GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κι αν οι Έλληνες δεν θελήσουν να σωθούν;..

Από το  sofokleous10.gr Μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης , της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκονται ...

Από το sofokleous10.gr

Μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκονται σε εξέλιξη σκληρές διαπραγματεύσεις για το σχήμα της νέας διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, οι τρεις αυτοί θεσμικοί οργανισμοί τείνουν να καταλήξουν σε μια προσωρινή συμφωνία μεταξύ τους. Αλλά ότι και αν συμφωνήσουν η Ευρώπη, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, δεν θα έχει καμία σημασία αν δεν βάλουν στο παιχνίδι και την ελληνική κυβέρνηση. Και αυτό δεν είναι σε καμιά περίπτωση εντελώς διασφαλισμένο.
Καταρχήν γιατί οι Έλληνες κουράστηκαν με τη λιτότητα και δείχνουν... εξαιρετικά αρνητικοί απέναντι στους όλο και σκληρότερους όρους που τους ζητά η Ευρώπη προκειμένου να τους παραχωρήσει νέα χρηματοδότηση και να αποφευχθεί το ελληνικό χρεοστάσιο. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2 χρόνων η ελληνική οικονομία έχει περιέλθει σε βαθιά ύφεση. Οι αδιάκοπες και μαζικές πολιτικές διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις, οι τακτικές γενικές απεργίες και οι αντιδράσεις στο Κοινοβούλιο έχουν φέρει τους αθηναϊκούς δρόμους στα όριά τους. Και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου κλονίζεται.
Οι Έλληνες έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται αν υπάρχει ευκολότερος τρόπος εξόδου από την κρίση. Και αναπόφευκτα, αυτό που τραβά την προσοχή τους είναι η προ 10ετίας εμπειρία της Αργεντινής. Στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από την έναρξη της κρίσης της Αργεντινής ως το χρεοστάσιο του 2001, η οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 8,4%. Οι εντάσεις έγιναν τόσο μεγάλες που η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να κηρύξει χρεοστάσιο, με αποτέλεσμα μια ύφεση κατά άλλο ένα 11% το 2002. Αλλά η αποδέσμευση του πέσος από το δολάριο και η υποτίμηση που ακολούθησε επανέφεραν την ανάπτυξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, από τα χαμηλά του 2002 και έως το 2010 το ΑΕΠ της Αργεντινής αυξάνονταν ετησίως κατά 7,4%. Μέσα σε 3 μόλις χρόνια από την κήρυξη του χρεοστασίου το ΑΕΠ της Αργεντινής ξεπέρασε την κορύφωσή του από την έναρξη της κρίσης.
Ας συγκρίνουμε τα στοιχεία της Αργεντινής με τις προοπτικές της Ελλάδας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, η ελληνική οικονομία στα τέλη του 2011 θα έχει καταγράψει συρρίκνωση κατά 9,3% από την κορυφή του 2008. Αν και το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα επιστρέψει στην Ελλάδα το 2012, είναι δύσκολο να το πιστέψουμε. Ένα βασικό χαρακτηριστικό της παρούσας κρίσης ήταν ότι όλες οι προβλέψεις για την Ελλάδα υπήρξαν υπερβολικά αισιόδοξες. Το χειρότερο είναι ότι ακόμα κι όταν επανέλθει η ανάπτυξη, δεν αναμένεται να κινηθεί πέραν του αναιμικού ποσοστού του 2% ετησίως. Θα χρειαστεί να φτάσουμε στο 2016 ή στο 2017 ώστε η ελληνική οικονομία να επιστρέψει εκεί που ήταν στα τέλη του 2008. Οι Έλληνες μπορεί κάλλιστα να αποφασίσουν κάποια στιγμή ότι η λύση της Αργεντινής είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή. Με άλλα λόγια έξοδος από το ευρώ, χρεοστάσιο και υποτίμηση. Και ίσως να είναι αυτό που ήδη προεξοφλούν οι αγορές.
Ο Μπάρι Άιχενγκριν, οικονομολόγος του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, έχει διατυπώσει το γνωστό επιχείρημα ότι καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν μπορεί να αφήσει το ενιαίο νόμισμα γιατί, κάνοντάς το, θα προκαλέσει τη ‘μητέρα όλων των χρηματοπιστωτικών κρίσεων’. Πολύ πριν ολοκληρωθεί η μακρά πολιτική διαδικασία που απαιτείται ως την ολοκλήρωση των διαδικασιών εγκατάλειψης του ενιαίου νομίσματος από μια χώρα, οι επενδυτές θα έχουν ψηφίσει με τα μετρητά τους. Θα έχουν ξεπουλήσει δηλαδή, τα κρατικά ομόλογα της χώρας και θα έχουν αποσύρει τα λεφτά τους από τις τράπεζες της.
Αλλά αυτό δεν συμβαίνει ήδη στην Ελλάδα; Οι αποδόσεις των 2ετών ελληνικών ομολόγων έχουν φτάσει στο 28%, ενώ τα 10ετή ομόλογα διαπραγματεύονται κάτω του ήμισυ της ονομαστικής αξίας τους. Και είναι πολλοί μήνες πια που οι καταθέτες αποσύρουν χρήματα από τις ελληνικές τράπεζες. Μόνο η περαιτέρω χρηματοδότηση της Ευρώπης και του ΔΝΤ διατηρεί την Ελλάδα στο ευρώ. Κι αυτά τα δάνεια θα πρέπει κάποτε να αποπληρωθούν.
Αν οι Έλληνες καταλήξουν κάποια στιγμή στην εκτίμηση του ότι έχουν ήδη υποστεί – ή είναι πολύ κοντά στο να έχουν ήδη υποστεί – όλες τις αρνητικές επιπτώσεις του χειρότερου δυνατού σεναρίου μιας εξόδου από το ευρώ, χωρίς όμως να έχουν αποκομίσει κανένα από τα πλεονεκτήματά του, μπορεί κάλλιστα να αρχίσουν να σκέφτονται την εγκατάλειψη του ενιαίου νομίσματος. Αν συμβεί κάτι τέτοιο η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ΕΚΤ θα έρθουν σε πολύ δύσκολη θέση. Ένα ελληνικό χρεοστάσιο και η αποχώρηση της Αθήνας από το ευρώ μπορεί να προκαλέσει μια συστημική κρίση σε όλο τον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό κλάδο εξαιτίας της υψηλής έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα. Η ΕΕ δεν θέλει να υποκύψει χωρίς αυστηρούς όρους στη χρηματοδότηση της Ελλάδας εξαιτίας του υψηλού της κόστους και για το φόβο του ηθικού κινδύνου. Αλλά όπως έχουμε δει κατ’ επανάληψη κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όλες οι τυπικότητες παραμερίζονται μόλις το κραχ γίνει αρκετά σοβαρό.
Ας θυμηθούμε για παράδειγμα πώς η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποιούσε δημόσια σχετικά με τις συνέπειες της διάσωσης του χρηματοπιστωτικού οργανισμού Northern Rock, αλλά στη συνέχεια, μετά την κατάρρευση των Lehman Brothers, δεν είχε καμία επιφύλαξη να χρηματοδοτήσει με τεράστια ποσά τις βρετανικές τράπεζες. Μπορεί οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί και οι Φιλανδοί πολιτικοί να διαμαρτύρονται για τα υψηλά κονδύλια που καταλήγουν στην Ελλάδα προκειμένου να ικανοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους, αλλά η εναλλακτική λύση θα είναι πολύ χειρότερη.
Κατά ειρωνικό τρόπο, αν οι Έλληνες αποφάσιζαν ότι η έξοδος από το ευρώ δεν είναι μόνο δυνατή αλλά και επιθυμητή, οι χώρες του πυρήνα με επικεφαλής τη Γερμανία θα υποχρεώνονταν σε πολύ μεγάλες υποχωρήσεις, ακόμα και σε πλήρη διαγραφή του χρέους της Ελλάδας. Βέβαια πριν κάνουν κάτι τέτοιο, οι χώρες του πυρήνα θα εκτιμούσαν προσεκτικά το κόστος της αποδέσμευσης της Ελλάδας σε σχέση με το κόστος άλλης μιας διάσωσης του τραπεζικού τους τομέα. Και δεν θα ήταν μόνο η Ελλάδα. Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, και πιθανότατα η Ισπανία και η Ιταλία, θα ζητούσαν κι αυτές κάποιας μορφής ελάφρυνση του δικού τους εθνικού χρέους αν έβλεπαν την Ελλάδα να διασφαλίζει μια τόσο καλή συμφωνία. Αλλά αυτό θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για τους πολιτικούς που θα έκαναν τις σχετικές υποχωρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, όσο περισσότερο οι Έλληνες πιστέψουν ότι θα ήταν προτιμότερο να βγουν από το ευρώ, τόσο καλύτερη θα είναι η συμφωνία που θα τους προσφέρει η Ευρώπη για να μην το κάνουν.
Θα μπορούσε ο ευρωπαϊκός πυρήνας να κάνει κάτι τέτοιο χωρίς να καταλήξει ο ίδιος στην κατάσταση της Ιρλανδίας, που στηρίζοντας τα χρέη άλλων – των τραπεζών της εν προκειμένη περίπτωση – βυθίστηκε η ίδια σε πτώση; Έχει ενδιαφέρον να δούμε πού θα κάτσουν τα πράγματα εκεί όπου σήμερα κρίνεται η αντιπαράθεση για την Ελλάδα.

3 σχόλια

  1. Συμφωνώ επί το πλείστον σε όλα τα επιχειρήματα. Η Ελλάδα δεν έπρεπε ποτέ να μπει στο ευρώ αλλά η κυβέρνηση Σημίτη το προώθησε για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της βιομηχανίας και των Ελληνικών τραπεζών ώστε να εξαπλωθούν στα Βαλκάνια οπού το εργατικό δυναμικό και οι πρώτες ύλες ήταν φτηνότερες. Όσον αφορά το Μνημόνιο 2, σίγουρα θα πέσει τελείως έξω όπως έγινε και με την προηγούμενη προσπάθεια (Μνημόνιο 1). Ο βασικός του στόχος δεν είναι να βοηθήσει την χώρα να αναστηθεί και η οικονομία να μπει πάλι σε τροχιά ανόδου αλλά να κερδίσει χρόνο για τις τράπεζες του εξωτερικού ώστε να θωρακίσουν τους ισολογισμούς τους και να μην καταρρεύσουν και αυτές με μια πιθανή πτώχευση του Ελληνικού κράτους. Να μην ξεχνάμε ότι και η Αμερική αλλά και η Ασία γενικότερα δεν έχουν πλήρως ανακάμψει από οικονομικής πλευράς οπότε ο τριγμός από μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας θα είναι τεράστιος, και πολύ πιθανό θα δούμε και περεταίρω χρεοκοπίες διεθνών τραπεζικών Οίκων. Αυτό βέβαια είναι κάτι που όλοι από τους υποτιθέμενους ‘σωτήρες’ μας στην Ευρώπη και το ΔΝΤ δεν θέλει κάτω από καμία συνθήκη να δουν. Οπότε εάν η κυβέρνηση έχει σκοπό να σκληρύνει το ‘παιχνίδι’ πρέπει να το χρησιμοποιήσει προς όφελος της χώρας και να απαιτήσει άμεση παραγραφή των τόκων και αποπληρωμή μόνο του κεφαλαίου και ενός μηδαμινού συμβολικού τόκου. Κούρεμα όχι 30% αλλά από 50%+. Κάτω από οποιανδήποτε νομοθεσία η τοκογλυφία είναι αδίκημα και τιμωρείτε. Το να δανείζεσαι με σπρέντ των +1.508 μονάδων στις αγορές κεφαλαίου δεν είναι μήπως τοκογλυφία; Επειδή το ονομάζουμε ελεύθερη αγορά είναι κάτι διαφορετικό; Κάποιοι οικονομολόγοι υποστηρικτές του ελεύθερου φιλελευθερισμού θα πουν ότι αυτό το τεράστιο ‘άρμεγμα’ οφείλεται στο ρίσκο των Ελληνικών ομολόγων. Αλλά και πάλι εγώ θέτω το ερώτημα: ‘Γιατί ο τοκογλύφος δεν κάνει το ίδιο; Άλλωστε δεν δανείζει σε μένα και σε σένα αλλά σε αυτόν που δεν μπορεί να δανειστεί από πουθενά αλλού γιατί δεν έχει πιστωτική φερεγγυότητα’. Οπότε με λίγα λόγια και οι αγορές κεφαλαίου το ίδιο κλέφτες και εκβιαστές είναι, οπότε καλό θα ήταν να μην νιώθουν οι πολιτικοί μας τύψεις εάν δηλώσουν χρεοκοπία και παρασύρουν και μερικούς από αυτούς μαζί. Η χώρα πρέπει να βγει από το ευρώ πάση θυσία. Το θέμα είναι τι ‘χατίρια’ έχουν να εξοφλήσουν;
    Μια τέτοια πολιτική απαιτεί πολύ ισχυρή κυβέρνηση και δεν είμαι σίγουρος για το κατά πόσο η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει αυτή την θέληση. Εάν βγούμε από το ευρώ θα υπάρξει χρεοκοπία σε όλες σχεδόν τις Ελληνικές τράπεζες μια και το 40%+ του Ελληνικού χρέους το έχουν αγοράσει αυτές. Αυτό δεν είναι και τεράστιο πρόβλημα (εκτός και εάν είσαι μεγαλοτραπεζίτης) και δεν με νοιάζει ιδιαίτερα. 1-2 τράπεζες θα μείνουν όρθιες στο τέλος να στηρίξουν την εσωτερική οικονομία (ή θα υπάρξουν συγχωνεύσεις) και η χώρα ξαναρχινά από την αρχή. Το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε άμεσα μια τέτοια κυβέρνηση είναι ο πληθωρισμός. Μια επαναφορά στην δραχμή θα απαιτήσει άμεσα ένα 30%-40% υποτίμηση της δραχμής (μια και σε καμία περίπτωση το 340,75Δρχ/Ευρώ1 δεν ισχύει τώρα). Το καλό μιας τέτοιας κατάστασης είναι το ότι θα ανεβάσει απότομα τις Ελληνικές εξαγωγές. Εάν οι Έλληνες πολίτες είναι διατεθειμένοι να προσαρμόσουν τις ζωή τους στα λίγα και επί το πλείστον ντόπια προϊόντα , ελαχιστοποιηθούν οι εισαγωγές και η κυβέρνηση κοντρολάρει τις τιμές της ενέργειας (100% εισαγωγή περίπου) τότε η χώρα θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της και σιγά-σιγά με εσωτερικές επενδύσεις, νέες τεχνολογίες, τουρισμό, και μείωση της φορολογίας να αρχίσει να έχει οικονομική ανάπτυξη ξανά και να αρχίσει να αντλεί λεφτά πάλι από το εξωτερικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συνέχεια…)
    Επιπλέον, το δημόσιο πρέπει να ξεκαθαρίσει και πολύ κόσμος να αποσπαστεί ή να φύγει από αυτό. Όσοι δεν χρειάζονται θα πρέπει να φύγουν. Έχει δημιουργήσει μια τεράστια “μαύρη τρύπα” και εάν δεν ελεγχθεί και μειωθεί στο ελάχιστο μια πιθανή έξοδος από το ευρώ με τέτοιον ζημιογόνο δημόσιο τομέα είναι απόλυτη καταστροφή. Οπότε εάν επιστρέψουμε στην δραχμή χρειάζεται και άμεσο “κούρεμα” ο Δημόσιος τομέας με αποσπάσεις ή/και επιδοτήσεις για στήριξη της επιχειρηματικότητας σε όσους απολυθούν.
    Η κυβέρνηση θα πρέπει επιπλέον να δεσμεύσει άμεσα τα κεφάλαια και τα πάγια όλων των μεγάλο-οφειλετών του δημοσίου καθώς και να ξεκαθαρίσει την διαφθορά ξεκινώντας πρώτα από όλα από τον “κόπρο του Αυγεία”- τους προηγούμενους δημοσίους λειτουργούς που καταχραστήκαν δημόσιο χρήμα με παράνομο ή και “νόμιμο” τρόπο (πχ. Δωράκια, προμήθειες Υπουργών). Προς αυτό θα πρέπει να καταργηθεί ο γελοιότατος νόμος περί παραγραφής αδικημάτων και να περάσουν από έλεγχο όλοι όσοι διετέλεσαν υπουργοί, σύμβουλοι, υφυπουργοί, μέλη σε επιτροπές εξοπλισμών, κλπ για τα τελευταία 20+ χρόνια (εάν ζουν ακόμα – Εάν όχι, δήμευση περιουσίας από τα παιδιά τους). Δεν ξέρω το κατά πόσο υπάρχει κυβέρνηση που να μπορεί να πάρει τέτοιες γενναίες αποφάσεις για το καλό της χώρας από αυτούς που έχουν μέχρι τώρα κυβερνήσει το κράτος.
    Παναγιώτης Ανδρικόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πήραμε παράταση ζωής μέχρι την ΤΡΙΤΗ , λόγο τεχνικού προβλήματος της ηλεκτρικής καρέκλας , που θα καθίσουμε .
    Τέλος χρόνου, τέλος παράτασης ζωής . Η μπαίνουμε μέσα Η θα μας κάτσουν στην ηλεκτρική καρέκλα . Η απόφαση για την εκτέλεση είναι την ΤΡΙΤΗ 21-6-2011 άλλη αναβολή δεν θα δώσουν .
    ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ :
    ΝΑ ΗΜΑΣΤΕ 1.000.000 ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΓΙΑΤΙ :
    Με ειρηνικό τρόπο δεν πρόκειται να κερδίσουμε τίποτα , χαμένοι θα βγούμε και να μην ελπίζετε τίποτα τσάμπα χάνετε τον χρόνο σας. Το κίνημα αγανακτισμένων πολιτών με ειρηνική και ευγενική παθητική αντίσταση απέτυχε , το πράγμα από την αρχή φαινόταν . Τα αντιλαϊκά μέτρα που θα παρθούν από το ΠΑΣΟΚ θα μας έχουν για πάντα σκλάβους και δεν θα σηκώσουμε ποτέ πια κεφάλι , τα χρήματα που θα παίρνουμε , εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα είναι από 400-1000 ευρώ το πολύ και η ΔΕΗ ,ΕΥΔΑΠ , που θα πουληθούν θα είναι πανάκριβο αγαθό , τα τρόφιμα ακριβά επίσης και οι κεφαλικοί φόροι που θα έχουμε επιπλέον από τους άλλους φόρους ,
    Πρέπει αυτό το κίνημα των αγανακτισμένων πολιτών να αλλάξει τακτική και για να πετύχουν τον στόχο αυτοί που το καπέλωσαν ,
    και κρατούσαν παθητικό και ανενεργό τόσες μέρες τους Έλληνες ροκάνισαν τον χρόνο και τώρα ο χρόνος λήγει την Κυριακή επέτυχαν τον σκοπό τους . Το ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις τακτικές είναι αυθεντία .
    ΜΑΣ ΜΕΝΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΡΙΤΗ 21-6-2011που θα γίνει ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης το ΠΑΣΟΚ , από τη Βουλή :
    Πρέπει να δείξουμε και να τους πείσουμε να καταλάβει το ΠΑΣΟΚ ότι είμαστε αποφασισμένοι ,και έτοιμοι για όλα και δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω , όσοι χιλιάδες κόσμου είμαστε εκεί πρέπει η σκέψη μας και το μυαλό μας να είναι στην κατάληψη της βουλής .
    Πρέπει να περικυκλώσουμε την βουλή ,κυκλικά , με πολεμική τακτική Ρωμαϊκής Φάλαγγας, και να αρχίζουμε να προχωρούμε συντονισμένα οργανωμένα με σχέδιο ,τα φράγματα που έχουν θα υποχωρήσουν από την πίεση η δε αστυνομία δεν θα μπορέσει να κάνει και πολλά πράγματα
    Και από κάποιο σημείο θα σπάσει η αντίσταση της αστυνομίας και από εκεί θα μπούμε μέσα , αυτοί του ΠΑΣΟΚ επειδή είναι φοβητσιάρηδες ΚΑΙ θρασύδειλοι μόλις δουν την πίεση θα αρχίσουν υποχωρούν άνευ ορών .
    Η μουσική που πρέπει να παίζει να είναι από ταινίες , 300 ,
    Braveheart , από επικές πολεμικές ταινίες , τυμπανισμός για επίθεση ,πολεμικά εμβατήρια mythodea ,με αυτά θα ανέβει το ηθικό μας θα είμαστε ποιο επιθετικοί ο εχθρός μας τότε θα φοβηθεί από όλη την πολεμική ατμόσφαιρα που θα δημιουργηθεί .
    Ισχυρή ομάδα περιφρούρησης για απωθήσουμε και να συλλάβουμε και να παραδώσουμε στην αστυνομία τους κουκουλοφόρους και άλλους ταραξίες που σκοπό έχουν σκοπό να σπάσουν τις γραμμές , να κάνουν επεισόδια , και να μας χαλάσουν τα σχεδία για την σωτηρία της πατρίδος μας .
    Όλη η Ελλάδα μαζικά πρέπει να έρθει στο Σύνταγμα , ας βάλουμε και όλοι από 5 ευρώ για να ναυλώσουμε πούλμαν , εισιτήρια για τα καράβια και τραίνου για να έλθουν οι Έλληνες που δεν έχουν χρήματα για ναύλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση