GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Σύντροφοι" καλό χειμώνα...

Γράφει ο Δευκαλίωνας http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/ Στο προτελευταίο άρθρο μας πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, στις ...

Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/
Στο προτελευταίο άρθρο μας πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, στις 27 Ιουλίου 2011, με τίτλο Αντικατάσταση ομολόγων άπαξ και μαζικά;, είχαμε διατυπώσει με απόλυτη βεβαιότητα τη θέση ότι το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) που προέβλεπε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου θα αποτύγχανε!
Πάλι η ίδια η ζωή μας επιβεβαίωσε αφού κατά την διάρκεια του Αυγούστου, πέραν των γενικόλογων διακηρύξεων υπέρ της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, ουδεμία ειδική σύμβαση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιήθηκε. Αντίθετα κάθε ημέρα που περνάει νέα εμπόδια και αντιρρήσεις διατυπώνονται καθιστώντας και το μέλλον της γενικής συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και...
 το ειδικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) ολοένα και πιο αβέβαιο.
Όμως τα κακά νέα για τον Γιώργο Παπανδρέου και την ηγετική ομάδα δεν σταματούν εδώ. Τα επίσημα μεγέθη της ύφεσης του Β’ τριμήνου (-6,9% ) και της ανεργίας του Μαΐου (16,6%) δεν αφήνουν καμία αμφιβολία. Πλήρης αποτυχία σε όλους τους τομείς. Ούτε το Μνημόνιο, ούτε το Μεσοπρόθεσμο έδωσαν κάποια λύση. Τελευταία απόδειξη: το έλλειμμα του 7μηνου που  ανακοινώθηκε την Παρασκευή 19 Αυγούστου. Μεγαλώνει χαοτικά αντί να μειώνεται, όπως μεγαλώνει σαν μία «μαύρη τρύπα» στο διάστημα.
Και όλα αυτά τα εγχώρια κακά νέα δεν είναι τίποτε μπροστά στα διεθνή. Εκεί να δεις μαυρίλα… Πτώση στα Χρηματιστήρια διεθνώς. Για το Ελληνικό δεν συζητάμε πια για πτώση. Εδώ βρισκόμαστε κάπου στο 1996-97. Δηλαδή 14-15 χρόνια πιο πίσω. Έχουμε όμως ακόμα χειρότερα. Πανευρωπαϊκά, φόβοι για ύφεση αφού οι αναιμικοί ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφονταν τα προηγούμενα τρίμηνα γίνεται τώρα φανερό ότι εξανεμίζονται. Και πάνω από όλα το χειρότερο. Η κρίση χρέους γίνεται φανερό ότι κτυπά πλέον τις ισχυρές χώρες της ΕΕ (Ιταλία - Γαλλία).
Σε απλά ελληνικά… Ακόμα και οι πιο πιστοί οπαδοί του συστήματος κατανοούν πλέον ότι ο νεοφιλελευθερισμός ως κυρίαρχη ιδεολογία και κυβερνητική πρακτική, δοκιμάζεται από μία βαθειά δομική-συστημική κρίση. Τα ιδεολογήματα για διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις δεν επαρκούν ακόμα και όταν μετουσιώνονται σε πράξη με ακραίες μεθόδους, να βάλουν την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά και να δώσουν δουλειά στους άνεργους.
Η ίδια η ζωή απέδειξε λοιπόν ότι η φαλκίδευση των δικαιωμάτων των λαϊκών στρωμάτων δεν στάθηκε ικανή να ικανοποιήσει την απληστία των απανταχού νεοφιλελεύθερων βρικολάκων.
Ποιο θα είναι το επόμενο θύμα; Μα φυσικά η μεσαία τάξη που θα είναι το επόμενο θύμα του διεθνούς νεοφιλελεύθερου χρηματιστηριακού κεφαλαίου. Μέχρι σήμερα η υψηλή αξία της στέγης επέτρεπε στη μεσαία τάξη να δανείζεται με ενέχυρο ακίνητα για να τοποθετηθεί είτε σε παραγωγικές, είτε σε χρηματιστηριακές επενδύσεις.
Σήμερα η ελλοχεύουσα οικονομική κρίση και η επικείμενη ύφεση εξανεμίζουν τις τοποθετήσεις, είτε στον παραγωγικό τομέα, είτε στα χρηματιστήρια. Η μεσαία τάξη βλέπει λοιπόν να χάνεται το επενδυμένο κεφάλαιο της και να τίθεται εν αμφιβόλω και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων που απέκτησε σε προηγούμενη φάση της οικονομικής μεγέθυνσης. Ταυτόχρονα η συνεχής αύξησης των εμμέσων φόρων σε ακίνητα και κατανάλωση μειώνει και ακόμα περισσότερο το εισόδημα της μεσαίας τάξης, συρρικνώνοντας το άνετο μέχρι σήμερα επίπεδο διαβίωσης των μεσοαστών.
Σε αυτό το ζοφερό κοινωνικό περιβάλλον, στο οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου χάνει και τα τελευταία κοινωνικά του ερείσματα, θα παιχτούν οι επόμενες φάσεις της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης. Το αν τελικά αυτές οι τελευταίες φάσεις εξελιχθούν σε εθνική τραγωδία ή όχι είναι αποκλειστικά ευθύνη του Γιώργου Παπανδρέου, που πρέπει να το πάρει απόφαση ότι οφείλει ειρηνικά να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Εμείς θα είμαστε καθημερινά παρόντες για να αποκαλύπτουμε τις αφανείς πτυχές και να φωτίζουμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και πρακτικές που αποσκοπούν στη φαλκίδευση των εναπομεινάντων δικαιωμάτων των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων.
«Σύντροφοι» καλό Χειμώνα!

2 σχόλια

  1. Θερμά συγχαρητήρια 22 Αυγ 2011 2:20:00 μ.μ. ,εξαιρετικό. Θα έπρεπε να το αναρτάς σε κάθε νέα ανάρτηση του blog. ;όχι για να ξυπνήσουμε,γιατί δεν ξυπνάμε με τίποτα! αλλά για να μείνει αυτή σου η «αφήγηση», όπως και η ανάρτηση του Δευκαλίωνα.
    Δευκαλίωνα, με ή χωρίς εισαγωγικά οι σύντροφοι, τα πράσινα σκουφιά, οι πράσινοι ρουφιάνοι,αποκαϊδια της πρώτης γενιάς των κλαδικών πράσινων δοσίλογων, έχουν υποστεί τέτοια μετάλλαξη στην υπόφηση τους που ούτε και την επόμενη της ολικής χρεωκοπίας δεν θάχουν πάρει χαμπάρι!
    Όσο για τα σχόλιά σουπου γενικά είναι εύστοχα. Λησμόνησες,φαίνεται,κουβα΄΄ωντας τα τελευταία ρεψίματα των διακοπών σου, ότι η μεγάλη κατηγορία των πολιτών αυτής της πρωτεύουσας πόλης της εντροπίας της καταχνιάς και της φθίσης, που ανήκουν στο κίνημα των «τριψήφιων» - από 000 ευρώ οι απόλυτα αποκλεισμένοι και που ξεκινούν ωράριο στην αναζήτηση τεχνογνωσίας στους κάδους απορριμάτων και στα απομεινάρια των λαϊκών. Μέχρι 999 ευρώ μηνιάτικο ή σύνταξη της κατάθλιψης,τηε περιθωριοποίησης και της κρατικής απανθρωπίας,αποκτήνωνσης και πλήρους εξανδραποδισμού τους και εξαθλίωσης.
    Αυτοί οι τριψήφιοι πολίτες ΔΕΝ πήγαν διακοπές και όχι μόνο φέτος, δεν χαίρονται και δεν συγκροτούν ανθρώπινες οντότητες, Δευκαλίωνα, γιατί το κράτος της αναισχυντίας που διαμορφώνεται μέσα και από τα δικά σου μηνύματα -υφολογικά- εννοώ,διασκέπτεται,υποτίθεται μαζί με όλους του ασπροκώληδες (από την καλοπέραση) οικονομικούς εγκέφαλους πόσο πιο γρήγορα θα καταποντίσουν το Ηράκλειο στη Φαλκονέρα. Χέστηκαν,στ απαυτά τους-αλλά βοηθάτε και σεις με πράξεις ή παραλήψεις σας- να αφήνετε εμάς τα ανθρώπινα απολειφάδια των 400 και 500 ευρώ το μήνα να σας βλαστημούν και να σας καταριώνται σε Θεούς και Δαίμονες σε αδειάλειπτη "προσευχή" για τη «μακροημέρευση» και ευτυχία σας.
    Αν, -το υποθετικό, κατ ευφημισμό- ανήκεις. Δευκαλίωνα, στους «τετραψήφιους» 1000-...(συμπλήρωσε εσύ τα ψηφία που σου αναλογούν),που γράφουν στ αχαμνά τους την υπόλοιπη κοινωνία –όπως πάντα- του περιθωρίου και της περιφρόνησης στη πόλη που οι άκρες της έχουν ήδη αρχίσει να ξεφτάνε καινα πεθαίνουν,τότε δεν δικαιούσαι ούτε δια να ομιλείς ούτε δια να γράφεις –πολύ περισσότερο. Εκτός κι αν σχεδιάζεις κι ονειρεύεσαι, μαζί με τους άλλους τετραψήφιους και πενταψήφιους, μια Πόλη «καθαρή» κι απαλλαγμένη από τριψήφιους οδίτες-αναχωρητές, Δοκιμάσαμε το «παγκόσμιο έτος κατά της φτώχειας» 2010, γιαυτό και στο κέρας της Αφρικής 30000 και βάλε λιμοκτονούν το 2011. Και μαζί με όλους του ηγεμονίσκους του κράτους, της εκκλησίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης ευχαριστιέστε να βλέπετε το δικό σας SOLIDARITY να εξεικονίζεται σε σκυφτά ανθρώπινα ράκη που εκλιπαρούν για ένα πιάτο με ληγμένο φαγητό. Γιατί γουστάρετε να βλέπετε το συνάνθρωπό σας «προσκυνημένο», να εκλιπαρεί τη «μεγαλοψυχία» σας για ψυχία, όταν οι υπόλοιποι γεμίζετε τους κάδους απορριμάτων με τόννους αποφάγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το καθεστώς Παπανδρέου στην Αθήνα, με τις δυνάμεις των επαναστατών να έχουν μπει στην πρωτεύουσα Αθήνα και τη διεθνή κοινότητα να καλεί τον μέχρι πρότινος ισχυρό άνδρα της χώρας να απομακρυνθεί από την εξουσία.

    Οπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ομάδες των επαναστατών βρίσκονται στην Πλατεία Συντάγματος την οποία και μετονόμασαν σε “Πλατεία των Αγανακτισμένων”.

    Το Αλ Τζαζίρα επικαλείται εκπρόσωπο των ανταρτών σύμφωνα με τον οποίο οι προσκείμενες στον Παπανδρέου δυνάμεις ελέγχουν “το 15-20% της Αθήνας”.

    Οι κυβερνητικές δυνάμεις φαίνεται να ελέγχουν τμήματα της ελληνικής πρωτεύουσας, αν και σύμφωνα με άλλες αναφορές πολλοί από τους στρατιώτες έχουν παραδώσει τα όπλα τους στους επαναστάτες. “Σας προειδοποιώ πως υπάρχουν θύλακες αντίστασης εντός και γύρω από την Αθήνα” προειδοποίησε ένας από τους ηγέτες των αντικαθεστωτικών που εμφανίστηκε αισιόδοξος πως “με το θέλημα του Θεού, η νίκη μας θα έχει ολοκληρωθεί σε λίγες ώρες”.

    Οπως όλα δείχνουν, οι δυνάμεις των επαναστατών κατόρθωσαν στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας να κάνουν ό,τι δεν μπορούσαν να πράξουν κατά τους τελευταίους 6 μήνες, όταν και ξεκίνησε η εξέγερση στη χώρα εναντίον του καθεστώτος Παπανδρέου.

    Σε δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδροςΜπάρακ Ομπάμα τόνισε πως “ο πιο σίγουρος τρόπος για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στην Ελλάδα απλός: “Ο Παπανδρέου και το καθεστώς του πρέπει να αναγνωρίσουν πως η κυριαρχία τους έφτασε στο τέλος της. Ο Παπανδρέου πρέπει να αναγνωρίσει την πραγματικότητα ότι δεν ελέγχει πλέον τη Λιβύη…”

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση