GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ευθύνη των ΟΤΑ για τη σημερινή οικονομική κατάσταση...

Γράφει ο  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Β.ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ Email: panoskontogeorgos@yahoo.gr «Τι φταίει για την σημερ...

Γράφει ο  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Β.ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ 
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΟΥ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ
Email: panoskontogeorgos@yahoo.gr

«Τι φταίει για την σημερινή οικονομική κατάσταση; Έπαιξαν κάποιο ρόλο στην άσκηση πολιτικής οι Ο.Τ.Α.; Έχουν μερίδιο ευθύνης;»
Τις τελευταίες εβδομάδες γινόμαστε μάρτυρες, μίας πρωτοφανούς εκδήλωσης αγανάκτησης Ελλήνων, διαφόρων ηλικιών, φύλων, τάξεων και μορφωτικού επιπέδου που διαμαρτύρονται όλοι με έναν κοινό άξονα… Την χαμένη αξιοπρέπεια! Αναρωτήθηκα κι εγώ σαν πολίτης, αλλά και σαν πολιτικό πρόσωπο καθώς διανύω τη 4η τετραετία στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί τελικά φτάσαμε ως εδώ; Φταίει ο εξωτερικός παράγοντας (οι ξένοι που λέμε στην καθομιλουμένη) και η Παγκοσμιοποίηση; Φταίνε οι Έλληνες Πολιτικοί και τα Κόμματα με τα οποία πολιτεύονται ή τελικά το πρόβλημα είναι βαθύτερο;
Η ιστορία μας έχει διδάξει πως από καταβολής κόσμου ο άνθρωπος έχει την τάση να επιβάλλει την κυριαρχία του. Επιβλήθηκε στο ζωικό βασίλειο έκανε επεμβάσεις στη φύση καταφέρνοντας με...
 έργα να καλλιεργήσει τη γη, να εκτρέψει ποτάμια και να εξασφαλίσει την επιβίωσή του. Στη συνέχεια έχτισε πόλεις και δημιούργησε σπουδαίους πολιτισμούς. Σταδιακά ήρθε αυτό που οι Οικονομολόγοι ονομάζουν σήμερα «Ανάπτυξη». Η Ανάπτυξη όμως δημιούργησε ανισότητες και παράλληλα μείωση των διαθέσιμων φυσικών πόρων. Η έλλειψη αυτή είναι που γέννησε τις παρεμβάσεις του εξωτερικού παράγοντα.
Οι παρεμβάσεις αυτές εκδηλώνονται είτε με την μορφή πολέμων, είτε με διπλωματικές και οικονομικές κινήσεις. Από τους Τρωικούς Πολέμους ήδη που δεν έγιναν τελικά για τα μάτια της ωραίας Ελένης, μέχρι και τις πρόσφατες επεμβάσεις στο Ιράκ και στη Λιβύη οι πόλεμοι έγιναν, γίνονται και θα γίνονται για οικονομικά αίτια. Η χώρα μας από τους αρχαίους χρόνους έχει βιώσει αρκετούς πολέμους με ολέθριες συνέπειες, παρ’ όλα αυτά όχι μόνο κατάφερε να επιβιώσει, αλλά και να γνωρίσει ανάπτυξη και ευημερία. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα χώρας που γνώρισε την απόλυτη καταστροφή από τον πόλεμο και κατάφερε όχι απλά να επιβιώσει, αλλά να γίνει και η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης είναι η Γερμανία. Άρα ένας πόλεμος δεν οφείλεται για την οικονομική κατρακύλα ενός έθνους.
Λόγω του υψηλούς κόστους τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε χρήμα οι πόλεμοι κρίθηκαν ασύμφοροι, γι αυτό οι ισχυροί του κόσμου επινόησαν άλλο τρόπο υποταγής των λαών που τον ονόμασαν Παγκοσμιοποίηση. Ο όρος Παγκοσμιοποίηση είναι κατ’ εξοχήν οικονομικά χρωματισμένος, δηλώνοντας περισσότερο όμως τις διαδικασίες διεθνοποίησης του δυτικού καπιταλισμού, τις εκπορευόμενες ως επί το πλείστον από ισχυρά δυτικά οικονομικά και πολιτικά, κέντρα, με την προσπάθεια να ανοίξουν οι αγορές, να αξιοποιηθούν περιοχές του πλανήτη που προσφέρουν τόσο χαμηλά αμειβόμενο εργατικό δυναμικό όσο και πλουτοπαραγωγικές πηγές, και να εδραιωθούν παγκοσμίως θεσμοί, οργανωτικές και λειτουργικές οικονομικές και πολιτικές δομές που διευκολύνουν τέτοιες προοπτικές. Αυτό βιώνουμε σήμερα. Τελικά μήπως φταίει η Παγκοσμιοποίηση για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα; Αναμφισβήτητο γεγονός λοιπόν είναι πως πάντα για κάθε έθνος ο εξωτερικός παράγοντας είναι αυτός ο οποίος θέλει να το βλάψει και να κερδίσει εις βάρος του. Πολλές χώρες αντιμετωπίζουν το πολιτικοοικονομικό φαινόμενο της Παγκοσμιοποίησης, παρ’ όλα αυτά έχουν τους μηχανισμούς να την αντιμετωπίσουν. Άρα τι φταίει στην Ελλάδα;
Φταίει το εγχώριο πολιτικό σύστημα ή είναι τελικά βαθύτερα τα αίτια στην Ελληνική Κοινωνία; Όπως και να έχει η πραγματική αιτία τελικά για την κατρακύλα που βιώνουμε σήμερα βρίσκεται εντός των συνόρων. Μάλλον το θέμα είναι σύνθετο και τα δύο αυτά ενδεχόμενα αλληλένδετα. H οικογενειοκρατία τα τελευταία χρόνια και η διαδοχή των απογόνων στο τιμόνι της Κεντρικής Εξουσίας μετέτρεψε το πολίτευμα της δημοκρατίας σε ολιγαρχία με ότι συνεπάγεται φυσικά αυτό: τη δημιουργία ενός καλά κλειστού κυκλώματος στο οποίο υπάρχει χώρος μόνο για λίγους, οι οποίοι φυσικά συνδέονται μεταξύ τους με διάφορους δεσμούς συγγένειας, φιλίας κουμπαριάς κλπ. οι οποίοι φυσικά προβαίνουν σε αυθαιρεσίες, κατασπατάληση χρήματος, νεοπλουτισμό μέσω της πολιτικής, κατάχρηση εξουσίας και πολλά άλλα.
Είναι αυτοί που κάνουν τους νόμους σύμφωνα με τα δικά τους μέτρα και σταθμά, χωρίς να έχουν αναλογιστεί τις πραγματικές ανάγκες της Ελληνικής Κοινωνίας για νομοθεσία, εφαρμόζοντας τους νόμους όπου και όποτε θέλουν. Όταν οι νόμοι είναι με το μέρος τους, τους παραθέτουν για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους, ενώ όταν έχουν παραβατική δραστηριότητα (φοροδιαφυγή, κατάχρησης εξουσίας ή χρηματισμό) και τελικά διώκονται ποινικά τότε επικαλούνται το Σύνταγμα και τους χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικούς. Τότε μόνο θυμούνται το Σύνταγμα, κατά τα άλλα το έχουν γραμμένο στα παλαιότερα των υποδημάτων τους καθώς έχουν ξεχάσει τις Αρχές, τις Αξίες και τα Ιδανικά που πρεσβεύει.
Αναμφισβήτητα ένα μέρος της εξαθλίωσης που βιώνουμε σήμερα πραγματικά οφείλεται στις εκάστοτε Πολιτικές Αρχές που διοικούσαν και διοικούν τη χώρα. Από την άλλη μήπως βρίσκουν και κάνουν; Η πραγματική αιτία του κακού είναι το αλισβερίσι με τα κόμματα εξουσίας που υπήρχε, υπάρχει και δυστυχώς θα υπάρχει και μας έκανε να επαναπαυτούμε στις δάφνες μας, να γίνουμε μη ενεργοί πολίτες και πολιτικοί (αναφέρομαι σε εμάς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης), με έντονο το αίσθημα του ωχαδερφισμού. Ο Ελληνικός λαός συνέχισε να κάνει αυτό που κάνει τόσο καλά όλα αυτά τα χρόνια, να καταπίνει δηλαδή ότι του πλασάρουν. Μην ακούσουμε κάποιον να λέει για ένα νέο ξεκίνημα ανεξάρτητα πολιτικού χώρου και χρώματος, αμέσως εμείς να τον ακολουθήσουμε.
Ο εφήμερος πλούτος και η λεγόμενη «οικονομία της αρπαχτής» όπου ο καθένας πλούτιζε εις βάρος του συνόλου χωρίς να τιμωρείται λόγω της σχέσης του με το εκάστοτε κόμμα εξουσίας, (με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα των Γεωργικών Συνεταιρισμών), γεγονότα που μας παραπλάνησαν μας έριξαν στάχτη στα μάτια και μας απέσπασαν την προσοχή από τα πραγματικά γεγονότα, μας έκαναν να αλλοτριωθούμε, να σκεφτόμαστε μόνο τον καταναλωτισμό μας και να μην ενδιαφερόμαστε καθόλου για το τι γίνεται γύρω μας καθώς όλοι είχαμε τη βολή μας.
Εμείς σαν Τοπική Αυτοδιοίκηση τι κάναμε; Πληροφορήσαμε τον κόσμο; Μήπως αφήσαμε ανεξέλεγκτη την Κεντρική Εξουσία και γίναμε έρμαια των εκάστοτε Αρχών των διαφόρων Υπουργείων που σχετίζονται με το έργο μας. Μήπως έπρεπε να απαιτήσουμε να αναλάβουμε τη αυτόνομη διοίκηση της περιοχής μας και να ανεξαρτητοποιηθούμε από την Κεντρική Εξουσία; Πόσες φορές θέλαμε και θέλουμε να κάνουμε δράσεις και έργα και παρ’ όλα αυτά δεν έχουμε την άδεια ή τη στήριξη του Κράτους; Δεν πιστεύω να γνωρίζει κανένας καλύτερα από εμάς τα πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες που έχει η περιοχή μας, τις αδυναμίες και τις απειλές, που αντιμετωπίζει και πρόκειται να αντιμετωπίσει κάτω από το συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον.
Παρ’ όλα αυτά συνειδητά ή ασυνείδητα οι Ο.Τ.Α. συνεχίσαμε το αλισβερίσι με τα κόμματα εξουσίας και γίναμε συνεργοί. Δημιουργήσαμε υπέρογκα χρέη, δίνοντας επιπλέον πάτημα στην κυβέρνηση, έχοντας ως καραμέλα το δημοσιονομικό έλλειμμα που εν μέρει δημιούργησαν και οι Καποδιστριακοί Δήμοι να προχωρήσει στη λήψη του Μνημονίου και των συνεπακόλουθων μέτρων και αποτελεσμάτων που ταλανίζουν τον τελευταίο χρόνο την Ελληνική Κοινωνία. Δεν στηρίξαμε με μέτρα την τοπική οικονομία. Δεν είμαστε παραγωγικοί και βιώσιμοι γεγονός που οφείλεται σε λάθος διαχείριση ή λανθασμένες πολιτικές.
Πιστεύω ότι ακόμη και τώρα δεν είναι αργά. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αν δουλέψει σωστά έστω και με αυτές τις περιορισμένες από την Κεντρική Εξουσία αρμοδιότητες μπορεί πετύχει σπουδαία πράγματα. Aν κάθε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου από τον Δήμαρχο μέχρι και το τελευταίο αιρετό μέλος σεβαστούμε αρχικά την ψήφο των πολιτών που μας στήριξαν και εργαστούμε με σύνεση και υπευθυνότητα, καθένας στο πόστο του, αξιολογήσουμε την υφιστάμενη κατάσταση τουΔήμου μας και εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες που έχει η περιοχή τότε μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα. Μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση.

12 σχόλια

  1. ΔΕITE ΚΑΙ ΑΥΤΌ0:
    http://adf.ly/1lSFn

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οί ΟΤΑ φταίνε σέ πολλά εδώ καί 10ετίες.
    Φωτογραφικές Δημοπρατήσεις καί αναθέσεις
    δήθεν "κατεπείγοντος" καί αμαρτωλές φατούρες.
    Διορισμοί από τό παράθυρο.
    Η μόνη διέξοδος τού αριστερού λαμόγιου
    πού δέν βλέπει Κυβερνητική εξουσία.
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά τα λέει ο κύριος Κοντογεώργος! Φταίνε και οι Ο.Τ.Α. αλλά περισσότερο φταίμε εμείς που ψηφίζουμε με κριτήριο αν αυτός που πολιτεύεται είναι σόι μας, φίλος μας κλπ. Δεν είπαμε ποτέ "μπορεί να διοικήσει αυτός Δήμο;". Έχουν βγει αιρετοί άρχοντες ακόμη και άτομα που δεν ξέρουν να βάλουν την υπογραφή τους και αξιόλογα άτομα μένουν απ' έξω! Ο κύριος Κοντογεώργος που ασχολείται με την τοποική Αυτοδιοίκηση 4 τετραετίες είμαι σίγουρος οτι θα έχουν δει πολλά τα μάτια του! Μπράβο κύριε Κοντογεώργο (αν και δεν σας ξέρω) για το κείμενο που γράψατε τα λέτε πολύ ωραία. Μακάρι όλοι μας οι πολιτικοί να ήταν έτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί είναι απλά Δημοτικός Σύμβουλος ο κύριος Κοντογεώργος; Υποθέτω οτι δεν βγήκε ο συνδυασμός του; Ήθελα να 'ξερα πόσο καλύτεροι ήταν οι του άλλου συνδυασμού και βγήκαν; Γιατί για να διανύει την 4η τετραετία του ο κύριος Κοντογεώργος δεν είναι τυχαίος. Αν κρίνω και από αυτά που γράφει έχει λόγο αυτογνωσία και σωστή κρίση. Ειλικρινά δεν περίμενα ποτέ οτι ένας τόσο μικρός Δήμος έχει τέτοια άτομα! Τι να πω... ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΧΕΜΕΝΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν περιμενα ποτέ των ποτών να διαβάσω τέτοιο κείμενο από άτομο που αχολείται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και μάλιστα σε έναν μικρό Δήμο. Ο κ. Κοντογεώργος λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Όσον αφορά τους ξένους αυτοί τη δουλειά τους κάνουν μη γελιόμαστε. Αυτό που μου άρεσε στο κείμενό του είναι το πως προσεγγίζει το θέμα. Πράγματι και τα άτομα που ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κι αυτοί πολιτικοί. Πολιτικοί καπελωμένοι όμως από τα κόμματα εξουσίας. Είναι το σύστημα τέτοιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σωστή και πρωτότυπη προσέγγιση. Κάτω από την κριτική που ασκεί στην Κεντρική εξουσία η οποία δημιουργεί προβλήματα στη σωστή λειτουργία των Δήμων ο κ. Κοντογεώργος ζητάει κάτι. Την πλήρη αυτονομία των Δήμων. Τέτοιο σύστημα εφαρμόζεται στα σοβαρά Ευρωπαϊκά Κράτη. Μήπως έτσι έπρεπε να λειτουργούμε κι εδώ; Μήπως έτσι θα πετυχαίναμε ουσιαστικά πράγματα; Μήπως με αυτόν τον τρόπο θα νιώθαμε πραγματικά δίπλα μας το κράτος; Μήπως έτσι περιορίζαμε τις μίζες; Μάλλον! Μήπως αυτό αν γινόταν θα χάλαγε το σχέδια στην Κεντρική Εξουσία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. θα περίμενα αυτόν τον λόγο να τον ακούσω όταν ήταν στην εξουσία όχι τώρα που είναι στη αντιπολίτευση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μα δεν κανει αντιπολίτευση δεν διάβασα να γράφει κάτι αρνητικό για την τωρινή Δημοτική Αρχή αντίθετα λέει στο τέλος ότι αν ο καθένας σεβαστεί την ψήφο που πήρε και εργαστεί σωστά από το πόστο του μπορεί να αλλάξει η κατάσταση. Μαζί μπορούμε δεν γράφει στο τέλος; Ανλωνυμε το διάβασες; Εκτός αυτού δεν ξέρουμε καν με ποιο κόμμα είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΕΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΕΙΧΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ΙΔΕΕΣ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑΜΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΤΙ? ΜΙΑ ΜΠΟΥΚΙΑ ΨΩΜΙ ΤΑ ΛΕΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΝΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ11 Ιουν 2011, 9:53:00 μ.μ.

    ΑΥΤΟ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΦΑΣΟΥΝ ΟΙ 300 ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΑ ΛΕΣ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΥΡΙΕ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. να ανοιξουν οι λογαριασμοι ολων των δημαρχων που περασαν και της παρεας τους να δειτε που ειναι τα φραγγα η γιορτη της σαρδελας(ενα πανιγυρακι) στη λεσβο περιση στοιχισε 90000ευρα!!! φετος θα ... γυρω στα 3000

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση