GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πανεπιστημιακά (2)...

Του Θανάση Νικολαΐδη ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ την μεγάλη αλλαγή στα Πανεπιστήμια και μας προέκυψαν οι (κάποιοι)…πρυτάνεις. Οργανωμένοι υπερασπιστές τ...

Του Θανάση Νικολαΐδη

ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ την μεγάλη αλλαγή στα Πανεπιστήμια και μας προέκυψαν οι (κάποιοι)…πρυτάνεις. Οργανωμένοι υπερασπιστές του πανεπιστημιακού κατεστημένου, «αντιστασιακοί» της επιχειρούμενης αλλαγής, κινδυνολόγοι. Εκπρόσωποι της «πνευματικής» συντεχνίας που οφείλουν(;!) να προστατέψουν και να υπερασπίσουν. Με ό,τι περνάει απ’ το χέρι και το μυαλό τους.
ΜΕ τον κ. Μυλόπουλο της «ζαρντινιέρας» μεταμορφωμένο σε λαλίστατο «αντιστασιακό» της μεταρρύθμισης. Πρύτανη περιζήτητο στα «παραθύρια», συντονισμένον με...
 «μπάσους» και «τενόρους». Και, αντί να μιλήσει για κυκλώματα που λυμαίνονταν ακόμα και τα…πανεπιστημιακά καύσιμα, για οικογενειοκρατία και διαπλοκή με τους «φοιτητικούς»…εκλέκτορες, κινδυνολογεί για το μέλλον, αμύνεται για το παρελθόν και…αποχωρεί. Δεν μονοπώλησε τον λόγο, δεν τον ακούσαμε «εκστασιασμένοι», δυσαρεστήθηκε, πέταξε τα ακουστικά. Ωστόσο, πρόλαβε να μας…τρομάξει πως θα του(ς) κόψουν το ρεύμα με τα λιγοστεμένα κονδύλια κι έβαλε το …κερασάκι. «Η σχολή μου ήρθε, παγκόσμια, στην 50ή θέση». Κι εμείς που νομίσαμε πως η εξυπνάδα των παιδιών τα έφερε στην τιμητική αυτή θέση…Πως και χωρίς το πανεπιστήμιο θα το’ χαν κατορθώσει…
ΤΟΥΣ θέλαμε πρωτοπόρους και μας βγαίνουν φανατικοί της συντήρησης. Μην αλλάξει το «σύστημα» και χαθούν προνόμια. Λες και τα πανεπιστήμια ιδρύθηκαν για την καθηγητική έδρα (κάτι μας θυμίζει…), για τους πρυτάνεις και το προσωπικό, για τη γραφειοκρατία τους που (εκ)τρέφει κηφήνες, για τη συντεχνία τους που θέλει μακροημέρευση. Κι αν ο διάλογος δεν είναι εξαντλητικός, μην περιμένεις βήμα. Κι εν είναι μέχρι τελικής πτώσεως, περίμενε σημειωτόν, μέσα σε κραυγές και αντιρρήσεις.
ΟΛΑ και όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος και τα πράγματα μιλάνε μόνα τους. Κάτι πρέπει να γίνει επειγόντως, ακόμα και με το ρίσκο προς το χειρότερο (αν υπάρχει παρακάτω σκαλί) κι ας μας «τρομοκρατούν» οι…τρομοκρατηθέντες. Με τα κόμματα έξω απ’ το παιχνίδι των καθηγητών, έξω κι απ’ τα φοιτητικά αμφιθέατρα. Με νόμους και κανόνες που θα αδειάσουν τα κυλικεία, θα γεμίσουν τα αναγνωστήρια και τις βιβλιοθήκες, θα προστατέψουν το πορτοφόλι του φορολογουμένου. Με τη λιτότητα να δυναμώνει την πνευματικότητα, μιας και η μόρφωση δεν πολυσχετίζεται με το χρήμα κι ας το νομίζουν οι πολλοί πως πουλιέται κι αγοράζεται. Αν θέλουν το «σύστημα» ανέπαφο για να παράγει την καλυμμένη αγραμματοσύνη του κομπιούτερ, εμείς θέλουμε σκεπτόμενους, για γνώση πρωτογενή, γνήσια και δυνατή.

13 σχόλια

  1. Ένα πράγμα οδήγησε την Ελλάδα εδώ που είναι.
    Οι αιώνιοι φοιτητές.
    Διαγράψτε τους και η Ελλάδα θα κερδίσει 10 απιθανικομύρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω μυρίζομαι πρώην αριστερό νυν φιλελευθερο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξέρεις γιατί φωνάζουν,Νικολαίδη,οι ψευτοαριστεροί πρυτάνεις και οι συν αυτοίς,γιατί δεν πρόλαβαν να διορίσουν και τα εγγόνια τους στα πανεπιστήμια.Ας τους δώσει λίγο χρόνο διαλόγου ακόμη η Διαμαντοπούλου μήπως και προλάβουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΑΣΟΚΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ ΑΚΟΥΤΕ ΠΑΣΟΚΟΙ... Είναι η φωνή της συνείδησής σας. Μετανοείτε γιατί στην κόλαση θα καείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. χαχαχα... από πάνω. Καλά τα λες. Αλλά υπάρχει πασόκος με συνείδηση;;;;;;;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ας αρχίσει η ανάκαμψη της ΕΛΛΑΔΑΣ από τα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ..........

    Διαλύστε άμεσα την διεφθαρμένη Πανεπιστημιακή κοινότητα και τους αστείους Μυλόπουλους......

    Τα ξένα Πανεπιστήμια αηδιάζουν σε κάθε συνεργασία με τους δικούς μας κοπρίτες......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. περα απο κομματα παει να γινει κατι να ελεγθει μια φορα ολη αυτη η μαφια των πανεπιστημιων που θελαν μονο λεφτα να κανουν οποιους θελουν καθηγητες και να μην γινεται καθολου ελεγχος..γιαυτο ειχαν λυσαξει πριν 5 χρονια στην ιδρυση ιδιωτικων πανεπιστημιων..φτανει πια με τους καθηγηταδες μονο λεφτα να τρωνε γνωριζουν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έλα ρε σώσατε τους παπάδες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εκκλησία - Παιδεία: 1 - 0
    Και δεν είναι στημένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ε ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΑΓΑΠΗΤΕ !
    Το παιδί του εργαζόμενου που δεν θα μπορεί να πάει με τα λεφτά του μπαμπά στο εξωτερικό για κάποιο από τα τρία στάδια ( προπτυχιακά -μεταπτυχιακά - διδακτορικό ) γιατί το αποκλείουν από την καθηγητική εξέλιξη;
    Γιατί δεν υπάρχει καμία μεταβατική διάταξη στο Νομοσχέδιο, ενώ στο αρχικό σχέδιο υπήρχε;
    Γιατί τόσο ξεβράκωμα στους ξένους και τόση πια απαξία σε κάθε τι ελληνικό;
    Ξέρετε ο χωριάτης που ξαφνικά μαθαίνει μια γλώσσα, ζει λίγο στο εξωτερικό και ξαφνικά αισθάνεται τουλάχιστον λόρδος , είναι πολιτισμικά νεόπλουτος.
    Αυτά τα ολίγα γιατί με πληγώνει αυτή η απαξία του ελληνισμού που ζούμε σήμερα και που προσωπικά περίμενα ότι δεν θα εισήγετο και στην παιδεία.
    Σαφώς η παιδεία θέλει μεγάλες τομές , η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει τεράστιες ευθύνες, αλλά ο λαός λέει δέκα φορές μέτρα και μία κάρφωσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρειαζόμαστε την εμπειρία και τις καλές πρακτικές του εξωτερικού και δεν πρέπει να είμαστε κομπλεξικοί ούτε με τα ξένα πανεπιστήμια ούτε και με όσους είχαν την τύχη να βρεθούν σε μια άλλη χώρα.
    Αλλά αυτές τις πρακτικές πρέπει να τις εντάξουμε σε μια πολιτική απόφαση στο εξής ερώτημα:θα συνεχίσει,έστω και με δυσκολίες,να έχει ευκαιρίες μόρφωσης το παιδί του εργαζόμενου;
    Ως τώρα,τα μεγαλύτερα εμπόδια τα παιδιά των λαϊκών τάξεων δεν τα βρίσκουν στο ίδιο το πανεπιστήμιο παρά τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις του,αλλά στη ζούγκλα που θέλει να λέγεται ελληνική αγορά εργασίας που όμοιά της δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη.
    Η ζούγκλα δεν χρειάζεται γνώσεις,αντίθετα τις εχθρεύεται.Χρειάζεται ψευτοκαταρτίσεις και υποταγή.Βλέπετε,οι γνώσεις συνεπάγονται δικαιώματα και απαιτήσεις.
    Αυτή την κατάσταση δυο επιλογές έχεις για να την αντιμετωπίσεις.
    Ή θα ελέγξεις τη ζούγκλα για να τη φέρεις στα μέτρα της γνώσης ή θα απαξιώσεις τη γνώση για να τη φέρεις στα μέτρα της ζούγκλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολλά λέγονται για την αξία των Ελληνικών Πανεπιστημίων.Άλλοι τα κατακρίνουν σε υπερθετικό βαθμό και άλλοι τα επαινούν .Πολλοί κάνουν συγκρίσεις με μια γενική διάσταση αναφέροντας "τα πανεπιστήμια του εξωτερικού "Αλήθεια ποια όμως πανεπιστήμια του εξωτερικού; Εξωτερικό είναι και η Μαλαισία , η Γκάνα , η Βουλγαρία η Αγγλία .
    Για ποιο επίπεδο ακριβώς ομιλούμε όμως;Για το επίπεδο των Αμερικάνικων Πανεπιστημίων , των Αγγλικών ....και ...; ;

    Υπάρχουν αξιολογικοί πίνακες που κατατάσουν διεθνώς τα Πανεπιστήμια..Με βάση ποια κριτήρια όμως έχει αναρωτηθεί ποτέ κανείς ; Κριτήριο είναι σίγουρα τα διεθνή βραβεία και όχι μόνο (ορθώς μεν), αλλά και τα εν λόγω πάντα δίδονται αξιοκρατικά ;Υπάρχουν πολλά παραδείγματα επιστημόνων κορυφαίων οι οποίοι ποτέ δε βραβεύτηκαν ή εν πάσει περιπτώσει δε βραβεύτηκαν όπως άξιζε με ένα Νόμπελ , ένα Fields κλπ ...Τρανό παράδειγμα ο Νικολά Τέσλα και ο Καραθεωδορή .
    Αφού όλα αυτά τα ιδρύματα παγκοσμίου φήμης είναι τόσο ποιοτικά , γιατί βγάζουν ανθρώπους αδιάφορους; (Βλέπε Τζορτζ Μπους , βλέπε όλους σχεδόν τους πολιτικούς αλλά και οικονομικούς ταγούς εταιριών και βλεπε και το γείτονα σου που έχει σπουδάσει στο Λονδίνο ...)Γιατί τέτοια έλειψη στοχασμού , τέτοια απανθρωπιά;Τέτοια αδιαφορία;Μόνο η απόλυτη εξειδίκευση όσον αφορά εργασιακά εφόδια μετρά τελικά; Αυτή είναι η έννοια λοιπόν της παιδείας και του πνευματικού ανθρώπου;
    Αν είναι αυτή τότε , σίγουρα οι αλλαγές πρέπει να γίνουν μόνο σε διοικητικά , εκλεκτορικά και οικονομικά θέματα με σημειώσεις και φυλάδες έτσι ώστε να μη γίνονται έξοδα για βιβλία ... όπως θέλει η κ Διαμαντοπούλου και οι όμοιοι της ....

    Ζήτω η νέα παιδεία !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εεεε Θανάσηηη,
    γιά το άσυλο μούγγα?Τζίζ?
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση