GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ιταλία: Εγκρίθηκαν τα μέτρα λιτότητας ύψους 45 δισ. ευρώ...

Από το  tvxs.gr Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μέτρα περικοπών ύψους 45 δισ. με ...

Από το tvxs.gr
Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μέτρα περικοπών ύψους 45 δισ. με σκοπό την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού το 2013, σε συμφωνία με τις προτάσεις της ΕΚΤ όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Όπως μετέδωσε το Dow Jones Newswires, στα μέτρα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων,...
φόρος “αλληλεγγύης” στα υψηλότερα εισοδήματα και περικοπές στη χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ανέφερε πως θα πραγματοποιηθούν περικοπές 20 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2012 και 25 δισ. ευρώ σε αυτόν του 2013. Ο Μπερλουσκόνι πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται στην κατεύθυνση των προτάσεων της ΕΚΤ η οποία σε αντάλλαγμα ξεκίνησε από τη Δευτέρα τις αγορές ιταλικών ομολόγων.
Στις δηλώσεις του ο Μπερλουσκόνι υπογράμμισε πως είναι απογοητευμένος από την επιβολή φόρων αλλά σημείωσε πως η κίνηση είναι αναγκαία λόγω της δραματικής κατάστασης.
“Μετά την Ελλάδα, η κερδοσκοπία κινείται προς την Ιταλία,” ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Ο υπουργός Οικονομικών Τρεμόντι, από τη μεριά του ανέφερε πως στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος στο 1,4% του ΑΕΠ το 2012 και κατόπιν ο μηδενισμός του το 2013, ενώ πρόσθεσε πως στα μέτρα συμπεριλαμβάνεται φόρος 20% σε κεφαλαιακά κέρδη εξαιρουμένων ωστόσο των κρατικών ομολόγων.
Το υπουργκικό συμβούλιο της Ιταλίας συνεδρίασε εκτάκτως στις 20:00 (ώρα Ελλάδος) της Παρασκευής, ώστε να εγκριθούν με διάταγμα-εξπρές τα συγκεκριμένα πρόσθετα μέτρα λιτότητας για περικοπές κρατικών δαπανών ύψους 45 δισ. ευρώ τη διετία 2012-2013 σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Νωρίτερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε συναντηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους οποίους και ενημέρωσε ότι οι περικοπές στις κρατικές δαπάνες θα ανέλθουν σε 20 δισ. ευρώ το 2012 και 25 δισ. ευρώ το 2013.
Πηγή που παρέστη στη συνάντηση δήλωσε ότι ο Σ. Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε τη μείωση κατά 9,5 δισ. ευρώ στην κρατική χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης τη διετία 2012-2013. Επίσης, ότι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας επιβεβαίωσε την επιβολή φόρου αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των 90.000 ευρώ, ενώ μελετάται και η επιβολή εισφοράς του 10% σε όσους έχουν απολαβές που ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ.
Από πληροφορίες επίσης αναφέρθηκε ότι θα αυξηθεί ο ΦΠΑ και θα υπάρξει παρέμβαση στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ ο Σ. Μπερλουσκόνι φέρεται να διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι θα μειωθούν ουσιαστικά οι δαπάνες που σχετίζονται με τις απολαβές των πολιτικών και τα έξοδα όλου του πολιτικού συστήματος -επισημαίνοντας ότι θα εγκρθούν 15 συγκεκριμένα μέτρα.
Ο Τζούλιο Τρεμόντι, ο οποίος βρέθηκε στη συνάντηση, ανέφερε πως το κυβερνητικό διάταγμα για τα μέτρα λιτότητας που αναμένεται να εγκριθεί εντός της ημέρας προβλέπει τη συρρίκνωση του αριθμού των διοικητικών περιφερειών και της τοπικής αυτοδιοίκησης με την κατάργηση επαρχιακών και δημοτικών αρχών και συμβουλίων και την ιδιωτικοποίηση τοπικών υπηρεσιών.
Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, Δήμοι και κοινότητες στην Ιταλία δηλώνουν έτοιμοι για κινητοποιήσεις.
Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων και της τοπικής αυτοδιοίκησης μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έκαναν λόγο για άδικα και αναποτελεσματικά μέτρα έκαναν λόγο, λίγο πριν την ανακοίνωση του νέου «πακέτου» μέτρων.
"Η κυβέρνηση δεν καταφέρνει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Περιμέναμε να δημοσιοποιηθεί η επιστολή που εστάλη στην Ιταλία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να καταλάβουμε σε ποιο γήπεδο παίζουμε", δήλωσε η γραμματέας του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας Cgil, Σουζάνα Καμούσο.
Ο πρόεδρος της περιφέρειας της Λομβαρδίας, Ρομπέρτο Φορμιγκόνι, ανέφερε επίσης, ότι "με τα μέτρα αυτά, παύει ουσιαστικά να υφίσταται το ομοσπονδιακό φορολογικό σύστημα που είχε μόλις εγκριθεί. Ας μην ξεχνάμε [...] Ήδη τα προηγούμενα μέτρα, είχαν πλήξει τις περιφέρειες πολύ περισσότερο από το ποσοστό περικοπών που κανονικά τους αναλογεί".
Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιταλικών Δήμων (Anci) Γκρατσιάνο Ντελρίο, έκανε λόγο για μια δέσμη μέτρων εντελώς άδικη, η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή έκανε λόγο. "Ο υπουργός οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, σε ρόλο χειρουργού, αφαιρεί το ήπαρ και το στομάχι από τον ασθενή, χωρίς να καταφέρει, όμως, να πετύχει την ίαση", πρόσθεσε.
"Τα μέτρα είναι αρνητικά, διότι το μόνο που θα καταφέρουν να προκαλέσουν είναι ένα σαφές κύμα ύφεσης στην οικονομία της χώρας", δήλωσε και ο πρόεδρος της Ένωσης Ιταλικών Νομαρχιών (Upi) Tζουσέπε Καστιλιόνε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση