GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Φλύαξ, ένα αρχαίο ζιζάνιο...

Από το  catisart.gr Φλύαξ , ήτοι γελωτοποιός, ηθοποιός, υποκριτής, ζιζάνιο, πειραχτήρι, διασκεδαστής, δαιμόνιο, ακροβάτης, είρων, σαρκαστής...

Από το catisart.gr
Φλύαξ, ήτοι γελωτοποιός, ηθοποιός, υποκριτής, ζιζάνιο, πειραχτήρι, διασκεδαστής, δαιμόνιο, ακροβάτης, είρων, σαρκαστής, χλευαστής, κωμικός, χορευτής, ευφυολόγος. Δημοφιλής και περιζήτητος στα λαϊκά δρώμενα καλλιτέχνης των αρχαίων χρόνων. Σκορπούσε το γέλιο, απομάκρυνε τις έννοιες, πρόσφερε διέξοδο στα δυσάρεστα συναισθήματα, σατίριζε δηκτικά και με ανελέητο ενίοτε οίστρο τα κακώς κείμενα. Παρωδούσε μύθους, διακωμωδούσε σκηνές της καθημερινότητας, ενσάρκωνε την ανάγκη έκφρασης των απλών ανθρώπων. Οι φλύακες συχνά φορούσαν μάσκες και αστεία καπέλα. Οι παραστάσεις τους δίνονταν είτε σε θέατρα είτε σε υπαίθριους χώρους. Με ρίζες βαθιές στις ελληνικές παροικίες της Κάτω Ιταλίας. Το είδος τους αναπτύχθηκε και αγαπήθηκε στις...
γιορτές δωρικών κυρίως περιοχών με ιδιαίτερη έμφαση στον Τάραντα και τη Σικελία. Περί τον 4ο π.Χ. αιώνα. Ήκμασε επίσης στα αλεξανδρινά και ελληνιστικά χρόνια, καθώς και στην περίοδο της ρωμαϊκής εξάπλωσης. Αργότερα, κυρίως με τον ερχομό του χριστιανισμού, το είδος ατόνησε, παρήκμασε, ώσπου χάθηκε. 
Κι όπως επισημαίνει ο θεατρικός κριτικός Κώστας Γεωργουσόπουλος, "ο αυθεντικός φλύαξ είχε να κάνει με μια ειρωνική και συχνά χλευαστική και γελοιογραφική παρωδία των τραγικών μύθων. Ένα θεατρικό κατ' αρχάς υβρίδιο που κατευτέλιζε και έβγαζε τη γλώσσα στον μύθο των Ατρειδών ή στα πάθη των Λαβδακιδών ή στους ήρωες των ομηρικών επών".

* Εκ του φλουάζω, φλυαρώ, φλύω.
* Οι φωτογραφίες είναι από τοαρχαιολογικό μουσείο του Τάραντα.
* Στο αρχαιολογικό μουσείο του Τάραντα είχαμε την τιμή να απολαύσουμε μια θαυμάσια παρουσίαση των εκθεμάτων από την εξαίρετη ξεναγό Daniela Rotondo. H Daniela Rotondo μαζί με τον καθηγητή φιλολογίας και δημοσιογράφοGiancarlo Antonucci είναι ιδρυτικά μέλη του πολιτιστικού συλλόγουDopolavoro Filellenico.

11 σχόλια

  1. ΦΤΥΣΤΟΣ

    Ο ΚΛΟΟΥΝ...ΥΠΕΡΜΑΛΑΚΑΣ ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ελλάδα κινδυνευει επό τους σισιαληστες πολιτικους οπως το 65. Βρεθηκες εσυ βλακα Παπαδοπουλε για να το παιξουν αργοτερα δηθεν σωτηρες.
    Κάθε μέρα καταραμενε παπαδοπουλε εγκαίνια για σχολεία, νοσοκομεία, εργοστάσια, γέφυρες, δρόμους και εργατικές κατοικίες! Μας ζάλιζες στα επίκαιρα όποτε πηγαίναμε σινεμά!

    Τι κατάφερες ρε; Τί μαγείρεψες και πήρες βραβείο οικονομικής ανάπτυξης το 73 χωρίς να πάρεις δάνεια και να αφήσεις χρέη;

    Δεν ντράπηκες να ταπεινώσεις το δολάριο επί τόσα χρόνια;Ακούς εκεί! Η δραχμή ισχυρότερη από το δολάριο!

    Τί σου κάναμε και μας καταράστηκες για να φτάσουμε τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ χρέη;

    Αχρείε Παπαδόπουλε, αφού έτρωγες μόνο το φαγητό σου, στο τέλος δεν είχες τίποτα να αφήσεις. Το μόνο σου περιουσιακό στοιχείο να ήταν η στολή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ. ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ ΜΑΝΤΕΛΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΣΗΜΗΤΗΣ ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΣΑΙ ΧΩΡΙΣ ΛΑΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΟΧΑΨΕ Ο ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΩΤΑΝ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. φαγωθειτε εσεις να χαιρονται αυτοι,αν δειτε αλλαγη με τον εναν η τον αλλον γραψτε το εδω...θα το διαβασω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. οι μισοι χειροκροτουσαν και οι αλλοι μουντζωναν.τι αγλαισμα εικονας στη tv με τις φατσες της σοσιακυβερνησης που πηρε το 40 της εκατο μισθων και συνταξεων καυ διπλασιασε το χρεος σε 1,5 χρονια. ανικανα αριστερα δημοσιοκηφηναρια καθεστωτος πασοκ.
    Γελοιος πορδυπουργος της μαμας ο ποδηλατης.Ξεφτιλισθηκε στομ παπουλια και σαμαρα.Τον γονατισε ο βενιζελος μπροστα του δινοντας του τα παντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΥΜΝΟΥΝ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΜΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΑ ΔΕΞΙΑ ΤΟΜΑΡΙΑ!!!

    ΤΟΣΟ ΓΕΛΟΙΑ ΚΟΝΤΟΜΥΑΛΟΙ ΕΙΝΑΙ!!!

    Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΕΞΙΑ ΚΑΤΟΡΘΩΣΕ ΤΟ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ!!!

    ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΔΩ ΚΑΙ 60 ΧΡΟΝΙΑ- ΜΑΪΜΟΥ, ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟ, ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟ ΚΙ ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΟ "ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ", ΠΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΕ ΚΑΙ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ (ΤΟΥ ΡΟΥΣΦΕΤΙΟΥ, ΤΗΣ ΜΙΖΑΣ, ΤΩΝ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΔΙΑΠΛΟΚΩΝ, ΤΗΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ, ΤΗΣ ΜΙΣΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΕΞΟΡΙΕΣ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ, ΤΗΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ, ΤΗΝ ΑΣΤΥΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΗΜΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ), ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΑΠΟ ΤΩΡΑ (ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ!!), ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΠΟΥ ΕΙΧΕ 45 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΑΡΚΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ!!!

    ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΧΑΙΡΟΥΝ ΤΑ ΔΕΞΙΑ ΦΑΣΙΣΤΟΕΙΔΗ- ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΤΩΝ ΝΑΖΙ, ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΟ?

    ΔΙΟΤΙ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΙΚΗ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥΣ...

    ΔΕΣΤΕ ΤΗΝ ΤΕΩΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ, ΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ, ΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΜΟΛΙΣ 2 ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΑΙ… ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΑΝΕΚΑΘΕΝ "ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ" ΕΛΛΑΔΑ...

    ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΡΑΤΗ ΔΕΞΙΑ!!

    ΜΙΑ ΖΩΗ ΠΡΟΔΩΤΕΣ, ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΗΛΟΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ- ΚΟΙΝΟΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χθες, 16-6-2011:
    "Κανένα θέμα αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, ξεκαθαρίζει η Κομισιόν."

    "Αυτά που λέγονται είναι για εσωτερική πολιτική κατανάλωση κι αποτελούν «σπέκουλα»."

    Αντωνάκηηηη, πες αλεύρι...

    Ο Σαμαρούλης με την παλαιοκομματική του νοοτροπία και πρακτική περνάει το λαό για ηλίθιο!! Πουλάει στους "ιθαγενείς" φύκια για μεταξωτές κορδέλες, μπας και του φέξει και βγει πρωθυπουργός...
    Άλλωστε το είπε και ορθά-κοφτά στον Γάλλο Πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν:
    "Βρε σεις, συναγωνιστές του ΕΛΚ, μην με παρεξηγείτε σε αυτά που λέω περί επαναδιαπραγμέτευσης... (κλπ. μπουρδολογίες)
    Για πρεοκλογικούς λόγους το κάνω, μπας κι αξιωθώ και βγω πρωθυπουργός κι ας είναι και σε διαλυμένη χώρα, ας είναι και με τη δραχμή!"

    Να τα βλέπουν αυτά, τα δεξιά ζώα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ZΩΩΩΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ ΠΑΣΟΚ
    ΤΙΤΛΟΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΥΤΣΟΓΙΩΡΓΑ
    ΑΚΟΜΑ
    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΗΤΑΡΑΔΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.

    ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΦΑΓΑΝΕ
    ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ την ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΕΨΑΝΕ
    ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΜΟΙΟΥΣ ΣΟΥ
    Ψ Υ Χ Ο Π Α Θ Ε Ι Σ
    ΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ
    ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ
    ΖΩΩΩΩΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση