GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Φιλανθρωπία, πρόνοια...

Γράφει η Λώρη Κέζα Η κοινωνική μέριμνα είναι καθήκον του οργανωμένου κράτους. Οι καλές πράξεις είναι αποτέλεσμα μιας αντίληψης για τη ζ...

Γράφει η Λώρη Κέζα

Η κοινωνική μέριμνα είναι καθήκον του οργανωμένου κράτους. Οι καλές πράξεις είναι αποτέλεσμα μιας αντίληψης για τη ζωή. Για τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με τον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο μάθαμε ότι υπήρξε «πνεύμα συναντίληψης». Δεν μάθαμε τίνι τρόπω η «συναντίληψη» θα έχει αποτελέσματα αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Εκκλησία συμπληρώνει τα κενά που αφήνουν τα υπουργεία. Ενα παράδειγμα που γίνεται ορατό στους δρόμους της Αθήνας: οι...
άστεγοι αυξάνονται καθημερινά. Πέρυσι είχαν ξεπεράσει τις 20.000. Τους βλέπουμε σε πλείστες εισόδους πολυκατοικιών, τους βλέπουμε να κοιμούνται στα πεζοδρόμια στο κέντρο της πόλης. Κατά καιρούς ανακοινώνονται διάφορα κυβερνητικά σχέδια φροντίδας. Ακούσαμε για χώρους φιλοξενίας, για κοινόχρηστους λουτήρες, για εφοδιασμό με υπνόσακους. Λόγια. Οι μόνοι που ενήργησαν ήταν εθελοντές διαφόρων οργανώσεων και οι μητροπολίτες. Χιλιάδες άστεγοι και πένητες σιτίζονται, εκατοντάδες βρίσκουν στέγη χάρη στην ευσπλαχνία της Εκκλησίας.
Δεν χρειαζόταν να συναντηθεί ο υπουργός Οικονομικών με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για να ελεημονήσει ο κλήρος τους έχοντες ανάγκη. Είναι κάτι που γίνεται αλλά δεν δύναται να καταγραφεί συνολικά. Δεν μπορεί η Εκκλησία να εκδώσει δελτίο Τύπου με αριθμό ανθρώπων, με οικονομικά ποσά, με είδη παροχών που προσφέρονται σε πιστούς και αλλόδοξους. Δεν μπορεί να γίνει επίδειξη φιλανθρωπίας καθώς κάτι τέτοιο προσκρούει στις αρχές του χριστιανισμού. Και για να εξηγούμαστε: η αναγνώριση του έργου της Εκκλησίας δεν προκύπτει από πίστη (ποτέ δεν κατάλαβα τι είναι το «Αγιο Πνεύμα»…). Είναι διαδεδομένη η αντίληψη ότι στους ιερούς ναούς, στα μοναστήρια και στα νομικά πρόσωπα που σχετίζονται με την Εκκλησία το μόνο μέλημα είναι να μαζεύουν τάλαρα και να κολυμπούν στο χρήμα. Από ενδελεχή εξέταση προκύπτει ότι τα έσοδα επιστρέφουν στην κοινωνία, με άμεση φιλανθρωπία ή με την ενίσχυση υποδομών. Ενα παράδειγμα από την Τήνο: η Παναγία, πέραν των άλλων, λειτουργεί Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, στο οποίο φιλοξενούνται φεστιβάλ τζαζ, φεστιβάλ λογοτεχνίας και πολλά άλλα άσχετα με την αγιαστούρα.
Το μείζον ζήτημα στη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον κ. Ιερώνυμο ήταν η μισθοδοσία των κληρικών. Να μην ξεχνάμε ότι η κρατική υποχρέωση προέκυψε από συμφωνία των δύο πλευρών, τη δεκαετία του ’50. Το κράτος αποδέχτηκε να προσλάβει ως δημοσίους υπαλλήλους τους ιερείς για να ρεφάρει την απαλλοτρίωση της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας που πραγματοποιήθηκε σε τρεις φάσεις. Από τον Οθωνα για την ενίσχυση του «Εκκλησιαστικού Ταμείου» (όλα εξανεμίστηκαν), από τον αγροτικό νόμο του 1920 για την αποκατάσταση των ακτημόνων και από τη σύμβαση του 1952 όπου η Εκκλησία αντάλλαξε γη με αστικά ακίνητα. Σε αυτήν την τελευταία συμφωνία μπήκε ως όρος η μισθοδοσία των παπάδων. Μια υποσημείωση. Η Εκκλησία και οι Μονές δεν έκλεψαν δημόσια γη ούτε διαμερίσματα πιστών. Η περιουσία προέκυψε από δωρεές που χάνονται στα βάθη των αιώνων. Είναι διαδεδομένη η αντίληψη ότι επιτήδειοι ρασοφόροι πιάνουν από κοντά αφελείς χριστιανούς και τους πείθουν να χαρίσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν. Αυτά έχει η ανθρώπινη φύση: άλλος τα τρώει στο μπαρμπούτι, άλλος τα χαρίζει στην Εκκλησία – δικαίωμά τους.
Το κράτος έχει αναμφίβολα ένα διαπραγματευτικό πλεονέκτημα. Μπορεί να διακόψει τη μισθοδοσία με το «έτσι θέλω» έχοντας τη βεβαιότητα ότι η Εκκλησία δεν θα σταματήσει να ταΐζει τους φτωχούς. Θα συνεχίσει το μαγείρεμα, το κανονικό, ίσως και το εκλογικό.

11 σχόλια

  1. ΚΟΠΕΛΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ 400 ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΟΙ ΓΥΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΛΗΣΙΑ ΕΠΕΖΗΣΑΝ.
    ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.
    ΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΚΡΙΣΗ Σ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΜΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΙ ΤΗΣ ΕΚΛΗΣΙΑΣ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟΙ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ)ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Η περιουσία προέκυψε από δωρεές που χάνονται στα βάθη των αιώνων."

    δεν χάνονται καθόλου στα βάθη των αιώνων, τα χρυσόβουλα των βυζαντινών αυτοκρατόρων δεν έχουν χαθεί ούτε τα φιρμάνια/δωρεές των σουλτάνων σαν αναγνώριση της προσφοράςτου ιερατείου στην ειρήνη της οθωμανικής αυτοκρατορίας που παραμύθιαζε τους ραγιάδες με ιστοριούλες ότι όλα, η κακή τους μοίρα είναι θέλημα θεού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευσπλαχνία της Εκκλησίας; Μου φαίνεται πως θα σας βρίσω κυρία μου· θέλετε να σας πω χριστιανή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. EKEINO ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΕ :
    " ποτέ δεν κατάλαβα τι είναι το «Αγιο Πνεύμα»…)" , ........
    .............................
    ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΑΙ ΣΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ, ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.. ΚΤΥΠΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΧΑΡΗΣ.... Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 11.47 περίεργο που δεν σκέφτηκαν το ίδιο και οι "λαικές δημοκρατίες" και προτίμησαν την σφαγή...χωρίς αποτέλεσμα βεβαίως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 1.οο μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι
    αλήθεια αυτά γιατί δεν τα λες στον άστεγο της γειτονιάς σου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. EΙΔΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ;

    MA ΦΥΣΙΚΑ ΟΧΙ..!

    ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ "ΟΠΟΥ ΦΥΣΑΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ".
    ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΑΙΩΝΕΣ ΤΩΡΑ ΜΕ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΜΕΝΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥΣ.

    ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΜΙΣΘΟ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟ ΧΡΗΜΑ ΑΠΟ ΓΑΜΟΥΣ,ΒΑΠΤΙΣΙΑ,ΚΗΔΕΙΕΣ,ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ,ΕΥΧΕΛΑΙΑ,ΑΓΙΑΣΜΟΥΣ Κ.Α.

    ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΘΕΟΥΣΙΔΕΣ..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απέρριψε το ΔΑΑ τις προσφυγές μουσουλμάνων για την απαγόρευση ανέγερσης μιναρέδων στην Ελβετία...
    Οι δικοί μας καραγκιόζηδες τι έχουν να πούνε ;

    Απέρριψε, ως απαράδεκτες, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τις προσφυγές μουσουλμανικών οργανώσεων, που υποστήριζαν ότι, η απαγόρευση ανέγερσης μιναρέδων στην Ελβετία, είναι αντίθετη με την Σύμβαση προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Με απόφαση του, κατά πλειοψηφία, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, απέρριψε, ως απαράδεκτες, τις προσφυγές μουσουλμανικών οργανώσεων της Ελβετίας, στις οποίες υποστηρίζονταν ότι, η απόφαση των Ελβετικών αρχών -που πάρθηκε κατόπιν δημοψηφίσματος- να απαγορεύσουν την ανέγερση μιναρέδων στη χώρα, είναι αντίθετη με τις διατάξεις της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Το Δικαστήριο κήρυξε απαράδεκτες τις προσφυγές των μουσουλμανικών οργανώσεων, με το αιτιολογικό ότι τα μέλη τους δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υπήρξαν, άμεσα ή έμμεσα “θύματα” της σχετικής απόφασης των Ελβετικών αρχών καθώς και ότι, η απαγόρευση για ανέγερση μιναρέδων, δεν συνιστά παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας και των διακρίσεων εξαιτίας της θρησκείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. H συνάντηση Βενιζέλου-Αρχιεπίσκοπου μόνο για το καλό μας δεν ήταν.
    Ο ενας στηρίζει τον άλλο.
    Γι αυτό η εκκλησία δεν ελέγχεται απο κανένα.

    ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΚΡΑΤΟΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Τ Ω Ρ Α..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 11.59 όταν φώναζε ο προηγούμενος αρχιεπίσκοπος ήταν ενοχλητικός...τώρα σε ενοχλεί η ησυχία?? ας πρόσεχες να μην ακούς τα φερεφωνα της σχιζοφρένειας. όσο για τους μισθούς πληρωνουν κανονικά τους φόρους τους σε αντίθεση με σένα και τα λοιπά ρεμάλια της αρπαχτής, οι δε μισθοί άπαντων των υπαλλήλων πληρώνονται από τους δανειστές και όχι από τους έλληνες φοροκλέφτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση