GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ...

Από τον Ιωάννη Δημόπουλο Περιφερειακό Σύμβουλο Σύμφωνα με τις υποπ. 26,27,28 και 29 της παρ. ΣΤ του άρθρου 186 του ν.3852/2010 (Καλλι...

Από τον Ιωάννη Δημόπουλο
Περιφερειακό Σύμβουλο


Σύμφωνα με τις υποπ. 26,27,28 και 29 της παρ. ΣΤ του άρθρου 186 του ν.3852/2010 (Καλλικράτης) «Αρμοδιότητες Περιφερειών», απορρέει σαφώς η υποχρέωση της Περιφέρειας Αττικής να υποστηρίζει, να αναπτύσσει, να προτείνει, να παρακολουθεί και να επεμβαίνει σε δράσεις που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην προστασία, διατήρηση και ανάπτυξη του περιβάλλοντος. Από το 1972 η 5η Ιουνίου κάθε έτους, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), έχει καθιερωθεί να εορτάζεται διεθνώς ως «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος». Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι...
το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα κατά τον 21ο αιώνα είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, τα αποτελέσματα και τις συνέπειες της οποίας ήδη εισπράττουμε .
Η αδιαφορία, η ασυδοσία και η απληστία του παρελθόντος προκάλεσαν τεράστια υποβάθμιση και μια γιγάντια καταστροφή σε ολόκληρο τον πλανήτη, θέτοντας τελικά σε κίνδυνο την ύπαρξη της ανθρωπότητας στο μέλλον. Στην πραγματικότητα, η συνεχιζόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος και η έντονη διασάλευση της οικολογικής ισορροπίας θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα διαρκές έγκλημα που διαπράττει η γενιά μας σε βάρος των μελλοντικών γενεών.
Η κατάσταση έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου τα ημίμετρα έχουν πάψει να έχουν την οποιαδήποτε σημασία. Απαιτείται η εκ βάθρων αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς, κυρίως σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση του παραγωγικού μας μοντέλου και μια νέα ανθρωποκεντρική και οικολογική αντίληψη, αναφορικά με το νόημα και το περιεχόμενο της οικονομικής ανάπτυξης.
Η πρόσφατη οικονομική κρίση είχε τουλάχιστον ένα θετικό στοιχείο Κατέδειξε ότι οι ακολουθούμενες μέχρι τώρα πρακτικές είναι απόλυτα εσφαλμένες και χρειάζονται ριζική αλλαγή. Ας ελπίσουμε ότι ο φετινός εορτασμός της «Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος» θα προσφέρει την ευκαιρία να αντιληφθούμε επιτέλους την ανάγκη να εγκαταλείψουμε την αδιαφορία και τις οικονομικές σκοπιμότητες και ότι στη νέα διαδρομή που θα ακολουθήσει η ανθρωπότητα, το ζήτημα της περιβαλλοντικής προστασίας θα κατέχει κορυφαία θέση.»
Η καθιέρωση της 5ης Ιουνίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος μας δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε, έστω για μια μέρα, ότι η ύπαρξη μας εξαρτάται από το φυσικό περιβάλλον. Μας το θυμίζουν οι πολυάριθμες εκδηλώσεις εορτασμού, οι ομιλίες, τα άρθρα και κυρίως οι δυνατότητες που μας προσφέρονται να αναλάβουμε δράση, έστω συμβολική, για την προστασία των φυσικών πόρων και εν γένει της του Περιβάλλοντος. Σε όσα έχει δηλώσει πέρυσι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Κάρολος Παπούλιας στο μήνυμα του σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ανέφερε ότι «Η σημερινή περιβαλλοντική κρίση έχει φέρει την ανθρωπότητα στο μεταίχμιο. Περαιτέρω χειροτέρευση των περιβαλλοντικών συνθηκών δεν σημαίνει πια μόνο απώλεια ποιότητας ζωής, καταστροφή των δασών, μόλυνση της θάλασσας. Σημαίνει απώλεια της ίδιας της ζωής».
«Στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα, δεν έχουμε την πολυτέλεια της καθυστέρησης και των δεύτερων σκέψεων. Επιβάλλεται η αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης, ώστε να κυριαρχήσει η πράσινη διάσταση, η αλλαγή του πολιτισμού της καθημερινότητας, είτε πρόκειται για τη χρήση αυτοκινήτου, είτε για τη διαχείριση των απορριμμάτων».
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος αποτελεί ευκαιρία για την Περιφέρεια Αττικής να αναλάβει πρωτοποριακές πρωτοβουλίες και δράσεις για ευαισθητοποίηση του κοινού σε περιβαλλοντικά θέματα, για κινητοποίηση όλων των φορέων και να αποτελέσει το παράδειγμα ευαισθησίας της αιρετής τοπικής Αυτοδιοίκησης και του δημόσιου μηχανισμού γενικότερα, σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που μας αφορά όλους που ουσιαστικά αφορά την ζωή στον πλανήτη μας .
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ1.Προτείνω να αποσταλεί εγγράφως σε όλους τους δήμους της Περιφέρειας να αναλάβουν και να αναπτύξουν περιβαλλοντικές δράσεις και να οργανώσουν εκδηλώσεις- ημερίδες, κατά την ημέρα του εορτασμού, με γνώμονα την διαχρονική διάρκεια των περιβαλλοντικών δράσεων , σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που έχουν και απορρέουν από την παρ. β του άρθρου 75 του ν. 3463/2006, ώστε έτσι να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί η ποιότητα ζωής στην περιοχή τους.
2.Σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση να προγραμματισθούν σε όλα τα σχολεία της Περιφέρεια διαγωνισμοί περιβαλλοντικής ευαισθησίας (Ζωγραφική με Θέμα το Περιβάλλον, συλλογή καθορισμένων υλικών ανακύκλωσης όπως αλουμίνιο, χαρτί, μπαταρίες κ.τ.λ ) με βράβευση από τον Περιφερειάρχη, προβολή των νικητών και υλικό έπαθλο, όπως αριθμός ποδηλάτων, ημερήσια εκδρομή σε πάρκα περιβαλλοντικής αγωγής (π.χ Πάρκο Τρίτση), οικονομικά έπαθλα από χορηγούς, εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης του σχολείου ή του ηλεκτρονικού του εξοπλισμού κ.τ.λ.
3. Να αναρτηθούν στον διαδικτυακό χώρο της Περιφέρειας οδηγίες για την προστασία του περιβάλλοντος που θα ενημερώνουν τους πολίτες για τις αλλαγές που πρέπει να κάνουν στην καθημερινότητα τους προκειμένου να συμβάλλουν στον αγώνα σωτηρίας του περιβάλλοντος. Αυτό θα γίνει δυνατό με την ανάρτηση συγκεκριμένων λεπτομερών οδηγιών και παροτρύνσεων, όπως η κομποστοποίηση, οικιακή οικονομία στην χρήση ενέργειας, νερού, συλλογής υλικών ανακύκλωση, μετακινήσεις με ΜΜΜ. Όλα τα παραπάνω μπορεί να αναφέρονται και σε έντυπα που θα τυπώσει και θα διανείμει η Περιφέρεια.
4. Με φροντίδα της Περιφέρειας να διοργανωθεί κεντρική εκδήλωση Περιβαλλοντικής ενημέρωσης φορέων και πολιτών, με την συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων περιβάλλοντος και με θέματα που θα αφορούν Την σωστή διαχείριση υδάτινων πόρων, την σωτηρία των δασών, την ανάγκη κατασκευής και λειτουργίας Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων (Κ.Ε.Λ), τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, τη θαλάσσια ρύπανση κ.τ.λ.
5. Σε συνεργασία με φορείς, δήμους και εθελοντικές οργανώσεις να προγραμματιστούν και να γίνουν καθαρισμοί δασικών περιοχών για να αποτραπεί ή να μειωθεί ο κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς.
6. Σε συνεργασία με την ορνιθολογική εταιρεία Ελλάδος να γίνουν εκδηλώσεις, ενημερώσεις και καθαρισμοί, σε περιοχές υδροβιότοπων, λιμνών και περιοχών ΝΑΤΟΥΡΑ σε όλη την Περιφέρεια Αττικής με την συμμετοχή φορέων (Αεροδρόμιο, Αττική οδός, Ιππόδρομος, Δήμοι, εθελοντικές οργανώσεις, μαθητών, προσκόπων, πολιτών κ.τ.λ).
7. Σε συνεργασία με την εταιρεία «ΑΦΙΣ» τα ΚΤΕΛ Αττικής, την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και ΗΣΑΠ, με ενημέρωση του κοινού μέσω χορηγίας των ΜΜΕ, την 5η Ιουνίου ημέρα του εορτασμού να έχουν τοποθετηθεί σε σταθμούς και οχήματα τα ειδικά δοχεία συλλογής μπαταριών της εν λόγω εταιρείας και οι επιβάτες που θα παραδίδουν τουλάχιστον 3 ή 4 τεμ. μπαταριών θα επιβιβάζονται με μειωμένο εισιτήριο. Έτσι επιτυγχάνετε μαζί με την περιβαλλοντική αγωγή και η υποχρέωση της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης των εταιρειών που θα συμμετέχουν. Από τα ίδια σημεία μπορεί να διανέμονται και ενημερωτικά έντυπα στο κοινό.
8 Να προγραμματιστούν και να γίνουν την 5η Ιουνίου εορταστικοί αθλητικοί αγώνες και άλλες δράσεις σε ορεινές διαδρομές όπως η Πεντέλη, Πάρνηθα, Υμηττός, με την συμμετοχή επώνυμων αθλητών και πολιτών.
9. Την ημέρα του εορτασμού οι Δήμοι και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής να μειώσουν κατά 20% τις μετακινήσεις των οχημάτων τους πλην των απορριμματοφόρων, ώστε να συμβάλουν στην μείωση εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα.
10. Σε συνεργασία με WWF, Green Pease, ορνιθολογική εταιρεία κ.τ.λ να γίνει απελευθέρωση άγριων πουλιών και άλλων ζώων σε δασικές περιοχές της Περιφέρειας Αττικής.

2 σχόλια

  1. ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδω ο κοσμος χανεται και οι βολεμενοι το χαβα τους.
    Αυτος που σημερα του μειωνεται η συνταξη και ο μισθος,ο ανεργος,ο πεινασμενος θα ευαισθητοποιηθει
    να αποκτησει βιολογικο καθαρισμο οταν το εντερο
    του θα εχει στεγνωσει απο την πεινα?
    Θα απελευθερωσει αγρια πουλια και ζωα οταν το κρεας το βλεπει σε φωτογραφια?
    Μηπως σαν περιφερειακο συμβουλο της Περιφερειας
    Αττικης εχει περιελθει στην αντιληψη σας οτι
    προεχει ειδικα σημερα να κανουμε κατι για τους
    ανθρωπους που δεν εχουν εργασια,που δολοφονουνται για λιγα ευρω,που αυτοκτονουν απο
    απελπισια,για τους νεους που δεν κανουν πλεον
    ονειρα για την ζωη τους,για τους γεροντες που
    τους κλεβουν τωρα στο τελος αυτο για το οποιο πληρωσαν μια ζωη την συνταξη τους?
    Μετα απο σαραντα χρονια οσοι επιζησουν χωρις αλλα προβληματα θα μπορουν να ξοδευουν για τις φωκιες ,τις αρκουδες,τους παγους και τους πολιτικους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση