GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Λίγα λόγια για την απώλεια του Μάρκου Δραγούμη...

Γράφει ο Παναγιώτης Ευαγγελόπουλος Λέκτορας Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Ο Μάρκος Δραγούμης έφυγε από κοντά μ...

Γράφει ο Παναγιώτης Ευαγγελόπουλος
Λέκτορας
Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου


Ο Μάρκος Δραγούμης έφυγε από κοντά μας στα 85 του χρόνια.
Το κλέος της σκέψης του Μάρκου Δραγούμη είναι ανυπέρβλητο. Διάβασα το μνημειώδες βιβλίο του ¨Πορεία προς τον Φιλελευθερισμό», πριν περίπου είκοσι χρόνια, σχεδόν αμέσως μετά την δημοσίευση του. Με επηρέασε, με καθοδήγησε, μου άνοιξε ορίζοντες και μου επιβεβαίωσε τις ακλόνητες πεποιθήσεις μου για την χίμαιρα της κοινωνικής δικαιοσύνης, τον θρίαμβο της ελεύθερης αγοράς, της σύζευξης του πολιτικού με τον οικονομικό φιλελευθερισμό, της αυτορυθμιζόμενης τάξης, του...
διαχρονικού φιλελεύθερου διαφωτισμού όπως θεμελιώθηκε από τον John Locke και τον Adam Smith μέχρι τον Friedrich August Hayek και τον Milton Friedman.
Τιμή και Δόξα στον Μάρκο Δραγούμη. Τον Έλληνα πνευματικό εργάτη του Φιλελευθερισμού που παρότι αφιέρωσε την νεότητα του στον σοσιαλισμό και την αριστερά, πολιτικός εξόριστος και μετά βουλευτής της ΕΔΑ, ξεχώρισε με την σφοδρότητα με την οποία από συνοδοιπόρος του κολεκτιβισμού, μετατράπηκε σε σκαπανέας του ατομικισμού και της φιλοσοφίας της Ελευθερίας. Ο Μάρκος Δραγούμης και στις δύο φάσεις της ζωής του ήταν ένας μαχητικός απόστολος. Όμως ειλικρινά και χωρίς καμία διάθεση, ούτως ή άλλως, αδύνατου προσεταιρισμού, αυτό που αφήνει το στίγμα του και χαρακτηρίζει την πνευματική του διαθήκη και παρακαταθήκη, είναι αναμφίβολα η διακονία του φιλελευθερισμού που τόσο γόνιμα και αποδεικτικά μας προσέφερε.
Το έργο του είναι η μνήμη του που μας καλεί να συνεχίσουμε στον δύσκολο δρόμο της αρετής και της ελευθερίας.
Ως ελάχιστη απότιση φόρου τιμής, σας αποστέλλω επισυναπτόμενα, την αριστουργηματική, διεισδυτική και κριτική ανάλυση του Γιώργου Παγουλάτου, καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως δημοσιεύτηκε στο Athens Review of Books τον Απρίλιο του 2011, με αφορμή την πρόσφατη ανανεωμένη επανέκδοση του βιβλίου του «Πορεία προς τον Φιλελευθερισμό» από τις εκδόσεις Παπαζήση και το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών.
http://www.booksreview.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=114:2011-04-07-15-58-45&catid=49:-17-2011&Itemid=55
Ο Μάρκος Δραγούμης έφυγε από κοντά μας, μόλις κατάφερε να δει το βιβλίο του να επανεκδίδεται.
Λες και περίμενε γι’ αυτό, πριν μας αποχαιρετίσει…
Ταξίδεψε πολύ, δούλεψε και έζησε στις πρεσβείες μας σε πολλές πρωτεύουσες της Ευρώπης και στη διάρκεια της δικτατορίας, ήταν στα αμφιθέατρα των μεγαλύτερων πανεπιστημίων της Ευρώπης, για να υπερασπιστεί την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην χώρα που την γέννησε.
Ο Μάρκος Δραγούμης μέχρι τα τελευταία του ήταν ενεργός και μαχητικός. Περιτριγυρισμένος από νέους, νεότατους επιστήμονες, ιατρούς, μηχανικούς, νομικούς, πολιτικούς, οικονομολόγους, τους εμφύσησε με την φιλελεύθερη πνοή του και τους δώρισε το έργο του για να το συνεχίσουν.

10 σχόλια

  1. ΣΕΒΟΜΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ!!

    ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ...

    ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΣΗΜΕΡΑ??

    ΠΑΝΤΩΣ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΝΔ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΑ(ΧΛΑ)ΜΑΡΑ!!!

    ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΩΝΥΜΟ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΣΜΟΥ, ΤΟΥ ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ, ΤΗΣ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΑΥΛΟΤΗΤΑΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 10.13 είσαι που είσαι ΝΕΚΡΟΣ

    γιατί μαγαρίζεις το θέμα
    ρε Μπάστραρδε Πασόκε
    χέρι-πόδι με την Κόρη και το Βόδι

    αληταρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΚΟΧΡΕΟΛΥΣΙΑ ΠΑΝΤΑ ΥΠΗΡΧΑΝ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!

    ΕΠΙΣΗΣ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΣΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙΣ 30, ΑΝΤΕ 40 ΔΙΣ, ΚΑΙ ΑΛΛΟ 120!!!!

    ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΡΑΤΑΣ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ, ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΣΑΙ ΣΩΣΤΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΣΟΥ ΞΕΦΥΓΟΥΝ, ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΚΡΑΤΑΣ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ 100% ΤΟΥ ΑΕΠ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ, ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ, ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΦΑΥΛΟΣ ΚΑΙ ΨΗΦΟΘΗΡΑΣ!!!!

    ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Ο "ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ" ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΑΘΗΚΕ Η ΜΠΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΓΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΑ ΜΑΖΙ... ΚΑΙ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΤΩΡΑ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΛΑΟΣ!!!

    Η ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ, ΗΤΑΝ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΙ ΤΩΡΑ ΟΛΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ!!!

    "ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ- ΓΡΑΦΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ..."

    ΕΤΣΙ ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΕΞΩ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ!!

    ΕΚΕΙ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕ Η ΔΕΞΙΑ ΚΑΦΡΙΛΑ "ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΩΝ" ΚΑΙ ΣΑ(ΧΛΑ)ΜΑΡΩΝ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΛΑ ΖΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΟΟΟΟΟΟΟΟΟ ΠΑSSSOK
    ΦΑΕ....

    Τι έλεγε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ για τους ανείσπρακτους φόρους

    22/9/2009
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
    Εμείς ξέρουμε πού θα βρούμε τα λεφτά και είναι 2,5 με 3 δις για να ξαναξεκινήσει η οικονομία. Δεν είναι τα 10 δις, για τα οποία συνεχώς μας μιλάτε κ. Καραμανλή, γιατί εσείς μιλάτε και για την επένδυση που θα κάνουμε στην εκπαίδευση, σε βάθος τετραετίας.
    Αυτά θα τα βρούμε, εκεί όπου δεν μπορέσατε εσείς, γιατί δεν είχατε τη βούληση να τα βρείτε: στους ανείσπρακτους φόρους, που είναι 31 δις.

    1/10/2009
    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
    Επειδή λέμε ότι οι ανείσπρακτοι φόροι πήγαν από τα 13 στα 31 δις, έπεσε πάνω μας η Νέα Δημοκρατία, λέγοντας "μα τι είναι αυτά που λέτε"; Κι έρχεται λοιπόν προχθές ο κ. Παπαθανασίου και λέει "10 δις είναι οι εισπράξιμες οφειλές". Μπα; Γιατί δεν εισπράχτηκαν λοιπόν;

    Θέλετε να μάθετε πόσα ευρώ είναι ΤΩΡΑ οι ανείσπρακτοι φόροι;

    41 δις.. !!!!!

    ΦΑΤΑ ΤΩΡΑ,,,ΡΕ ΓΑΜΗΜΕΝΕ
    ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟ ΖΩΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εσείς δεξιοί ταγματασφαλίτες και μαυραγορίτες θα έπρεπε να είστε (οι πατεράδες και οι παππούδες σας) κρεμασμένοι ήδη απ' το 1944, στις πλατείες, για τη συνεργασία σας με τους Ναζί... και όχι να μας βγάζετε λόγους τώρα- προδώτες φασίστες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για καθυστέρηση με δυσάρεστες συνέπειες, κατηγόρησε κυβέρνηση και Eurogroup, o Lorenzo Smaghi

    "Adjusting to the Crisis: Policy Choices and Politics in Europe" είναι το θέμα του 8ου Ευρωπαϊκού Σεμιναρίου που διοργανώνει από τις 7-10 Ιουλίου 2011 στο νησί του Πόρου, το ΕΛΙΑΜΕΠ με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
    Φέτος θα δοθεί έμφαση στις ευρύτερες συνέπειες της οικονομικής κρίσης και τις διαφορετικές πολιτικές επιλογές με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες τόσο τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωριστά, όσο και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της.


    Στο σεμινάριο συμμετέχουν πάνω από 40 κορυφαίοι πανεπιστημιακοί και διαμορφωτές πολιτικής.
    Επίσημος Ομιλητής θα είναι ο κ. Lorenzo Bini Smaghi, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
    Διαβάστε τι δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Lorenzo Bini Smaghi, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.


    "Δεύτερον, όσο περισσότερο μια απόφαση καθυστερεί, τόσο πιο δυσάρεστη γίνεται τελικά, καθώς οι δράσεις που απαιτούνται για να ηρεμήσουν οι αγορές και να αποκατασταθεί η σταθερότητα, πρέπει να είναι ακόμη ισχυρότερες. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τα μέτρα που είναι αναγκαία για τη διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών, αλλά και με το μέγεθος του χρηματοδοτικού πακέτου που απαιτείται για την υποστήριξη της χώρας που δεν έχει πλέον πρόσβαση στην αγορά.
    Ένα παράδειγμα: Αν η Ελλάδα, και το Eurogroup, δεν περίμεναν μέχρι το Μάιο του 2010 για να αντιμετωπίσουν την κρίση, αλλά είχαν ενεργήσει μερικούς μήνες νωρίτερα, η δημοσιονομική προσαρμογή θα ήταν ενδεχομένως πιο ήπια, η πρόσβαση στην αγορά δεν θα ήταν τόσο διαταραγμένη και το μέγεθος της οικονομικής υποστήριξης από τις άλλες χώρες θα ήταν μικρότερο. "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Eσύ μαλάκα, που κάθεσαι όλη μέρα στο press.gr, που σκούζεις και γράφεις και "παSSοκ", γιε ταγματαλήτη, ρουφιάνου των ναζί,

    μάλλον θα προσδοκάς ο Σαχλαμαράς, να διορίσει το γαλάζιο τσογλάνι σου με συνέντευξη, μπάζοντάς το απ' το παράθυρο, όπως κάνατε επί "Κουρασμένου"...Πάνε αυτά, τελειώσανε...

    Ο "Κουρασμένος" σου, με την παρέα του, ήταν τόσο ικανός πορδηπουργός, που δεν άφησε σάλιο...

    Άντε πάνε παίξε κανένα τζόκερ.
    Από τον Σαχλαμαρά μην περιμένεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό είναι το επίπεδο των σχολιαστών από ΝΔ ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, έχουμε γυρίσει 150 χρόνια πίσω με το Αγγλικό, το Γαλλικό και το Ρωσικό κόμμα. Δεν έχετε καταλάβει ότι όλοι όσοι ασχολούνται σήμερα με τα κόμματα και τον συνδικαλισμό είναι οι μισ-Ελληνες που μας κατέστρεψαν, τόσο χαμηλό είναι το επίπεδό σας και συνεχίζετε να υπερασπίζεστε τον Γιωργάκη, τον Κωστάκη, τον Αντωνάκη που 10 χρόνια καθότανε σπίτι του και περίμενε χωρίς να δουλεύει και τα γκουλάγκ της Αλέκας; Πότε θα ξυπνήσετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ....Η ΜΑΛΑΚΑΣ ΠΡΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ Η ΠΑΣΟΚΤΣΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΣΟΚόΣκυλοι
    & συνεργάτες ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ
    ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΠΑΣΟΚ - ΔΝΤ
    ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ !


    ΤΕΛΟΣ...τα λόγια +

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση