GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις των Social Media...

Από marketingweek.gr Τα τελευταία στοιχεία για τις επιπτώσεις που έχουν τα Social Media στη διαφημιστική δαπάνη παρουσιάζουν ιδιαίτερο...

Από marketingweek.gr
Τα τελευταία στοιχεία για τις επιπτώσεις που έχουν τα Social Media στη διαφημιστική δαπάνη παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τους διαφημιζόμενους. Έρευνα της Ogilvy δείχνει ότι ο συνδυασμός Social Media με άλλα Μέσα, όπως είναι η Τηλεόραση, ο Τύπος και η Υπαίθρια Διαφήμιση, αλλά και οι κλασικές δημόσιες σχέσεις, πολλαπλασιάζει 2 έως 7 φορές την πιθανότητα κατανάλωσης και κατά συνέπεια, της σχετικής δαπάνης.
Η έρευνα μπορεί να είναι industry specific, αφού πραγματοποιήθηκε με αντικείμενο καταναλωτές υπηρεσιών επιχειρήσεων «fast food», όμως είναι σαφές ότι το εύρημα αυτό έχει και ευρύτερη σημασία.
Η θεωρία ότι ο συνδυασμός...
διαφορετικών Μέσων δημιουργεί ισχυρές συνέργειες είναι γνωστή εδώ και πολλές δεκαετίες και τα συμπεράσματά της διαπίστωσης αυτής, εφαρμόζονται εμπράκτως σχεδόν από το σύνολο των διαφημιζομένων. Είναι λοιπόν λογικό να ισχύει κάτι τέτοιο και για τα Social Media. Το ερώτημα και το υπονοούμενο από την έρευνα της Ogilvy, είναι αν οι σχετικές συνέργειες είναι άλλης τάξεως μεγέθους από τις συνέργειες μεταξύ των κλασικών διαφημιστικών Mέσων.
Για να απαντηθεί τελεσιδίκως το ερώτημα αυτό, απαιτούνται πολύ περισσότερα στοιχεία και πολύ πιο εκτεταμένη έρευνα. Όμως είναι πολύ πιθανό όντως η Ogilvy να έχει στην προκειμένη περίπτωση αναδείξει μια πραγματική πηγή σοβαρών ωφελειών για τους διαφημιζόμενους, που θα αξιοποιήσουν τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα στοιχεία αυτά.
Ο λόγος είναι ότι τα Social Media, σε σχέση με τις άλλες μορφές επικοινωνιακών δράσεων, διαθέτουν δύο πολύ ισχυρά πλεονεκτήματα. Τη δυνατότητα στόχευσης υψηλής ακρίβειας που δεν αφορά μόνο στο είδος του καταναλωτή, αλλά ενδεχομένως και στον τόπο και τον χρόνο της κατανάλωσης (κάτι που μπορεί να ισχύει πάντως και για άλλες μορφές διαδικτυακής επικοινωνίας) και τη οικειότητα και το «μη διαφημιστικό» περιβάλλον που προσφέρει το συγκεκριμένο Μέσο.
Τα πλεονεκτήματα αυτά για να μεγιστοποιηθούν απαιτούν όμως και την ισχυρή παρουσία της παραδοσιακής διαφημιστικής επικοινωνίας, αφού σε αντίθεση με τα περισσότερα διαφημιστικά Μέσα, τα Social Media έχουν και μια αδυναμία. Η απόλυτη διαφημιστική τους ισχύς είναι μικρότερη από αυτή των παραδοσιακών Μέσων. Δεν ασκούν την υψηλή διαφημιστική πίεση που ασκεί για παράδειγμα η Τηλεόραση. Το «μη διαφημιστικό» περιβάλλον, στην προκειμένη περίπτωση, μετατρέπεται από πλεονέκτημα σε μειονέκτημα.
Το να είναι όμως ένα Μέσο πολύ ισχυρότερο από πλευράς συνεργειών, σε σύγκριση με την αυτοτελή διαφημιστική του ισχύ, στο σημερινό πολυσύνθετο μιντιακό κόσμο κάθε άλλο παρά πρόβλημα αποτελεί. Αντίθετα μπορεί να οδηγήσει στη χρήση του από πολύ περισσότερους διαφημιζόμενους, ιδίως με δεδομένο ότι το κατώφλι, πάνω από το οποίο το συγκεκριμένο Μέσο είναι αποτελεσματικό, είναι ιδιαίτερα χαμηλό, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να αξιοποιηθεί και σε χαμηλού προϋπολογισμού εκστρατείες, που υπό άλλες συνθήκες θα δικαιολογούσαν ένα μόνο παραδοσιακό Μέσο.
Οι αρχικές αυτές σκέψεις δεν μπορούν πάντως να υποκαταστήσουν ούτε την περαιτέρω έρευνα για την αποτελεσματικότερη χρήση των Social Media, ούτε την ανάγκη οι εταιρείες (εν πολλοίς εξειδικευμένες), που ασχολούνται με τις εκστρατείες στο Μέσο αυτό να συνεργάζονται πολύ στενά με τις κλασικές διαφημιστικές εκστρατείες για τη μεγιστοποίηση αυτών των συνεργειών.

1 σχόλιο

  1. Πότε θα πάψει επί τέλους η σκλαβιά των εργαζομένων στην Ελλάδα από τους ίδιους και τους ίδιους συνδικαλιστές;
    Από πού βγαίνει ότι ένας που μπήκε στον συνδικαλισμό από τα είκοσι του μέχρι και να συνταξιοδοτηθεί θα είναι συνδικαλιστής και σε τέτοιο βαθμό που να μην δουλεύει αλλά να δουλεύει τους άλλους εργαζόμενους με μικροεκδουλεύσεις του τύπου, εγώ θα σε στείλω διακοπές τζάμπα όπως πχ. Συμβαίνει στη ΔΕΗ, εγώ θα μεριμνήσω για σένα στην μετάθεση, εγώ θα σε καλύψω τώρα που σε πιάσανε να κλέβεις δημόσιο χρήμα, εγώ θα φροντίσω για το διορισμό της κόρης σου, εγώ θα προβιβάσω διευθυντή, εγώ θα στριμώξω τον προϊστάμενο σου που σε στρίμωξε να δουλεύεις κλπ;
    Για να γλυτώσουμε από αυτούς τους αλήτες γιατί περί αλητών πρόκειται που βρήκαν τον συνδικαλισμό για βήμα που θα τους απαλλάξει για όσο θεωρούνται εργαζόμενοι από εργασία, που θα τους δώσει την δυνατότητα να ασκούν εξουσία, που θα δώσει την ευκαιρία σε κάποιους από αυτούς να πλουτίσουν, που θα τους δώσει την δυνατότητα να τακτοποιούν τα παιδιά τους εξαργυρώνοντας την θέση τους, θα πρέπει να γίνει νόμος που να μην επιτρέπει να είναι κάποιος εργαζόμενος σε συμβούλιο σωματείου εργαζομένων και κατ’ επέκταση σε διοικητικές θέσεις σωματείου πάνω από δυο θητείες.
    Μόνο έτσι οι τίμιοι εργαζόμενοι θα πάψουν να τους βλέπουν σαν αφέντες τους που μπροστά τους θα σκύβουν το κεφάλι υποτακτικά και πίσω τους σαν δειλοί θα τους βρίζουν.
    Μόνο αν πάψουν όλοι αυτοί να είναι μόνιμοι συνδικαλιστές θα πάψουν και οι εργαζόμενοι να ψηφίζουν στα σωματεία τους σαν πρόβατα επηρεασμένοι από τον φόβο γιατί με φόβο τους βλέπουν και τρομοκράτες, ναι σαν τρομοκράτες γιατί αν ρωτήσετε ένα εργαζόμενο που θέλει να πει την αλήθεια ποιον φοβάται περισσότερο τον διευθυντή του ή τον συνδικαλιστή του θα σας πει τον συνδικαλιστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση