GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κρίση χρέους: ενεργώντας με το σταγονόμετρο, η ευρωζώνη απέτυχε να κατευνάσει τις αγορές...

Από το  sofokleous10.gr Παρά την ανακοίνωση νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, η ευρωζώνη πασχίζει να δώσει ικανοποιητ...

Από το sofokleous10.gr
Παρά την ανακοίνωση νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, η ευρωζώνη πασχίζει να δώσει ικανοποιητικά κίνητρα στις αγορές ώστε να αποφύγει την μετάδοση της κρίσης στην Ιταλία και την Ισπανία, γεγονός που θα απειλούσε την ίδια τη νομισματική ένωση. Έπειτα από την έκτακτη σύνοδο των υπουργών οικονομικών των "17" χθες το βράδυ, η ευρωζώνη δεσμεύθηκε ότι "θα κάνει τα πάντα για την εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας" και ανακοίνωσε την ενίσχυση των πόρων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που...
προορίζονται για τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες. Ωστόσο, δεν έλαβε καμία συγκεκριμένη απόφαση, αναβάλλοντας για αργότερα την οριστικοποίηση του δεύτερου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, που αναμένει με ανυπομονησία η Αθήνα, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Μόνο σημείο ανακούφισης: η δέσμευση για την εφαρμογή αυτών των μέτρων στήριξης "ταχέως", ίσως πριν από τον Σεπτέμβριο.
Σύντομα ακολούθησαν οι "κυρώσεις". Όπως και την προηγουμένη, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρίσκονταν σε πτώση κατά τη διάρκεια του πρωινού, ενώ τα επιτόκια στις αγορές χρέους συνέχιζαν την άνοδό τους, σε ιστορικά ρεκόρ για την Ιταλία, που βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο των αγορών.
Το ευρώ έφθασε το χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και τέσσερις μήνες , στο 1,40 δολάριο.
Απέναντι στην αδυναμία καθησυχασμού των επενδυτών, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι αναχώρησε εσπευσμένα από τις Βρυξέλλες, πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των ομολόγων του της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να οριστικοποιήσει το ιταλικό πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο θα περάσει εντός των προσεχών ημερών από το ιταλικό κοινοβούλιο.
Στη συγκυρία αυτή, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες το βράδυ από το Eurogroup πέρασαν σε δεύτερο πλάνο, αν και περιλαμβάνουν σημεία πραγματικής προόδου, κυρίως με την εξαγγελία ότι προτίθεται να ενισχύσει την ευελιξία και το εύρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο στήριξε ήδη την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
Το προσωρινό αυτό ταμείο, με διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 440 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα μπορούσε στο μέλλον να εξουσιοδοτηθεί να αγοράσει τίτλους δημοσίου χρέους στη δευτερογενή αγορά, εκεί όπου οι επενδυτές ανταλλάσσουν τίτλους που βρίσκονται ήδη σε κυκλοφορία. Αυτό θα επέτρεπε, στην περίπτωση της Ελλάδας, τη μείωση του δημοσίου χρέους και των επιτοκίων που καταβάλλονται, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το γεγονός θα αποτελούσε σημαντική πρόοδο, καθώς οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί ήταν μέχρι στιγμής κατηγορηματικά αντίθετοι ως προς το ενδεχόμενο αυτό και στηρίζονταν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία, από το ξέσπασμα της κρίσης, επεμβαίνει απευθείας στην αγορά χρέους, μέσω της δευτερογενούς αγοράς.
Πρόκειται για καινοτομία, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο επικεφαλής του Eurogroup χθες το βράδυ. Όμως οι αγορές επέλεξαν να δουν το ποτήρι μισοάδειο, ή διαφορετικά να εστιάσουν στην απουσία συναίνεσης ως προς την οριστικοποίηση του δεύτερου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα.
Για μία ακόμη φορά ενοχοποιείται η διάσταση απόψεων μεταξύ των Ευρωπαίων, οι οποίοι δεν κατορθώνουν να συμφωνήσουν ως προς ένα τεχνικό μεν , αλλά ουσιαστικό, θέμα: με ποιον τρόπο θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας στο δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας, όπως το επιδιώκουν ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε χθες το βράδυ την πρόθεση των χωρών της ευρωζώνης να συμπεριλάβουν τη συμμετοχή των τραπεζών, παρά τη διαμάχη που αυτό πυροδοτεί.
"Θα εξετάσουμε διαφορετικά μοντέλα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα", δήλωσε σήμερα το πρωί ή υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ. "Τα διάφορα μοντέλα πρέπει να αναλυθούν σε συνάρτηση με το αποτέλεσμά τους, αλλά και με τη συγκεκριμένη χρησιμότητά τους για τα κράτη" που αντιμετωπίζουν προβλήματα, είπε.
Πολλές εναλλακτικές λύσεις τελούν υπό εξέτασιν: η πρόταση που προβλέπει την αγορά νέων ελληνικών ομολόγων από τους ιδιώτες πιστωτές της χώρας, αφού αποπληρωθούν οι τίτλοι που φθάνουν σε ωρίμανση, βρίσκεται υπό εξέτασιν, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν, αν και άλλες "σημαντικότερες" εναλλακτικές προτάσεις έχουν επικρατήσει πλέον.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κις ντε Γέγκερ έφθασε ακόνη πιο μακριά δηλώνοντας ότι η ευρωζώνη δεν αποκλείει πλέον μία επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας.
Η ιδέα προωθείται στο μέτρο που οι οίκοι αξιολόγησης φαίνεται ότι είναι αποφασισμένοι να θεωρήσουν κάθε μορφή συμμετοχής των τραπεζών ως μερική, ή "επιλεκτική" στην γλώσσα των αγορών, χρεοκοπία.
Υπενθυμίζοντας χθες το βράδυ τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία είναι κατηγορηματικά αντίθετη με οποιασδήποτε μορφής χρεοκοπία, ακόμη και την μερική, της Ελλάδας, το Eurogroup φάνηκε να παίρνει τις αποστάσεις του.

6 σχόλια

  1. ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ.

    ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ !

    Ανατρέπονται οι εξελίξεις μετά την δήλωση της Α. Μέρκελ που κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών και επί της ουσίας ανακοινώνει ότι δεν θα προκύψει λύση στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης.

    Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν αναλάβει άμεση δράση για την κρίση η Ευρώπη θα υπάρξει...
    τεράστιο πρόβλημα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλες τις χώρες που έχουν το ίδιο ή παρόμοιο πρόβλημα !
    Άρα η επιμήκυνση του χρέους και όλα όσα ζητάει η Αθήνα πάνε πολύ πίσω με ότι και αν συνεπάγεται αυτό για την οικονομία... ΚΑΙ
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ
    ΤΟΥ ΠΕΟΥΣ...
    ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΣΟΚΙΚΟΥΣ ΠΡΩΚΤΟΥΣ...χοντρούς-λιγνούς, Αντι, Πρωθ, Υπουγικούς κλπ.


    ΔΕΝ ΣΑΣ ΛΥΠΑΜΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ..
    ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΑΛΙΟ.
    ΠΑΣΟΚΟ ΑΛΗΤΕΣ..
    ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΜΑΦΙΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΙΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΧΟΝΤΡΟΜΑΛΑΚΕΣ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΩ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΟΓΑΛΑΖΗ ΜΑΦΙΑ-ΑΛΗΤΟΣΥΜΜΟΡΙΑ ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΑΣ..ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ...ΚΑΛΥΝΥΧΤΑ ΜΑΣ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ..ΠΩΠΩ ΤΙ ΤΡΙΣΑΘΛΙΟΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΣΙΝΟΓΑΛΑΖΙΑ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΧΑΜΗΛΑ ΘΑ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ? ΚΡΕΜΑΛΕΣ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ..ΜΠΟΥΑΧΑΧΑΧΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΚΕ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συνεληφθησαν λεει 4 μεταναστες στο αεροδρομιο με κλοπημαια και ηταν ανάμεσα στους μετανάστες που είχαν διαμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο μέγαρο Υπατία.
    Τα ''Πολιτικα βρωμοσκυλα'' εκει στον Συριζα το ακουσανε?? . Μαντρωστετα ολα αυτα τα κτηνη και μεσα σε ενα σαπιοκαραβο και αφηστετο στην μεση το Ατλαντικου ακυβερνητο και χωρις φαγητο & νερο. Κοντεψε να καει η Αθηνα για τα αποβρασματα του κοσμου, τους ποτισαμε τους ταισαμε και μας εκλεψαν και αποπανω τα τετραποδα κτηνη, οι μαιμουδανθρωποι τα αποβρασματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Που είσαι Παπαδόπουλε, να δεις τα μαύρα χάλια. Μας έκαναν οι βουλευτές κουρέλια και παρτάλια. Σε κλείσανε στην φυλακή, και πήραν καλαμάκι. Και πίνουν ανελέητα το αίμα του κοσμάκη. Που είσαι Παπαδόπουλε, ν' ανοίξουμε τι Γυάρο Και όλα αυτά που κλέψανε, πίσω για να τα πάρω. Σε κλείσανε στην φυλακή, και πήραν καλαμάκι. Και πίνουν ανελέητα το αίμα του κοσμάκη. Κατάντησαν την χώρα μας, σκέτο κωλοχανείο. Γιατί μας κυβερνά η γενιά, απ' το πολυτεχνείο. .............. [youtube παπαδοπουλος γεωργιος το τραγουδι του παρη]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από πέρυσι δεν μιλάγανε για τα PIGS (Portugal, Italy, Greece, Spain);
    Τώρα ανακαλύψαμε την κρίση χρέους;
    Ποιος ξεκίνησε το παιχνίδι με τα Ελληνικά ομόλογα;
    Δεν ήταν η Deutsche Bank;
    Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: βούλιαγμα του Ευρωπαϊκού νότου κι όλα τα άλλα είναι για λαϊκή κατανάλωση.
    Μετά θα μείνει ένας ισχυρός οικονομικός βοράς, και ο νότος θα κάνει 200 χρόνια να συνέλθει.
    Η λύση είναι μία: άμεση έξοδο από: Ευρωζώνη, Ε.Ε., ΠΟΕ, επιβολή δασμών στις εισαγωγές μοντέλο παραγωγής και όχι παροχής υπηρεσιών και συνεργασία με ΗΠΑ, Ιαπωνία.
    Σε δέκα χρόνια θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση.
    Άμα σφάξουμε και όλους τους μουσουλμάνους, κυρίως των Βαλκανίων, φτάνουμε ως και περιφερειακή υπερδύναμη.
    Αλλά αυτά θέλουν ηγέτες, όχι Γιωργάκηδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση