GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ομπάμα: Αποτυχία συμφωνίας με τους Ρεπουμπλικάνους για αποφυγή χρεοκοπίας...

Άκαρπες ήταν οι συνομιλίες του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα την Κυριακή με Ρεπουμπλικανούς βουλευτές για την αύξηση του ορίου δανεισμού...

Άκαρπες ήταν οι συνομιλίες του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα την Κυριακή με Ρεπουμπλικανούς βουλευτές για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ. Η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει το δημόσιο χρέος κατά 4 τρισ. δισεκατομμύρια σε διάστημα μιας 10ετίας με απώτερο σκοπό την αποφυγή της χρεοκοπίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως αν δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. «Πρέπει να βρεθεί λύση» επέμεινε ο Μπάρακ Ομπάμα, χωρίς...
όμως να συγκινεί τους Ρεπουμπλικάνους.
Λίγες ώρες νωρίτερα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε προειδοποιήσει πως «εάν ξεδιπλώσουμε το σενάριο της αμερικανικής χρεοκοπίας, τότε ναι, έχουμε κατά σειράν αυξήσεις των επιτοκίων, συντριπτικά πλήγματα στα διεθνή χρηματιστήρια, πραγματικά θλιβερές επιπτώσεις όχι μόνον στις ΗΠΑ, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία συνολικά».
Η κατάσταση εμφανίζεται ιδιαίτερα σοβαρή καθώς σήμερα έχει προγραμματιστεί και νέα συνάντηση Ομπάμα-Ρεπουμπλικάνων περίπου στις 3 ώρα Ελλάδας. Μετά το πέρας της συνάντησης αναμένεται να δοθεί συνέντευξη Τύπου.
Οι συνομιλίες Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τις 22 Ιουλίου, ώστε να υπάρξει χρόνος για τη σύνταξη του νόμου που θα επιτρέπει την αύξηση του ορίου δανεισμού πάνω από τα 14,3 τρισ. δολάρια.
Στην περίπτωση που οι συνομιλίες ναυαγήσουν, φημολογείται πως στις 2 Αυγούστου η Ουάσινγκτον θα κηρύξει στάση πληρωμών.
Οι βασικές αντιθέσεις Δημοκρατιών και Ρεπουμπλικάνων για την αντιμετώπιση του χρέους εντοπίζονται στα εξής: Οι Δημοκρατικοί αρνούνται να μειώσουν τις δαπάνες για κοινωφελείς σκοπούς προωθώντας παράλληλα καταργήσεις φοροαπαλλαγών υπέρ των πλουσιότερων, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται να συμφωνήσουν να αυξηθεί το ανώτατο όριο ομοσπονδιακού δανεισμού, εφόσον η κυβέρνηση του Ομπάμα δεν μειώσει τις δημόσιες δαπάνες.
«Η αποτυχία δεν είναι επιλογή», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ σε σειρά συνεντεύξεων του σε αμερικανικά δίκτυα την Κυριακή. «Αυτήν την εβδομάδα και σίγουρα μέχρι το τέλος της επόμενης θα πρέπει να έχουμε καταλήξει σε συμφωνία. Το υπουργείο Οικονομικών έχει τονίσει πως η αύξηση του ορίου δανεισμού θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 2 Αυγούστου» είπε στο CBS.
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση