GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πού κολλάει το deal Εθνικής–Εurobank...

Γράφει η Ελίζα Βασιλοπούλου Μπορεί η φημολογία για επικείμενο deal Alpha Bank-Eurobank να συνεχίζεται, παρόλα αυτά τραπεζικοί κύκλοι κ...

Γράφει η Ελίζα Βασιλοπούλου
Μπορεί η φημολογία για επικείμενο deal Alpha Bank-Eurobank να συνεχίζεται, παρόλα αυτά τραπεζικοί κύκλοι και χρηματιστηριακοί υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα «γάμο» μεταξύ των δύο τραπεζών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το προηγούμενο διάστημα έχουν γίνει οι κρούσεις και οι απαραίτητες συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο οι πρώτες εντάσεις διατυπώθηκαν από τον κ. Σπύρο Λάτση και τους επιτελείς του, οι οποίοι διέβλεπαν πως σε περίπτωση συνένωσης...
δεν θα είχαν το πάνω χέρι στις αποφάσεις. Οι πληροφορίες του sofok10.gr αναφέρουν πως Εθνική και Eurobank αναζητούσαν μία φόρμουλα συνεργασίας, μετά το ναυάγιο τις συγχώνευσης της ΕΤΕ με την Αlpha, αλλά κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, εμφανίστηκαν διάφορα εμπόδια.
Στις επαφές που πραγματοποίησαν οι δύο τράπεζες, τα βασικά θέματα που τους απασχόλησαν ήταν σε τι ύψος θα γίνει η ανταλλαγή μετοχών και κυρίως πώς αυτό θα περάσει στην κοινή γνώμη, αλλά και στα επιτελεία των ίδιων των τραπεζών.
Αυτό που προβλημάτιζε τους κ.κ. Ταμβακάκη και Λάτση είναι το γεγονός πως κάποιοι θα θεωρήσουν πως η μεγαλύτερη τράπεζας της χώρας επί της ουσίας «χαρίζεται» στον μεγαλοτραπεζίτη Λάτση. Από την άλλη πλευρά το αφεντικό της Eurobank δεν ήθελε με τίποτα να φανεί πως βρέθηκε σε δύσκολη θέση και «ξεπούλησε» την τράπεζά του στην Εθνική.
Αξίζει να σημειωθεί πως λόγω της μικρής συμμετοχής των Ταμείων στην Εθνική και της κυρίαρχης θέσης του ομίλου Λάτση στη μετοχική σύνθεση της Eurobank, μια συγχώνευση με ανταλλαγή μετοχών θα έφερνε τον ιδιωτικό όμιλο σε θέση κυρίαρχου μετόχου της νέας τράπεζας. Ειδικότερα σε ένα σχήμα συγχώνευσης των δύο η οικογένεια Λάτση θα έλεγχε το 15% με 17% και το ελληνικό δημόσιο μέσω των ταμείων το 10%. Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση θα βρισκόταν εκτεθειμένη σε εξ αριστερών «βέλη», ακόμη και από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με επικρίσεις για εκχώρηση μιας στρατηγικής σημασίας επιρροή του Δημοσίου στη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.
Ένα επιπλέον σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δύο πλευρές είναι αν θα έχει το νέο συγκρότημα που θα δημιουργηθεί, επάρκεια κεφαλαίων για να «σταθεί» χωρίς να χρειασθεί ενίσχυση από την αγορά, ή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η Εθνική εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 4,5 δισ. ευρώ και η Eurobank περίπου 1,6 δισ. ευρώ δηλαδή η Εθνική είναι 2,5 φορές περίπου μεγαλύτερη της Eurobank βάση αποτίμησης. Σε επίπεδο ενεργητικού, η Εθνική είναι μεγαλύτερη κατά περίπου 1,3 φορές. Προφανώς η νέα τράπεζα θα ξεπερνούσε τα 200 δισ. ευρώ ενεργητικό και θα καθίστατο από τις μεσαίες τράπεζες στην Ευρώπη. Επομένως λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα και ο τραπεζικός κλάδος, αλλά και με δεδομένο πως οι δύο τράπεζες έχουν σημαντική έκθεση στα ομόλογα, δεν είναι καθόλου σίγουρο πως το νέο σχήμα θα διέθετε ισχυρή κεφαλαιακή βάση.
Συζητήσεις με ξένους
Τη στιγμή που δεν φαίνεται να προχωρά το deal Εθνικής – Eurobank, το αφεντικό της τελευταίας, έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε στρατηγικές κινήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σπύρος Λάτσης βρίσκεται σε επαφές με ευρωπαϊκές τράπεζες και μελετά το ενδεχόμενο συνεργασίας προκειμένου να προστατεύσει τη Eurobank. Ο κ. Λάτσης δεν επιθυμεί να βάλει τα χέρι στην τσέπη σε μία ενδεχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας του (θα αναγκαστεί να το κάνει, καθώς ελέγχει περί 45%) και γι’ αυτό το λόγο έχει στρέψει το ενδιαφέρον σε άλλα ευρωπαϊκά ιδρύματα. Μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι η BNP Paribas, παλιά γνώριμη της Eurobank, η οποία από πέρυσι το καλοκαίρι είχε εκδηλώσει την πρόθεσή της για στρατηγική συμμαχία με την τράπεζα του Λάτση. Όμως τότε οι Γάλλοι, συνάντησαν την άρνηση του Λάτση, ο οποίος έβλεπε με καλύτερο μάτι μια συμμαχία με την Εθνική Τράπεζα. Η BNP Paribas ήταν υποψήφια και για την εξαγορά του 70% της θυγατρικής του Λάτση στην Πολωνία, της Polbank, την οποία τελικά «κέρδισε» με 600 εκατ. ευρώ η αυστριακή Raiffeisen. Λέγεται ότι και τότε η ΒΝΡ είχε ζητήσει ανταλλαγή μετοχών. Τώρα όμως οι συνθήκες έχουν δυσκολέψει ακόμη περισσότερο για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο και ο Σπύρος Λάτσης είναι αποφασισμένος να παραμερίσει κάποια από τα «θέλω του», προκειμένου να κάνει την κίνηση – μάτι και να ηγηθεί των εξελίξεων στις τράπεζες.

3 σχόλια

  1. Κάλεσμα προς τον ΚΩΝ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ , να επιστρέψει
    με ένα νέο κόμμα , για να ξαναφέρει την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ της χώρας μας που χάθηκε .
    Και να επανέλθει η οικονομία μας όπως ήταν μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 .
    ΕΠΙ ΚΩΝ . ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ :
    Spreads : κάτω από 150 μονάδες , τώρα με τον Γ.Παπανδρέου είναι : 1400 μονάδες .
    Δανεισμός : επιτόκιο 1.56 % , τώρα με τον Γ. Παπανδρέου είναι : Από 5% -15% .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ...

    Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ..
    ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ.....

    ------------------------------------------------------------------

    Κάτοικοι βορείων προαστίων θα είναι από το Πάσχα η Τατιάνα Στεφανίδου και ο Νίκος Ευαγγελάτος.
    Το κόστος της νεόδμητης βίλας στην Κηφιασιά μαζί με το οικόπεδο αγγίζει το 1.500.000 ευρώ.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Real News», ο Νίκος Ευαγγελάτος έκανε την τελική επιλογή του καινούργιου σπιτιού κυρίως λόγω της σύγχρονης κατασκευής και των ανέσεων που διαθέτει.

    Μεγάλο ρόλο στην εκλογή της περιοχής έπαιξε η απόσταση των δύο δημοσιογράφων από τον χώρο εργασίας τους μια και η Τατιάνα Στεφανίδου δουλεύει στην Κηφισιά ενώ ο Νίκος Ευαγγελάτος στο Μαρούσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τά πράγματα είναι απλά.
    Η συγχώνευση κολλάει στούς υψηλά αμοιβόμενους,
    πού θέλουν νά βγάλουν από τή μύγα ξύγγι.
    Αχόρταγοι ρέ πούστη μου,αχόρταγοι...
    Τά περί ονομασίας είναι "νάχαμε νά λέγαμε".
    Όταν ρέ τραπεζίτη-σύμβουλε θά ξεψυχίσεις,
    τά λεφτά θά σού τά βάλουν....πάλι ξέφυγα.
    Τό ότι η συγχώνευση αποτελεί ευφαλτήριο τής
    Ελληνικής οικονομίας δέεεεν τούς ενδιαφέρει.
    Αυτοί δέν είναι κομματόσκυλα,είναι άλλο είδος.
    Όοοοοολα γιά τή πάρτι τους.Απάτριδες.
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση