GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σύννεφα χρηματοπιστωτικής καταιγίδας πάνω από την Ιταλία...

Γράφει ο Πάνος Παναγιώτου χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής Την Παρασκευή 24 Ιουνίου φήμες κυκλοφόρησαν σε όλη την Ευρώπη πως η S&am...

Γράφει ο Πάνος Παναγιώτου
χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής

Την Παρασκευή 24 Ιουνίου φήμες κυκλοφόρησαν σε όλη την Ευρώπη πως η S&P προετοιμάζεται για υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας. Αν και οι φήμες αυτές διαψεύστηκαν οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών βούλιαξαν με τους επενδυτές να τις ξεπουλούν στο φόβο της μόλυνσης της χώρας από τον ιό της ευρωπαϊκή κρίσης.
Λάδι στη φωτιά, έριξε η...
ανακοίνωση της Moody's πως θέτει σε αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση 18 ιταλικές τράπεζες, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την προειδοποίηση για πιθανή υποβάθμιση της Ιταλίας. Η πραγματική απειλή, όμως, είναι η αιτία που πρόβαλλε η Moody's ως βασική της πιθανής υποβάθμισης των ιταλικών τραπεζών: το γεγονός ότι κατέχουν μεγάλο ποσοστό του ιταλικού χρέους.
Η σύνδεση ιταλικών τραπεζών και ιταλικού δημοσίου μοιάζει επικίνδυνα με αυτήν στην περίπτωση της Ελλάδας όπου η κάθε υποβάθμιση στο κρατικό χρέος επέφερε υποβάθμιση σε αυτό των τραπεζών εξαιτίας της μεγάλης κατοχής τους κρατικού χρέους. Ο φαύλος αυτός κύκλος οδήγησε τις ελληνικές τράπεζες εκτός αγοράς κεφαλαίων και τώρα έχει αρχίσει να απειλεί και την Ιταλία.
Το κόστος κρατικού δανεισμού έχει αυξηθεί στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο από το 2001 για την Ιταλία, με τη χώρα να δανείζεται σήμερα από 70% μέχρι 100% υψηλότερα απ' ότι πριν 8-10 μήνες, ανάλογα με το χρονικό ορίζοντα δανεισμού. Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της χώρας άγγιξε το 5,00% ενώ μετοχές τραπεζών στο ιταλικό χρηματιστήριο όπως η UniCredit και η Intesa Sanpaolo βρέθηκαν να χάνουν μέχρι και 8% την Παρασκευή, προκαλώντας την άρση της διαπραγμάτευσης τους για λίγες ώρες, κίνηση που βοήθησε στη μείωση των πιέσεων.
Τα σύννεφα μίας χρηματοπιστωτικής καταιγίδας έχουν αρχίσει να μαζεύονται πάνω από την Ιταλία και το αν αυτή θα ξεσπάσει καθώς και το μέγεθος της ζημίας που θα προκαλέσει εξαρτώνται τόσο από το πως θα αντιδράσει η ιταλική κυβέρνηση όσο και από τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκής κρίση και τη διεθνή οικονομία. Ο Πρωθυπουργός της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μόλις ανακοίνωσε ένα πακέτο τόνωσης το οποίο ελπίζει πως θα τονώσει την ανάπτυξη αλλά είναι πιθανό να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Την ίδια στιγμή οι επενδυτές έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν πως η όποια αδυναμία αποπληρωμής ευρωπαϊκού χρέους στο εξής θα συνεπάγεται τη συμμετοχή τους στις απώλειες που θα προκύψουν και αυτό τους κάνει να πουλούν ευρωπαϊκές τράπεζες και να αγοράζουν τα CDS τους, γεγονός που προκαλεί πωλήσεις των ομολόγων τους και κάνει το κόστος δανεισμού τους υψηλότερο.
Με όλη τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή κρίση μέχρι σήμερα να έχει επικεντρωθεί στις Ε4 χώρες, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, οι αγορές δεν είναι έτοιμες για μία αρνητική έκπληξη από την Ιταλία, χώρα που ανήκει στο κλαμπ των G8. Τα πρώτα σημάδια μίας μόλυνσης της, όμως, έχουν αρχίσει να φαίνονται και αν η Ιταλία ασθενήσει τότε η Ευρώπη θα εύχεται να είχε σώσει την Ελλάδα πολύ νωρίτερα.

3 σχόλια

  1. Καλώς τηνε κι ας άργησε.
    Τί νομίζατε βρε καλόπαιδα?
    Οτι επειδή από εδώ ξεκίνησε ,εδώ θα τελείωνε?
    Το new world order με την επιβολή της νέας παγκόσμιας οικονομικής δικτατορίας,απλώς έκανε ασκήσεις επί χάρτου για προθέρμανση.
    Επεται και συνέχεια.
    Σε πολλά επεισόδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χειροβομβίδα κρότου-λάμψης της Αστυνομίας αφήνει τον δημοσιογράφο Μανώλη Κυπραίο
    χωρίς ακοή.............



    Αθήνα
    Την ακοή του και στα δύο αυτιά απώλεσε πλήρως
    ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος επειδή οι αστυνομικές δυνάμεις έριξαν σε απόσταση αναπνοής από τον ίδιο χειροβομβίδα κρότου-λάμψης, κατά την καταστολή των διαδηλωτών στις 15 Ιουνίου.

    Ο δημοσιογράφος κάλυπτε το ρεπορτάζ για τις διαδηλώσεις, ενώ στην προσπάθειά του να φτάσει πεζός στο νοσοκομείο, ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από μέλη της ομάδας «Δέλτα».

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ «καταδικάζει απερίφραστα την ωμή κρατική βία που άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της στο δημοσιογράφο-μέλος της ΕΣΗΕΑ, Μανώλη Κυπραίο, ο οποίος είχε την ατυχία να κάνει τη δουλειά του κατά τις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων πολιτών στις 15 Ιουνίου στο Σύνταγμα».

    Όπως αναφέρεται και σε ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ: «οι σκηνές αυτές παραπέμπουν σε αλλοτινές εποχές, όπου η καταλυμένη Δημοκρατία επέτρεπε τέτοιες συμπεριφορές και απέτρεπε την ελεύθερη άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.
    »Η ΕΣΗΕΑ δηλώνει πως δε θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.

    Θα σταθεί στο πλευρό του δημοσιογράφου, που κατέστη ανάπηρος και ανήμπορος να εργαστεί στον τόσο απαιτητικό κλάδο της ενημέρωσης, και θα ασκήσει όλα τα νόμιμα μέσα για τη δικαίωσή του αλλά και για την ανεμπόδιστη άσκηση του λειτουργήματος της ενημέρωσης από όλα τα μέλη της».

    KAΤΩ H XOYNTA TOY ΠΑSSΟΚ..KAΙ ΤΗΣ
    ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΑΛΗΤΕΙΑΣ ΚΑΧΡΙΜΑΚΗ - ΠΑΠΟΥΤΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Standard and poor΄s",
    δλδ "κανονικών(μεσαίων) καί φτωχών"....
    Από ποιό μπινελίκι νά αρχίσεις
    καί σέ ποιό καντήλι νά καταλήξεις?
    Εταιρίες αυτοπροσδιοριζόμενες,δημιούργημα παγκο-
    σμίων χρηματιστηριακών παικτών,ώς εργαλείο
    χειραγώγησης κρατικών οικονομιών.
    Πετάνε την όποια μαλακία τους,επενδεδυμένη με
    γνωστά σε όλους στοιχεία ΤΗ ΚΑΤΑΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ.
    ΑΥΤΟ Η ΣΥΝΕΝΝΟΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΚΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ,δίνει το
    δικαίωμα στούς δημιουργούς αυτών των εταιριών
    νά θησαυρίσουν μέσω χρηματιστηρίων & ομολόγων.
    Αδίστακτοι καί "άρρωστοι",άντε με 1 νόμισμα στο
    κάθε μάτι νά πληρώσετε τον βαρκάρη.
    Εκείνο τό momentum δέεεν χειραγωγείται.
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση