GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ελπίδα για καλοκαιρία – προετοιμασία για κατακλυσμό...

Από το  sofokleous10.gr Η έκθεση που συζητήθηκε περισσότερο στο Λονδίνο την Πέμπτη ήταν αυτή της Credit Suisse που αναλύει τις βασικές...

Από το sofokleous10.gr

Η έκθεση που συζητήθηκε περισσότερο στο Λονδίνο την Πέμπτη ήταν αυτή της Credit Suisse που αναλύει τις βασικές συνέπειες μίας αμερικανικής πτώχευσης και μεταξύ αυτών υποστηρίζει πως οι μετοχές θα καταγράψουν περαιτέρω πτώση της τάξης του 30% ενώ το αμερικανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 5%.
Το πρώτο μεταφράζεται σε ένα χρηματιστηριακό κραχ το οποίο θα...
είχε διεθνείς προεκτάσεις και το δεύτερο σε επιστροφή της αμερικανικής οικονομίας σε μία δριμεία ύφεση. Σύμφωνα με την Credit Suisse κάθε μήνας που παρέρχεται χωρίς αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους θα συνεπάγεται συρρίκνωση του ΑΕΠ της τάξης του 0,5 με 1%. Σε μία τέτοια περίπτωση η τράπεζα προτείνει οι επενδυτές να στραφούν σε αμυντικές μετοχές και μακριά από το δολάριο.
Την ώρα που οι Αμερικανικοί πολιτικοί ηγέτες έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν σε αύξηση του ορίου του χρέους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετωπίζουν το δικό τους Γολγοθά, που δεν είναι άλλος από την κλιμάκωση της ευρωπαϊκής κρίσης. Όποιοι από αυτούς θέλουν να χαρούν τις διακοπές τους καλύτερα να αποφύγουν να κοιτάξουν τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας, καθώς τα πρώτα επέστρεψαν πάνω από το 6%, το 'επίσημο' επιτόκιο της κρίσης, ενώ τα δεύτερα το έχουν πλησιάσει και πάλι, απειλώντας να το ξεπεράσουν. Παράλληλα, το ιταλικό χρηματιστήριο υπόκειται ένα μίνι κραχ με πληθώρα στοιχείων να δείχνουν ότι μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια φεύγουν από τη χώρα, κάτι που είχε συμβεί και κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος της ελληνικής κρίσης.
Την Πέμπτη η Ιταλία αναγκάστηκε να πληρώσει Επιτόκιο της τάξης του 5,77% προκειμένου να πουλήσει 10ετή ομόλογα ύψους 2,7 δις ευρώ, λιγότερα από το στόχο της που ήταν 3,9 δις ευρώ. Είναι πολύ δύσκολο για τη χώρα να αντέξει τόσο υψηλό κόστος δανεισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς μόλις τον Οκτώβριο ο δανεισμός της γινόταν με επιτόκια κοντά στο 3,7% ενώ στα τελευταία 10 χρόνια δεν έχει δανειστεί ποτέ με υψηλότερα επιτόκια από τα τρέχοντα. Σε μία φάση που η Ιταλία προσπαθεί να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας την ώρα που η οικονομία της παραμένει αδύναμη και η ρευστότητα περιορισμένη, η χρηματιστηριακή επίθεση που δέχεται απειλεί να τις προκαλέσει χρηματιστηριακό σοκ και να την σπρώξει σε μία βαθιά χρηματοπιστωτική κρίση.
Σε αυτήν τη φάση δεν είναι απλά εικασίες: Ιταλία και Ισπανία βρίσκονται στα πρόθυρα χρηματοπιστωτικής κρίσης και η Ευρώπη θα πρέπει άμεσα να βρει νέες πολύ πιο δραστικές λύσεις αν θέλει να σώσει το ευρώ και τελικά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, στις τελευταίες δημοπρασίες ισπανικών και ιταλικών ομολόγων, λίγο πριν την έναρξη τους, εμφανίζεται μεγάλο ενδιαφέρον για τα ομόλογα των δύο κρατών στη δευτερογενή αγορά, κάτι που συγκρατεί τα επιτόκια τους και βοηθά στην επιτυχή έκβαση των δημοπρασιών. Όσοι διαπραγματεύονται στην αγορά ομολόγων υποστηρίζουν πως τέτοια δύναμη παρέμβασης έχει μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στο ΧΑ, η Πέμπτη έφερε μία νέα μεγάλη πτώση με το ΓΔ να κλείνει χαμηλότερα κατά 1,42% στις 1209,55 μονάδες. Πιέσεις δέχτηκαν και οι ευρωπαϊκές μετοχές με την πιο θετική εξέλιξη να αφορά στην ανοδική αντίδραση του ευρωπαϊκού δείκτη τραπεζών από τη στήριξη του πυθμένα του Ιουλίου του 2009 την οποία και δοκιμάζει τις τελευταίες ημέρες.
Μέχρι αργά το βράδυ ελαφρά ανοδικά κινούνταν και οι αμερικανικοί δείκτες μετοχών, υποχωρώντας ωστόσο σημαντικά από τα ημερήσια υψηλά τους και αδυνατώντας να καταγράψουν μία ουσιαστική ανοδική αντίδραση μετά την πτώση ρεκόρ της προηγούμενης συνεδρίασης.

3 σχόλια

  1. Μπάχαλο ΠΑΣΟΚ:
    Ο Οικονόμου λέει ότι η διάταξη για φυλάκιση όσων χρωστάνε στην εφορία θα εφαρμοστεί για χρέη πάνω από 150.000...

    Ενώ ο ένας υπουργός έβγαλε εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία θα οδηγούνται στο αυτόφωρο όσοι οφείλουν στο Δημόσιο πάνω απο 5.001 ευρώ, ο άλλος υπουργός δηλώνει πως αυτό δεν θα ισχύσει.

    Την προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις εγκυκλίους που εκδίδονται απο τα υπουργεία καταδεικνύει η υπόθεση με τους οφειλέτες του Δημοσίου.

    Από τη Δευτέρα, 1η Αυγούστου, αρχίζουν να εφαρμόζονται οι νέες ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, σύμφωνα με τις οποίες οι οφειλέτες πόσου άνω των 5.000 ευρώ μπορεί να οδηγηθούν στο αυτόφωρο, επειδή το αδίκημα είναι διαρκές, ενώ προβλέπονται και ποινές φυλάκισης.

    Αυτό τουλάχιστον λέει η εγκύκλιος που εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα απο το υπουργείο οικονομικών κατόπιν εντολής του αναπληρωτή υπουργού Φίλιππου Σαχινίδη.

    Με δήλωσεις του όπως στο “Πρώτο Θέμα” ο αναπληρωτής υπουργός Παντελής Οικονόμου ουσιαστικά “αδειάζει” τον Φίλιππο Σαχινίδη. Δηλώνει πως "δεν πρόκειται να πάνε στο αυτόφωρο όσοι οφείλουν στην Εφορία 5.000 και 10.000 ευρω. Εμείς θα κυνηγήσουμε όσους οφείλουν από 150.000 ευρώ και πάνω. Αυτή ειναι η δέσμευσή μας".

    NA ΦΤΥΣΕΙΣ..Ή ΝΑ ΧΕΣΕΙΣ ..ΔΗΛΑΔΗ ? ..ΤΩΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΟΣΙΑΛΗΣΤΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΚΗΦΗΝΩΝ ΒΟΛΕΜΕΝΩΝ ΚΛΕΦΤΩΝ. ΕΞΩ ΡΕ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΜΑΣ. ΓΚΟΥ ΧΟΜ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΤΗΣ ΠΟΡΔΗΣ. 1967 - 1981 0 ΧΡΕΟΣ. Η ΔΕΞΙΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΣΚΩΛΗΚΕΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΚΛΕΦΤΩΝ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΓΡΑΜΜΕΝΩΝ. ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΣΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΩΝ ΑΣΠΟΝΔΥΛΩΝ ΜΑΛΑΚΙΩΝ ΠΟΥ ΞΕΦΕΥΓΟΥΝ ΤΗ ΦΥΛΑΚΑ. 30 ΧΡΟΝΙΑ ΦΑΓΑΝΕ ΤΟ ΚΑΤΑΠΕΤΑΣΜΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ. ΔΑΣΚΑΛΟΙΙΙΙΙΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για πρώτη φορά έκαναν εμφάνιση «τα πράσινα τάγματα περιφρούρησης» που στρατεύτηκαν στην υπηρεσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Άρτα.
    Η εντολή που είχε δοθεί από τα... κεντρικά της Ιπποκράτους και τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλη Καρχιμάκη ήταν σαφής: «Να προστατευτεί ο πρόεδρος» από ενδεχόμενη εμφάνιση αγανακτισμένων. Όσοι λοιπόν παρακολούθησαν τον κ. Παπανδρέου διαπίστωσαν ότι σε όλα τα τηλεοπτικά πλάνα ήταν περικυκλωμένος και «προστατευμένος» από χειροκροτητές και ανθρώπους του «πράσινου συστήματος».
    Ηταν στην ουσία μια «πρόβα τζενεράλε» του συστήματος για το ενδεχόμενο περιοδειών του κ. Παπανδρέου, μια και αυτός είναι που τους νοιάζει, την ώρα που υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δοκιμάζονται σε κάθε εμφάνισή τους.
    Κατά τα άλλα ο κ. Παπανδρέου άλλη μια φορά έκανε επίδειξη των «πλούσιων» ελληνικών του, προκαλώντας σε μια αποστροφή του λόγου του θυμηδία, καθώς απαντώντας στο ερώτημα «τι Ελλάδα θέλουμε να χτίσουμε» έθεσε σειρά διλημμάτων, όπως αν θέλουμε «μια Ελλάδα που θα βασίζεται και πάλι στα πήλινα πόδια των δανεικών λεφτών»!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση