GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΔΝΤ: Τραπεζικός εφιάλτης η επιλεκτική χρεοκοπία...

Από το banksnews.gr Τεράστιες ζημιές από τα χαρτοφυλάκια των κρατικών τους ομολόγων, οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν με εξίσου μεγάλες «...

Από το banksnews.gr

Τεράστιες ζημιές
από τα χαρτοφυλάκια των κρατικών τους ομολόγων, οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν με εξίσου μεγάλες «ενέσεις» κεφαλαίων το αργότερο μέσα στο 2012, θα υποστούν οι τράπεζες, όταν διολισθήσει η αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων στη βαθμίδα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Και αυτή είναι μόνο η μια πλευρά ενός πολύπλευρου τραπεζικού εφιάλτη, που αναδύεται μέσα από την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα.
Η κυβέρνηση μπορεί να προσπαθεί να πείσει ότι η «επιλεκτική χρεοκοπία» δεν είναι ένα πραγματικό γεγονός, αλλά... μια μορφή «εικονικής πραγματικότητας», που δημιουργούν αυτοί οι δύστροποι οίκοι αξιολόγησης.
Το ΔΝΤ, όμως, έχει αντίθετη άποψη, όπως φαίνεται από το σκέλος της τελευταίας του έκθεσης, που αφιερώνεται στο ζήτημα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας: η «επιλεκτική χρεοκοπία», ως συνέπεια της εμπλοκής των ιδιωτών πιστωτών στη νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας, θα είναι ένα πραγματικό γεγονός, με πολύ σοβαρές συνέπειες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο βαδίζει πλέον προς μια αχαρτογράφητη και άκρως επικίνδυνη περιοχή, σύμφωνα με το Ταμείο:
n Η πρώτη και σοβαρότερη συνέπεια της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» (σε αυτό το σημείο το ΔΝΤ ταυτίζεται στις εκτιμήσεις του με την Moody’s) είναι ότι θα προκαλέσει ένα άμεσο και πολύ σοβαρό «χτύπημα» στην κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών. Μετά την «επιλεκτική χρεοκοπία» θα είναι επιβεβλημένο για τις τράπεζες από τα διεθνή λογιστικά πρότυπα να αποτιμήσουν πλέον τα χαρτοφυλάκια των ομολόγων τους στις τρέχουσες, εξαιρετικά χαμηλές τιμές της αγοράς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου.
n Τι θα σημαίνει αυτό; Οι υπολογισμοί είναι τρομακτικοί: οι ελληνικές τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα ονομαστικής αξίας άνω των 50 δισ. ευρώ, η αξία των οποίων στην αγορά είναι σήμερα πολύ μικρότερη (25 δισ. ευρώ; 30 δισ. ευρώ; Ουδείς γνωρίζει). Τα περισσότερα βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια διακράτησης ως τη λήξη: με αυτό το λογιστικό τέχνασμα, οι τράπεζες δεν υποχρεώνονται να γράψουν ζημιές αποτίμησης, αφού υποτίθεται ότι στη λήξη θα πάρουν το 100% των κεφαλαίων τους.
n Αν η «επιλεκτική χρεοκοπία» διαψεύσει αυτή τη βασική υπόθεση, οι τράπεζες θα πρέπει να αποτιμήσουν τα ομόλογα σύμφωνα με την τρέχουσα, χαμηλή αξία τους και να εγγράψουν απροσδιόριστου ύψους ζημιές. Προτιμότερο είναι να μην μπει κανείς στον πειρασμό να προσδιορίσει τις πιθανές ζημιές, σίγουρα όμως θα είναι μεγάλες και οι τράπεζες θα υποστούν ένα ισχυρό πλήγμα στην κεφαλαιακή βάση τους.
Η έκταση του πιθανού προβλήματος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ταμείου, γίνεται αντιληπτή αν ανατρέξει κανείς σε έναν άλλο πίνακα της χθεσινής έκθεσης. Εκεί καταγράφονται οι ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας. Και σημειώνεται ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που αποτελεί το έσχατο καταφύγιο των τραπεζών για άντληση κεφαλαίων, αν δεν μπορέσουν να τα βρουν από άλλες πηγές, θα χρειασθεί 19,5 δισ. ευρώ μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2011. Υπενθυμίζουμε ότι με το πρώτο μνημόνιο το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» για το Ταμείο αυτό είχε υπολογισθεί σε 10 από τα 110 δισ. ευρώ του αρχικού δανείου και τώρα σχεδόν διπλασιάζεται, προφανώς για να καλύψει τις πιθανόν αυξημένες ανάγκες, που θα δημιουργήσει η «επιλεκτική χρεοκοπία».
Η δεύτερη, εξίσου σοβαρή, παράμετρος του τραπεζικού «εφιάλτη» εντοπίζεται από το Ταμείο στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος. Όπως σημειώνει στην έκθεσή του, οι τράπεζες θα αυξήσουν το προσεχές διάστημα την εξάρτησή τους από την ΕΚΤ, λαμβάνοντας άλλα 30 δισ. ευρώ ρευστότητας με κρατικές εγγυήσεις και ανεβάζοντας το συνολικό άνοιγμα στα 130 δισ. ευρώ, δηλαδή σε ποσοστό 60% του ΑΕΠ.
Αν η Ελλάδα οδηγηθεί στην «επιλεκτική χρεοκοπία», λόγω της εμπλοκής των ιδιωτών στη νέα χρηματοδότηση, και η ΕΚΤ σταματήσει να δανείζει τις τράπεζες με εγγύηση ομόλογα, για την περίοδο που αυτά θα βρίσκονται στη βαθμίδα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας», το ΔΝΤ τονίζει ότι θα χρειασθεί να παρέμβει η Τράπεζα της Ελλάδος με Έκτακτες Ενισχύσεις Ρευστότητας, με εγγύηση του Δημοσίου (ELA). Ουσιαστικά, δηλαδή, το φορτίο της κάλυψης των εκροών καταθέσεων θα μεταφερθεί στην ΤτΕ από την ΕΚΤ, με όλες τις συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει, αν η Ελλάδα μείνει αρκετό καιρό στην αξιολόγηση «επιλεκτικής χρεοκοπίας», ή αν οι εκροές καταθέσεων είναι μαζικότερες από το αναμενόμενο.
Το ΔΝΤ σημειώνει στην έκθεσή του ότι δεν είναι μόνο το χαρτοφυλάκιο ομολόγων που εκθέτει τις τράπεζες σε κινδύνους απώλειας κεφαλαίων. Το Ταμείο τονίζει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ελέγχου των χαρτοφυλακίων δανείων των τραπεζών από ανεξάρτητο οίκο, η οποία θα πρέπει να τελειώσει μέχρι το τέλος του έτους. Αν διαπιστωθεί ότι οι τράπεζες δεν σχηματίζουν επαρκείς προβλέψεις για τα προβληματικά δάνεια, στην κατάληξη αυτής της διαδικασίας θα βρεθούν να καταγράφουν πρόσθετες ζημιές, επίσης απροσδιόριστου ύψους.
Πώς θα καλυφθούν αυτές οι ανάγκες κεφαλαίων του τραπεζικού συστήματος; Με έκδοση νέων μετοχών σε μια πολύ «ρηχή» αγορά, με πωλήσεις στοιχείων του ενεργητικού (όπως οι θυγατρικές στην Ν.Α. Ευρώπη), ακόμη και με συγχωνεύσεις μεταξύ ελληνικών τραπεζών, ή με εξαγορές ελληνικών τραπεζών από ξένες.
Μάλιστα, το Ταμείο αποκαλύπτει ότι για μερικές μικρές τράπεζες (πιθανόν εν προκειμένω «φωτογραφίζεται» η TBank) οι εποπτικές αρχές έχουν δώσει διορία ως τα τέλη Σεπτεμβρίου να συγχωνευθούν με μεγαλύτερες (εξ ου, ίσως , και η βιασύνη της διοίκησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου να ολοκληρώσει τη διαδικασία απορρόφησης της TBank).
Αν από όλες αυτές τις προσπάθειες οι τράπεζες δεν καταφέρουν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα κεφάλαια, δύο δρόμοι ανοίγονται, σύμφωνα με το Ταμείο: ή η προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εάν πρόκειται για τράπεζες με μεγάλη σημασία για τη σταθερότητα του συστήματος, ή η εκκαθάριση, αν πρόκειται για μικρές τράπεζες.
Το Ταμείο αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι ο δεύτερος δρόμος δεν είναι καθόλου απίθανο να ακολουθηθεί. Γι’ αυτό και σημειώνει ότι οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να βελτιώσουν το θεσμικό πλαίσιο εκκαθάρισης τραπεζών, ξεκαθαρίζοντας και ποιος φορέας θα έχει τον πρώτο λόγο στις σχετικές διαδικασίες (πιθανότατα η Τράπεζα της Ελλάδος).
Προφανές γίνεται από μια προσεκτική ανάγνωση της έκθεσης του ΔΝΤ ότι το τραπεζικό σύστημα εισέρχεται, μαζί με την οικονομία, σε μια πολύ επικίνδυνη περίοδο αστάθειας, όπου πολλά «μαύρα» σενάρια είναι πιθανόν να επιβεβαιωθούν. Και σίγουρα η διολίσθηση της χώρας σε αξιολόγηση «επιλεκτικής χρεοκοπίας» δεν βοηθά καθόλου τις ελληνικές τράπεζες, πολλές εκ των οποίων θα αντιμετωπίσουν σύντομα σοβαρά ζητήματα επιβίωσης στις νέες συνθήκες.

9 σχόλια

  1. hellas bank αυτα ειναι και σε οποιον δεν αρεσει θα κατεβουνε και τα τανκς να φυλαξουνε τις τραπεζες και ο λαος στην ανεχεια και την εξαθλιωση χωρις να φταιει .γεια ΣΟΥ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πασοκοι θα πληρωσετε!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΙΑΤΙ ΠΟΣΕΣ ΣΑΡΚΕΣ ΚΑΤΑΞΕΣΧΙΣΑΝ ΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ.ΗΡΘΕ Η ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ.ΤΟ ΑΔΙΚΟ ΔΕΝ ΕΥΛΟΓΕΙΤΕ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΑΥΡΟ ΦΙΔΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΦΑΓΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. _______________________________________
    Το μόνο που έχει σημασία πλέον είναι
    το να μην προλάβουν να το σκάσουν από
    την Ελλάδα.

    Πρέπει να δικαστούν και να εκτελεστούν εδώ.
    _______________________________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΥΚΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΚΙΩΡΓΚΟ....
    ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ, ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ...

    ΣΤΟ 161% ΤΟΥ ΑΕΠ ΘΑ ΑΝΕΛΘΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟ 2012..!!!!
    ___________________________________
    Το ελληνικό κρατικό χρέος θα σκαρφαλώσρι στο 161% του ΑΕΠ το 2012 και θα υποχωρήσει στη συνέχεια, μόνο εφόσον η Ελλάδα προωθήσει αποτελεσματικά το πρόγραμμα δημοσιονομικής πρσαρμογής, σύμφωνα με όσα προβλέπει η...Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο μηνιαία δελτίο Ιουλίου.

    Η ΕΚΤ εκτιμά ότι το χρέος θα μειωθεί στο 127% του ΑΕΠ έως το 2020. Έτσι, θα είναι υπεριδπλάσιο από όριο του 60% που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. «Η επίτευξη αυτής της προοπτικής εναπόκειται στη βούληση και τη δυνατότητα της κυβέρνησης να προωθήσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και την πλήρη εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων», σημειώνεται στην έκθεση.

    ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΘΕΛΟΥΜΕ...ΑΠΟ ΣΤΗ ΜΙΖΕΡΗ
    ΖΩΗ ΜΑΣ....ΠΟΛΛΑΠΛΕ "ΣΩΤΗΡΑ" ΜΑΣ +

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΣΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ.. ΟΧΙ ΠΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΒΛΑΚΕΙΑ.. ΜΑΥΡΟ ΡΕ ΣΤΗ ΠΡΑΣΙΝΟΓΑΛΑΖΙΑ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΜΑΦΙΑ..ΟΥΣΤ ΡΕ ΚΟΠΡΙΕΣ ΛΑΜΟΓΙΑ ΑΛΑΖΟΝΕΣ ΚΥΝΙΚΟΙ ΧΥΔΑΙΟΙ ΣΚΥΦΤΟΥΛΗΔΕΣ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΑΦΕΝΤΑΔΩΝ ΞΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΩΝ..ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΤΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΑΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΔΩΣΑΤΕ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΣΕ 500 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΖΗΤΑΤΕ ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρε... δεν πάνε όλοι στο διάολο...

    Θα κόπτομαι και για το... Λάτση τώρα;;

    Όλοι ακούρευτοι γυρίζουνε...
    Γαμώ την ατυχία μου.

    Ο Κουρέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΛΕΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ ΝΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙ;
    ΝΑ ΚΡΕΜΙΕΤΑΙ;
    ΛΕΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ;
    ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΤΟΝ ΚΛΑΙΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βαρόμετρο Public Issue:
    Έξι μονάδες μπροστά η ΝΔ - Στο 9% ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πολιτικό και οικονομικό Βαρόμετρο για τον μήνα Ιούλιο της Ρublic Issue για το ΣΚΑΙ και την Καθημερινή.

    Αναλυτικά:
    Η Νέα Δημοκρατία προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 32,5% ενώ το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του μόλις 26,5% αυξάνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την ψαλίδα μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων στις 6 ποσοστιαίες μονάδες.

    Ακολουθούν το ΚΚΕ με 11,5% ενώ τέταρτη δύναμη αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς στο πολιτικό βαρόμετρο του Ιουλίου συγκεντρώνει το εντυπωσιακό ποσοστό της τάξης του 9%.
    Οι αναλυτές κρίνουν ότι αυτή η αύξηση στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στις συνεχείς επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και στα υπόλοιπα στελέχη του κόμματος.

    Ο ΛΑ.Ο.Σ. του Γιώργου Καρατζαφέρη συγκεντρώνει 7,5%. Στη Βουλή οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,5%.
    Η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη με 2% και η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη με μόλις 1,5%

    Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών τις περισσότερες αρνητικές γνώμες συγκεντρώνει ο πρωθυπουργός, ενώ τις περισσότερες θετικές, 35 τον αριθμό, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς.
    Ακολουθεί ο Γιωργος Καρατζαφέρης με επίσης 35 θετικές γνώμες με το Γιώργο Παπανδρέου να βρίσκεται στο ναδίρ με μόλις 28 θετικές γνώμες.

    Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Αντώνης Σαμαράς με 29% ενώ δεύτερος ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 22%.

    Ο ανασχηματισμός που έγινε δεν βοήθησε την ανακάμψη της εικόνας της κυβέρνησης με τη ΝΔ να περνά και σε αυτό το δείκτη μπροστά.
    Ωστόσο 9 στους 10 πολίτες να είναι άκρως δυσαρετημένοι με τη λειτουργία των δύο μεγάλων κομμάτων.

    Στην ερώτηση εάν οι πολίτες κρίνουν αναγκαία τη διεξαγωγή εκλογών το 60% απαντά ότι δεν χρειάζεται ενώ το 34% ότι μάλλον είναι αναγκαίες.

    Στα ύψη βρίσκεται η αποχή με ποσοστό της τάξης του 38%

    Οι πολίτες απαντώντας στην ερώτηση πόσο έχει βελτιωθεί τον τελευταίο χρόνο η οικονομική τους κατάσταση απαντούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία ότι έχει χειροτερέψει.

    Το 88% των πολιτών νιώθουν ιδιαιτέρως ανασφαλείς για το μέλλον της χώρας.
    Το εντυπωσιακό ποσοστό της τάξης του 71% των πολιτών δηλώνει ότι είναι υπερ της συμμετοχής σε διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες και απεργίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση