GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αναδιάρθρωση και έξοδο από το ευρώ(;)...

Από το tvxs.gr Κορυφαία δικηγορική αμερικανική εταιρεία και μάλιστα με απευθείας ανάθεση απασχολεί η Ελλάδα με στόχο την εξέταση του τρόπ...

Από το tvxs.gr

Κορυφαία δικηγορική αμερικανική εταιρεία και μάλιστα με απευθείας ανάθεση απασχολεί η Ελλάδα με στόχο την εξέταση του τρόπου ολοκληρωτικής αναδιάρθρωσης του χρέους και της δυνατότητας εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στις 27 Ιουλίου η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την ανάθεση του ρόλου χρηματοοικονομικών συμβούλων για το εν εξελίξει πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων στις τράπεζες ΒΝΡ Paribas, Deutsche Bank και HSBC. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται η συνεργασία της κυβέρνησης με τη νεοϋορκέζικη δικηγορική εταιρεία Cleary Gottlieb (πλήρες όνομα «Cleary, Gottlieb, Steen and Hamilton LLP») «ως διεθνούς νομικού συμβούλου σε σχέση με την εφαρμογή του PSI».
Η εν λόγω εταιρεία είναι...
μια από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες δικηγορικές εταιρείες της Νέας Υόρκης, με εξειδίκευση σε τραπεζικές και χρηματοοικονομικές υποθέσεις. Η εταιρεία εδραιώθηκε μέσω της ανάμειξής της στις αναδιαρθρώσεις χρέους της Ουρουγουάης, της Αργεντινής και, πιο πρόσφατα, της Ισλανδίας.
Επικεφαλής της ομάδας είναι ο δικηγόρος Λι Μπούχαϊτ, ο οποίος εκπροσώπησε τις κυβερνήσεις της Ισλανδίας και της Αργεντινής κατά τις διαπραγματεύσεις τους με τους πιστωτές τους. Μάλιστα πριν του ζητηθεί να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα είχε δημοσιεύσει δυο μελέτες. Η πρώτη, τον Απρίλιο του 2010, είχε τίτλο «Πώς να αναδιαρθρώσουμε το ελληνικό χρέος», ενώ η δεύτερη, του Απριλίου 2011, «Ελληνικό χρέος: Τα τελικά σενάρια».
Αυτό που δεν έχει γίνει, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, ώς τώρα γνωστό, όμως, είναι το γεγονός ότι η Cleary Gottlieb οργάνωσε συνέδριο κεκλεισμένων των θυρών στη Ρώμη στις 3 Φεβρουαρίου, με συμμετοχή του κ. Μπούχαϊτ και υψηλόβαθμων στελεχών από άλλες διεθνείς δικηγορικές εταιρείες, με αντικείμενο την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη. Εισήγηση που παρουσιάστηκε και συζητήθηκε εκεί, την οποία έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, εξετάζει την εθελοντική έξοδο ή έξωση χώρας από την ευρωζώνη και πώς αυτή μπορεί να γίνει σύννομα, παρά την έλλειψη σχετικής πρόβλεψης στις συνθήκες του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας.
Στην παρουσίαση αναγνωρίζεται η νομική δυσκολία εξόδου από την ευρωζώνη, λόγω των διατάξεων των συνθηκών του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας, παρουσιάζεται όμως ένα «παράθυρο» για εθελοντική και μόνο αποχώρηση. Συγκεκριμένα, το άρθρο 50 της συνθήκης του Μάαστριχτ, το οποίο αποτελεί μεταγενέστερη προσθήκη που έγινε στη Λισαβόνα, επιτρέπει σε χώρα να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση «ανάλογα με τις συνταγματικές διατάξεις του κράτους-μέλους».
Σύμφωνα με την ανάλυση που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Cleary Gottlieb, εάν μία χώρα επιθυμεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη πρέπει πρώτα να κάνει χρήση του συγκεκριμένου άρθρου και να αποχωρήσει από την Ε.Ε. «Συνεπώς, υπάρχει μηχανισμός εξόδου που περιλαμβάνει την Ε.Ε. και την ευρωζώνη». Τέλος, στην εισήγηση σημειώνεται ότι ενδεχομένως υπό άλλο άρθρο της συνθήκης του Μάαστριχτ το απερχόμενο κράτος να μπορεί άμεσα να κάνει αίτηση για να ξαναμπεί στην Ε.Ε. έχοντας αποχωρήσει από την ευρωζώνη.
Παρά τη μυστικότητα της συνάντησης, η ιταλική οικονομική εφημερίδα «Linkiesta» με άρθρο της στις 10 Φεβρουαρίου έγραφε ότι «η Ελλάδα μπορεί να σπάσει το ταμπού και να βγει από την ευρωζώνη. Μεγάλες δικηγορικές εταιρείες απεργάζονται σχέδια ώστε αυτό να γίνει με νόμιμο τρόπο, χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Επιπλέον, σε άρθρο των «Financial Times» την 1η Αυγούστου, η εφημερίδα η πρόσληψη της εταιρειάς ερμηνευόταν ως επιθετική κίνηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, λόγω κυρίως των απόψεών του για το ενδεχόμενο ελληνικής αναδιάρθρωσης εκτός συμφωνιών με την Ε.Ε.
Η Ελευθεροτυπία αναφέρει ότι σε επικοινωνία με την εταιρεία επιβεβαιώθηκε η πρόσληψή της από την ελληνική κυβέρνηση για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, στο πλαίσιο των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου, χωρίς, ωστόσο να αναφέρει τον τρόπο πρόσληψης και τον ακριβή της ρόλο.
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση
Ερώτηση για τον τρόπο και τα κριτήρια επιλογής των χρηματοοικονομικών συμβούλων (τράπεζες BNP Paribas Deutsche Bank και HSBC) στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, καθώς και του νομικού συμβούλου (Cleary, Gottlieb, Steen and Hamilton LLP) κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Εκτός από τα κριτήρια επιλογής των χρηματοοικονομικών συμβούλων, ο κ. Λαφαζάνης ζητεί να μάθει ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος τους και ποια η αμοιβή του καθενός. Ακόμη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά με ποιες διαδικασίες επελέγη ως διεθνής νομικός σύμβουλος στο πρόγραμμα η δικηγορική εταιρεία «Cleary, Gottlieb, Steen and Hamilton LLP» και ποια η αμοιβή της, καθώς επίσης ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος της εταιρείας και αν σχετίζεται η επιλογή της με την εξειδικευμένη ενασχόλησή της με το ελληνικό χρέος και την αναδιάρθρωσή του.
Τέλος, ο κ. Λαφαζάνης ζητεί αν γνωστοποιηθεί ποιες είναι οι εταιρείες που θα παρέχουν συμβουλές και υπηρεσίες σε σχέση με την υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, πως επελέγη κάθε μια από αυτές και ποιος ο ρόλος και η αμοιβή τους.

4 σχόλια

  1. ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΚΑΝΑ CLUB MED;
    ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΚΙΛΙΟΤΙΝΑ;
    ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ;
    ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΝΟΤΙΟΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΙΝΑΙ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΦΑΓΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.
    Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΚΑΤΙ ΞΕΡΕΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντιμέτωπος με την απόλυτη καταστροφή ο Γ. Παπανδρέου.±!"$%"&%

    Πριν προλάβει η κυβέρνηση να χαρεί τη νέα μεγάλη της ‘’επιτυχία’’, πριν προλάβουν να σβήσουν τα χαμόγελα για τη ‘’μεγαλύτερη τράπεζα της νοτιοανατολικής Ευρώπης’’, η πραγματικότητα ήρθε για μια ακόμα φορά αμείλικτη, να απειλεί τον κ. Πρωθυπουργό με σενάρια συγκυβέρνησης ή παραίτησης:

    1. Η προσμονή της ανόδου του χρηματιστηρίου, που υποτίθεται ότι θα πυροδοτούσε η φούσκα της συγχώνευσης, δεν κράτησε ούτε δύο μερόνυχτα και πλέον το Βατερλώ του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ αναμένεται, παρέα με τον ανάλογο πάταγο.

    2. Πληθαίνουν οι φήμες ότι τo περιβόητο roll over με το οποίο η κυβέρνηση θα πετύχαινε τη βελούδινη αναδιάρθρωση, έχει ναυαγήσει. Οι αιτίες πολλές. Επισήμως αναφέρεται ότι είναι τελικώς ανέφικτο να συγκεντρωθούν τα 136δις που απαιτούσε η απόφαση της συνόδου. Εκτός όμως από την επίσημη δικαιολογία που επιστρατεύεται, ισχύουν ακόμα δύο αποτρεπτικοί παράγοντες: Η γκάφα του υπουργού οικονομικών με τις Φινλανδικές εγγυήσεις και η εμμονή της S&P να εγγράψει το roll over ως χρεοκοπία.

    Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Πρωθυπουργός έχει ξεμείνει εντελώς από υποσχέσεις και ευχολόγια και είναι αντιμέτωπος με το φάσμα μιας απόλυτης καταστροφής:

    Το ντόμινο των τραπεζών φαίνεται πως είναι ante portas
    Τα δημόσια έσοδα έχουν καταρρεύσει
    Τα πανεπιστήμια βράζουν ήδη, όπως βράζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και πλέον η μόνη σοβαρή ισχύς της θλιβερής κυβέρνησης είναι οι χιλιάδες άνδρες της αστυνομίας, παραταγμένοι απέναντι σε ένα εξαγριωμένο πλήθος.

    Τώρα που μας τέλειωσαν και οι πρόθυμοι ‘’Βενιζέλοι’’, που ήταν μια κάποια λύσις, τώρα που ο κ. Σαμαράς αρνείται να συναινέσει στο έγκλημα, ένας μοιραίος Πρωθυπουργός ψάχνει απεγνωσμένα κάποιον, για να του παραδώσει την εξουσία και το χάος που ο ίδιος δημιούργησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟΣΟΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝΕ ΠΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΛΕΝΕ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΙΣ ΜΑΚΑΚΙΕΣ, ΠΕΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΑΜΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΩΡΑ. ΠΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΡΕ ΤΕΝΕΚΕΔΕΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ Ή ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ??? ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΑΚΛΟΓΕΣ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΡΕΣΕΙ ΠΟΤΕ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΕΤΣΙ ΣΤΗΝ ΨΥΧΡΑ. ΚΟΜΜΕΝΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΜΑΚΑΚΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΕΚΝΕΥΡΙΖΕΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Πρασινογάλαζη Συγκυβέρνηση που ήδη από τώρα υπάρχει άτυπα και βαδίζει χέρι χέρι,2 σκοπούς έχει:
    να διαχειριστεί κάθε είδους εξέλιξη,ακόμα και μια έξοδο από το ευρώ ή μια πτώχευση,και φυσικά να εκτελέσει το λαό για 20 χρόνια και να ξεκληρίσει μια ολόκληρη γενιά για να ξεπεράσει το σύστημα,κυρίως οι τράπεζες,την τεράστια κρίση τους
    από την οποία ακόμα κι αν υπάρξει κάποια διέξοδος (ανάκαμψη) αυτή θα είναι αναιμική και θα προετοιμάζει νέα σκληρότερη κρίση.
    Ανάκαμψη για το λαό ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,
    ούτε καν προσωρινή και αναιμική,
    ΑΝ ΔΕΝ οργανωθεί σε μέτωπο,
    ΑΝ ΔΕΝ παλέψει αποφασιστικά για να κερδίσει τη ζωή που του παίρνουνε.
    Με το ΚΚΕ και όσες άλλες δυνάμεις
    σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο
    αντέχουνε.
    Είναι στιγμή ΜΑΧΗΣ για το λαό και
    τα ψέμματα τελειώσανε.Για όλους.
    Να μην αφήσει ο λαός να ξεκινήσει
    η Δ'Μνημονιακή Δημοκρατία,η Νέα
    Μεταπολίτευση που οραματίζονται
    ΠΑΣΟΚ και ΝΔ,Παπανδρέου και Σαμαράς.
    Να καθηλώσει τους Πρασινογάλαζους στο 20 τοις εκατό κι ακόμα παρακάτω.
    Αυτό σήμερα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ευχή.
    Είναι κοντά στο να συμβεί.
    Είναι αδύναμοι,απαξιωμένοι,
    στιγματισμένοι και οι δυο τους.
    Στο χέρι του λαού είναι.
    Να ξεσηκωθεί και να ακυρώσει όλες
    τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις
    που προωθούνται.
    Να ξεμπερδέψει ΑΠΟ ΤΩΡΑ με τα Σαμαρικά όχι της πλάκας που γίνονται ΝΑΙ με κατεβασμένα τ'αυτιά στον Economist και σε άλλα
    διεθνή fora.
    Δεν μπορούμε απλώς να σώσουμε κάτι.
    Μπορούμε να κερδίσουμε πολλά.
    Αρκεί να καταλάβουμε ότι τα ψέμματα τελειώσανε και να σταθούμε
    όρθιοι.
    Αν το κάνουμε,θα τους πάρει ο... αγέρας και θα ανοίξει ο δρόμος.
    Αν δεν το κάνουμε,η τύχη του λαού
    θα είναι προδιαγεγραμμένη για τα
    επόμενα 20 χρόνια.
    Επειδή όμως όλοι και περισσότεροι
    αντιλαμβάνονται πλέον τι παίζεται,
    θα τους κοπεί το χαμόγελο και μάλιστα πολύ σύντομα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση