GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εννέα θαλάσσια θηλαστικά στην Ελλάδα απειλούνται με εξαφάνιση...

Από το tvxs.gr « Μοιραζόμαστε το ίδιο σπίτι, ας μάθουμε να ζούμε μαζί ». Αυτό είναι το σύνθημα του νέου προγράμματος LiFe «Θάλασσα...

Από το tvxs.gr

«Μοιραζόμαστε το ίδιο σπίτι, ας μάθουμε να ζούμε μαζί». Αυτό είναι το σύνθημα του νέου προγράμματος LiFe «Θάλασσα» που πραγματοποιείται από τη WWF και τη ΜΟm, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και το Tethys Research Institute, και έχει ως στόχο να ενημερώσει το κοινό για εννέα θαλάσσια θηλαστικά, τα οποία εξαιτίας των ανθρώπινων παρεμβάσεων απειλούνται με εξαφάνιση.
Πρόκειται για τέσσερα είδη δελφινιών, τη πτεροφάλαινα, το ζιφιό, τη φώκαινα, τη φάλαινα φυσητήρα και τη...
μεσογειακή φώκια. Ειδικότερα, όπως σημειώνει ο υπεύθυνος Θαλασσίων προγραμμάτων της WWF Ελλάς, Γιώργος Παξιμάδης, στην Ελλάδα ζει και αναπαράγεται ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός της μεσογειακής φώκιας, δηλαδή περίπου 250 φώκιες, ωστόσο, μόλις το 2011 έχουν βρεθεί 17 νεκρές φώκιες.
Επιπλέον, όπως τονίζει ο κ. Παξιμάδης κατά μήκος της ελληνικής τάφρου, από τη βορειοανατολική κέρκυρα μέχρι την Ανατολική Ρόδο, ζουν λιγότερες από 200 φάλαινες φυσητήρες, αριθμός που τους καθιστά εξαιρετικά ευάλωτους, ενώ στο βόρειο Αιγαίο ζει ο μοναδικός πληθυσμός φώκαινας στη Μεσόγειο.
Παρά τη σημαντικότητα της ελληνικής θάλασσας για τα παραπάνω σπάνια είδη, έρευνα που διεξήχθη τον Οκτώβριο του 2010, στα πλαίσια του προγράμματος «Θάλασσα», το μεγαλύτερο ποσοστό των ελλήνων αγνοεί όχι μόνο τη σπουδαιότητα αλλά ακόμη και την ύπαρξη των θαλάσσιων θηλαστικών στην Ελλάδα.
Η ανθρώπινη παρέμβαση, η αδιαφορία και η άγνοια έχουν οδηγήσει τον ρυθμό μείωσης του πληθυσμού τους σε ανησυχητικά επίπεδα. Αφού λοιπόν «μοιραζόμαστε το ίδιο σπίτι», τουλάχιστον «ας μάθουμε να ζούμε μαζί» και το πρόγραμμα «Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε» μπορεί να μας μάθει τον τρόπο.

2 σχόλια

  1. Αυτά περιλαμβάνουν και την Μπακογιάννη;; Και την Παπαρήγα::

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξέρει τίποτε για το παραπάνω κανένασ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση