GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Διαύγεια στη “δημόσια” ψυχική υγεία..!

Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Γ. Μάλλιαρης Κλινικός Ψυχολόγος,  Πρόεδρος της Ελληνικής Διπολικής Οργάνωσης (ΕΔΟ) http://www.drmalliaris.com/...

Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Γ. Μάλλιαρης
Κλινικός Ψυχολόγος, 
Πρόεδρος της Ελληνικής Διπολικής Οργάνωσης (ΕΔΟ)

Χάρη στο πρόγραμμα Διαύγεια (http://et.diavgeia.gov.gr/) τώρα πλέον μπορούμε να παρακολουθούμε πιο εύκολα τις εξελίξεις καθώς και τις δαπάνες στο τομέα της “δημόσιας” ψυχικής υγείας.
Για να πάρετε μία ιδέα σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου υγείας τον Μάιο (http://bit.ly/ne4inb) και τον Ιούνιο (http://bit.ly/pddPcd) του 2011 διατέθηκαν περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ σε...
μη κερδοσκόπους ιδιώτες (αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, συλλόγους, σωματεία κτλ) για τη παροχή “δωρεάν” υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
Όμως κανένας από τους εν λόγω φορείς δεν είναι δημόσιες δομές όπως πολλές φορές υποστηρίζουν αλλά παρόλα αυτά χρηματοδοτούνται από δημόσια κονδύλια.
Τα δικά μου ερωτήματα είναι:
1. Κατά πόσο είναι θεμιτό να διατίθενται δημόσια χρήματα σε ιδιώτες;
2. Γιατί να μην αναπτύσσονται δημόσιες δομές και το δημόσιο σύστημα υγείας με τα εν λόγω κονδύλια;
3. Ποιοι είναι οι μέτοχοι αυτών των εταιρειών και γιατί δεν δημοσιεύονται τα στοιχεία και το πόθεν έσχες τους από τη στιγμή που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα;
4. Είναι δίκαιο και βοηθάει την ιδιωτική ανάπτυξη όταν αυτές οι δομές λειτουργούν (ή μπορεί να λειτουργήσουν) με τα ιδιωτικά τους πρόσωπα έχοντας πρώτα εδραιωθεί με δημόσιες χρηματοδοτήσεις;
Μπορεί η συγκεκριμένη πρακτική δημόσιας χρηματοδότησης ιδιωτών να έχει τα θετικά της και να είναι ίσως ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος παροχής “δημόσιων” υπηρεσιών υγείας και οι εν λόγω εταιρείες να είναι άξια παραδείγματα υποδομών ψυχικής υγείας αλλά σίγουρα απετείται ακόμα μεγαλύτερη “διαύγεια” όταν έχουμε να κάνουμε με τα ακόμα πιο λίγα και πλέον πονεμένα δημόσια χρήματα.
Θα ήταν αρκετά χρήσιμο να δοθούν ορισμένες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και να γίνει μία πιο εκτενή ενημέρωση του κόσμου καθώς και οι ασθενείς και οι συγγενείς τους (οι άμεσα εμπλεκόμενοι) να είναι ενημερωμένοι με το τι έχουν να κάνουν ώστε να λειτουργούμε όλοι με μεγαλύτερη διαύγεια στη ζωή μας.

3 σχόλια

  1. ENTAKSI SYNFONIA EGINE TO XRHMA THA PESH APO TOUS EUROPEOUS THA FATE PALY KALA KOLOLAMOGIA POLITIKOI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχετε απόλυτο δίκιο και αναρωτιέμαι με ποιο τρόπο μπορεί να ελεγχθεί αυτό το πράγμα. Συνήθως τα χρήματα τα παίρνουν οι γνωστοί συνηθισμένοι και στη συνέχεια συμπεριφέρονται σαν να είναι προσωπικό τους χρήμα. Λοιπόν θα ήταν ότι πιο σωστό και καλύτερο να δοθεί η λίστα με τα άτομα η οργανισμοί που εισέπραξαν αυτά τα χρήματα και το γραπτό σχέδιο ανάπτυξης όπου πρόκειται να επενδύσουν αυτά τα χρήματα καθώς και πια θα είναι τα οφέλη για τα άτομα που έχουν ανάγκη των υπηρεσιών αυτών.
    Φαίνεται ότι οι κυβερνώντες δεν έχουν καμία όρεξη να ασχολούνται με τα προβλήματα της χώρας και των πολιτώνμ έτσι λοιπόν για να ξεμπερδεύουν γρήγορα και εύκολα με αυτά τα δύο, δίνουν τα λεφτά σε ιδιώτες, οι οποίοι τις περισσότερες φορές τα κάνουν ιδιοκτησία τους και φέρονται σαν αφεντικά στους άλλους επαγγελματίες που εργάζονται στην "επιχείρησή" "τους".
    Ναι, θα πρέπει για λόγους διαφάνειας να ξέρουμε αμέσως τώρα που δόθηκε το τεράστιο αυτό ποσό, και να μάθουμε το πόθεν έσχες των ατόμων αυτών.
    Είναι απολύτως λυπηρή αυτή η τακτική εδώ στην ελλάδα, να δίνει η κάθε κυβέρνηση κρατικό χρήμα σε ιδιώτες για την ανάπτυξη και φροντίδα στο τομέα της υγείας, που θα έπρεπε να είναι αποκλειστικά κρατικός και να λάμπει από διαύγεια. Θα ήθελα πολύ να μάθω τη συνέχεια αν υπάρξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτοί οι φορείς ανέπτυξαν υπηρεσίες ακριβώς επειδή δεν αναπτύχθηκαν από το δημόσιο. Στην ψυχική υγεία, οι υπηρεσίες των φορέων καλύπτουν τις στεγαστικές και θεραπευτικές ανάγκες χιλιάδων ανθρώπων και παρέχονται δωρεάν (γιατί τα εισαγωγικά; αν έχετε στοιχεία ότι παίρνουν χρήματα από ασθενείς μιλήστε συγκεκριμένα).

    Ο πόλεμος ενάντια στους φορείς, τους μόνους που βλάπτει είναι τους ασθενείς και τους μόνους που ωφελεί είναι τις ιδιωτικές κλινικές (αφού το δημόσιο είναι -δυστυχώς- ανεπαρκές).

    Ας αναπτυχθούν από το δημόσιο οι υπηρεσίες που θα καλύπτουν τις ανάγκες αυτών των ασθενών και μετά ας κλείσουν τους φορείς. Το υπουργείο συνεχώς μειώνει τα χρήματα που δίνει. Απλήρωτοι εργαζόμενοι, χρωστούμενα ενοίκια, πτώση της ποιότητας φροντίδας ...είναι τα αποτελέσματα.

    Αν προτείνετε να σταματήσει το κράτος να χρηματοδοτεί, να προτείνετε και τι γίνουν μερικές χιλιάδες ασθενών -στην πλειοψηφία τους άποροι- που υποστηρίζονται από αυτές.

    Στην παρούσα φάση, που πλήττεται ο χώρος της ψυχικής υγείας, δεν καταλαβαίνω την επίθεση σε φορείς που επί 20 χρόνια καλύπτουν τα τεράστια κενά του δημοσίου.

    Φυσικά πρέπει να υπάρχει κρατικός έλεγχος στα χρήματα που δίνονται και να παταχθούν οι περιπτώσεις κακοδιαχείρισης. Όμως το να μηδενίζετε το έργο τους -χωρίς στοιχεία- είναι άλλο πράγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση