GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ...

Από τον Τάκη Πορτούλα Ακούω πως η νεολαία της Πατρίδας φεύγει στο εξωτερικό, για μια καλύτερη ζωή, όπως κι εγώ, πριν χρόνια. Εύχομαι να...

Από τον Τάκη Πορτούλα

Ακούω πως η νεολαία της Πατρίδας φεύγει στο εξωτερικό, για μια καλύτερη ζωή, όπως κι εγώ, πριν χρόνια. Εύχομαι να μην τους αγγίξει η αιώνιος...
...ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ 
Πόσες φορές, τόσα χρόνια, είπα πως πρέπει να σε αγνοήσω.... Αλλά έχεις σφηνωθεί μέσα στη καρδιά σαν αχινός. Και κάθε φορά, που προσπαθώ να σε ξεκολλήσω, με τρυπάς με τις βελόνες σου και με κάνεις να υποφέρω. Έχεις γίνει ένα με το σώμα μου ή μάλλον είσαι πιά το σώμα μου , και η ψυχή μου ακόμα. Έχεις ξαπλωθεί σαν τον καρκίνο και μου τρώς τα σωθικά.
Κάποιες φορές ναρκώνομαι απ' την κούραση, που μου προξενείς, και σχεδόν ξεχνώ, ότι υπάρχεις. Τότε ζωντανεύεις μέσα μου και με...
κεντάς με τις βελόνες σου. Και μου μιλάς.
«Σήκω» μου λες. «Τί κάθεσαι και σπαταλάς, και χάνεις τα στερνά σου χρόνια. Τα μαλλιά σου ασπρίσανε. Έχεις πάρει το δρόμο σαν τον ήλιο, που βασιλεύει. Δεν σου μένει πολύς καιρός».
Και ξυπνώ στο κάλεσμά σου και σκέπτομαι αυτά, που μου λες. Και σε πιστεύω.
«Γενηθήτω το θέλημα σου!» σου απαντώ.
Και σηκώνομαι απ' τον λήθαργο και σ' ακολουθώ. Ξέρεις εσύ, που με πας. Σε εμπιστεύομαι.
Προτού να καταλάβω καλά-καλά τί γίνεται, φτάνω στη Νιότη μου.
Με γυμνά τα πόδια μου βουτηγμένα στο αλμυρό νερό της όμορφης θάλασσας κάθομαι στα παλιά μου λιμέρια, στο Καρνάγιο.
Κλείνω τα μάτια και φαντάζομαι.
Η δροσερή όστρια κι ο φλοίσβος των κυμάτων με πάνε πίσω πολλά χρόνια. Ακούω την «βενζινάκατο» απ' την Ιτέα , που ξεμύτισε απ' τον Κάβο, κι έρχεται στη δικιά μου γειτονιά, το Χηρόλακα, και χαίρομαι. Κάποιον θα δω, κάποιος θα ρθεί απ' την πρωτεύουσα, Ίσως νάναι η Μάνα μου, που είχε πάει να πάρει την σύνταξή της.
Μπορεί να μου φέρνει και το βιβλίο . Μπορεί και να μην δω κανένα. Δεν πειράζει, όμως, αύριο πάλι. Γιατί αυτή η διαδικασία επαναλαμβανόταν κάθε μέρα τα καλοκαίρια.
Και συνεχίζω να απολαμβάνω τη δροσιά της θάλασσας και το νανούρισμα των κυμάτων.
Και νά! Ντανγκ..ντανγκ, 3, 4, ....12. Είναι η καμπάνα του Αη-Νικόλα. Είναι ώρα να πάω για φαγητό.
Ανοίγω τα μάτια και άθελά μου κοιτάω τα κύματα. Κοιτάω για τις χειλούσες, τις πέρδικες, τους χάνους. Μα δεν βλέπω τίποτε. Έχουν εξαφανιστεί μαζύ με τα φύκια. Ο άνθρωπος φταίει, που τ' αλλάζει όλα. Μόνο την Νοσταλγία και τις θύμησες δεν έχει αγγίξει.
Κοιτάζω και προς τον Χηρόλακα. Δεν είναι πιά γυμνός από δέντρα. Πολλά δέντρα κι ένα άγαλμα. Ακόμα και κούνιες για τα παιδάκια. Δεν έχω δει, όμως, καμμιά ψυχή τελευταία. Καμμιά καρέκλα, κανένας θαμώνας μπροστά στου Παπαδόπουλου. Γυμνός ο τόπος. Καλύτερα ήταν τότε.
Σηκώνομαι και φεύγω για το σπίτι. Όχι εκείνο της Νιότης μου. Δεν πειράζει, όμως. Με όλα που έχουν αλλάξει, έχει αλλάξει κι αυτό . Και δεν πάω με τα πόδια, όπως τότε. Πάω με μηχανοκίνητο. Πιό βολικά, αλλά καλύτερα ήταν τότε. Καλύτερα να μην είχε αλλάξει τίποτε.
Σε μερικές βδομάδες ξαναγυρίζω από κει, που με έφερε ο...αχινός. Και το μαρτύριο μαζί του ξαναρχίζει.

5 σχόλια

  1. ναι και εγω για κυπρο ειμαι σε 4 χρονια .υπομονη θα κανω μεχρι τοτε οσο για την ελλαδα φτωχεια και χουντα ειναι μπροστα της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΤΟΥΤΟΝ ΤΟΝ ΝΤΟΥΝΙΑ..
    ..ΟΛΑ ΚΑΤΑΧΤΩΝΤΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΜΕ ΘΥΣΙΕΣ ..ΜΕ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΑΙΜΑ ΘΕΛΕΙ ΝΕΚΡΟΥΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ..ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ...ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑΛΑ ΣΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΖΙΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ !!!
    Δεν ξενερώνουμε ποτέεεε, δεν ξενερώνουμε ποτέ!!

    Πρέσβειρα της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι στέλνει ο πρωθυπουργός την πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, σύμφωνα με την.. εφημερίδα*...

    Ασφαλείς πληροφορίες επιμένουν ότι η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου είναι ειλημμένη και είναι θέμα λίγου χρόνου να ανακοινωθεί και επίσημα η τοποθέτηση της στην έδρα του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.

    Φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός μετά την αποκατάσταση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα στην Ευρωβουλή θέλει να αποκαταστήσει όλους τους συνεργάτες του με τους οποίους κυβέρνησε την χώρα τους τελευταίους 20 μήνες.
    __________________________________
    Να σημειωθεί ότι η αμοιβή του πρέσβη στον ΟΟΣΑ είναι
    300.000 ευρώ ***** αφορολόγητα καθώς και δωρεάν σπίτι, το οποίο ανήκει στην ελληνική
    αντιπροσωπεία.....
    Στις παροχές περιλαμβάνετται και αυτοκίνητο με οδηγό και μάγειρα.
    Η διάρκεια της θητείας είναι 5 χρόνια. Το διαμερισμα του πρέσβη στον ΟΟΣΑ που ανήκει στο ελληνικό κράτος βρίσκεται στο καλυτερο σημείο της πόλης και ξεπερνά
    τα 500 τετραγωνικά μέτρα.
    Τα έξοδα της διαμονής του έλληνα επικεφαλής επιβαρύνουν προφανως την αντιπροσωπεία δηλαδή τους έλληνες φορολογούμενους.
    ___________________________________
    Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός αποκαθιστά τους συνεργάτες του στις παραμονές πολιτικών εξελίξεων. Το 2004, π.χ. μετά την ήττα στις εκλογές από τον Καραμανλή έσπευδε να συμπεριλάβει σε εκλόγιμη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο, τον Σταύρο Λαμπρίνίδη,(τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών) χωρίς ουσιαστική προσφορά στο ΠΑΣΟΚ και πείρα, προκαλώντας την ενόχληση στελεχών και οπαδών του ΠΑΣΟΚ που εξέλαβαν τον διορισμό εκείνο ώς ένδειξη πολιτκού φαβοριτισμού.

    Φαίνεται οτι οι περισσότεροι συνεργάτες του ΓΑΠ αντιπαθούν βαθιά τις εκλογικές δημοκρατικές διαδικασίες προτιμώντας σαφώς τα προνόμια που τους απονέμει ο ηγεμόνας !

    Ελάχιστοι απο τους συνεργάτες του δοκίμασαν να εκλεγούν προτιμώντας είτε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, είτε τα εξωκοινοβουλευτικά χαρτοφυλάκια.....

    ΠΑΣΟΚ. Τα λεφτά υπάρχουν.
    ΓΙΑ την ΕΛΙΤ ΑΛΗΤ μας..!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΜΠΑΚΙΕΡΑ ΡΕ ΜΑΓΚΑ?ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ ΣΕ ΞΕΡΙΖΩΜΟ ΤΟ ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ -ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ ...ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑΥΡΩΣΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΤΙ ΝΑ ΚΑΜΕΙ?ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙ ΕΙΝΑ ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΡΟΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ ΕΔΩ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ..ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΡΑΜΑΛΕΣ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάλι ρόμπα έγινε η Ελλάδα στους δρόμους της Ουάσιγκτον!

    Οι εκεί Έλληνες δεν θα αντιδράσουν;

    Τεράστιες διαφημιστικές πινακίδες «συστήνουν» στους αμερικανούς πολίτες να μην συμβάλλουν στην αύξηση του χρέους των ΗΠΑ και γίνουν σαν την Ελλάδα.

    Παράδειγμα προς αποφυγή αποτελεί η Ελλάδα στην αμερικανική πρωτεύουσα, την Ουάσιγκτον, δεδομένου ότι.....
    τεράστιες διαφημιστικές πινακίδες καλωσορίζουν εκείνους που περιμένουν σε διαφόρους σταθμούς και στάσεις των δημόσιων λεωφορείων της πόλης με διαφημιστικό μήνυμα που συστήνει στους αμερικανούς πολίτες να μην συμβάλλουν στην αύξηση του χρέους και γίνουν σαν την Ελλάδα.

    Το μήνυμα λέει: « η επόμενη στάση είναι η Ελλάδα. Μην αυξάνετε το όριο του χρέους χωρίς να περιορίζετε τις δαπάνες ».

    http://konserbokoyti.blogspot.com/


    Ανώνυμος είπε...
    ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟ ΠΕΡΙΓΕΛΟ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑ ΝΑ ΓΙΝΩ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥ.. ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΚΕΙΝΟΝ..[GAP].

    ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΤΡΑΓΟΥΔΑΡΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΑΦΙΕΡΟΜΕΝΟ ΣΤΟΝ "ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ" ΕΛΛΗΝΑ ΠONTIKO Γ.Α. ΠΑΠΑΝΤΡΕΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση