GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μαλέλης: Γιατί δημιουργώ κίνημα...

Από τον Σταμάτη Μαλέλη http://www.aixmi.gr/ Mε ρωτάνε πολλοί φίλοι και γνωστοί τι είναι αυτό το κίνημα που προσπαθούμε να δημιουργήσο...

Από τον Σταμάτη Μαλέλη
http://www.aixmi.gr/

Mε ρωτάνε πολλοί φίλοι και γνωστοί τι είναι αυτό το κίνημα που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε. Ένα ακόμη στα πολλά άλλα; Μια ακόμη κίνηση αγανακτισμένων; Όχι βέβαια. Τα πράγματα είναι απλά! Θέλουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι στη νέα κοινωνία που θα χτιστεί. Αυτή που αναγκαστικά θα προκύψει μέσα από τη μεγάλη κρίση που βιώνουμε. Ας εξηγηθούμε, όμως, και ας μιλήσουμε πολιτικά, γιατί μέσα στις αντιπαραθέσεις της Βουλής, αυτό έχει ξεχαστεί και γίνεται διαγωνισμός καλών… λογιστών.
Τα αίτια της κρίσης λίγο πολύ τα βρήκαμε. Είπαμε ότι...
το παγκοσμιοποιημένο χρηματοπιστωτικό σύστημα ξεπέρασε κράτη και αγορές και στην πρώτη του κρίση τις λύγισε. Πολλοί είπαν ότι αυτό το σύστημα δεν είναι καν καπιταλιστικό, όπως ο κορεάτης οικονομολόγος Χα-Τζουν Τσανγκ. Ο Ρουμπινί διατείνεται ότι η κρίση προέρχεται, όπως την είχε προβλέψει, από την αμερικανική φούσκα των ακινήτων, η οποία συμπαρέσυρε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Αμερικής, κι αυτό με τη σειρά του το Ευρωπαϊκό και το Ευρωπαϊκό αντίστοιχα το παγκόσμιο.
Η Ναόμι Κλάιν μιλάει για τον νεοφιλελευθερισμό, που άφησε εντελώς ελεύθερες τις αγορές με αποτέλεσμα να τις κατακλύσουν τα παράγωγα και τα διάφορα ασφάλιστρα κίνδυνου. Η Κλάιν προσθέτει, βέβαια, και το πολύ σημαντικό: ότι στις χώρες της περιφέρειας ο νεοφιλελευθερισμός εγκαταστάθηκε βιαία μέσα από το δόγμα του σοκ.
Μιλάμε, λοιπόν, για την κρίση αυτού του συστήματος που με την επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού έδωσε την ευκαιρία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα να επικρατήσει και να πνίξει τις αγορές, όπως περιγράφει ο Φρανσουά Μορίν.
Εμείς, οι πολίτες, καταλάβαμε την αιτία της κρίσης. Φαίνεται, όμως, ότι οι ισχυροί της πυραμίδας του καπιταλιστικού συστήματος δεν μπορούν ή δεν θέλουν να την καταλάβουν, αφήνοντας ανέγγιχτες τις αιτίες του κακού που είναι οι τράπεζες, και ειδικότερα τους τραπεζίτες, που κυρίως τζογάρουν παρά επενδύουν στην πραγματική οικονομία.
Και αφού το καταλάβαμε τι κάνουμε; Έχουμε, μήπως, να επιλέξουμε μόνο ανάμεσα σε δύο συστήματα, όπως λέει με συνέπεια η κυρία Παπαρήγα; Όχι βέβαια! Μπορεί στην Ευρώπη και αλλού να ηττήθηκε η σοσιαλδημοκρατία από τη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού, αλλά η αναζήτηση του Τρίτου Δρόμου δεν έχει χαθεί ακόμη! Αποδείχθηκε ακόμη και στην καρδιά του καπιταλισμού, όπου το δαιμονοποιημένο Κράτος έριξε δισεκατομμύρια δολάρια για να σώσει τις τράπεζες που έκανε να τρίξουν τα κόκαλα του πατέρα του νεοφιλελευθερισμού Μίλτον Φρήντμαν.
Στο δια ταύτα, όμως. Τι προτείνουμε; Μια νέα κοινωνία που θα στηρίζεται στην ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.
Βασική αρχή για αυτό είναι να παλέψουμε για έναν νέο συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρώπη που θα πάρει σκληρά μέτρα κατά των τραπεζών και θα απαγορεύσει τα παράγωγα και τα ασφάλιστρα κινδύνου. Και μετά τι να κάνουμε; Να γυρίσουμε πίσω τρεις δεκαετίες και ξαναανακαλύψουμε τον Κεϋνσιανικό Καπιταλισμό; Ούτε αυτό. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ισχυρές οικονομίες στην Ευρώπη που θα στηρίζονται κυρίως στη λογική της Αυτοδύναμης Ανάπτυξης, όπως την προσδιορίζει ο Σαμίρ Αμίν.
Η πολιτική της μεταφοράς πλεονάσματος, με τη μαρξιστική έννοια, από την περιφέρεια στο κέντρο πρέπει να σταματήσει. Ήδη εδώ και χρόνια οι λαοί της Δύσης έχουν πάψει να γεύονται τους καρπούς της εκμετάλλευσης των τρίτων χωρών που είτε αναπτύσσονται ραγδαία, όπως στην Ανατολή, είτε αντιστέκονται και πειραματίζονται, όπως στη Λατινική Αμερική.
Μέσα στο πλαίσιο μιας άλλης Ευρώπης, που πλέον είναι εφικτός στόχος – αφού όλο και περισσότερες χώρες άρχισαν να πλήττονται κι αυτός ο αριθμός θα μεγαλώνει – να αρχίσουμε την οικοδόμηση μιας νέας οικονομίας με κανόνες και μέτρα για τις τράπεζες, τον τρόπο διοίκησης των μεγάλων εταιριών, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την εκμετάλλευση του δικού μας πλούτου. Να ανατρέψουμε το ψέμα ότι όταν πλουτίζει όλος ο πλανήτης πλουτίζουμε όλοι μαζί. Κάτι, δηλαδή, σαν την παλίρροια που σηκώνει όλα τα καράβια αποκρύβοντας, όμως, ότι βουλιάζει τις μικρές ψαρόβαρκες. Όμως, με την οικονομία της αλληλεγγύης θα επανέλθουμε από αυτό το φιλικό βήμα τις επόμενες ημέρες. Κάθε παρατήρηση δεκτή. Γιατί πρέπει, επιτέλους, να δώσουμε λόγο στην πραγματική πολιτική.

11 σχόλια

  1. ΜΑΛΛΕΛΗ:ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΟΥΤΣΟ ΜΑΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να κανω κι εγω ενα κινημα τοτε,με την Πετρουλα αρχηγο,την Λαμπιρη και την Μελετη στα αριστεροδεξια της,ρε δεν μας παρατατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτή τη στιγμή,με δεδομένη την αγανάκτηση που έχει δημιουργηθεί από την εξαπάτηση των πολιτών,πεδίον δόξης λαμπρόν για κάθοδο στον στίβο,νεόκοπων πολιτικάντηδων,εντέχνως χρησιμοποιούντων επιχειρημάτων,υποσχέσεων και ότι άλλο τέλος πάντων χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον και απέτυχε με πάταγον.
    Αγαπητέ κ.Μαλλέλη και άλλοι ευγενώς προσφερόμενοι να οικειοποιηθείτε την οργή μας,σας γνωρίζουμε ότι βαρεθήκαμε τα λόγια τα μεγάλα ,κενά περιεχομένου.
    Αυτός που θα μας εμπνεύσει θα πρέπει να έχει το ήθος και το ύφος των αγωνιστών του 1821.
    Να αγαπάει την πατρίδα και τον λαό πάνω από όλα.
    Να είναι έτοιμος να θυσιάσει και την ζωή του γι αυτήν.
    Να μην έχει καμμία σχέση με διαπλεκόμενα,ατομικά συμφέροντα και οι πράξεις και οι κινήσεις του να πραγματώνονται στο άπλετο φώς της αλήθειας.
    Να έχει κύριο και πρωταρχικό μέλημα την πάταξη της διαφθοράς και των προνομίων των 300,100 και πολλοί είναι,και δευτερευόντως την ισονομία και δικαιοσύνη στα δικαιώματα των εργαζομένων.
    Να προστατέψει τους αδυνάμους ,να θέσει αντικειμενικά αξιοπρεπες όριο διαβίωσης ,που δεν θα εξαιρεί τους κυβερνώντες και γύρω από αυτό να επιφέρει δικαιοσύνη.
    Να αξιοποιήσει τον πλούτο της χώρας προς όφελος του λαού της και όχι να τον παραδώσει λεία στα παγκόσμια αρπακτικά.
    Και πολλά άλλα που θα μας αποδώσουν την χαμένη μας αξιοπρέπεια και θα αποκαταστήσουν την τιμη μας,που διασύρεται χειρότερα από πόρνη διεθνώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΑΛΕΛΗ,ΠΟΣΟ ΠΑΕΙ ΤΟ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φταιει και η γαμημενη η ζεστη κι ετσι την κατσαμε με τον Μαλελη, πασιγνωστη πρασινογαλιαντρα και δημοσιογραφο του κωλου!
    Ο ανθρωπος φαινεται οτι εχει λαλησει για τα καλα και προβλεπω μεγαλο γιαουρτωμα στην πρωτη του πολιτικη εμφανιση!
    Νομιζω οτι εχει δηλωσει ευθαρσως στο παρελθον οτι πηγαινε στον ψυχιατρο και τα επαιρνε ληγμενα
    Συνιστουμε την αμεση εξεταση του απο καποιον εγκριτο ψυχιατρο προτου γελασει και το παρδαλο κατσικι με τον βερουφελ Σταματη τον Α'.

    Ηταν στραβο το κλιμα τοφαγε κι ο γαιδαρος..οεοοοοοοοεοοοοοο!!!
    ΕΜΠΑΙΝΕ ΜΑΛΕΛΗ ΚΑΙ ΜΗ ΣΕ ΜΕΛΕΙ!!(το συνθημα που κυριαρχει στις πλαζ της Μυκονου οπου ο Μαλελης οργανωνει την πρωτη του ομιλια ενωπιον των ξεκωλων θαυμαστων του)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο ΜΑΛΕΛΗΣ ΖΗΛΩΣΕ ΤΗΝ ΔΟΞΑ ΤΟΥ ΔΕΛΑΠΑΤΡΙΔΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΓΕΛΙΟ!
    ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΖΗΛΕΥΤΟ ΣΑΛΤΙΜΠΑΓΚΟ ΚΑΙ ΑΡΡΙΒΙΣΤΑ,ΚΟΙΝΩΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΑΚΟ!!
    ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ "ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ ΤΑ ΕΝΙΑΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΥΤΣΟΥ ΤΑ ΣΑΡΑΝΤΑ"

    Ο ΓΚΑΒΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΡΕ ΜΑΛΕΛΗ ΣΕ ΕΧΕΙ ΒΑΡΕΣΕΙ Η ΜΑΛΕΛΙΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ. ΠΗΓΑΙΝΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΤΗ ΠΕΤΡΟΥΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΜΑΛΕΛΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΕΙΘΕΙΣ ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΛΑΚΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙΣ (ΣΑΝ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙΣ ΔΗΛΑΔΗ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο άνθρωπος που εισήγαγε στην σκουπιδοτηλεόραση δελτία ειδήσεων για το τι φορούσε το τάδε νούμερο στην τάδε εκδήλωση, ο παράγοντας της trash tv αλα ελληνικά, αυτός που δεν ντρέπεται να σερβίρει καθημερινά στον κόσμο τα υποπροιόντα του κιτρινισμού, θέλει τώρα να σώσει τον Κόσμο. Υποθέτω η ζέστη. Εκτός αν είναι κάτι μονιμότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΡΕ ΜΑΛΛΕΛΗ, ΑΝΤΕ ΠΑΓΕΝΕ ΡΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΣΤΑ ΦΡΥΔΙΑ ΜΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση