GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κι ύστερα ήρθαν οι ανησυχούντες διανοούμενοι...

Της Αλεξίας Ξαφοπούλου http://www.aixmi.gr/ Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης των νέων δεδομένων, ή αλλιώς της κρίσης, συχνά ερχόμουν ...

Της Αλεξίας Ξαφοπούλου
http://www.aixmi.gr/
Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης των νέων δεδομένων, ή αλλιώς της κρίσης, συχνά ερχόμουν αντιμέτωπη με εκκλήσεις και άρθρα για το ρόλο των πνευματικών ανθρώπων και την αναμενόμενη συμβολή τους. Μα πού είναι οι πνευματικοί άνθρωποι, αναρωτιόνταν οι αρθρογράφοι; Και περίμεναν…
Οι αρθρογράφοι ανέμεναν κι εγώ αμφισβητούσα:  Ποιοί είναι οι πνευματικοί άνθρωποι; Πώς κατατάσσονται στην κατηγορία «πνευματικοί άνθρωποι» οι διάφοροι επαγγελματίες; Αυτόματα εκ της ενασχόλησής τους με τα Γράμματα και τις Τέχνες; Επειδή σκέφτονται πιο εντατικά; Επειδή δύνανται εκ της υποτιθέμενης συστηματικής και εντατικής τους σκέψης να...
 ανάγουν τις καθημερινές τους εμπειρίες σε ευρύτερες θεωρητικές κατασκευές;
Άραγε, σ’ ένα κλίμα απαξίωσης και κατάρρευσης, διατηρούν οι πνευματικοί άνθρωποι την υπεροχή των συλλογισμών τους έναντι των θεωρούμενων ως αδαών, καθημερινών, λοιπών πολιτών;
Και δεν είναι οι ακραίες σημερινές συνθήκες που κατευθύνουν τη σκέψη μου. Απλά τώρα είναι περισσότερο εμφανές ότι οι πνευματικοί άνθρωποι είναι μια επινοημένη κατηγορία με μέλη που αυτοχρίζονται.
Ο πνευματικός άνθρωπος δεν είναι παρά ένας ακόμη επαγγελματίας με άλλο επαγγελματικό αντικείμενο. Τα κείμενα διαμαρτυρίας των αυτοπροσδιοριζόμενων, (οποία αυταρέσκεια!), ως πνευματικών ανθρώπων καταγράφουν αυτήν ακριβώς την έλλειψη μεγαλείου, του αναμενόμενου από κάποιους πνευματικού μεγαλείου. Αλήθεια, πόσο διαφέρουν τα λεγόμενα και οι διαμαρτυρίες τους από τις αναλύσεις καφενείου, που όλοι κάνουμε καθημερινά; Έχουν, ίσως, άλλο κύρος. Ε, και; Ως τι καλούνται να δράσουν; Ως ναυαγοσώστες; Ως υποκατάστατο ηγεσίας; Ως παρηγορητές;
Ακραίο παράδειγμα το κείμενο SOS προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συμβολικό ίσως, αφού όχι μόνο έχουμε από καιρό διαπιστώσει το περιορισμένο του ρόλου του Προέδρου, αλλά κυρίως επειδή και στην πράξη απολαμβάνουμε μόνο τις παραινέσεις και τις συμβουλές του, που μπορεί να επιβεβαιώνουν το ρόλο του ως εγγυητή μιας κάποιας Δημοκρατίας, αλλά στην πραγματικότητα θα μπορούσαν να είναι οι συμβουλές κάθε νοήμονος ανθρώπου της ηλικίας του.
Όχι, αρνούμαι να δεχθώ ακόμη και την καλή προαίρεση αυτών των πνευματικών ανθρώπων. Ήρθε, άλλωστε, τόσο καθυστερημένα. Πιεσμένα. Αμήχανα. Και μου υπενθυμίζει το γνωστό «καλύτερα να κάνεις κάτι λάθος στο σωστό χρόνο παρά κάτι σωστό σε λάθος χρόνο», ή διαφορετικά πόσο σημαντικό είναι το σωστό timing.
Αγαπητοί διανοούμενοι δεν μ’ ενδιαφέρει καθόλου, μα καθόλου, η γνώμη σας. Και αφουγκράζομαι ότι δεν ενδιαφέρει και πολλούς άλλους, αλλά σίγουρα δεν τους ανακουφίζει η ξέπνοη διαμαρτυρία σας. Να μην σας πω ότι θα προτιμούσα να μην διαμαρτύρεστε καθόλου, τουλάχιστον όχι μ’ αυτόν τον τρόπο. Να ησυχάσετε στα γραφεία, στα εργαστήρια και στα θέατρά σας.
Και αν, πράγματι, είναι αγνή η πρόθεσή σας να συνεισφέρετε, επιστρέψετε στο έργο σας με ζήλο και αφοσίωση και φροντίσετε να αποτελείτε καθημερινά υποδείγματα συμπεριφοράς στο μικρό ή μεγάλο κύκλο ανθρώπων που επηρεάζετε. Το πνευματικό σας έργο αναζητούμε, την ουσία και τη σημασία του, όχι εκκωφαντικές διαμαρτυρίες και τυχαίες συναθροίσεις σε λίστες ανησυχούντων πολιτών.

10 σχόλια

  1. ενας ειναι ο διανουμενος και αγωνιστης ο δρ Κουτσουκος

    οι αλοι τρεχουν πισω απο καυε υπουργο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνω απόλυτα και επαυξάνω.
    Εκτός του οτι μπουρδολογούν ασύστολα παρουσιάζωντας
    τα πονήματά τους ώς το όγδοο θαύμα του κόσμου,
    δεν παράγουν τίποτα χρήσιμο.
    Αλλη μια κατηγορία κηφήνων που προσπαθεί να αποφύγει
    τις ευθύνες της για την κατάντια της χώρας.
    Πού ηταν όλοι αυτοι στο παρελθόν όταν ελάμβανε χώρα το πάρτυ?
    Μήπως ήταν μπουκωμένοι με λεφτά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ενας ειναι ο διανουμενος και αγωνιστης ο δρ Κουτσουκος

    Oug oug!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο ρε κοπελα μου.
    Να αγιασει το στόμα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανάθεμα και κατάρα στους κλέφτες του δημόσιου βίου... κρεμάλα στους πολιτικούς... να πάνε φυλακή τα λαμόγια... κάθαρση τώρα. είναι μερικές απ τις κραυγές των αγανακτισμένων ελλήνων για την κρίση.
    Κρίση που δείχνει αξεπέραστη όσα δι...ς ευρώ και να μας δανείσουν...
    Κρίση που δεν είναι μόνο λογιστική, κρίση που δεν αποτυπώνεται μόνο σε οικονομικά μεγέθη, αλλά είναι κρίση βαθύτατη και ριζωμένη πια στις ζωές όλων μας. Είναι κρίση αξιών, νοοτροπίας και ήθους.
    Είμαι ένας πολίτης που ζω και εργάζομαι στη χώρα αυτή και θεωρώ τον εαυτό μου μοναδικό και αναντικατάστατο, σπάνιο είδος της ανθρώπινης αλυσίδας που όλοι πρέπει να φροντίζουν για μένα γιατί... έχουμε δημοκρατία. Γείτονα, συμπολίτη, συνάνθρωπε, μπορεί να μην καταχράστηκα δημόσιο χρήμα, μπορεί να μην έγινα πολιτικός, μπορεί να μην έκτισα βίλες, μπορεί να μην έκανα χλιδάτους γάμους στο εξωτερικό, μπορεί να μη μπήκα σε κότερο ποτέ μου, αλλά σε έκλεψα και εγώ, και σε θα σε κλέβω συνέχεια και καθημερινά γιατί είμαι συμφεροντολόγος, ατομιστής, νάρκισσος, ασυνεπής, που δεν ξέρω τι θα πει αυτοκριτική και πάντα μου φταίνε οι άλλοι.
    Σου κλεψα την ησυχία σου όταν για να επιδειχτώ στη γειτονιά πέρασα απ το σπίτι σου με διαπασών τη μουσική και την εξάτμιση να μουγκρίζει.
    Σου κλεψα την γαλήνη σου όταν προσπάθησες να περάσεις τη διάβαση πεζών κι εγώ έστεκα αγέρωχος με το "36 άτοκες δόσεις αυτοκίνητο" μου πάνω της.
    Σου κλεψα τη θέση παρκινγκ βάζοντας οριζόντια τη μηχανή μου γιατί στη γειτονιά υπάρχω μόνο εγώ και η γυναίκα μου πρέπει να παρκάρει χωρίς να δυσκολευτεί όταν έρθει απ τη δουλειά.
    Σου κλεψα τη ουρά στο σουπερ μάρκετ γιατί βιαζόμουν
    Σου ζήτησα 120 ευρώ για να σου βάλω ένα αιρ κοντίσιον χωρίς να σου κόψω απόδειξη.
    Σου πήρα 100 ευρώ την ημέρα για ένα δωμάτιο το χειμώνα σε χωριό της ελληνικής υπαίθρου γιατί μια καντηλήθρα στην παρουσίασα για τζάκι.
    Μου πλήρωσες 4 ευρώ τον καφέ και 6 ευρώ τη χωριάτικη και 10 ευρώ το ποτό γιατί όλοι τόσο τα έχουν.
    Εκμεταλλεύτηκα την πετρελαϊκή κρίση και χωρίς καθυστέρηση σου ανέβασα την τιμή στα καύσιμα αισχροκερδώντας εις βάρος σου ενώ ξέχασα να τις κατεβάσω όταν πέρασε η κρίση.
    Σου στέρησα τα δελτία κοινωνικού τουρισμού γιατί μπορώ να υποκρύπτω εισοδήματα και να εμφανίζομαι σαν δικαιούχος.
    Πήρα επιδόματα και επιδοτήσεις με πλασματικά στοιχεία και τώρα φωνάζω να φέρουν πίσω τα κλεμμένα.
    Σήκωσα κομματικές σημαίες, ένιωθα δέος όταν με κέρναγε και με χαιρετούσε ο βουλευτής στο καφενείο, ψήφιζα για ιδιοτελείς σκοπούς, ξερογλειφόμουν στα πολιτικά γραφεία για να έχω έναν άνθρωπο για τις δουλειές μου και τώρα απαιτώ να πάει φυλακή.
    Έδωσα φακελάκι σε γιατρό για να σε παρακάμψω στη λίστα και να σωθώ εις βάρος σου.
    Λάδωσα το μηχανικό της πολεοδομίας να κάνει τα στραβά μάτια μέχρι να σηκώσω το αυθαίρετο σε δασική έκταση και μετά πήγα στο Σύνταγμα σε καντηλοφορία να κλάψω για τα δάση που κάηκαν.
    Έψαξα και βρήκα γνωστό στην εφορία να γλιτώσω το πρόστιμο που μου επιβλήθηκε για φορολογικές παραβάσεις και μετά παραπονέθηκα για τη διαπλοκή.
    Προειδοποίησα με φωτεινό σινιάλο παραβάτες οδηγούς για ύπαρξη τροχονόμου μπλόκου και μετά διαμαρτυρήθηκα γιατί η τροχαία δεν τους γράφει.
    Πέταξα το άδειο πακέτο τσιγάρων απ' το αυτοκίνητο και μετά θύμωσα με την αμέλεια των αρχών να καθαρίσουν τα φρεάτια και να πλημμυρίσει η γειτονιά μου.
    Σε εμπόδισα να περπατήσεις ελεύθερα στο πεζοδρόμιο γιατί άφησα το αυτοκίνητο, μιας και πετάχτηκα για δυο λεπτά σε μια δουλειά.
    Τα έβαλα με τους αλλοδαπούς που μολύνουν την χώρα μου ενώ τους εκμεταλλεύτηκα για φτηνή και ανασφάλιστη εργασία.
    Έβγαλα το σκύλο βόλτα δηλώνοντας τη ζωοφιλία μου, αλλά ξεχνάω να μαζέψω τα περιττώματα του υπονομεύοντας την υγεία σου.
    Εμπιστεύτηκα τους δημοσιογράφους, τους θεώρησα αυθεντίες, τους άφησα να με καθοδηγήσουν. με μπέρδεψαν, με αλλοτριώσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΜΙΚΡΕ ΓΑΛΑΖΙΕ-ΠΡΑΣΙΝΕ ΦΡΟΥΡΕ ΠΟΣΕΣ ΑΚΟΜΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΛΑΚΕΙΑ ΣΟΥ?ΤΗΝ ΧΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΟΝ ΚΥΝΙΣΜΟ ΤΗΝ ΑΛΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΣΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ.. ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΓΑΛΑΖΟΥΣ ΠΑΤΡΩΝΕΣ ΣΟΥ.. ΤΕΛΙΚΑ..ΠΟΣΟ ΗΛΗΘΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΤΗ ΣΟΥ! ΣΥΝΕΧΙΖΕ ΝΑ ΟΥΡΛΙΑΖΕΙΣ , ΝΑ ΣΚΥΒΕΙΣ ΜΠΡΟΣ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ..ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΑΛΛΑΛΑΖΕΙΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΖΕΡΙΑ ΤΗΝ ΔΥΣΤΗΧΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΜΟΙΡΙΑ ΣΟΥ..ΑΛΛΩΣΤΕ Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΣΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΓΑΛΑΖΕ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΣΚΕ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΝΙΚΗΤΗ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΙΠΑΜΕ Ο ΗΛΙΘΙΟΣ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΕΤΣΙ. ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΒΡΕ ΑΓΡΑΜΜΑΤΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΓΑΠΗΤΗ ΜΟΥ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ. ΕΥΓΕ ΣΟΥ!!!
    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΟΝΟ ΣΕ ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΟΥΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΥΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΘΗΣΑΥΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΥΡΩ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ ΣΤΙΣ ΕΥΑΓΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΡΩΝΕ ΤΟ ΧΑΡΤΖΗΛΙΚΙ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΝΩ-ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΡΟΚΑΝΙΖΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "...oι διανοουμενοι στην ελλαδα εχουν ενα ελαττωμα. Δεν διανοουνται..."

    Ιωαννης Μεταξας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΝΑΙ,
    ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ !!!!!!

    ΜΗ ΨΑΧΝΕΙΣ ΚΟΠΕΛΑ ΜΟΥ, ΔΕ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ, ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ...

    ΠΑΝΤΩΣ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση