GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ύποπτα για σύνδρομο Ντάουν τα φάρμακα της εξωσωματικής...

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για εξωσωματική γονιμοποίηση στις μεγάλης ηλικίας γυναίκες, ενδέχεται να αυξάνου...

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για εξωσωματική γονιμοποίηση στις μεγάλης ηλικίας γυναίκες, ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο αποκτήσεως μωρού με σύνδρομο Ντάουν, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές.
Οι γιατροί ξέρουν καλά πως οι πιθανότητες να έχει ένα μωρό αυτή τη γενετική διαταραχή αυξάνονται κατ’ αναλογία με την ηλικία της μητέρας - ιδίως μετά τα 35 χρόνια. Όμως οι βρετανοί επιστήμονες, που μελέτησαν 34 ζευγάρια, πιστεύουν πως τα φάρμακα που παίρνει η έγκυος πριν από την εξωσωματική, για να διεγερθεί η παραγωγή ωαρίων, μπορεί να διαταράσσουν το γενετικό υλικό τους.
Μολονότι εξάλλου δεν ξέρουν ακόμα το μέγεθος του κινδύνου, εικάζουν πως θα...
μπορούσαν να αυξάνουν τον κίνδυνο και για άλλα γενετικά νοσήματα.
Τα ευρήματα αυτά παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής & Εμβρυολογίας, το οποίο διεξάγεται στη Σουηδία. Όλες οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν ηλικία άνω των 31 ετών και είχαν πάρει φάρμακα για να διεγερθεί η ωοθυλακιορρηξία τους πριν από την εξωσωματική.
Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα ωάριά τους, διαπίστωσαν πως αρκετά είχαν γενετικά ελαττώματα, τα οποία είτε θα οδηγούσαν την εγκυμοσύνη σε αποτυχία είτε θα είχαν ως επακόλουθο τη γέννηση μωρού με γενετικό νόσημα.
Μια πιο προσεκτική ματιά σε 100 από τα ελαττωματικά ωάρια έδειξε πως πολλά περιείχαν διπλασιασμό χρωμοσωμάτων - και συχνά, το χρωμόσωμα που διπλασιαζόταν ήταν το 21, το οποίο και αποτελεί αιτία του συνδρόμου Ντάουν.
Το σύνδρομο αποκαλείται επίσης τρισωμία 21, ακριβώς εξαιτίας του διπλασιασμού του χρωμοσώματος 21.
Σε αντίθεση, όμως, με το κλασικό σύνδρομο Ντάουν, που εκδηλώνεται σε μωρά τα οποία συλλαμβάνονται φυσιολογικά, το μοτίβο των γενετικών σφαλμάτων που οδήγησαν στην τρισωμία 21 τα ωάρια της εξωσωματικής ήταν διαφορετικό και πολύ πιο σύνθετο - και αυτό το εύρημα είναι που κάνει τους ερευνητές να πιστεύουν πως ευθύνονται τα φάρμακα της εξωσωματικής.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η διέγερση των ωοθηκών προκαλεί κάποια από αυτά τα σφάλματα, αλλά θα πρέπει να κάνουμε περισσότερες έρευνες, προκειμένου να επιβεβαιώσουμε τις υποψίες μας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Άλαν Χάντισαϊντ, διευθυντής του Κέντρου Γονιμότητας, Γυναικολογίας & Γενετικής London Bridge. «Ξέρουμε ήδη από εργαστηριακές μελέτες πως τα φάρμακα της εξωσωματικής μπορούν να έχουν αυτή τη συνέπεια, αλλά και αυτό πρέπει να επαληθευτεί».
Εάν οι υπόνοιες των ερευνητών επιβεβαιωθούν, «αυτό θα σημαίνει πως οι γιατροί θα πρέπει να χρησιμοποιούν με μεγαλύτερη προσοχή αυτά τα φάρμακα», πρόσθεσε. «Η έρευνά μας θα μπορούσε επίσης να συμβάλλει στον εντοπισμό των γυναικών οι οποίες προτιμότερο είναι να χρησιμοποιήσουν δανεικά ωάρια, παρά τα δικά τους».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ευρήματά αυτά εγείρουν υπόνοιες πως τελικά το σύνδρομο Ντάουν και άλλα γενετικά νοσήματα δεν είναι μόνον απόρροια των «γερασμένων» ωαρίων, αφού προέρχονται από γυναίκες μεγάλης ηλικίας, αλλά ίσως και εξωγενών παραγόντων, όπως τα φάρμακα.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, μία γυναίκα ηλικίας 20 ετών έχει 1 πιθανότητα στις 1.500 να αποκτήσει παιδί με σύνδρομο Ντάουν. Οι πιθανότητες αυτές γίνονται 1 στις 1.300 στην ηλικία των 25 ετών, 1 στις 350 στην ηλικία των 35 ετών, 1 στις 100 στην ηλικία των 40 ετών και 1 στις 30 στην ηλικία των 45 ετών.

4 σχόλια

  1. εμ βεβαια.. η κάθε σαρανταρα απελευθερωμενη, αποφασιζει να κανει παιδι αλλα το νινι εχει ξεραθει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΠΕΔΟΥΧΟΙ


    ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!!!!!! ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!!!!!! ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΜΟΣ
    Να επιβραβεύετε μεταξύ των Δούλεψε να φας, και Κλέψε νάχεις , ο δεύτερος…..

    Πόσοι από τους μεγαλοϊδιοκτήτες γης την έχουνε με τον ιδρώτα του προσώπου τους ;

    Με τίμια μέσα ; Τα χρήματα που έδωσαν και την αγόρασαν ήταν ΚΑΘΑΡΑ ;

    Από πού και ως που κάποιος ή κάποια που κατέχει κάμποσα στρέμματα μέσα σε ζώνη NATURA, ή ένας άλλος τέσσερα στρέμματα ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ, δηλαδή και οι δυο μεγαλοϊδιοκτήτες, να μπορούν να χτίσουν ένα σπίτι μέσα σε αυτά, και δεν μπορεί ένας μικροϊδιοκτήτης ενός χωραφιού 200 -300-400-500- …. 2000- 3000 μέτρα και εφ όσον δεν είναι αρχαιολογικός χώρος, δεν είναι δάσος, δεν είναι ρέμα, δεν είναι αιγιαλός κλπ να χτίσει ένα σπίτι με τον όποιο συντελεστή δόμησης, πχ. 35/100, και με ανώτατο όριο δόμησης τα 250 τμ, και όποιο σχεδιαστικό – κατασκευαστικό περιορισμό κρίνει το κράτος, και με την υποχρέωση να έχει και να συντηρεί έναν ορισμένο αριθμό δέντρων μέσα σε αυτό αλλά και είδους, προκειμένου και ο άνθρωπος αυτός να ικανοποιηθεί αλλά και το περιβάλλον να γίνει καλύτερο;
    Φαντάζεστε εκεί που δεν υπάρχει τίποτα σε ένα χωράφι 300 μ. να χτιστεί ένα σπίτι 80-90 τμ. με πέτρα και γύρω του στον υπόλοιπο χώρο 10-15 δέντρα;
    Ή και σε ένα μεγαλύτερο 1000-2000 -3000τμ που θα χτίσει 250 τμ και θα υποχρεωθεί ο ιδιοκτήτης να φυτέψει και να συντηρεί 20-30-50- 100…. δέντρα;
    Δεν θα γίνει κόλαση όπως εισηγούνται κάποιοι πληρωμένοι υπηρέτες των εχόντων μεγάλες ιδιοκτησίες αλλά Παράδεισος, και όπου και αν γυρνάς το βλέμμα σου θα βλέπεις μια νοικοκυροσύνη και μια ομορφιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επειδή το συγκεκριμένο άρθρο απευθύνεται σε ανθρώπους με ΠΑΙΔΕΙΑ προσέξτε τι σχόλια γράφετε αμόρφωτοι!
    Ο πρώτος πετάει μια λαλακία χωρίς να έχει ιδέα τι σημαίνει εξωσωματική και ο δεύτερος μαλακοπίτουρας βρίσκει την ευκαιρία να πει τον πόνο του για το χωραφάκι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πες τα 2:32...
    Ενώ η τριαντάρα που το κάνει και μετά το παρατάει στη μάνα της για να τρέχει στα μπουζούκια είναι καλή, ε;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση