GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

O Βενιζέλος πρέπει ν’ ανέβει το Έβερεστ με μια ανάσα. Μπορεί;...

Από τον Μιχάλη Ιγνιατίου http://www.aixmi.gr/ Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν λύνει κανένα π...

Από τον Μιχάλη Ιγνιατίου
Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν λύνει κανένα πρόβλημα της Ελλάδας εάν δεν εφαρμοστεί με ακρίβεια και σε ποσοστό 100% και εάν δεν υλοποιηθούν όλες οι πρόνοιές του…
Η φράση του συνομιλητή μου, που είναι ανώτερο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δεν με εξέπληξε, ούτε με προσγείωσε ανώμαλα. Ήταν κάτι που γνώριζα από καιρό, πριν ακόμα τα μέλη της Τρόικας τοποθετήσουν τις τελευταίες πινελιές στο νέο Μνημόνιο. Γιατί να...
 κρυβόμαστε; Άκουσα να τα λένε οι ίδιοι και, μάλιστα, με ένα τρόπο που «έβγαζε» αγωνία και ανησυχία. Όχι για τον πολύπαθο ελληνικό λαό, βεβαίως. Η αγωνία και η ανησυχία αφορούσε την πολύ μεγάλη πιθανότητα αποτυχίας και του δεύτερου Μνημονίου, αφού το πρώτο όχι μόνο απέτυχε, αλλά οδήγησε τη χώρα μας στην πλέον δεινή θέση στην ιστορία της.
Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταμείου, Τζον Λίπσκι τον οποίο κατατάσσω σε αυτούς που πραγματικά επιθυμούν να δουν την Ελλάδα και τον λαό της να ξεπερνούν την κρίση, το είπε ξεκάθαρα στον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο: εάν εφαρμοστεί το  Mεσοπρόθεσμο θα αλλάξει η τύχη της Ελλάδας. Είναι η άποψη ενός τεχνοκράτη, με την οποία συμφωνεί απόλυτα και η νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά από τη συνάντηση του με τον κ. Βενιζέλο, δήλωσε ότι τα οικονομικά μέτρα που πάρθηκαν (από τη Βουλή) πρέπει να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή. Στην έκθεση του Πολ Τόμσεν, που παραδόθηκε στα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου, οι λέξεις «εφαρμογή» και «υλοποίηση» αναφέρονται πολλές φορές. Οι πάντες και όλα «στροφογυρίζουν» γύρω από αυτές τις λέξεις -εφαρμογή και υλοποίηση (των μέτρων)- σε σημείο που θα τις… μισήσουμε. Τους επόμενους μήνες θα τις διαβάζουμε σε όλες τις ανακοινώσεις και τις εκθέσεις και θα γίνουν μέρος της ζωής μας. Διότι οι δανειστές μας πιστεύουν ότι η Ελλάδα, για να επιτύχει, πρέπει να υλοποιήσει όλα όσα περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο. Και πιστέψτε με… Δεν είναι καθόλου εύκολο να υλοποιηθούν.
Ο υπουργός Οικονομικών, που παρέλαβε «ξερά χόρτα», όπως λένε στην πατρίδα μου την Κύπρο, ανέλαβε ένα τεράστιο φορτίο και η τιτάνια προσπάθειά του αναγνωρίζεται από τους δανειστές. Θεωρούν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ρεαλιστή, που γνωρίζει πως τα περιθώριά του δεν είναι πολλά. Δεν είναι μυστικό στον ίδιο, αφού ήταν ο αποδέκτης των μηνυμάτων, πως όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα απάνω του: Και των δανειστών, και των αγορών και των Mέσων Eνημέρωσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Όσοι του έχουν μιλήσει, λένε πως αντιλήφθηκε από το πρώτο δευτερόλεπτο της ανάληψης των καθηκόντων του πως πρέπει να ανέβει το Έβερεστ με μια αναπνοή… Μπορεί να τα καταφέρει; Θα σας μεταφέρω τις θέσεις των δανειστών χωρίς αναγκαστικά να είναι και… Ευαγγέλιο. Υποστηρίζουν πως θα επιτύχει:
- Πρώτον, εάν συντονίσει τους συναδέλφους του, οι οποίοι έθεταν συνεχή εμπόδια στον προκάτοχό του, με αποτέλεσμα να χαθούν όλα τα χρονοδιαγράμματα. Είναι αξιοσημείωτο ότι αναμένουν τον συντονισμό από τον κ. Βενιζέλο, όχι από τον πρωθυπουργό.
- Δεύτερον, εάν επιτύχει συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων, ειδικά των συντηρητικών και δεξιών κομμάτων. Οι δανειστές πιστεύουν πως είναι ευκολότερο να συνεννοηθεί ο κ. Βενιζέλος με τον αρχηγό της Ν.Δ. και του έχουν συστήσει να το προσπαθήσει.
Δυστυχώς, οι δανειστές δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι αυτό που πραγματικά απαιτείται είναι η συναίνεση και η υποστήριξη του λαού. Χωρίς τον λαό, δεν μπορεί ούτε το πρόγραμμα να εφαρμοστεί, ούτε οι πρόνοιες του να υλοποιηθούν. Ο κ. Βενιζέλος, που έχει δείξει την ευαισθησία του για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που υποφέρουν, μπορεί να επιβάλει ελαφρύνσεις στα βάρη που επωμίστηκε ο λαός. Μόνο εάν έχει μαζί του τον λαό θα επιτύχει. Διαφορετικά θα βρεθεί σε πιo δεινή θέση από τον κ. Παπακωνσταντίνου…

8 σχόλια

  1. Σε όλα συμφωνώ. Εκτός από ένα: Πού είναι κύριε άσπιλε και αγνέ κ, Ιγνατίου ένα (αριθμητικά 1) ψήγμα κριτικής για το λαό και τη ΝΔ του Καραμανλή; Στρατευμένος (και) ο Ιγνατίου. ΣΤης εθνικοπατριωτικής κλίκας που βρήκε ψαχνό και ορμάει. Προσέξτε τι λέει αντί για αυτοκριτική λαού και ΝΔ:

    "πολύ μεγάλη πιθανότητα αποτυχίας και του δεύτερου Μνημονίου, αφού το πρώτο όχι μόνο απέτυχε, αλλά οδήγησε τη χώρα μας στην πλέον δεινή θέση στην ιστορία της."

    Ο συλλογισμός αυτός τελειώνει τα πάντα. Πρώτον γιατί είναι εσφαλμένος. Η ΝΔ του Καραμανλή κυρίως οδήγησε τη χώρα στα χάλια της. Δευτερευόντως το ελληνικό μοντέλο ου επέβαλε ο λαϊκισμός.

    Δεύτερον γιατί ξωπετάει το ΠΑΣΟΚ από την εξουσία. Αν το αποδεχθεί εξαφανίζεται. Αυτή την παγίδα του στήνουν όσοι θέλουν να του φορτώσουν ένα σύνολο ευθυνών που δεν έχει.

    Τρίτον γιατί δεν λέει ξεκάθαρα ποιοι είναι οι καλοί και ποιοι οι κακοί. Κάποιους κακούς τους ξέρουμε: οι αγορές όπως είναι δομημένες και η παγκοσμιοποίηση του καπιταλισμού. Όταν κάνει παγκόσμια επανάσταση ο Θεοδωράκης θα τους θυμηθούμε να συμμαχήσουμε με το ιερό τοτέμ της ελληνικής συνείδησης. Χωρίς παγκόσμια επανάσταση όμως χρειαζόμαστε λογικο σενάριο. Ποιοι είναι οι κακοί και ποιοι οι καλοί κ. Ιγνατίου; Εσείς επιλέξατε: anything but official PASOK. Ε δεν ψαρώνουμε Μιχάλη Ιγνατίου παρόλη την ιστορία σου.

    Μακάρι το μνημόνιο να είχε εφαρμοστεί το 2002 (Γιαννίτσης κλπ.), το 2004 (επανίδρυση, 10 δισ σπατάλη, remember?), το 2008 - 2009 (Γιώργο, άστο γι αύριο...). Είναι παράλογο αυτό που λέω;

    Το αν έπρεπε να έχει εφαρμοσθεί το 2000, το 1997, το 1991 ή το 1821 ας το κρίνει η ιστορία. Μιλάμε για φρέσκα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πρωτη προυποθεση για να πετυχη το προγραμμα κ.Ιγνατιου ειναι επιτελους να καταλαβουν οτι οι ιδιοι μας φτασαν ως εδω λεγωντας μας μονιμως ψεματα-κλεβωντας-και διοριζωντας αβερτα ημετερους για ψηφοθυρικους λογους και επιτελους να πουν στον κοσμο και καμια αληθεια.
    Η δευτερη ειναι να σταματησουν επιτελους τα πρωινα να βγαινουν στα καναλια και με περισια αλαζονεια να βερμπαλιζουν ασυστολα χωρις να καταλαβαινουν οτι δεν τους πιστευει κανεις με αποτελεσμα να αυτογελοιοποιουνται αλλα και να εκνευριζουν αφανταστα τον κοσμο.
    Και τριτη προυποθεση ειναι να σταματησουν επιτελους αυτες της μονιμως συσκεψης και συνεδριασεις γιατι δεν προσφερουν τιποτα και να κανουν καμια δουλεια αν και πιστευω οτι δεν ειναι ικανοι.
    Παντως πιστευω οτι με τα λογια οχι μονο στο Εβερεστ μπορη να ανεβη με μια ανασα αλλα να φταση στον Αρη οπως εκαναν ολοι οι πολιτικοι ολλα αυτα τα χρονια.
    Και να θυμηθω μια παλια λαικη παροιμια που λενε στο χωριο μου (ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΧΤΙΖΩ ΑΝΩΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΓΙΑ)
    Π.Κ.ΑΡΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε, κύριε Ιγνατίου, πως σε λένε.

    Αν έχεις καμία είδηση, γράψε την.

    Αλλιώς άσε μας στη σκοτούρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. απαιτειται η συναίνεση των ιδιωτων η οποία δεν υπάρχει οπότε γεια χαρά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπαρόζο προς Παπανδρέου:
    Αφού είσαι ανίκανος "τεχνικά" από δω και πέρα Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα είναι ο Ολι Ρεν!

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο σε απαντητική επιστολή προς τον Παπανδρέου,
    αναφέρει την πρόθεση του να συστήσει ομάδα εργασίας που θα στρέψειτη χώρα “ολοταχώς στην ανάπτυξη”
    υπό την διεύθυνση του Όλι Ρεν.
    _________________________________
    GAP... Πρωθυπουργός...καπούτ πια.
    Υπηρέτρια και πολύ είναι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βασική σημείωση, που δεν αναφέρεται, είναι ότι όσοι λένε να πετύχει το πρόγραμμα, ξένοι και ντόπιοι (ξένοι...), εννοούν να πετύχει για να πάρουν τα λεφτά τους οι δανειστές, αλλά για να γίνει αυτό, όπως λένε οι οικονομολόγοι όχι της τρόϊκας, αλλά οι έχοντες άλλην άποψη και έχουμε κάθε λόγο να τους πιστεύουμε, θα πρέπει να εξαθλιωθεί σύμπας ο λαός.
    Γι αυτό η μόνη λύση είναι εκλογές, εκλογές και
    πάλι εκλογές, μέχρι να υπάρξει ένας πραγματικός Ελληνας και όχι γιαλαντζί, απ αυτούς χορτάσαμε, για να αποφασίσουμε τελικά εμείς τι θελουμε και όχι οι άθλιοι του πολιτικού συστήματος που μας φλόμωσαν στα ψέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για το Εβερεστ αμφιβάλλω
    στο Ζάπειο ισως . . .

    ----Βόγλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βρε αντε στις τρύπες σας δεξιοί κάφροι,
    "Κουρασμένοι" και "Σα(χλα)μάρες"!!

    Την καταστρέψατε τη χώρα... Φτάνει... Νισάφι πιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση