GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αννα, άκου έναν Βουλευτή και Καθηγητή‏...

Από τον Κώστα Καρτάλη http://www.aixmi.gr/   Έχω το συγκριτικό πλεονέκτημα (ή και μειονέκτημα) να μπορώ να «διαβάσω» το σχέδιο ...

Από τον Κώστα Καρτάλη

Έχω το συγκριτικό πλεονέκτημα (ή και μειονέκτημα) να μπορώ να «διαβάσω» το σχέδιο νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και ως Βουλευτής και ως Καθηγητής Πανεπιστημίου. Αυτό με επιφορτίζει με αυξημένες ευθύνες για τη διαμόρφωση κοινών τόπων –προφανώς για το κοινό καλό- ακόμα και αν κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε «σύγκρουση» τα δύο λειτουργήματα που υπηρετώ σήμερα ή και να κινδυνεύσω να χαρακτηρισθώ ως ιδιοτελής είτε από τη μία πλευρά είτε την άλλη.
Δεν θα μπω στον πειρασμό της κατεδάφισης.Το σχέδιο νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχει θετικά σημεία που αξίζει να στηριχθούν :
- τη γενναία διάθεση για αναδιάρθρωση του «πολυτελούς» χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τη συγχώνευση (προφανώς με κριτήρια) τμημάτων, σχολών ή και ΑΕΙ
-τη συγκροτημένη χρηματοδότηση των ΑΕΙ μέσα από...
 τετραετείς συμφωνίες προγραμματισμού
- την αναβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας
- την οργάνωση της ακίνητης περιουσίας των ΑΕΙ, με στόχο την αξιοποίηση της
- τη στήριξη των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών, αλλά και την έμφαση στην αξιολόγηση.
Έχει, όμως, και σημεία που πρέπει να αλλάξουν. Επικεντρώνομαι σε δύο μόνο από αυτά: στη διάκριση Σχολής-Τμήματος και στο μοντέλο διοίκησης.
Ως προς το πρώτο σημείο, το νομοσχέδιο επιμένει στην υποβάθμιση των σημερινών Τμημάτων (που, μάλιστα, τα καταχωρίζει ως προγράμματα σπουδών αγνοώντας τη σημασία της έρευνας) και στην ισχυροποίηση των Σχολών. Έχει δίκιο όταν υποστηρίζει ότι τα Τμήματα της ίδιας Σχολής πρέπει να «μιλούν» και να συντονίζονται μεταξύ τους, έχει όμως λάθος όταν θεωρεί ότι η ομαδοποίηση τους βελτιώνει εξ΄ ορισμού την ποιότητα των σπουδών ή στηρίζει τα εργαστήρια που λειτουργούν σε κάθε Τμήμα ή ενισχύει την πολυπόθητη έρευνα.
Ο πρώτος κοινός τόπος που προτείνω είναι το σχέδιο νόμου να απομακρυνθεί από την ομογενοποίηση –και ομαδοποίηση– σε επίπεδο Σχολών που προτείνει και να στηρίξει την ανάπτυξη των υγιών εκπαιδευτικών και ερευνητικών δυνάμεων, με βασική ακαδημαϊκή μονάδα το Τμήμα.
Ως προς το δεύτερο σημείο, είμαι βέβαιος ότι το σχέδιο Νόμου επιθυμεί να ενισχύσει τη διαφάνεια, όμως με το μοντέλο διοίκησης που δρομολογεί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ενισχυθεί η αδιαφάνεια, να σκληρύνουν οι ιεραρχίες και να παγιωθούν –αντί να αντιμετωπισθούν– οι παθογενείς αλληλεξαρτήσεις που καταγράφονται σήμερα. Γνώμη μου είναι ότι τα Πανεπιστήμια δεν μπορεί να διοικούνται με λογικές ή μοντέλα ΔΕΚΟ και δεν έχω ούτε μία καλή εξήγηση για τις υπερβολικές αρμοδιότητες που προσφέρονται σε λίγους μόνο ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα είναι διορισμένοι και μάλιστα για δύο θητείες (4+4 έτη) τη στιγμή που οι σημερινές Πρυτανικές αρχές όχι μόνο εκλέγονται, αλλά και έχουν μία θητεία κατά μέγιστο.
Με τρομάζει ότι το πανίσχυρο Συμβούλιο Διοίκησης δεν θα λογοδοτεί πουθενά, με προβληματίζει ότι μέχρι και ο Πρύτανης θα μπορεί να παύεται εν μέσω της θητείας του…, και με ενοχλεί η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τα μέλη ΔΕΠ, όπως αυτή αποτυπώνεται από το γεγονός ότι ακόμα και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης θα είναι εκτός Πανεπιστημίου…
Γνωρίζω ότι το σημερινό μοντέλο διοίκησης των Πανεπιστημίων έχει προβλήματα. Όταν είσαι από μέσα, εντοπίζεις τις κινήσεις που μπορεί να διορθώσουν τα προβλήματα και αναζητείς συνέργειες για να τις εφαρμόσεις. Όταν είσαι από έξω, στρέφεσαι σε ξενόφερτα μοντέλα και καταλήγεις συνήθως σε ατελείς λύσεις.
Ο δεύτερος κοινός τόπος που προτείνω είναι η απευθείας εκλογή Πρύτανη και Αντιπρυτάνεων, κυρίως από το σώμα των μελών ΔΕΠ, η διατήρηση των αρμοδιοτήτων στο επίπεδο της Συγκλήτου, αλλά και η συγκρότηση Συμβουλίου Διοίκησης (και με εξωτερικά μέλη) που θα έχει ισχυρό ελεγκτικό και γνωμοδοτικό ρόλο και στο οποίο θα λογοδοτούν οι Πρυτανικές Αρχές.
Αντί επιλόγου
Πιστεύω ότι κάθε νομοσχέδιο, αλλά ιδίως αυτό που αφορά στα Πανεπιστήμια μας, πρέπει να κλείνει τον κύκλο του στη Βουλή ως κοινός τόπος και όχι ως προαναγγελία προβλημάτων. Σε αυτό το μήκος κύματος θα κινηθώ κατά την επεξεργασία του.
Όπως και πιστεύω ότι όσο και αν προσπαθήσω, δεν θα ανακαλύψω ούτε μία σπιθαμή κοινού τόπου στην πρόβλεψη του νομοσχεδίου για την κατάργηση των Πρυτανικών Αρχών πριν ολοκληρώσουν τις θητείες τους -για τις οποίες εξελέγησαν δημοκρατικά.
*Ο Κώστας Καρτάλης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Βουλευτής του νομού Μαγνησίας με το ΠΑΣΟΚ

10 σχόλια

  1. Ασε ρε καρτάλη πές μας πότε δούλεψες στο πανεπιστήμιο και μιλάς γιαυτό. παιδί του κοματικού σωλήνα ήσουν πάντα και έτσι βγήκες στη βουλή! ή μήπως σε θίγει προσωπικά αφού είσαι αναπληρωτής και δεν θα μπορείς να επηρεάζεις τίποτε.
    Ειναι το καλύτερο νομοσχέδιο που πέρασε ποτέ από τη βουλή μπράβο στην άννα και τους συνεργάτες της καιστον γιώργο που την εμπιστεύτηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αϊντε παλικάρι μου,
    Άϊντε κ. Βουλευτά και Καθηγητά μας...
    Μόνον αν προστεθεί άρθρο στο Ν/Σ που θ’ απαγορεύει τις δύο θέσεις, ήτοι (Κοινοβούλιο + Πανεπιστήμιο) τότε, μόνον, τότε θα το αποδεχτούμε (δηλ. ποτέ...).
    Και τα περί "μερικής απασχόλησης", αφήστε τα για αλλού κ. Βουλευτά και Καθηγητά μας. Σαν τόσους και τόσους, π.χ. τον Αλογοσκούφη που πήγε πίσω στα αμφιθέατρα... Ποιόν δουλεύετε ρε σεις?
    Μέσα στο χώρο είμαστε, με θητεία ΠΔ407 επί χρόνια. Με μειλίχια γραφή "ναι μεν αλλά... συμφωνώ αλλά ακούστε με …" και στιλ "...τρίτος δρόμος για το Σοσιαλισμό…", και μετά θετική ψήφο στη Βουλή, σαν να μην τρέχει τίποτα.
    Θα τη θυμόμαστε την αντίδραση του συναδέλφου σας (ούτε καν το όνομα του, αυτού του τραγικού τύπου που τον έλουζαν με φραπέ, δεν θυμάμαι) που δικαιολόγησε την ψήφο του. Κοιτάξτε, λοιπόν, μη βρεθείτε κι εσείς στην ίδια θέση κ. Βουλευτά και Καθηγητά μας... (σίγουρα και το όνομα σας δεν θα το θυμόμαστε, μόνον οι αποσπασμένοι καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης που τους βοηθήσατε, ίσως, το θυμούνται, ίσως...)
    Άϊντε και πάλι! Ντροπή σας
    Ένας επί χρόνια ερευνητής στο ΑΠΘ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για σάπιες ντομάτες και για γιαούρτωμα είσαι χλιμίτσουρα προσκυνημένε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο εκ Πάτρας καταγόμενος αναπληρωτής καθηγητής Καρτάλης, εκμεταλλευόμενος το ιστορικό όνομα των Καρτάληδων του Βόλου και το κόμμα, έγινε βουλευτής Μαγνησίας. Με τέτοια εύκολη διαδρομή γιατί να μην του ανοίξει η όρεξη να θέλει να γίνει και υπουργός. Είναι βέβαιο ότι σαν υπουργός θα σιωπήσει. Επειδή όμως υπουργός δεν θα γίνει, ας διατυπώνει τις αντιρρήσεις του μέχρι τις προσεχείς εκλογές. Μετά θα ξεχαστεί και αυτός…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΟΛΛΟΙ ΘΑ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟ 1268 ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΠΟΥ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΩΣ ΤΟΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΤΕΡΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ


    ΤΡΙΑΝΤΑ ΣΧΕΔΟΝ ΧΡΟΝΙΑ ΧΡΕΙΑΣΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΣΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΗΤΑΝ Ο ΝΟΜΟΣ 1268 ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΥΝΟΥΧΙΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ


    ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ
    ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
    ΕΡΕΥΝΑ
    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ
    ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΜΕ MANAGERS ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
    … ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΙΣ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΑΝΔΡΕΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ
    «ΠΑΤΕΡΝΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ» ΚΑΙ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ» , ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΜΕ ΕΥΚΟΛΙΑ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΣ ΑΝΑΤΡΕΞΕΙ ΣΤΟ CITATION INDEX TOY ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΠΡΥΤΑΝΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ, ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΠΛΑΣΣΑΡΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΩΣ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΤΙΣ «ΓΕΛΑΝΤΖΙ» ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΑΝΔΡΕΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ …. ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΒΟΚΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ντροπή σου Καρτάλη και σε νόμιζα για σοβαρό.
    Και εσύ Μαυρογυαλούρος?
    Μετά τα τελευταία γεγονότα δεν αντιλαμβάνεσαι ότι οι Καθηγητάδες έχουν ξεβρακωθεί τελείως.Ενας εσμός καραγκιόζηδων και τρωκτικών που παριστάνουν τους πνευματικούς ανθρώπους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κολοχανείον "Το ωραίο ΠΑΣΟΚ":

    Βουλευτής ζητάει την παραίτηση Ραγκούση-Νταλάρα ο οποίος απαντά "εφαρμόζω το νόμο που ψήφισες"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν ενδιαφέρει τι έχετε με τον Καρτάλη [βουλευτή ή πανεπιστημιακό] εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι ότι τα σημεία που θίγει είναι πολύ σοβαρά για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου και της συνταγματικής νομιμότητας. Και θυμηθείτε ότι όλοι εσείς που σήμερα κάνετε κριτική εκ του ασφαλούς έχετε συνεισφέρει στην αποδόμηση του πρωτοποριακού νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση με τις εκπτώσεις που κάνατε στην απαξιώση των θεσμών συμμετοχής και κοινωνικού ελέγχου της παιδείας και όχι μόνο. Είναι το ίδιο επιχείρημα με το ότι για όλα φταίει ο συνδικαλισμός ως θεσμός και όχι τα πρόσωπα που τον υπηρετούν. Είναι πολύ επικίνδυνη η άποψη ότι «πονάει χέρι κόβουμε χέρι» Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΑΜΑΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ…

    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ «ΚΕΝΤΡΟ»ΔΕΞΙΑ ΤΗΣ ΝΔ, ΚΥΡΙΟΙ...

    ΥΜΝΗΤΕΣ ΤΩΝ ΟΛΙΓΟΦΡΕΝΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΤΥΠΟΥ ΠΑΤΤΑΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ...

    ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΟΙ, ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΒΟΛΩΝ (ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΩΝ, ΧΙΤΩΝ, ΧΟΥΝΤΙΚΩΝ ΚΛΠ. ΠΡΟΔΩΤΩΝ)...

    ΠΑΡΑ ΜΟΝΑΧΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ, ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ, ΣΑΝ ΤΟΝ ΝΟΡΒΗΓΟ ΔΟΛΟΦΟΝΟ, ΠΟΥ "ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ" ΚΑΙ "ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ" ΣΕ ΝΕΕΣ ΤΑΞΕΙΣ, ΜΑΣΟΝΙΕΣ, ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ ΚΛΠ. ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΕΣ, ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΟΝ "ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ" "ΚΑΛΟ" KAI "ΕΝΑΡΕΤΟ" (ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ) ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΜΑΣ !!!!

    ΑΥΤΟ, ΞΕΡΕΤΕ, ΕΙΝΑΙ ΚΛΑΣΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ, ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ… (ΔΗΛ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΚΑΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΡΞΙΣΤΕΣ, ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ, ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ- ΕΦΕΥΡΙΣΚΟΥΜΕ ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ , ΟΠΩΣ - «…Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΚΑΚΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΤΟΥΣ, ΤΟΝ ΧΑΛΑΣΑΝΕ, ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ…»....!!!!)

    ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΥΤΟΙ, ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ, ΠΟΥ ΣΥΝΩΣΤΙΖΟΝΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΝΔ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΓΟΝΟΙ, ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ, ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΟΙ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ, ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΕΛΙΟΙ, ΟΤΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΦΑΣΗ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ... ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ», ΟΥΤΕ ΤΗΝ «ΥΠΟΚΙΝΕΙ» ΚΑΝΕΙΣ ΕΒΡΑΙΟΣ (ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΙΛΟΝΑΖΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ...), ΟΥΤΕ ΚΑΜΙΑ ΛΕΣΧΗ ΜΠΙΝΤΕΛΜΠΕΡΓΚ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ!!!!

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΟΜΟΥΤΡΑ ΑΥΤΑ, ΟΙ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ ΤΟΥ ΧΕΙΡΙΣΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΤΗΣ ΝΔ ΤΟΥ ΣΑ(ΧΛΑ)ΜΑΡΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΕΣΥ ΔΕΝ ΗΣΟΥΝ ΠΟΥ ΑΛΩΝΙΖΕΣ ΣΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΣΕΣ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΣ.ΠΟΙΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ. Η ΠΟΣΑ ΕΝΟΧΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΡΑΤΑΣ ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ ΣΟΥ ΑΥΤΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΟΙ ΠΑΕΙ ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ .ΤΑ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΟΙ ΔΕΞΙΟΡΩΣΟΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΤΣΙΦΛΙΚΙΑ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση