαθμό τα έχουν εγκαταλείψει, αν όχι παρατήσει. Και το ζητούμενο δεν είναι μόνο αν κάποιος συμφωνεί με τις επιλογές τους, αλλά κατά πόσο αποφασίζουν πράγματι οι ίδιοι. Και όταν το κάνουν, όπως, επί παραδείγματι με την ανάθεση στον Υπουργό Οικονομικών να πράττει αντί της βουλής, ας μας πούνε αν αυτό κατά τη γνώμη τους αναβαθμίζει ή υποβαθμίζει τη Βουλή. Με άλλα λόγια το ερώτημα είναι πολύ απλό: ποιος υποβαθμίζει τη Βουλή: Η κυβέρνηση και τα μεγάλα κόμματα ή οι αγανακτισμένοι πολίτες. Ποιος είναι η αφορμή και αιτία αυτής της υποτίμησης;Το ίδιο, με όσα λέω για τους βουλευτές και σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό ισχύει για τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Νιώθουν οι ίδιοι ότι πράγματι λειτουργούν ως παραγωγοί της συνολικής πολιτικής της Κυβέρνησης ή απλά επικυρώνουν αποφάσεις που έχουν ληφθεί εκτός βουλής και Υπουργικού Συμβουλίου; Διότι αν ισχύει αυτό, τότε είναι εκείνοι που υποβαθμίζουν τον ρόλο τους προκειμένου να ελέγχουν τα φέουδά τους Σε κάθε περίπτωση, μια κυβέρνηση με φέουδα δεν είναι το συλλογικό όργανο που επιτάσσει το Σύνταγμα. Εξάλλου, εκείνοι θα επιλέξουν σε λίγες ημέρες την νομιμοποίηση ή μη της παρουσίας «επιτρόπου κατοχής» στο υπουργείο τους. Αντί να φαντασιώνουν οι υπουργοί με δελφινομαχίες, να θυμούνται ότι ουδείς θα τους συγχωρέσει που δεν μπορούσαν να ξεκολλήσουν από την υπουργική καρέκλα. Που δεν κατάλαβαν που οδηγείται η χώρα με την πολιτική που στηρίζουν, αν και δεν την γνωρίζουν ουσιαστικά, από την ΑΟΖ μέχρι και το Μνημόνιο 2.Όλα αυτά τα γράφω για να υπογραμμίσω μια απλή αλήθεια: δεν φταίνε οι θυμωμένοι πολίτες, ακόμα και τις στιγμές που η κριτική γίνεται υπερβολική. Ο αντικοινοβουλευτισμός, τον οποίο οφείλουμε να καταπολεμούμε, βρίσκει πρόσφορο έδαφος εξαιτίας της υποβαθμισμένης λειτουργίες του ίδιου του Κοινοβουλίου. Εκείνος που πρώτος συμβάλλει στην όποια απαξίωση της Βουλής στη συνείδηση των πολιτών είναι εκείνοι από τους Βουλευτές που ξέχασαν τις συνταγματικές ευθύνες και δυνατότητές τους. Που έχουν έλλειμμα παρρησίας.

4 σχόλια

  1. Πασοκ

    Να γινει σαρωτικος ανασχηματισμος ειπει ο δρ Κουτσουκος...
    Ο Παπακωσταντινου περνει στην πολιτικη κολαση τον Γιωργο!

    Αν ο Γιωργος δεν μας κρυβει κατι ας κανει ανασχηματισμο
    Αν δεν μπορει ας αφησει αυτους που μπορουν και τον ανεβασαν στην εξουσια

    Μανος Πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΤΟΥ, ΤΥΠΟΥ "ΜΑΝΟΣ ΠΑΣΟΚ" Κ.Λ.Π. ΤΣΟΥΛΑΚΙΑ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΡΟΣΟΧΗ.................ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΝΑΓΟΥΛΑ
    ΜΕ ΕΝΤΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΝΑΥΤΙΑΣ - ΔΙΑΡΡΟΙΑΣ
    ΚΑΙ ΕΜΕΤΟΥ.___________________________________

    Aπάντηση στη πρόταση του Πρωθυπουργού για συναίνεση.
    «Είχα την ευκαιρία να μεταφέρω την ανησυχία, όχι μόνο τη δική μου, αλλά την ανησυχία και την ανασφάλεια της ελληνικής κοινωνίας, των πολιτών της χώρας μας.

    Ανασφάλεια, που εντείνεται από την απειλή της ανεργίας, από τη μείωση του τζίρου και την ασφυξία που αισθάνεται ο μικρός και μεσαίος επιχειρηματίας, από το αίσθημα ανομίας που περνά ο τρόπος της διακυβέρνησης της χώρας, από την απαξίωση του εισοδήματος της ελληνικής οικογένειας, την απαξίωση δημόσιων αγαθών, όπως της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας, την απουσία της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα.

    Γι’ αυτό και τόνισα ότι χρειάζεται ένα ριζικά διαφορετικό σχέδιο. Μια νέα κατεύθυνση. Κατέθεσα και πάλι τις δικές μας προτάσεις, προτάσεις, ακριβώς για μια νέα κατεύθυνση.

    Μια νέα κατεύθυνση, που εγγυάται άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος της ελληνικής οικογένειας, μέτρα για την αγορά, μέτρα για την αναβάθμιση του κοινωνικού συστήματος, διότι τώρα, σε αυτή την κρίση, χρειάζεται να στηρίξουμε την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, βασικά αγαθά για την ελληνική οικογένεια.

    Ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, που παρουσιάζουμε και σήμερα, ένα νέο κεφάλαιο των δικών μας δεσμεύσεων για την Πράσινη Ανάπτυξη. Όπως βεβαίως, και την ανάγκη μιας ισχυρής διαπραγμάτευσης με σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Πάνω σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, πάνω σε ένα τέτοιο σχέδιο, θα μπορούσαν να συστρατευτούν -και πιστεύω θα συστρατευτούν αύριο, εάν ο Ελληνικός λαός μας δώσει την εντολή- όλοι οι Έλληνες.

    Δυστυχώς, η αίσθηση που έχω είναι ότι, συγκεκριμένο σχέδιο, δεν έχει αυτή η κυβέρνηση. Συγκροτημένη πορεία για τη χώρα, δεν άκουσα. Ουσιαστική πρόταση για αξιόπιστη διαπραγμάτευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είδα.

    Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση αυτή έχει σχέδιο μόνο μιας χρήσης, και αυτής προεκλογικής, ενώ χρειάζεται μια διαφορετική κατεύθυνση.

    Έχω αποδείξει, όχι μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά στην πολιτική μου ζωή, ότι είμαι άνθρωπος, και της συνεννόησης, και της διαμόρφωσης ευρύτερων συναινέσεων. Όμως, η κυβέρνηση, πέντε χρόνια απέρριπτε όλες τις δικές μας προτάσεις.

    Σήμερα, αισθάνομαι ότι απλώς ζητά μια λευκή επιταγή, για να συνεχίσει ατελέσφορες, αναξιόπιστες και αδιέξοδες πολιτικές, ενώ χρειάζεται πραγματικά μια νέα κατεύθυνση η χώρα. Και αυτό σημαίνει και μια νέα κυβέρνηση”

    Δήλωση Γιώργου Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, 5 Μαρτίου 2009!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Ήταν η απάντηση του Παπανδρέου όταν ο Καραμανλής ζητούσε συναίνεση.
    ________________________________________________
    ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΓΑΜΗΣΟΥ
    ΑΛΛΟΥ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ...ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΠΤΗΝΟΥ
    ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΔΟΣΙΛΟΓΟΥ
    ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΒΡΑΙΚΗ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΗ ΨΥΧΗ.

    ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΓΑΜΗΣΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ
    ΟΣΟ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙΣ
    ΤΣΟΓΛΑΝΟΓΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΕ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ια να μη σας δουλεύουν οι αγανακτισμένοι "Κοτζιάδες"

    Εδώ δείτε χάλια, για να μη σας δουλεύουν
    οι "Κοτζιάδες" και οι νεοπασοκοτσολιάδες
    που έχουν "αγανακτήσει".

    Πρόσκληση - κάρτα μέλους :

    Το λογότυπο του πασόκ χρησιμοποιείται
    στην πρόσκληση κανονικά, άρα η εκδήλωση
    είναι υπό την αιγίδα του.

    "Παιχνίδι" κάνουν οι άνθρωποι
    και έχουν βάλει το μυαλό
    του κοσμάκη στο μίξερ.

    Πολιτικό τζόγο, κανονικά και με το νόμο και με λογότυπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση